FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 mei 2010

Brinkman neemt afstand van Wilders

De PVV moet op korte termijn een democratische partij worden. Dat heeft Hero Brinkman maandagavond gezegd bij Pauw en Witteman.

Brinkman is het er niet mee eens dat Wilders pas op langere termijn de PVV wil democratiseren. Brinkman roept mensen die ook willen dat de PVV spoedig een democratische partij wordt op, bij de Tweede-Kamerverkiezingen op 9 juni een voorkeursstem op hem uit te brengen.

Ook heeft Brinkman in het televisieprogramma afstand genomen van de bereidheid van Wilders om eventueel gedoogsteun te verlenen aan een minderheidskabinet. Brinkman vindt het niet verstandig om in de aanloop naar de verkiezingen al zulke uitspraken te doen. In de uitzending werd duidelijk dat Brinkman Wilders niet had ingelicht over wat hij bij Pauw en Witteman ging zeggen.

Ronaldo commentator WK via internet

Ronaldo lijkt deelname aan zijn vijfde WK definitief uit het hoofd te hebben gezet. De 33-jarige Braziliaanse aanvaller heeft zich als 'twitteraar' verbonden aan het telecommunicatiebedrijf Claro. Hij gaat via internet (www.twitter.com/ClaroRonaldo) het titeltoernooi in Zuid-Afrika becommentariëren.

"Ik ga een hoop onzin vertellen", schertste de wereldkampioen van 1994 en 2002. "Ik ga analyseren en antwoord geven op alles wat de mensen willen weten. Twitter is een prachtige verworvenheid, maar ik moet het nog wel even leren."

Dat hij zo goed als zeker geen deel uit maakt van de Seleçao, die bondscoach Carlos Dunga morgen bekendmaakt, kan de voormalig PSV'er billijken. "Ik heb bij Corinthians een moeilijk half jaar achter de rug. Ik voetbalde lang niet zo goed als voorheen.''

Reinigingsdiensten staken week langer

De reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht staken in ieder geval nog tot en met volgende week woensdag. Vorige week kondigden zij al aan te willen staken totdat er een cao-akkoord is. Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF hebben maandag een nieuwe aanzegging over de staking naar de gemeenten Amsterdam en Utrecht gestuurd.

Het vuil stapelt zich ondertussen in beide steden op. In de hoofdstad staken onder meer de veegdiensten, de reinigingsmedewerkers en medewerkers van het groen- en wegenonderhoud. In Utrecht staken vegers, groenwerkers en medewerkers van wijkonderhoud. Ook afvalophalers en medewerkers van inzamelpunten staken in de Domstad.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten kondigde dinsdagavond aan verder te praten met de bonden over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

Topless vrouw redt huis van brand

Een Australische vrouw heeft donderdag veel bekijks getrokken met haar heldendaad. Tash Bennett uit Darwin wist ternauwernood te voorkomen dat het appartement van haar buren in vlammen opging. De jonge blondine bluste de brand in slechts een minuscuul bikinibroekje.

De jonge fitnessinstructrice was topless aan het zonnebaden bij het zwembad, toen ze ineens as op haar voelde neerdalen. Toen ze opkeek zag ze een palmboom in lichterlaaie staan. Ze stond op, rende naar de receptie om de brand te melden en rukte aan de brandweerslang.

Pas na vijf minuten blussen, bemerkte ze pas dat ze helemaal geen bovenstukje droeg. Aangezien het gevaar toen al was geweken, ging ze al zonnebadend de komst van de spuitgasten afwachten.

Bennetts man is beslist niet boos dat menigeen de borsten van zijn vrouw heeft gezien. Hij is maar wat trots dat zijn dappere echtgenote het huis van de buren voor de vlammenzee heeft behoed.

'Nederlandse Talibanstrijder doodgeschoten'

Een 21-jarige Nederlandse Talibanstrijder is door Pakistaanse troepen doodgeschoten. Danny R. zou samen met een Duits Talibanlid zijn omgekomen, meldt Der Spiegel op haar website op basis van bronnen binnen de Duitse veiligheidsdienst.

R. was geboren en woonde in Berlijn, maar had de Nederlandse nationaliteit. Nadat hij zich tot de islam had bekeerd, liet hij zichzelf Elias noemen. In de Duitse hoofdstad had hij zich aangesloten bij een radicale moslimgroepering en in september vertrok hij met zijn vrouw naar Pakistan om zich bij de Taliban aan te sluiten. Hij zou enkele dagen geleden in Waziristan, bij de grens tussen Pakistan en Afghanistan, zijn omgekomen.

Rotterdammer overlijdt in politiecel Roermond

Een 59-jarige Rotterdammer zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandagavond in een politiecel in Roermond om het leven gekomen. Hij was eerder op de avond aangehouden omdat hij nog celstraffen had openstaan en boetes niet had betaald. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Roermond.

De man die in de Limburgse stad was aangehouden, was onwel geworden voordat hij overleed. Waaraan hij precies is overleden is onduidelijk. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Apoula Edel wil voor Kameroen op WK spelen

Apoula Edel heeft de wereldvoetbalbond FIFA gevraagd of hij tijdens het WK in Zuid-Afrika mag uitkomen voor zijn vaderland Kameroen. De doelman van de Franse club Paris Saint-Germain ging al op jeugdige leeftijd naar Armenië en speelde daar vijf jaar voor Pjoenik Jerevan.

In die periode verkreeg hij de Armeense nationaliteit. Volgens de Kameroense media gebeurde dat onder dwang. Edel, geboren in Yaounde, kwam tot vijf interlands voor Armenië, waaronder twee kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2006. Kameroen speelt volgende maand in de groepsfase tegen Nederland, Japan en Denemarken.

Amerikaanse gezant bezoekt Birma

De Amerikaanse gezant voor Oost-Azië, Kurt Campbell, waarschuwde maandag het militaire regime van Birma dat het zich moet houden aan sancties van de Verenigde Naties die de aankoop van wapens uit Noord-Korea verbieden. Hij zei ook dat de verkiezingen, die de junta wil houden, legitimiteit ontberen. Campbell zei dit een verklaring die hij maandag aan de pers voorlas, vlak voordat hij Birma verliet.

Eerder maandag sprak Campbell achter gesloten deuren twee uur met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Waar de twee over hebben gesproken werd niet bekendgemaakt. Wel prees Campbell Suu Kyi om haar geweldloze strijd voor democratie. "Het is simpelweg tragisch dat de generaals van Birma haar ontelbare oproepen samen te werken om een vreedzame oplossing te vinden voor een welvarender toekomst hebben afgewezen", aldus Campbell.

Campbell sprak de afgelopen twee dagen tevens met verschillende ministers. Tijdens deze gesprekken gaf Campbell de stevigste waarschuwing van de Verenigde Staten tot dan toe. De Amerikaanse gezant zei dat de leiders van Birma hebben ingestemd met naleving van de VN-sancties, maar dat 'recente ontwikkelingen' de vraag oproepen in hoeverre het land dit ook daadwerkelijk doet. Deskundigen denken dat Birma wapens en nucleaire technologie van de Noord-Koreanen heeft gekocht.

Campbell probeerde de instemming van de junta te krijgen voor een 'transparant proces om de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat Birma zich houdt aan de internationale afspraken'. Hij wilde niet zeggen wat de recente ontwikkelingen precies inhielden of welke stappen de VS zal zetten als blijkt dat Birma zich niet aan de sancties houdt. In het verleden heeft de VS echter gedreigd met het doorzoeken van schepen met verdachte lading uit Pyongyang.

Campbell zei maandag ook dat de VS een voorstel heeft gedaan voor een 'geloofwaardige dialoog' tussen alle betrokken partijen om te bepalen hoe de aankomende verkiezingen in Birma moeten worden georganiseerd. De junta heeft eenzijdig besloten hoe de verkiezingen gaan verlopen en heeft niet gesproken met de oppositie of onafhankelijke partijen. Doordat de junta geen overleg heeft gepleegd ontbreekt het de verkiezingen volgens Campbell aan internationale legitimiteit. "We roepen het regime op om onmiddellijk stappen te zetten om het proces, in de tijd die rest tot de verkiezingen, open te stellen." De exacte datum voor de verkiezingen is nog niet bekendgemaakt.

Vliegtuig ontruimd op Schiphol

Op Schiphol is vanavond een Boeing 737 van de maatschappij Transavia ontruimd. In de hulpmotor van de staart van het toestel deed zich een steekvlam voor, wat gepaard ging met rookontwikkeling. Alle 183 passagiers zijn uit het toestel gekomen. Twee mensen raakten lichtgewond tijdens de ontruiming. Het is nog niet bekend waardoor de steekvlam werd veroorzaakt. Het toestel wordt onderzocht. 

Het vliegtuig stond op het punt om naar Faro in Portugal te vertrekken. In Faro was het luchtverkeer gestremd door de aswolk. In Faro stortte in 1992 een vliegtuig van Martinair neer, waarbij 56 mensen omkwamen.

De passagiers werden opgevangen in de terminal, waar ze toegesproken werden door medewerkers van Transavia. Een groot deel van de passagiers is weer naar huis gegaan of verblijft in een hotel. Morgen wordt gekeken of de passagiers naar hun eindbestemming kunnen.

Het incident zal geen gevolgen hebben voor het verdere vliegverkeer op Schiphol, aldus een woordvoerder.

'Veendam gaat failliet'

BV Veendam lijkt het hoofd niet boven water te kunnen gaan houden. De Jupiler League-club heeft te kampen met hardnekkige financiële problemen en ook de verkoop van Michael de Leeuw zou geen uitkomst meer kunnen bieden.

Onlangs zette de club een collecte op touw en dat zorgde voor heel wat geld. Toch hebben de noordelingen nog altijd een tekort van 600.000 euro. Volgens Voetbal International is geconcludeerd dat de stekker eruit getrokken zal moeten worden.

Het nieuws komt op de dag dat bewindvoerder Wim Entzinger een radiostilte aankondigde, maar als de voortekenen kloppen, dan gaat Veendam kopje onder. FC Oss zou daardoor niet meer naar de Topklasse degraderen, maar gewoon actief blijven in de Jupiler League. Een verkoop van de beste speler De Leeuw zou eventueel uitkomst kunnen bieden, maar de speler lijkt niet meer waard te zijn dan 150.000 euro. Dit bedrag zou bij lange na niet genoeg zijn om de club te redden. Wanneer de club failliet gaat, kan de aanvaller transfervrij vertrekken naar de clubs die voor hem in de rij staan.

[DSC] Groot startveld in Assen

Na raceweekenden op Silverstone en de Nürburgring maakt de Dutch Supercar Challenge dit seizoen voor de eerste maal zijn opwachting in Nederland. Tijdens de Superleague Formula Grand Prix van Assen die van 14 tot 16 mei plaatsvindt verschijnt de DSC met zijn volledige veld onderverdeeld in twee groepen op het Drentse TT-circuit. De eerste raceweekenden boden spannende races, het in Assen aanwezig publiek mag dan ook veel spektakel verwachten.

In de GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge zijn de onderlinge verschillen uitermate klein. De Engelsman Martin Short, de afgelopen jaren goed voor veel overwinningen in de DSC, is door een ongeluk op vakantie nog niet in staat om weer achter het stuur te kruipen van zijn Mosler MT900. Dit maakt echter de weg vrij voor veel deelnemers om op het podium te geraken. Op de Nürburgring werd dat al meteen gedemonstreerd, want in de kwalificatie zat de top drie maar op enkele tienden van seconden van elkaar verwijderd. Coureurs als Peter Versluis, Cor Euser, Rick Abresch en Danny Werkman legden elkaar in de races het vuur na aan de schenen. Euser is momenteel de leider in het kampioenschap, gevolgd door Peter Versluis en Rick Abresch. Bovendien zijn Arjan van der Zwaan en Siebrand Dijkstra weer van de partij met hun gloednieuwe Audi R8 LMS GT3. Zij gaan er in Assen alles aan doen om Euser van zijn koppositie te stoten.

In de Supersport I-divisie voeren de Porsches momenteel de boventoon. De Engelsman Michael Donovan is in deze divisie de trotse aanvoerder van het kampioenschap, maar in de eerste races werd al duidelijk dat er in deze divisie zeer veel kanshebbers voor de overwinning zijn. Zo eindigden Wolf Nathan en Jaap van Lagen in de regen op een tweede positie. Nathan en Van Lagen vormen een nieuw duo in de DSC maar lijken zich nu al te vormen tot serieuze titelkandidaten. Ook andere Porsche-coureurs zoals Jochen Habets, Henk Thuis, Rob en Charlie Frijns en het duo Köhler/Haane behoren tot de kanshebbers. Bovendien zijn er in deze divisie naast Porsches ook enkele andere mooie bolides die mee kunnen strijden voor de overwinning. Denk hierbij aan de Méganes van Carworld Motorsport, De Aston Martins van DDG Motorsports, de KTM X-bow van het snelle duo Versluis/Retera en de Aquila CR1 van Brax Racing. Misschien komt de overwinning in deze divisie overigens wel uit oververwachte hoek. Met de toevoeging van de BRL’s is de klasse een tiental snelle auto’s rijker. Coureurs zoals Henry Zumbrink, Marc Goossens en Donny Crevels gaan er alles aan doen om het de gevestigde orde van de Supersport I-divisie moeilijk te maken. 

De afgelopen seizoenen behaalde JR Motorsport twee kampioenschappen in de Supersport II-divisie van de Dutch Supercar Challenge. Was het in 2008 Pieter van Soelen die de titel voor JR Motorsport opeiste, afgelopen seizoen kaapte Bert van der Zweerde in de laatste race de titel voor de neus van Brax Racing weg. Ook in 2010 kwam JR Motorsport sterk uit de startblokken. Pieter van Soelen toonde op Silverstone al zijn snelheid voor dit seizoen en ook zijn teamgenoten Laurens Gooshouwer, Marco Poland en Fred Cavanagh presteerden sterk. De concurrentie ligt echter op de loer en komt dit jaar uit verschillende hoeken. Zo is Team Lotus Racing goed vertegenwoordigd met snelle Lotus Exiges voor Ben Verwoerdt en Jan en Willem van der Kooi, zijn de gebroeders Monster snel met de RIWAL Seat Leon SuperCopa en zorgen ook de Sakers voor veel spektakel.

In de Sport-divisie van de Dutch Supercar Challenge zijn vooral drie merken sterk. De meeste deelnemers komen dit seizoen in deze divisie uit met een BMW, zij het een 1-serie of een 3-serie. Evenals in de Supersport II-divisie komen de snelste BMW’s uit de stal van JR Motorsport. Andere BMW’s, zoals die van het Engelse duo Webb en die van Braspenning Racing, zijn echter ook snel en kunnen het JR Motorsport uitermate moeilijk gaan maken. Tevens herbergt ook deze divisie verschillende snelle Lotussen uit de stal van Team Lotus Racing. Tot slot is er Spirit Racing, dat de afgelopen wintermaanden flink heeft geïnverteerd in nieuwe Renault Clio’s. Op Silverstone kwam het team nog niet helemaal uit de verf maar op hun ‘thuiscircuit’ Assen mag men er vanuit gaan dat deze Clio’s mee gaan strijden voor de overwinning.

Komend weekend debuteert de Superleague Formula by Sonangol in Nederland met de ‘Superleague Formula Grand Prix Assen’ op het TT Circuit Assen. De internationale competitie van 750 pk sterke V12 bolides die worden ingezet door bekende (F1) coureurs in de kleuren van clubs als PSV, Galatasaray, AC Milan of Atletico Madrid kan na het verdwijnen van A1GP World Cup of Motorsport met recht als de belangrijkste autorace van Nederland betiteld worden. Dit jaar staan er diverse oud Formule 1-coureurs aan de start in het voetbalgerelateerde kampioenschap, met onder meer Robert Doornbos, Narain Karthikeyan, Sebastien Bourdais en Franck Montagny.

BP zet opnieuw chemicaliën in bij olielek

Medewerkers van oliebedrijf BP spoten maandag opnieuw chemicaliën in de lekkende oliebron in de Golf van Mexico. Ze hoopten daarmee de olie te verdunnen, zodat de olie niet aan de oppervlakte komt. Tegelijkertijd is het bedrijf bezig met andere kortetermijnoplossingen die het lekken van de olie moeten stoppen.

Maandag bleek dat de enorme koepel die over het lek was geplaatst en bedoeld was om een groot deel van de olie af te voeren naar een tanker niet werkte. De opening van de koepel raakte verstopt door een ijsachtig mengsel van gas en water.

Technici van BP zoeken nu naar andere mogelijkheden. Een van de plannen is het plaatsen van een kleinere koepel of het volstorten van de lekkende bron met rommel. Het probleem is echter dat de meeste oplossingen nooit getest zijn op de diepte waarop het lek zich bevindt: zo'n 1,5 kilometer onder water.

Een andere mogelijkheid die wordt overwogen is het doorzagen van de stijgleiding, die vanuit de bron omhoog loopt naar de oppervlakte. Na het doorzagen van de leiding moet er een grotere pijp overheen worden geplaatst, om op deze manier de olie naar een boorschip te pompen. Deze oplossing wordt echter gezien als riskant en bovendien minder wenselijk, omdat de stroom olie uit de bron daardoor groter wordt.

Arbeiders zijn ook al bezig met het boren van een tweede bron, die de druk op de eerste bron moet verminderen. De verwachting is echter dat dit nog drie maanden duurt.

BP, dat verantwoordelijk is voor de schoonmaak, zei maandag dat het lek het bedrijf al 350 miljoen dollar (ongeveer 273 miljoen euro) heeft gekost. Het bedrijf wilde niet speculeren over een mogelijk eindbedrag. Deskundigen vermoeden dat het uiteindelijke bedrag dat gepaard gaat met het lek in de tientallen miljarden euro's kan lopen.

Het oliebedrijf zei tevens dat het al zo'n 3,5 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan schadevergoedingen heeft betaald. Er zijn 4700 claims bij BP binnengekomen, 295 daarvan zijn al toegekend.

Nadat het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april ontplofte is er al meer dan 13,3 miljoen liter olie in zee gelekt. Als de bron blijft lekken, is er kans dat de ramp de ergste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis wordt.

Manneken Pis-snoepje shockeert Britse

De 23-jarige Lyz Parker uit het Britse Camberley is zich wezenloos geschrokken toen ze een snoepje in de vorm van Manneken Pis aantrof in haar snoepzak. Door snoepfabrikant Candy King is naar aanleiding van haar klacht een onderzoek gestart.

In tabloid The Sun doet Parker haar verhaal. "Toen ik het zakje snoep opende op mijn werk, schreeuwde ik zo hard, dat het hele kantoor naar mijn bureau kwam rennen. Ik kon mijn ogen niet geloven."

In eerste instantie dacht snoepfabrikant Candy King dat het om een grap ging. Toch startte het bedrijf een onderzoek om uit te vinden hoe het gewraakte snoepje in het assortiment terecht kon komen. Supermarktketen Tesco, waar de snoepzakken verkocht worden, reageert eveneens geschokt. "Wij verwachten een beter gedrag van ons snoepgoed."

Ribéry moet tot 18 mei wachten

Frank Ribéry hoort vier dagen voor de Champions League finale of hij mag spelen. De aanvallende middenvelder van kampioen Bayern München moet tot 18 mei wachten. Hij werd in de eerste halve finale wedstrijd tegen Olympique Lyon bestraft met een rode kaart. De UEFA gaf hem een schorsing van drie duels en die vecht hij nu aan bij het internationale sporttribunaal CAS.

De 27-jarige Franse speler ging in de wedstrijd tegen Lyon hard door op de enkel van Lisandro Lopez. Bayern-trainer Louis van Gaal ging er vanuit dat de UEFA een milde straf zou geven, maar dit was niet het geval. "Het was een overtreding, maar ook weer niet een hele zware. Het was een lichte rode kaart", zei Van Gaal na afloop van de wedstrijd.

Lisandro Lopez vond het zelf ook wel meevallen. "Ik was sneller bij de bal en daardoor kwam Ribéry te laat. Volgens mij had hij niet de intentie om mij te blesseren", zegt Lopez. Bayern hoopte na de uitspraken van de Lyon-aanvaller dat de UEFA licht zou straffen. Het mocht niet baten en de club uit Beieren stapte hierdoor naar het sporttribunaal CAS.

Hilarisch verkiezingsspotje Rita Verdonk

Trots op Nederland (TON) van lijsttrekker Rita Verdonk heeft vandaag een opmerkelijk verkiezingsspotje gelanceerd. Het filmpje werd vooraf al berucht omdat Verdonk lastig werd gevallen door groepen jongeren tijdens het filmen van het spotje.

TON kan het filmpje goed gebruiken, want de partij staat al weken op nul zetels in verschillende peilingen. Mocht het geen zetels opleveren, kan Verdonk altijd nog een Oscar winnen.


Dat dit kán in Nederland

Giro in Middelburg tweemaal zo populair als koningin

De finish van de derde etappe van de Giro d'Italia heeft in Middelburg ruim 75.000 toeschouwers getrokken. Dit zijn er twee maal zoveel als vorige week met Koninginnedag.

Volgens de politie is dit alleen het aantal van de finishplaats. In totaal kwamen er zeker 100.000 mensen op de wedstrijd in Zeeland af, maar problemen voor het verkeer bleven beperkt. "De omleidingsroutes werkten goed en de meeste overgangen konden al na ruim een uur weer open. Het was geen enkel probleem." Vorige week trok Koninginnedag, dat naast Middelburg plaatsvond in Wemeldinge, in totaal 37.000 toeschouwers. 

In totaal zou de Giro de afgelopen drie dagen in Nederland ongeveer 1 miljoen toeschouwers hebben getrokken.

Robben beste voetballer Bundesliga

Arjen Robben heeft een persoonlijke titel aan zijn goed gevulde palmares bij kunnen schrijven. Dit weekend haalde hij met Bayern München het landskampioenschap binnen en nu is hij verkozen tot beste speler van de Bundesliga.

Robben speelde dit seizoen 24 wedstrijden in het shirt van Der Rekordmeister en had een groot aandeel in de landstitel van Bayern dit seizoen. Vooral na de winterstop was hij uiterst goed op dreef en trof hij vaak doel.

"De 26-jarige presteerde op een constant hoog niveau en vertolkte een hoofdrol in Bayerns titelsucces en het bereiken van de bekerfinale en de eindstrijd van de Champions League", luidt het juryrapport.

Robben heeft een reeks cruciale doelpunten gescoord voor de ploeg uit Beieren. Zestien in de Bundesliga en vier in de Champions League. Bovendien schoot hij zijn ploeg naar de finale van de DfB Pokal. "De Nederlandse ster is de lieveling van de fans en de grootste nachtmerrie van zijn opponenten", oordeelde de jury.

'Twente ziet Adriaanse als ideale opvolger van McClaren'

FC Twente houdt stevig rekening met een vertrek Steve McClaren, maar het heeft de opvolger van de succesvolle Engelsman al achter de hand. Volgens Voetbal International is Co Adriaanse de droomkandidaat van de  clubleiding.

McClaren geniet momenteel van een welverdiende vakantie en staat in de verregaande belangstelling van FC Porto en West Ham United. VfL Wolfsburg is echter het meest concreet. Nadat hij is teruggekeert van zijn uitstapje neemt hij een beslissing. Joop Munsterman ziet in Adriaanse zijn ideale opvolger, zo meldt Voetbal International.

Adriaanse is echter sinds kort werkzaam bij de Olympische ploeg van Qatar, waar hij ongetwijfeld een stuk meer verdient dan dat hij dat bij Twente kan. Indien de coach niet haalbaar blijkt te zijn, dan gaat Munsterman met McClaren om tafel, met de vraag of hij nog een goede kandidaat weet.

McClaren heeft weliswaar een contract dat tot de zomer van 2011 doorloopt, maar inmiddels twijfelt niemand in Enschede er meer aan dat de Brit na twee jaar zal vertrekken. Ook assistent Kees van Wonderen lijkt er de brui aan te geven. Dan zou alleen Alfred Schreuder overblijven van de staf, die Twente voor het eerst in de clubhistorie naar de landstitel leidde.

Thomas Berge niet op cover L'Homo

Het management van Thomas Berge heeft besloten een fotoshoot in het blad L'Homo niet door te laten gaan. De zanger zou op de cover van het blad verschijnen, maar zijn management besloot anders. De nieuwe editie van het blad werd maandag gelanceerd door Linda de Mol en Arie Boomsma.

Linda de Mol vertelde dat het management van de zanger het geen goed idee vond dat Berge, met in grote letters het woord 'homo' boven zijn hoofd, in het blad zou verschijnen terwijl de zanger juist korte metten wil maken met de geruchten rond dit onderwerp. Volgens De Mol heeft de zanger last van het 'prins Friso-syndroom'.

Thomas Berge vertelde eerder regelmatig de vraag te krijgen of hij homo is. "Ik vind het eigenlijk wel een compliment", zei de zanger toen. "Homo's zien er toch altijd wel goed uit." Berge heeft al enige tijd een relatie met de twee jaar jongere Daisy Drost. In het interview met L'Homo zou hij voor eens en altijd afrekenen met de roddel. Bij de presentatie werd bekend dat nu een onder meer organisator van Arabische homofeesten, op de cover prijkt. Het homoblad, dat een speciale uitgave is van het vrouwentijdschrift Linda, werd vorig jaar gepresenteerd als eenmalige uitgave. Die editie was echter zo'n succes dat de redactie besloot nog een uitgave te maken. Vorig jaar december werd L'Homo nog uitgeroepen tot 'beste marketingactie van het jaar'.

Presentator Arie Boomsma stond toen op de cover. De pikante foto's zorgden ervoor dat de domineeszoon werd geschorst als EO-medewerker. Uiteindelijk stapte de presentator over naar de KRO. Boomsma zei het jammer te vinden dat Berge uiteindelijk niet op de cover staat. De presentator vindt het de ophef niet waard.

Boomsma vertelde dat het vorig jaar voor hem ook een onrustige periode was. De presentator zei een tijdlang slecht geslapen te hebben door alle ophef. "De shoot leek me een goed moment om de discussie 'hoe gaan gelovige mensen om met homoseksualiteit' open te breken", zei de presentator toen. "Voor mij was de fotoreportage de kans om te zeggen dat het me niks uitmaakt of mensen homo of hetero zijn. God houdt ook van homo's."

In de nieuwe editie staan onder meer interviews met Paul de Leeuw en André van Duin. Ook is er een artikel gewijd aan homoseksuele boeren die op zoek zijn naar een man. Het blad ligt vanaf dinsdag in de winkels.

Thomas Berge
Thomas Berge (Foto: Novum)

EA registreert Darkspore

Electronic Arts heeft in de Verenigde Staten drie patenten geregistreerd voor een game genaamd Darkspore. Vermoedelijk gaat het hier om een spel binnen de populaire Spore-serie.

In februari dit jaar werd bekend dat Electronic Arts bezig is met een nieuwe Spore-game. In een releaselijst van de uitgever stond een game vermeld met de naam Spore Title TBA, wat betekent dat de titel van de nieuwe Spore-game nog onthuld moest worden.

Wat fans van Darkspore mogen verwachten, is nog niet bekend. In Spore hadden gamers voor het eerst invloed op de gehele evolutie. Van micro-organisme tot een volwaardig ras moet de speler in Spore zijn eigen wezentje begeleiden. Uiteindelijk zou dit zelfs tot heuse intergalactische oorlogen kunnen leiden.

EA registreert 'Darkspore'
EA registreert 'Darkspore' (Foto: Novum)

MadWorld-maker verlaat Platinum Games

Shigenori Nishikawa, de man achter de Nintendo Wii-game MadWorld, gaat weg bij gamestudio Platinum Games. Hij zal zich bij Tango Studio, de nieuwe gamestudio van Shinji Mikami, voegen. Dit schrijft de website Gamesindustry.

Platinum Games werd in 2006 door een aantal legendarische Japanse ontwikkelaars opgericht. Shinji Mikami (Resident Evil), Atsushi Inaba (Okami) en Hideki Kamiya (Devil May Cry) stonden aan het hoofd van de grondlegging deze studio.

Nishikawa is minder bekend, maar zijn betrokkenheid bij twee Dino Crisis-titels, de Resident Evil-remake op de GameCube en het veelgeprezen 'Resident Evil 4' maakt hem ongetwijfeld een waardevolle toevoeging voor Tango Studio.

Shinji Mikami heeft in maart een eigen gamestudio onder de naam Tango Studio opgericht. Na het afronden van Vanquish voor Platinum Games wil hij zich hier op het ontwikkelen van een nieuwe survival horror-titel met gaan richten. Dit spel moet gebruik gaan maken van een niet nader benoemde 3D-technologie.

MadWorld-maker verlaat Platinum Games
MadWorld-maker verlaat Platinum Games (Foto: Novum)

Platini: "Wellicht enkele EK 2012 duels in Duitsland"

De voorbereidingen voor het Europees kampioenschap voetbal van 2012 blijft de UEFA zorgen baren. Niet in Polen, maar wel in Oekraïne, en dan de renovatie van het Olympisch Stadion in Kiev in het bijzonder. Daar staat voor 1 juli 2012 de finale gepland.

"Ik heb van de onlangs aangetreden regering de garantie gekregen dat er vaart achter wordt gezet. Natuurlijk houdt de UEFA alles nauwlettend in de gaten," aldus UEFA-voorzitter Michel Platini. "Als het stadion in Kiev niet tijdig klaar is, kan Oekraïne geen gastheer zijn."

Eind deze maand beslist het uitvoerend comité van de UEFA of het EK doorgang kan vinden zoals het nu gepland staat. Platini: "Er is geen plan B, want dan zouden we niet vertrouwen op plan A. Maar natuurlijk kunnen we snel schakelen. Het is een optie om het hele toernooi te houden in Polen, wellicht moeten we enkele duels afwerken in Duitsland of Hongarije. Ik wil echter benadrukken dat we volledig vertrouwen op de organisatiekunde van Oekraïne."

Boze Wii-gamer laat spoor van vernieling achter

De politie van de Amerikaanse county Colorado Springs heeft een man opgepakt na een serie misdaden. Dit alles begon doordat de man boos werd op zijn Nintendo Wii. Zo schrijft het nieuwskanaal ABC 7 News op haar website.

Nadat de man om een onbekende reden boos was geworden door het spelen van een Nintendo Wii-game, begon hij met een bizarre reeks misdaden.

Hij beet zijn moeder in haar enkel en ging met een honkbalknuppel achter de bewoners aan op het caravanterrein waar de man woonde. Vervolgens stapte hij in zijn auto en begon hij tegen andere auto's aan te beuken. Tot slot reed hij met opzet op een voetganger in om daarna tegen een boom tot stilstand te komen.

De slachtoffers besloten de verdachte te volgen en zagen hem door de achterruit van de auto naar buiten komen. Hij had met een luchtbuks het raam kapot geschoten. Toen de politie ter plaatse kwam, sprong de Amerikaan op de auto van de politie.

De boze Wii-gamer is ingerekend nadat hij met een tasergun werd 'gekalmeerd'.

Boze Wii-gamer laat spoor van vernieling achter
Boze Wii-gamer laat spoor van vernieling achter (Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 02-05-2010 t/m zaterdag 08-05-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

De lijst wordt nog steeds gedomineerd door twee games, FIFA World Cup South Africa en Just Dance. FIFA heeft plaats één en drie bezet en Just Dance staat weer terug op de tweede plek.
Met acht nieuwe titels in de top 40 (een game die op 41 staat en weer naar 40 verhuist telt als nieuwe titel in deze lijst) is Warioware Do It Yourself de hoogste binnenkomer op plaats 20. Een aantal games is met zeven plaatsen gestegen in de lijst met God of War III als hoogste genoteerd op plaats negen. De grootste zakker is negen plaatsen gezakt en dat is Monster Hunter Tri.

Opmerkelijk is dat er geen enkele PC game in de lijst staat naast de 6 Wii games, 13 Xbox 360 games, 13 Playstation 3 games, 6 DS games en 2 PSP games.

Top 40

[Giro] Evans: "Het is erg frustrerend"

Cadel Evans heeft welgeteld één dag kunnen genieten van zijn roze trui. De Australiër werd teruggeslagen door een val en wist ondanks beulswerk in de achtervolging niet meer terug te keren. De wereldkampioen verloor uiteindelijk 46 seconden en was daar niet blij mee.

"Het is erg frustrerend," zei de renner van BMC tegen Cyclingnews. "Je doet alles om de valpartijen te ontwijken en dan vallen er vijf man voor je en wordt je vanachter aangereden. Wat kan je eraan doen? Ik zat vooraan en was niet verontrust, omdat er nauwelijks wind stond."

Evans was niet te spreken over de vele obstakels op de Nederlandse wegen, waaronder de vluchtheuvels en de rotondes. "Het was veels te gevaarlijk om te racen. Soms moet je je afvragen of renners niet meer kunnen fietsen of zich kunnen concentreren als ze vallen op een recht stuk. De vluchtheuvels zijn ongetwijfeld veilig voor de normale berijders, maar voor een peloton zijn de vele kleine obstakels een gevaar."

Desondanks gelooft Evans niet dat hij vandaag al de Giro heeft verloren. "Het is niet of je vandaag de Giro wint of verliest. Het kost me wellicht veertig seconden op mijn concurrenten, maar meer niet. Maar ik heb wel genoten van het rijden in de roze trui door Nederland."

Nieuwe staking British Airways

Het cabinepersoneel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat in mei en juni twintig dagen staken. Dat heeft vakbond Unite, die ongeveer negentig procent van het cabinepersoneel van BA vertegenwoordigt, maandag aangekondigd. Unite zegt gedwongen te zijn tot de staking, omdat BA toenadering van de vakbond het afgelopen weekeinde afwees.

Unite zei dat het BA heeft benaderd, nadat de vakbondsleden vorige week vrijdag een aanbod van de luchtvaartmaatschappij hadden afgewezen. De vakbondsleden stemden tegen het aanbod van BA, omdat het de reisvoordeeltjes, die het van stakend personeel had afgenomen, niet terug wilde geven. Bovendien waren de vakbondsleden het niet eens met disciplinaire maatregelen tegen zeker vijftig van hen.

"Het cabinepersoneel heeft geen andere keus dan te gaan staken", aldus de secretarissen-generaal van Unite, Derek Simpson en Tony Woodley.

BA waarschuwde dat de langdurige staking 'omvangrijke verstoringen voor mogelijk honderdduizenden klanten' zal veroorzaken. Het bedrijf zei tevens dat het aanbod dat het bedrijf heeft gedaan 'erg redelijk' is. BA is met een aantal andere maatschappijen in gesprek gegaan om vliegtuigen te leasen en duizenden plaatsen te regelen voor de reizigers. Het bedrijf zal vier of dagen voor het begin van de staking meer informatie geven.

BA zei dat het besluit om weer te gaan staken geen enkele schijn van rechtvaardiging heeft. "We hebben er vertrouwen in dat veel personeelsleden opnieuw de nutteloze oproep van Unite om te gaan staken naast zich neerleggen en de pogingen van de rest van het bedrijf om onze klanten te laten vliegen, steunen", aldus BA in een verklaring.

In maart werd BA ook al door stakingen getroffen. Het bedrijf werd toen gedwongen honderden vluchten te annuleren. De staking kostte de maatschappij tientallen miljoenen ponden.

Zeiljacht botst frontaal op binnenvaartschip

Een zeiljacht is zondagochtend op het IJsselmeer frontaal op een binnenvaartschip gevaren. Niemand raakte gewond, maar beide schepen raakten beschadigd. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten maandag.

Het jacht kwam vanaf het Ketelmeer en botste rond 11.30 uur ten noorden van Lelystad op het met zand geladen binnenvaartschip. Uit verhoor door de waterpolitie bleek dat de schippers niet goed hadden opgelet. Op het zeiljacht stond niemand aan het roer; een 59-jarige man was koffie aan het zetten en een 42-jarige vrouw was een boek aan het lezen. De schipper van het binnenvaartschip verklaarde dat hij het schip ineens op zich af zag komen.

Meisjes vrij na dodelijke mishandeling Zutphen

De twee tienermeisjes die waren aangehouden voor hun betrokkenheid bij de dood van een 18-jarige man in Zutphen zijn zondag vrijgelaten. Wel blijven zij verdachten, meldt de politie maandag.

De 18-jarige man uit Vierakker werd op de Den Elterweg mishandeld en kort daarop aangereden door een toevallig passerende auto. De vier verdachten kregen tijdens het uitgaan ruzie met het slachtoffer en drie vrienden van 16 jaar, meldde De Stentor. Hij ging met zijn vrienden na de ruzie op de fiets richting huis, waarna de vier verdachten hen in een auto achtervolgden. Hierop ontstond een vechtpartij. De 18-jarige man zou bewusteloos tegen de grond zijn gegaan, waarna hij werd aangereden.

De tiener werd met ernstig letsel in een ziekenhuis in Nijmegen opgenomen, waar hij zondagmiddag aan zijn verwondingen overleed. De politie hield de meisjes, een 19-jarige man en een 16-jarige jongen aan in verband met de mishandeling. Waarom de 18-jarige man mishandeld werd, is nog onduidelijk.

[Giro] Stamsnijder: "Missie is mislukt"

Tom Stamsnijder had vandaag in de derde etappe van de Giro d'Italia maar een doel en dat was de witte trui voor de beste jonge renner overnemen van Richie Porte. De renner van Rabobank behaalde de benodige bonificatieseconden maar door een valpartij in de slotfase van de etappe mislukte zijn missie.

"Ik had die bonificatieseconden nodig en heb er hard voor gewerkt om mee te zijn in een ontsnapping. Daarna was het zaak Porte in de gaten te houden, maar ze vielen voor me en ik miste de aansluiting. Jammer, ik had gehoopt dat ik met die trui voor een mooie afsluiting van de de Giro in Nederland had kunnen zorgen. Ik wilde al die enthousiaste mensen langs de kant ook laten zien dat we niet zo maar meerijden," aldus Stamsnijder na afloop van de etappe.

Oppositieleider stapt op om seksschandaal

Deniz Baykal, de leider van de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, de Republikeinse Volkspartij, heeft maandag ontslag genomen als partijvoorzitter. De reden voor het ontslag is een in het geheim opgenomen seksvideo, waarop Baykal samen met een andere parlementariër te zien is. De video circuleerde het afgelopen weekeinde op het internet.

Baykal, een vurige criticus van het op de islam gestoelde beleid van de regering, vertelde verslaggevers dat hij het slachtoffer was van een politiek complot dat door de regering was opgezet. Volgens Baykal kunnen dergelijke privébeelden niet worden gemaakt zonder medeweten van de regering.

De vrouw in de video is vermoedelijk een voormalige vertrouwelinge die parlementariër is voor de Republikeinse Volkspartij. Zowel Baykal als de vrouw zijn getrouwd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reageerde boos op de aantijgingen van Baykal. Volgens Erdogan heeft hij persoonlijk opdracht gegeven de verspreiding van de video op het internet onmiddellijk te verbieden. Hij zei dat de beelden 'tegen de moraal en de familiewaarden' ingaan. "De beschuldigingen van meneer Baykal zijn immoreel. Hij verkeert in een delirium", aldus Erdogan. "We zijn bedroefd door het feit dat hij het niet kan ontkennen."

Sieneke tijdelijk uitgeschakeld

Sieneke lijdt aan een keelontsteking en heeft al haar optredens af moeten zeggen. De zangeres moet de komende dagen absolute stemrust houden. Ook alle interviews en perscontacten zijn voorlopig gecanceld.

Wel laat het management weten dat de deelname van Sieneke aan het Eurovisie Songfestival in Oslo niet in gevaar is. De 18-jarige zangeres zal eind mei Nederland vertegenwoordigen.

Het zit Sieneke allemaal niet mee. Eerder liep er een aanklacht wegens plagiaat tegen haar nummer 'Ik ben verliefd - Shala Lie'. Ook waren er problemen met het draaiorgel dat ze bij haar optreden wilde inzetten. Het orgel zou te zwaar zijn voor het podium.

Meer over Sieneke vind je in ons Songfestivalforum.

Rooney pakt drie prijzen

Wayne Rooney heeft dit seizoen een 'hattrick' aan prijzen in de wacht gesleept. De aanvaller van Manchester United ontving vandaag zijn derde. Hoofdsponsor Barclays riep hem uit tot beste voetballer van dit seizoen in de Engelse Premier League.

Al eerder werd de 24-jarige Rooney uitgeroepen tot beste speler van het jaar door zijn collega's van de PFA (Professional Footballers Association) en de voetbalverslaggevers van Engeland.

Barclays riep Harry Redknapp uit tot coach van het jaar. Redknapp leidde Tottenham Hotspur naar de vierde plaats in de competitie en daarmee een plek in de voorronde van de Champions League.

[Dakar] Rally 2011 gepresenteerd

De ASO heeft afgelopen week in Eindhoven de eerste details vrijgegeven van de Dakar 2011. Er zijn een paar belangrijke wijzigingen voor de rally van komend jaar:

De elite motorrijders worden gebonden aan een machine met een maximale cilinderinhoud van 450cc. Amateurs mogen nog wel vrij kiezen.

Om de hegemonie van de Diesel-auto's te verkleinen zal er een 34mm restrictor toegestaan worden alle benzine motoren. Hierdoor zou het gat met BMW en Volkswagen verkleind moeten gaan worden. Vooral het semi-fabrieksteam van JMB Stradale zou hiervan moeten kunnen profeteren.

De belangrijkste aanpassingen zit hem in het veranderen van de navigatie. De ASO heeft besloten om het WayPoint-systeem aan te passen. Vanaf komend jaar zal de radius verkleind worden van drie kilometer naar 400 meter. De coureurs zullen voortaan dus extra goed moeten navigeren om de juiste koers te verkrijgen van het GPS-systeem. Dit zal vooral in de duinen voor problemen gaan zorgen.

Daarnaast maakte de ASO bekend dat men voortaan nog strenger zal gaan letten op illegale reparaties. De organisatie zal een speciaal team van zes jeeps gaan inzetten om die op de assistentie gaan letten. Deelnemers die in overtreding zijn zullen een hoge geldboete krijgen of worden gediskwalificeerd.

Del Bosque maakt WK-voorselectie Spanje bekend

Víctor Valdes maakt deel uit van de Spaanse voorselectie voor het WK in Zuid-Afrika. Bondscoach Vicente Del Bosque koos in totaal voor dertig namen. Een andere verrassing in de selectie van de Europees kampioen is David de Gea, die dit seizoen zijn doorbraak beleefde. Hij heeft nog geen interland op zijn palmares en dat geldt ook voor Valdes.

De twee sluitposten gaan samen met Iker Casillas van Real Madrid, José Pepe Reina van Liverpool en Diego López van Villarreal uitmaken welke drie goalies er mee gaan naar Afrika. Verder is de selectie grotendeels hetzelfde vergeleken met het zeer succesvol verlopen EK van 2008.



Voorlopige selectie Spanje:

Doel: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Diego López (Villarreal), Víctor Valdés (Barcelona), David De Gea (Atlético Madrid)

Verdediging: Raúl Albiol (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Joan Capdevila (Villarreal), Carlos Marchena (Valencia), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), César Azpilicueta (Osasuna)

Middenveld: Sergio Busquets (Barcelona), Xavi Hernández (FC Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Cesc Fábregas (Arsenal), Jesús Navas (Sevilla), Marcos Senna (Villarreal), Juan Mata (Valencia), David Silva (Valencia), Xabi Alonso (Real Madrid), Javi Martínez (Athletic Club), Santi Cazorla (Villarreal)

Aanval: David Villa (Valencia), Fernando Torres (Liverpool), Dani Güiza (Fenerbahçe), Álvaro Negredo (Sevilla), Pedro Rodríguez (Barcelona) en Fernando Llorente (Athletic Bilbao)

Vrouw rijgt ex' penis aan mes tijdens autorit

Een bedrogen vrouw heeft haar ex-vriendje snoeihard teruggepakt. Terwijl de arme drommel achter het stuur van de auto zat, stak zij een mes in zijn edele delen.

Toen de 29-jarige Tatiana Bastos ontdekte dat haar vriendje er een ander op nahield, bedacht ze zich niet. Ze greep een keukenmes uit de la en nam deze mee de auto in. Eenmaal achter het stuur ramde zij het mes met een lemmet van vijftien centimeter met kracht in zijn kruis.

Het scherpe mes had geen partij aan de driedubbele laag kleding die het slachtoffer droeg. De dokter wist gelukkig het zwaar gehavende zaakje weer dicht te hechten.

Bastos probeerde tegenover de rechter de schuld nog op haar ex te schuiven door te beweren dat hij haar had aangerand. De rechter had hier echter geen boodschap aan en stuurde haar naar de gevangenis.

[Giro] Weylandt: "Zege doet me veel deugd"

Wouter Weylandt was vandaag de glorieuze winnaar in de derde rit van de Giro d'Italia. In Middelburg was de Belg de sterkste in de sprint van een groep van een kleine dertig renners. De renner van Quick Step was uiteraard erg opgetogen na zijn winst.

"Het was een hectische sprint na een hectische etappe," aldus Weylandt tegen Sporza, over de door valpartijen en waaiers geteisterde etappe. "Ik heb geprobeerd om de hele dag alert voorraan te rijden. Dat kost misschien iets meer krachten, maar ik wou niet gokken en zat vooraan. Op vijf km van de finish keek ik rond mij en zag ik nog slechts 30 renners. Maar er zaten wel nog veel sprinters bij."

Weylandt kende tot nu toe een zwaar voorjaar, waar hij na de uitblijvende sportieve prestaties ook veel kritiek kreeg van zijn ploegleider Patrick Lefevere. "Deze ritzege doet echt veel deugd, ook al omdat er veel twijfels over mij bestaan. Ik hoop nu dat die twijfels weg zijn. Ik weet echter nog niet waar ik volgend jaar zal rijden. Quick-Step? Waarom niet? Ik ben geen rancuneuze jongen."

[GP3] Van der Zande: "Rotweekend"

Renger van der Zande beleefde een slechte start van het GP3-kampioenschap. De Nederlander was snelste in de vrije training en negende in de kwalificatie. Deze goede resultaten wist hij echter niet om te zetten in een goed resultaat in de eerste race. Ook in de tweede race had hij te maken met tegenslag, na een goede inhaalrace kreeg hij een straf, waardoor hij weer terugzakte op de baan en uiteindelijk achteraan finishte.

Bij de start moest de Nederland al uitwijken voor zijn teamgenoot Nigel Melker die slecht vertrok vanaf poleposition. "Deze start had ik zelfs in mijn slechtste dromen niet verwacht. Mijn ervaring en het feit dat ik rijd voor het sterke RSC Mücke-team zouden mij een optimale kans geven voor de overwinning. Ik was ook steeds dichtbij. En daar komt nog bovenop dat ik niet naar huis kan vanwege de aswolk", aldus van der Zande.

Samenwerkingsverband Imtech en Schiphol

Imtech nv gaat meewerken aan een kennisplatform voor luchthaven Schiphol en lanceert een nieuw bedrijf dat voor Schiphol aan duurzame oplossingen werkt, genaamd de 'Energy Service Company', zo maakt de technische dienstverlener maandag bekend. Het gaat om twee aparte initiatieven.

Imtech gaat in het maandag gelanceerde samenwerkingsverband theGrounds duurzame energietechnologie inbrengen. Aan het kennisplatform werken eveneens TNO, TU Delft en Wageningen University & Research centre mee. Bij theGrounds zullen in eerste instantie 50 mensen werkzaam zijn. Financiële details van het kennisplatform worden niet gegeven.

Daarnaast gaat Imtech samen met Schiphol samenwerken in de Energy Service Company (ESCO). ESCO zoekt naar duurzame methoden om energie op te wekken op Schiphol. Onder meer door windenergie en warmtekrachtkoppeling wil ESCO werken aan de doelstelling van Schiphol om in 2020 20% van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Financiële details van de overeenkomst met betrekking tot ESCO zijn evenmin bekendgemaakt.

'Cookiewetgeving gaat te ver'

De plannen om de wetgeving over cookies aan te scherpen gaan te ver. Dat stelt de brancheorganisatie voor adverteerders op het web IAB Nederland maandag.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wil volgens de organisatie veel verder gaan dan in Europese richtlijnen wordt voorgeschreven. Haar plannen komen erop neer dat internetters straks bij iedere website die ze bezoeken voortdurend pop-ups moeten wegklikken die toestemming vragen om een cookie te gebruiken.

Vanuit de Europese Unie is daar volgens IAB Nederland helemaal niet om gevraagd. Andere landen zouden daarom ook veel minder strenge regels hebben dan Nederland. Daarbij hebben alle grote browsers al een optie om de gebruiker te waarschuwen als de website een cookie wil gebruiken.

Cookies zijn kleine tekstbestanden die vanuit een website op de computer van een bezoeker worden geplaatst. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan om wachtwoorden te onthouden of de inhoud van een online winkelwagentje bij te houden. Ook worden ze gebruikt om bezoekers te herkennen, bijvoorbeeld om hun voorkeuren te bewaren, of om ervoor te zorgen dat ze niet twee keer dezelfde advertentie te zien krijgen.

Als de plannen van Van der Hoeven ongewijzigd worden uitgevoerd, krijgen websitebezoekers iedere keer dat ze iets aan een winkelwagentje toevoegen dus een pop-up. Daarin wordt dan om toestemming voor het gebruik van cookies gevraagd.

[LMS] Peugeot wint 1000km Spa

Peugeot heeft de 1000 kilometer van Spa gewonnen. De auto van Simon Pagenaud, Sebastien Bourdais en Pedro Lamy overleefde een spin in de eerste ronde, regen en een rode vlag-situatie en wist als eerste over de streep uit de chaos te komen.

Bourdais had een uitgesproken mening over de race: "Ik hoop niet dat we nog vaker van dit soort races krijgen, anders zal ik het niet overleven!" Aan het begin van de race leek Audi op weg naar de overwinning dankzij een uitstekende pitstop-strategie, maar na de rode vlag-situatie raakte het de auto met Tom Kristensen, Allan McNisch en Rinaldo Capello het spoor bijster. Met nog 35 minuten te gaan begon het te regenen, maar dit deerde Peugeot niet al teveel, waardoor deze de race won.

Achttien jaar geëist voor dodelijke schietpartij

Een 41-jarige man uit Delft hoorde maandag achttien jaar cel tegen zich eisen voor het doodschieten van een 22-jarige man in Den Haag in november. Hij wordt ook verdacht van poging tot moord op de vriend van het slachtoffer, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Getuigen hebben verklaard dat de Delftenaar en het slachtoffer op 8 november vorig jaar onenigheid hadden in een café. Het slachtoffer kwam later op de avond met een vriend terug naar het café op de Pletterijkade en zocht contact met hem door het raam. De Delftenaar ging vervolgens met twee vrienden het café uit en schreeuwde naar de twee anderen. Daarna schoot hij meerdere keren op de 22-jarige man.

De beschoten man probeerde zich nog te verschuilen achter een auto. Volgens getuigen werd hij daarna nog een keer beschoten. De vriend, die hard wegrende, bleef ongedeerd. De Delftenaar ontkent dat hij geschoten heeft. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Israël wordt lid van de OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Israël maandag uitgenodigd voor een lidmaatschap. Hiermee bekroont de joodse staat verwoede pogingen om lid te worden van de exclusieve club, ondanks felle tegenstand van de Palestijnen.

Vanuit het OESO-hoofdkantoor in Parijs liet de 31 leden tellende organisatie weten dat Israël, Estland en Slovenië als nieuwe leden zijn uitgenodigd.

Israël heeft zestien jaar lang geprobeerd een lidmaatschap van de OESO te bemachtigen, een groep van de meest ontwikkelde en welvarende economieën ter wereld. Het lidmaatschap maakt de weg vrij voor extra handel en investeringen.

Enkele maanden geleden wankelde de aanmelding van Israël nog toen Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO, tijdens een bezoek aan Israël zijn zorgen uitte over de armoede en werkloosheid, met name onder de Arabische minderheid in Israël.

De hoop op een lidmaatschap keerde echter weer toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de weg bereidde voor een hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen.

Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders drongen er bij de OESO op aan Israël geen lidmaatschap te verschaffen. Volgens hen staat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de discriminatoire behandeling van de Arabische minderheid in scherp contrast met de houding van de OESO ten opzichte van mensenrechten.

'Tories en Lib Dem akkoord op hoofdlijnen'

De Conservatieven en de Liberaal-Democraten hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de vorming van een nieuwe regering in Groot-Brittannië. Dat meldde de Britse zender Sky maandag.

De onderhandelingen tussen beide partijen zijn in een afrondende fase, meldde de politiek commentator van Sky. De onderhandelingsteams van beide partijen gaan het bereikte resultaat nu voorleggen aan de partijtop.

Woordvoerders van beide partijen hebben nog geen commentaar gegeven op de berichten van Sky. Eerder meldden functionarissen van beide partijen wel dat er 'goede vooruitgang' wordt geboekt bij de onderhandelingen tussen de Tories (Conservatieven) en Lib Dem (Liberaal-Democraten).

[Giro] Finish in Middelburg trekt 75.000 man

De finish van de laatste Nederlandse etappe van de Giro d'Italia vandaag in Middelburg heeft 75.000 mensen naar de Zeeuwse plaats getrokken. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. Rond 16.20 uur bereikten de eerste wielrenners de eindstreep. Volgens de woordvoerder heerste er een goede sfeer in Middelburg.

De wegafsluitingen voor de wielerronde zorgden overigens nauwelijks voor files, meldt de VerkeersInformatieDienst. De Giro vertrok ook vandaag vanuit Amsterdam. Na 224 kilometer bereikten de deelnemers de finish in Middelburg. De Belg Wouter Weylandt won deze derde rit.

De Giro d'Italia begon zaterdag met een tijdrit in Amsterdam. Gisteren werd van Amsterdam naar Utrecht gereden. De karavaan gaat Nederland nu verlaten, om woensdag in Italië de ronde te vervolgen.

Arts ontdekt vrouw met 2 vagina's

In Singapore loopt een vrouw rond voor wie het standje 'double penetration' geen enkel probleem is. De vrouw van ongeveer 25 jaar heeft namelijk twee vagina's.

De vrouw is zeer geschokt en verbaasd door deze ontdekking. De bizarre afwijking kwam vorige maand aan het licht tijdens een vijf minuten durende routinecontrole.

Dr Chee Jing Jye, medisch directeur van het verloskunde- en gynaecologiecentrum van Paragon Medical heeft in haar dertienjarige carrière nog nooit eerder een vrouw met een dubbele vagina gezien. Volgens Chee is de baarmoeder van de vrouw in prima staat, ondanks de aanwezigheid van een dubbele vagina met dito baarmoederhals. Ze meldt verder dat de aandoening niet levensbedreigend is.

Europees vliegverkeer weer normaal

Een wolk vulkaanas uit IJsland dreef maandag boven de Atantische Oceaan, waardoor transatlantische vluchten genoodzaakt waren uren om te vliegen via Groenland. Het vliegverkeer binnen Europa verliep weer normaal, na in het weekeinde gekampt te hebben met diverse vertragingen en annuleringen, met name in Zuid-Europa.

De verliezen door de in het weekeinde opgelopen vertragingen zijn verwaarloosbaar, zei de Europese luchtvaartbond. Minder dan twee procent van de geplande vluchten werd getroffen.

Mooi lenteweer nog niet in zicht

Echt mooi lenteweer is nog niet in zicht, maar de komende dagen wordt het in ieder geval een paar graden warmer. Zeker dinsdag en woensdag is er nog kans op neerslag, maar daarna laat de zon zich ook weer wat vaker zien. Dat meldt het KNMI maandag.

Echt lekker lenteweer wordt het hiermee nog niet. "Maar het wordt iets minder onaangenaam", zegt een woordvoerder van het KNMI.

Oorzaak van het koude weer de afgelopen tijd is de noordenwind. Die voert betrekkelijk koele lucht aan. Zolang de wind uit deze richting blijft komen, stijgt de temperatuur ook niet fors.

Belgische vrouw veroordeeld voor terrorisme

Een Belgisch hof heeft maandag een vrouw veroordeeld voor het opzetten en financieren van en het leidinggeven aan een terreurgroep. De vrouw, de 50-jarige Malika el-Aroud, is veroordeeld tot acht jaar celstraf. Zeven andere medeverdachten kregen straffen variërend van veertig maanden tot acht jaar. Een negende persoon werd vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs.

El-Aroud en de acht anderen werden in december 2008 gearresteerd nadat de Belgische politie een e-mail van een van de verdachten had onderschept, waarin werd gesuggereerd dat er een zelfmoordaanslag op handen was. Aanklagers hebben niet bekendgemaakt waar de aanval zou plaatsvinden.

Alle negen aangeklaagden ontkenden schuldig te zijn.

De eerste man van El-Aroud kwam om het leven bij een zelfmoordaanslag op Ahmad Sjah Massoud, een hoge anti-Talibanleider in Afghanistan, vlak voor de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001.

Man neergestoken in Amsterdamse avondwinkel

Een medewerker van een avondwinkel is maandagmiddag in Amsterdam-Noord bij een overval neergestoken. De man is zwaargewond. Hij werd neergestoken in een winkel op de Waddenweg. Het is onduidelijk of het om de avondwinkel La Nuit gaat, die ook op de Waddenweg gevestigd is. Hier werd eerder de 29-jarige eigenaar doodgeschoten.

De man werd rond 16.00 uur neergestoken. Drie verdachten vluchtten weg in de richting van de Meeuwenlaan. Meer informatie kan de politie rond 16.45 uur niet geven.

Doden door overstroming Afghanistan

Het noordoosten van Afghanistan is zondagnacht getroffen door overstromingen. Hierbij kwamen ten minste tien mensen om het leven en werden honderden huizen verwoest. Dat heeft de Afghaanse politie maandag gezegd. Het getroffen gebied ligt in de provincie Baghlan, ongeveer honderdvijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul.

Eveneens maandag liet de NAVO weten dat een van haar militairen om het leven is gekomen bij een aanval door opstandelingen. De aanval vond zondag plaats in het oosten van het land. Deze maand zijn al twaalf NAVO-militairen in Afghanistan gesneuveld.

In de provincie Helmand werd een Afghaanse politieauto zondag getroffen door een bermbom. Vier agenten kwamen om het leven.

Eriksen in voorselectie Denemarken

Morten Olsen heeft zijn voorselectie voor het WK in Zuid-Afrika wereldkundig gemaakt. In de 26-man tellende groep is geen plek voor Mads Junker, maar wel voor Christian Eriksen.

Naast Eriksen is ook zijn ploeggenoot Dennis Rommedahl opgeroepen. Verder maken de 'Nederlanders' Simon Poulsen, Michael Silberbauer, Thomas Enevoldsen, Jon Dahl Tomassen en oud-NAC'er Patrick Mtiliga deel uit van de voorselectie.

De Denen treffen in de groepsfase van het WK Nederland, Kameroen en Japan. Eerste tegenstander is Nederland, op 14 juni. Over enkele weken moet de selectie worden teruggebracht naar 23 spelers.



Voorselectie Denemarken:


Doel: Thomas Sörensen (Stoke City), Stephan Andersen (Brondby), Kim Christensen (Göteborg), Jesper Christiansen (FC Kopenhagen)

Verdediging: William Kvist (FC Kopenhagen), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers), Simon Kjær  (Palermo), Per Krøldrup (Fiorentina), Daniel Agger (Liverpool), Patrick Mtiliga (Málaga), Simon Poulsen (AZ)

Middenveld: Peter Løchte Jørgensen (Aarhus), Christian Poulsen (Juventus), Daniel Jensen (Werder Bremen), Jakob Poulsen (Aarhus), Michael Silberbauer (FC Utrecht), Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg), Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Michael Krohn-Dehli (Brøndby IF), Christan Eriksen (Ajax), Mikkel Beckmann (Randers FC)

Aanval: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Søren Larsen (Duisburg), Jesper Grønkjær (FC Kopenhagen), Dennis Rommedahl (Ajax), Niklas Bendtner (Arsenal)

Capello droomt van uitschakeling Italië

Fabio Capello droomt ervan de finale van het WK te bereiken. Het liefst schakelt hij dan zijn geboorteland Italië uit. Hij kan Italië tegenkomen in de halve finale en zijn landgenoten hierdoor voor het zicht van de haven pijn doen. "De halve finale is mogelijk. Mijn droom is de finale en het mooiste is dan om mijn landgenoten een ronde eerder uit te schakelen", zegt de bondscoach van Engeland op de website van de FA.

Engeland moet het in de eerste wedstrijd opnemen tegen de Verenigde Staten. "Om in de eerste wedstrijd drie punten te pakken is van levensbelang. Het heeft een psychologisch effect op de groep en de druk neemt al een beetje af", zegt de Italiaan. De twee volgende wedstrijden zullen worden gespeeld tegen Algerije en Slovenië.

De Engelse ploeg heeft sinds 1966 geen wereldtitel meer gepakt en de druk is hierdoor extra hoog. "De spelers zullen de druk voelen. De hoop van een hele natie rust op hun rug. Het is erg lang geleden dat de Engelse ploeg succes heeft gekend op een WK." Toch relativeert Capello de druk. "Wij zullen niet de enigen zijn die druk voelen ook andere landen hebben last van hoge verwachtingen."

Capello droomt van uitschakeling Italië
Capello droomt van uitschakeling Italië (Foto: Novum)

Rust zacht, bruggenbouwer Dijkstal!

Bruggenbouwers zijn er altijd te weinig, in de politiek. Het zijn de mannetjesputters, de grote ego’s, die de dienst willen uitmaken. De gelijkhebberige types die eigenlijk met niemand willen samenwerken. Mensen die de mening van anderen vergruizen. Zo’n type was Dijkstal niet. Hij was terecht de mening toegedaan, dat je met samenwerking verder kwam dan met polarisatie.

Bioshock 2 wordt snel gepatcht

Op de fora van Bioshock 2 is een lang zwijgen doorbroken met betrekking tot de kwaaltjes van Bioshock 2, en dan vooral op multiplayer-vlak. Ze gaan heel binnenkort alle versies onder handen nemen met stevige patches. Wanneer de patches precies komen wordt niet gemeld.

360 PATCH NOTES

  • Fixed MP freezing and connectivity issues
  • Fixed lobby in MP when two parties, each consisting of five players, are unable to join the same game lobby for any game mode except Survival mode
  • Fixed lobby issue in MP where the BioShock 2 Party falls apart at the end of a match when the host of the party is the host of the game in the Multiplayer Lobby.
  • Updated both SP/MP and Launcher to find new exe and SP content fixes
  • Fixed issue where clients are denied progress toward multiplayer ranking after a host powers down the console during an Xbox LIVE ranked match.
  • Fixed issue where Filtering the leaderboards causes the leaderboard to occasionally not load.


  • PS3 PATCH NOTES

  • Fixed MP freezing and connectivity issues
  • Fixed lobby in MP when two parties, each consisting of five players, are unable to join the same game lobby for any game mode except Survival mode
  • Fixed lobby in MP when four clients in a party lost connection to the party host when the host attempted to Find a Match
  • Fixed issue where 10th player would hang on the game loading screen when attempting to join a 9P pre-hosted game using a wireless connection
  • Added some PS3 beep crash fixes
  • Added support for launching patched executables on PS3
  • Fixed server TUS slot issue


  • PC PATCH NOTES

  • Fixed MP freezing and connectivity issues
  • Implemented color-blind friendly hacking UI.
  • Fixed further issues related to HUD stretching.
  • Resolved functionality issues related to NVIDIA 3D Stereo options. Option in the Single Player Options Menu was removed and is now activated through the NVIDIA hardware.
  • Fixed an issue where the User's whole vision would become blurred while using ironsights in DirectX10.
  • Fixed a problem where trying to install a patch manually through the appdata directory would not work properly.
  • Fixed an exploit in Multiplayer involving Rebirth
  • The "Reset All" option in the Multiplayer Controller Settings now functions properly.
  • Fixed further issues related to plasmid gene bank hotkeys not taking effect in-game.
  • Resolved a problem where two parties consisting of five players were unable to join the same game lobby for any game mode except Survival of the Fittest.
  • Fixed various localization bugs for Multiplayer
  • Fixed an issue where task switching while in a game lobby would not initiate.
  • Improved security for various weapon loadout files and fixed related exploits.
  • Fixed issue where the title will fail to direct the user to the proper lobby when a join-able match is in session and the user accepts a game invite or attempts to join session in progress.
  • Fixed issue when BioShock 2 fails to apply the title update when the files are placed in the appdata directory manually
  • Fixed text overrun on the Corpse counter from the first Little Sister
  • There are 53 achievements available to the user after installing TU 047.
  • Fixed issue where BioShock 2 is listed as two separate games in the Games for Windows - LIVE guide after installing the title update and earning achievements.
  • Fixed Spanish language issue where text overrran the textbox provided on the multiplayer lobby
  • Fixed German language map title for Fontaine Fisheries
  • Players can automatically reach rebirth rank 40 with any rank rebirth profile by viewing the epilogue within the apartment.
  • Changes made to customizable controls using the "Reset All" function are not saved when the game is restarted.
  • Fixed issue where the title will fail to properly task switch while in a game lobby when account management is chosen on Vista x86 PCs
  • Fixed exploit where the user can modify the user specific .ini to acquire weapon loadouts before reaching the appropriate rank
  • Ape Escape nog in 2010 op de PS3

    Twitter is hard op weg DE nieuwsbron te worden, omdat pr-medewerkers merken dat het een snelle en makkelijke manier van nieuwsverspreiding is. Dit keer een nieuwtje over ‘Ape Escape’ die gaat dit jaar nog uitgebracht gaat worden voor de PS3.

    Op de officiële Europese Twitter-account van ‘Ape Escape’ was het volgende te lezen:”Ape Escape PS3 - release date now Q2 - Q4 2010." Hoewel de periode heel erg lang is kunnen we er vanuit gaan dat de game dit jaar nog gaat komen. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat de game op zich al klaar is, maar dat het de ‘Playstation Move’ wil gaan gebruiken, die ook ergens deze herfst te koop zal zijn.

    Ashley Cole snoert critici de mond met titel

    Ashley Cole hoopt met de titel in de Premier League veel mensen de mond te hebben gesnoerd. De 29-jarige verdediger van Chelsea vertrok in 2006 bij Arsenal. Hij kreeg veel kritiek, omdat hij bij de aartsrivaal zijn brood ging verdienen. Met het kampioenschap wil hij aantonen dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Dit zegt hij tegen Sky Sports.

    Bij de Gunners won Cole twee keer de landstitel. Toch vind hij de titel met Chelsea mooier. "Het is een tijd geleden dat ik de competitie gewonnen heb. Dit is mijn mooiste prijs tot nu toe. Het is een mooier kampioenschap dan met Arsenal."

    De 77-voudig international kende een moeilijk jaar. Hij had relatieproblemen en werd ook geplaagd door blessures. "Het is geen geheim dat ik het dit jaar moeilijk heb gehad. Dit maakt veel goed. Mensen zullen nu wel begrijpen waarom ik voor Chelsea gekozen heb."

    Chelsea won sinds 2006 geen landstitels meer. Wel mocht de Londense club twee FA Cups en een League Cup aan de prijzenkast toevoegen. Zaterdag kunnen de Blues ook nog een derde FA Cup in vier jaar tijd winnen. Portsmouth is in de finale de tegenstander.

    Ferrari: "Meer downforce nodig"

    Ferrari heeft na de Grand Prix van Spanje aangegeven dat het snel op zoek moet naar meer downforce op de F10 wil het dit jaar in de Formule 1 nog mee kunnen strijden om de titel. McLaren en met name Red Bull Racing lijken het Italiaanse team op dit gebied de baas te zijn.

    Ferrari sloeg dankzij de problemen van Sebastian Vettel toe door de eerste Grand Prix van 2010 te winnen, maar daarna bleken zowel McLaren als Red Bull sneller te zijn dan de Italianen, ondanks dat Fernando Alonso tweede staat in het rijderskampioenschap.

    Met name de aerodynamica van de Red Bull baart zorgen bij Ferrari, te meer omdat er vele circuits aankomen waarbij een goede downforce het verschil kan maken. "Red Bull deed een stap vooruit qua prestaties. We zagen het zaterdag, we zagen het vrijdag, maar vooral in de race met de prestatie van Mark Webber," zei Ferrari-teambaas Stefano Domenicali in Spanje. "Dat is ons referentiepunt."

    "We moeten niet te veel gaan reageren, maar het is wel iets waar we zeer zorgvuldig naar moeten kijken. Zij hebben hun auto beter gemaakt, dus hebben ze hun werk goed gedaan. Als je naar het kampioenschap kijkt, dan zijn ze nu al de snelste omdat ze al sinds de start van het seizoen op poleposition staan, maar staan maar derde in het kampioenschap. Dat is belangrijk omdat de de betrouwbaarheid en andere zaken ook tellen."

    "Deze situatie zorgt er voor dat we thuis (in Maranello, red.) hard werken om vooral meer downforce te vinden. Hier moeten we een stap zetten, omdat er een aantal banen zijn waarbij dit cruciaal is en je het niet kunt veroorloven om het te missen," zei Domenicali die ook gaat kijken naar het bandengebruik van de Red Bull. De Oostenrijkse renstal is op de zachte banden veel sneller dan de rest, terwijl bij de harde compound de verschillen gering zijn.

    Eurovision Song Contest: voorronde #10

    Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

    De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

     vs  vs 

    Wit-Rusland vs. Zwitserland vs. Armenië

    Poll: Wie is de beste?

    [Upd] De Wit haalt uit naar financiële sector

    Commissievoorzitter Jan de Wit haalde maandag bij de presentatie van het rapport over de financiële crisis uit naar de financiële sector. "Er zijn onaanvaardbare risico's genomen, de publieke belangen zijn uit het oog verloren", zei hij.

    Vooral de hoofdrolspelers valt veel te verwijten. Ze willen op onverantwoorde wijze overgaan naar 'business as usual'. "Wat ons het meest is opgevallen, is het gebrek aan kritische zelfreflectie in de sector", aldus De Wit bij de aanbieding van het rapport Verloren krediet.

    De Wit, Kamerlid voor de SP, zei in een verwijzing naar de titel van zijn rapport (Verloren Krediet) dat er 'letterlijk en figuurlijk' heel wat krediet verloren is gegaan en miljarden euro's verdampt zijn. Burgers en bedrijven betalen het gelag van de financiële crisis, aldus De Wit. Hij stelde teleurgesteld dat de urgentie voor hervormingen van de sector eerder af dan toeneemt. Er moet veel actiever toezicht komen en meer zelfonderzoek in de sector.

    De Wit zei ook dat de uitkomst van het overnameproces anders had kunnen zijn als de minister van Financiën en De Nederlandsche Bank hun verantwoordelijkheden anders hadden opgevat. DNB had daarnaast bij de komst naar de Nederlandse spaarmarkt van de IJslandse internetbank Icesave andere voorwaarden moeten stellen, zei De Wit. Die zijn nu te 'krap geïnterpreteerd'.

    Update 16:40
    Een meerderheid in de Tweede Kamer, van CDA, SP en VVD, wil het tweede deel van het onderzoek van De Wit voortzetten als een Parlementaire Enquête. Het tweede deel van het onderzoek zou gaan over de miljardensteun van de regering aan de banken in Nederland.

    Woensdag drukke avondspits verwacht

    De avondspits verloopt woensdag veel drukker dan normaal. Dat voorspelt de ANWB maandag. Vanwege het lange Hemelvaartsweekeinde knijpen vermoedelijk zo'n 1,2 miljoen mensen er enkele dagen tussenuit. Rond 17.00 uur staat er naar verwachting ruim driehonderd kilometer file. Vooral op de wegen in het midden van het land wordt het druk.

    Ongeveer de helft van de 1,2 miljoen vakantievierders blijft in eigen land. Duitsland, Frankrijk en België zijn onder degenen die naar het buitenland trekken favoriet. Tijdens de avondspits staat het vooral vast op de wegen richting de Veluwe, Drenthe, rond Arnhem en naar het zuiden. Na 19.30 uur zijn waarschijnlijk de meeste files opgelost.

    Zondag reizen de meeste mensen in de loop van de middag weer terug naar huis met opnieuw kans op veel files.

    [Giro] Weylandt wint, Vinokourov roze

    Wouter Weylandt heeft de derde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg uit de Quick Step-ploeg bleef na 224 kilometer in Middelburg Graeme Brown van de Raboploeg en Robert Förster voor. De nieuwe leider in het klassement is Alexandre Vinokourov die door zijn oplettendheid Cadel Evans uit de roze trui reed.

    In de etappe van Amsterdam naar Middelburg namen na enkele kilometers Olivier Kaisen en Jérôme Pineau de benen, waarna ze al snel gezelschap kregen van Tom Stamsnijder. Laatstgenoemde pakte onderweg bonificatieseconden, maar lang vooruit kon het trio niet blijven, omdat ze na 136 kilometer teruggepakt werden.

    Bij het binnenrijden van Zeeland werd het peloton dankzij de wind uiteengeslagen. Onder meer Damian Cunego werd hier het slachtoffer van, zodat de Lampreploeg in de achtervolging moest. Ook waren er onderweg vele valpartijen waardoor het peloton uiteen gereten werd en Christian Vandevelde na een valpartij uiteindelijk op moest geven.

    De eerste grote schifting was op dertig kilometer van de finish in Domburg waarbij vele renners op achterstand raakten. De tweede grote hindernis lag op ruim tien kilometer van de streep in Vlissingen waarbij bij het opdraaien van de boulevard een valpartij was. Onder meer Sky-kopman Bradley Wiggins lag hierbij, waardoor de Brit vier minuten verloor.

    Ook rozetruidrager Cadel Evans verloor veel tijd, maar de Australiër kon zich herpakken en aansluiten bij de tweede groep. In de voorste groep zaten onder meer Vinokourov en David Millar die met behulp van de Columbia-ploeg de voorsprong op de tweede groep uitbreidde. In de sprint bleek Weylandt uiteindelijk de slimste te zijn door in de laatste bocht alle andere sprinters af te troeven en als eerste over de streep te komen. De voorste groep finishte uiteindelijk met 45 seconden voorsprong op de groep van Evans.

    Uitslag derde etappe:

    # Naam Ploeg Tijd
    1 Wouter Weylandt (Bel) Quick Step 5:00,06
    2 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.
    3 Robert Förster (Dui) Milram z.t.
    4 Danilo Hondo (Dui) Lampre z.t.
    5 Adam Blythe (GBr) Omega Pharma Lotto z.t.
    6 André Greipel (Dui) Columbia z.t.
    7 Linus Gerdemann (Dui) Milram z.t.
    8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.

     

    Klassement na derde etappe:

    # Naam Ploeg Tijd
    1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana 10:07,18
    2 Richie Porte (Aus) Saxo Bank z.t.
    3 David Millar (GBr) Garmin + 0,01
    4 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0,05
    5 Marcel Sieberg (Dui) Columbia + 0,07
    6 André Greipel (Dui) Columbia + 0,10
    7 Matthew Goss (Aus) Columbia z.t.
    8 Linus Gerdemann (Dui) Milram +0,12

    Hoofdredacteur Broertjes weg bij Volkskrant

    Pieter Broertjes stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Dat meldt de uitgever van de krant maandag. De 57-jarige Broertjes, die de functie vijftien jaar invulde, stapt per 1 juli op.

    De Volkskrant ging onlangs over op een nieuw formaat. Deze overstap is volgens Broertjes succesvol verlopen. "Een beter moment om de krant over te dragen aan iemand van de volgende generatie is er niet", stelt hij.

    Het gerucht dat Broertjes zou opstappen, gonsde al enige tijd. Het Financieele Dagblad meldde vorige week al op basis van bronnen dicht bij de hoofdredacteur en de uitgever van de krant dat hij zou vertrekken, maar dat werd steeds ontkend.

    Het besluit om op te stappen was volgens Broertjes moeilijk, zo zou hij hebben gezegd in een toespraak voor zijn redacteuren, meldt de krant op de eigen website. Als reden voor zijn vertrek wordt een samenloop van omstandigheden genoemd.

    Wat Broertjes gaat doen, weet hij nog niet. Wie de opvolger van de scheidend hoofdredacteur wordt, is nog onbekend. Een commissie moet zijn opvolger kiezen.

    Broertjes werkt sinds 1979 voor de Volkskrant, eerst als redacteur en later als chef van de redactie economie. In 1991 trad hij als adjunct toe tot de hoofdredactie, waarna hij in 1995 werd benoemd tot hoofdredacteur. Broertjes blijft zijn functies van bijzonder lector crossmediaal uitgeven aan de Hogeschool in Utrecht en voorzitter van World Press Photo vervullen.

    Beschonken schippers gepakt

    Het Korps Landelijke Politiediensten heeft de afgelopen dagen drie beschonken schippers bekeurd die onder meer tegen de oever aanvoeren en een ander schip ramden. Zij kregen een vaarverbod opgelegd en een proces-verbaal aan hun broek.

    Vorige week donderdag botsten op het Twentekanaal twee binnenvaartschepen op elkaar. Uit onderzoek bleek dat de 50-jarige Poolse schipper te diep in het glaasje had gekeken. Hij verklaarde tegen de politie dat hij na de aanvaring enkele biertjes had gedronken tegen de schrik.

    Een 45-jarige Franse schipper voer vrijdag op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Maarssen tegen een damwand. Hij zei dat zijn stuurwerk het niet goed deed, maar uit onderzoek bleek dat dit niet het geval was. De damwand liep een kleine deuk op. Zondag was het weer raak toen een 50-jarige Duitser met een lege tanker tijdens het afmeren tegen een steiger aanvoer. Ook hij zei dat hij gedronken had na het ongeluk.

    Informatie over LittleBigPlanet 2

    Vorige week was er een feestje om LittleBigPlanet 2 aan te kondigen, een van de mensen van VG247 heeft hierbij een stuk of vijf mensen kunnen interviewen waaronder de oprichter en bedenker van LittleBigPlanet. Hieronder een aantal interessante nieuwtjes/weetjes omtrent de game. Er kan wat informatie in dit bericht staan dat al eerder gemeld is in dit bericht.

    - Je hoeft niet alleen maar spelletjes of levels te maken, interactieve films of niet-interactieve films maken wordt een optie.

    - LBP2 wordt volledig backwards compatible met deel een.

    - Je kan nu objecten verstoppen of er een opmerking aan vastplakken zodat je weet wat een object doet.

    - LBP zal ondersteund blijven worden, dus bij bugs zal er een patch voor komen.

    - Playstation Move zal waarschijnlijk niet volledig ondersteund worden bij de lancering van LBP2, dit zal nog wel verder ontwikkeld en ondersteund worden.

    - Er kunnen levels aan elkaar gekoppeld worden, hierdoor kan je als je wilt duizend levels aan elkaar koppelen voor één groot verhaal, of je maakt een level waaraan je je eigen favoriete levels koppelt voor je vrienden. En nee, je zal dus niet eerst terug moeten naar het menu om een ander level te kiezen als er een level gekoppeld is.

    - Het team van Media Molecule is heel hecht en er wordt echt naar ideeën van de teamleden gekeken, zo is een van de programmeurs overgestapt naar het schrijversteam, op deze manier creëer je een dynamisch team dat doet wat hij kan en wil doen.

    - Korte filmpjes laten zien wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een schakelaar overhaalt en er een deur openzwaait aan de andere kant van het level.

    - Nieuwe voorwerpen en opties voor de game zijn ook geïnspireerd door wat gamers hebben gemaakt in LBP.

    - LBP 2 zal meer dan 50 levels bevatten

    - Voorwerpen bevatten nu ook transparantie, waardoor ze er nog beter uit kunnen zien en nieuwe voorwerpen ook mogelijk zijn.

    - Er komt een website waar alle usergemaakte levels te vinden zijn, iedere user krijgt een eigen url waarop zijn levels te zien zullen zijn. Het wordt ook mogelijk om vanaf je werk een aantal levels te selecteren via de website die je dan als je thuis komt gelijk kan spelen.


    LittleBigPlanet 2 zal dit jaar nog uitkomen.

    LBP2

    Doden na overstroming Tadzjikistan

    Bij zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Tadzjikistan zijn afgelopen weekeinde zeker 24 mensen om het leven gekomen. De verwachting is dat het aantal doden nog verder oploopt, omdat veel mensen hun omgekomen familieleden hebben begraven zonder dat te melden. Dat hebben reddingswerkers en lokale bewoners maandag gezegd. Er worden nog ten minste twintig personen vermist.

    Volgens de Commissie voor Noodtoestanden hebben de overstromingen voor miljoenen euro's schade aangericht. Grote stukken snelweg en bruggen werden weggeslagen. Tien scholen en zeven ziekenhuizen werden vernield.

    Door de stroom rommel werden tevens duizenden hectares akkerland verwoest en kwamen zeker duizend stuks vee om. Het is een enorme klap voor de economie van het Centraal-Aziatische land, die voor een belangrijk deel afhankelijk is van de landbouw.

    De overstromingen zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel in het bergachtige gebied, maar de schaal van de overstromingen van dit jaar was een complete verrrassing voor de autoriteiten.

    Duitsland neemt zes aanvallers mee naar WK

    Bondscoach Joachim Löw van Duitsland neemt zes aanvallers mee naar de wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika. Dat heeft hij vandaag gemeld.

    Dat betekent dat alle spitsen uit de voorlopige selectie zeker zijn van hun zaak. Löw nomineerde Miroslav Klose en Lukas Podolski, beiden na een tegenvallend seizoen, Mario Gomez, Cacau, Stefan Kiessling en Thomas Müller. "Ik wil alle aanvallende opties open houden", verklaarde Löw. "Met veel aanvallers zijn we flexibel. Daarom heb ik deze keuze nu al gemaakt."

    Duitsland speelt op het WK in de eerste ronde tegen Servië, Australië en Ghana.

    Meer klachten discriminatie in regio Amsterdam

    Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft vorig jaar een recordaantal van 964 klachten ontvangen. Het jaar daarvoor waren dat er ruim honderd minder. De meeste klachten werden ingediend wegens discriminatie op basis van ras, leeftijd en geslacht, zo blijkt maandag uit het jaarverslag van het meldpunt.

    Het meldpunt denkt dat de toename te verklaren is door de regionale campagne 'Melden Helpt', die in februari vorig jaar van start ging. In juli volgde een landelijke campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Daarbij breidde het meldpunt het werkterrein uit naar de regio Amsterdam-Amstelland met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel. De uitbreiding was nodig, omdat alle gemeenten sinds eind juli vorig jaar een 'antidiscriminatievoorziening' moeten hebben.

    De grootste stijging betrof het aantal klachten rondom antisemitisme. Werd hierover in 2008 nog zeventien keer geklaagd, vorig jaar was dat 41 keer. Ook het aantal klachten op grond van hetero- en homoseksuele geaardheid steeg fors van 55 in 2008 naar 89 vorig jaar. Veelal ging het hierbij om uitschelden, bedreigen en mishandeling.

    Het aantal klachten over discriminatie wegens een handicap of chronische ziekte verdubbelde van 24 naar 49. Dit komt mogelijk doordat in regionale en landelijke campagnes hier meer aandacht voor is gekomen. Het aantal klachten over geslacht steeg licht, van 140 tot 151. In dit geval gaat het vaak om ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en promotie.

    S. Williams moeizaam door in Madrid

    Serena Williams heeft zich moeizaam weten te plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Madrid. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de Russin Vera Doesjevina met 6-7, 7-6 en 7-6.

    Francesca Schiavone had minder moeite om de de derde ronde te bereiken. De Italiaanse, als vijftiende geplaatst in de Spaanse hoofdstad, versloeg Sybille Bammer uit Oostenrijk met 6-2 en 6-1.

    Vrouw overlijdt na scooterongeluk

    Een 48-jarige vrouw is zondagmiddag in het ziekenhuis overleden nadat zij vrijdag in Maastricht zwaargewond raakte bij een aanrijding tussen twee scooters. Dat meldt de politie maandag.

    De Maastrichtse kwam vrijdagochtend op haar scooter op de Cabergerweg frontaal in botsing met een 18-jarige man die ook op een scooter reed. De man raakte raakte zwaargewond aan zijn gezicht. Hij reed aan de verkeerde kant op een fietspad. Het Openbaar Ministerie gaat bekijken of hij vervolgd wordt.

    Acht jaar cel geëist voor poging moord op ex-vrouw

    Tegen een 47-jarige man uit Leiden is maandag acht jaar cel geëist voor een poging zijn ex-vrouw te vermoorden. De man schoot de vrouw op 23 juni vorig jaar neer in haar woning in Voorhout, terwijl hun dochter daar ook was.

    De dochter van het tweetal belde de politie en zei dat haar vader haar moeder had neergeschoten. Het meisje hield zich op dat moment verscholen in de badkamer. De hulpdiensten troffen de vrouw zwaargewond aan op het balkon van de buren, waar ze naartoe was gevlucht. De vrouw werd direct naar een ziekenhuis gebracht.

    Het Openbaar Ministerie vermoedt dat mogelijk een langlopend scheidingsconflict het motief was van de man, die overigens ontkent dat hij zijn ex heeft neergeschoten. Een getuige heeft echter iemand zijn wegrijden die voldoet aan de omschrijving van de verdachte.

    De man handelde volgens de officier van justitie met voorbedachten rade. Hij zou eerder die avond door de telefoon tegen zijn dochter hebben gezegd dat hij haar of haar moeder wilde doden. Vervolgens zou hij naar de woning van zijn ex zijn gereden, hebben aangebeld en de vrouw hebben neergeschoten toen zij de deur opendeed.

    De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

    Trailer bereidt ons voor op LittleBigPlanet 2

    LittleBigPlanet is onderweg. Het regent met nieuws en feitjes over de game. Regen, geen enkele druppels, want de lijst aan mogelijkheden in LittleBigPlanet 2 zijn nagenoeg eindeloos.

    In de onderstaande trailer laat ontwikkelaar Media Molecule een hoop nieuwe features voorbij komen. Eergisteren konden jullie lezen dat LBP geen game wordt, maar een platform van games. Het is mogelijk om een racegame te maken of eenvoudige arcadegames, welke we allemaal kennen. De game krijgt nieuwe gadgets waaronder een grapplehook, maar de grootste toevoeging is waarschijnlijk de aanwezigheid van templates voor vijanden. Op deze manier creeërt Media Molecule meer leven dan enkel de Sackboys, waaronder een heel leger aan liefdesrobots zoals je kunt zien op de screenshot.

    De ontwikkelaar heeft tevens bekend gemaakt dat LBP2 nog dit jaar in de winkels zal liggen en niet direct bij de launch volledige ondersteuning biedt voor PlayStation Move. Voor nog veel meer screenshots kun je hier terecht.

    Hayden Christensen in 'The Genesis Code'

    Hayden Christensen gaat de hoofdrol spelen in de thriller 'The Genesis Code'. Dat heeft filmstudio Myriad Pictures bekendgemaakt.

    'The Genesis Code' is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Case en vertelt het verhaal van de voormalige FBI-agent Joe Lassiter. Wanneer zijn zuster en haar zoontje worden vermoord gaat Lassiter zelf op onderzoek uit. Hij ontdekt een verband met andere moorden en de betrokkenheid van een duistere sekte.

    De regie van 'The Genesis Code' is in handen van David R. Ellis. De regisseur maakte eerder onder meer 'Cellular' (2004), 'Snakes on a Plane' (2006) en 'The Final Destination' (2009).

    Christensen is vooral bekend van zijn rol als Anakin Skywalker uit de 'Star Wars'-prequels. In 'Attack of the Clones' (2002) en 'Revenge of the Sith' (2005) vertolkt Christensen een jonge Skywalker die langzaam maar zeker verandert in schurk Darth Vader.

    Hayden Christensen in 'The Genesis Code'
    Hayden Christensen in 'The Genesis Code' (Foto: Novum)

    'Faire' Zweden krijgen extra EL-plaats

    Zweden is winnaar geworden van het Fair Play-klassement van de UEFA. De Scandinaviërs haalden gemiddeld een 8,275. Door de zege krijgt het land een extra plaats in de eerste voorronde van de Europa League. Die gaat naar de winnaar van het nationale Fair Play-klassement. Ook nummers twee en drie Finland en Denemarken mogen een extra ploeg afvaardigen.

    In Zweden betekent dat dat Gefle IF Europa in mag. Die ploeg werd in 2009 achter IF Elfsborg en Kalmar FF derde in het Zweedse Fair Play-klassement. In de competitie eindigde de ploeg met een tiende plaats in de middenmoot.

    Nederland eindigde in het Fair Play-klassement als twintigste. In de 108 wedstrijden die Nederlandse clubs afgelopen seizoen in Europa speelden, werd gemiddeld een 7,961 behaald.

    'Bestuurders AFM schonden declaratieregels'

    Bestuurders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben jarenlang hun eigen declaratieregels geschonden. Dat meldt RTLZ maandag na nieuw onderzoek. De bestuurders declareerden zaken als kranten, een telefoonaansluiting thuis en betaaltelevisie in hotels tijdens dienstreizen, terwijl hun declaratieregeling daar helemaal niet in voorziet.

    De declaratieregeling van de AFM zag in 2004 het levenslicht. In de jaren daarna zijn onder meer de kosten voor aangeschafte kranten gedeclareerd, terwijl alleen het declareren van vakliteratuur en vaktijdschriften was toegestaan.

    Een externe accountant nam het declaratiegedrag twee jaar geleden onder de loep en tikte de AFM, de gedragstoezichthouder op de financiële markten, herhaaldelijk op de vingers. Met elf procent van het gedeclareerde bedrag was iets mis. Behalve zaken die niet hadden mogen worden gedeclareerd, klopten in sommige gevallen de rekensommen niet. Soms ontbraken daarnaast de bonnetjes of waren de declaraties te laat ingediend.

    De kritiek leidde uiteindelijk tot een aanpassing van de regels. Een van de aanpassingen gebeurde met terugwerkende kracht, om opmerkingen van de accountant te voorkomen. Door de aanpassingen mochten onder meer gemaakte kosten voor ambtshalve benodigde kranten worden teruggevraagd.

    Ook voor de betaaltelevisie wordt iets geregeld. Bestuurders mogen voortaan tijdens buitenlandse dienstreizen bijkomende uitgaven declaren, waaronder uitgaven voor media en ontspanning.

    In maart en april is de declaratieregeling overigens aangescherpt, bestuurders moeten niet-zakelijke media en ontspanning, zoals betaaltelevisie waarbij geen zakelijke onderwerpen worden bekeken, bij verblijf in het buitenland voortaan uit eigen zak betalen. Hoe dit laatste wordt gecontroleerd is overigens onduidelijk, aangezien over het algemeen niet op de hotelbon staat waar nu precies naar is gekeken.

    RTL deed eerder onderzoek naar het declaratiegedrag van bestuurders van de AFM. De schending van de declaratieregels blijkt uit aanvullende documenten die RTL opvroeg.

    Boschker rekent op WK-plaats

    Doelman Sander Boschker rekent er op dat bondscoach Bert van Marwijk hem meeneemt naar het WK voetbal in Zuid-Afrika. De goalie van FC Twente meldde zich vandaag in Hoenderloo waar Oranje de komende dagen een trainingsstage afwerkt.

    Bondscoach Bert van Marwijk nodigde in de voorbereidingen voor het WK naast Boschker ook de keepers Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Piet Velthuizen uit. Omdat Stekelenburg en Vorm al vrijwel zeker lijken te zijn om 1 juni in de definitieve selectie opgenomen te worden heeft Boschker alleen concurrentie van de keeper van Vitesse. De voorkeur lijkt echter uit te gaan naar een ervaren doelman.

    Boschker kende een goed seizoen met de titel in de Eredivisie. "Ik heb genoten van het kampioenschap van FC Twente. Maar we moeten nu weer verder. Ik wil de komende week laten zien wat ik allemaal kan. Dan zien we het wel. Maar ik ga er vanuit dat ik meega naar Zuid-Afrika," zei de doelman.

    Galatasaray hengelt naar diensten Guti

    Galatasaray wil Guti naar Istanbul halen. Dat heeft de 33-jarige spelmaker maandag bevestigd in de Spaanse sportkrant Marca. De club van Frank Rijkaard nam al contact op met de Spaanse middenvelder om zijn interesse te polsen.

    Volgens Marca heeft de komst van Guti voor Galatasaray de hoogste prioriteit en is de club bereid het door de Spanjaard gewenste contract voor twee jaar te bieden.

    Jose Maria Gutierrez, zoals Guti voluit heet, maakte in het seizoen 1995/1996 de overstap van Real Madrid B naar de hoofdmacht. In vijftien seizoenen scoorde hij 46 keer in 386 competitiewedstrijden. Met Real won hij vijf landstitels, drie keer de Champions League en twee keer de wereldbeker. Hij is met de 'Koninklijke' bovendien nog in de race voor het kampioenschap dit seizoen.

    Guti had al eerder zijn afscheid bij Real aangekondigd. Afgelopen zaterdag nam hij na de 5-1 zege op Athletic Bilbao al afscheid van het publiek in het Santiago Bernabeu. De laatste wedstrijd van Real is een uitwedstrijd.

    FC Groningen niet verder met Svejdik

    FC Groningen zal na dit seizoen niet verder gaan met Ondrej Svejdik. De 27-jarige verdediger speelde de afgelopen vier seizoenen bij de Trots van het Noorden. De Tsjech had een aflopende verbintenis in Euroborg, met een optie aan de kant van de club. FC Groningen zal hiervan geen gebruik maken.

    Svejdik verruilde medio 2006 Mlada Boleslav voor Groningen. Hoewel hij nooit echt kon rekenen op een vaste basisplaats in het elftal van trainer Ron Jans kwam de Tsjechische verdediger in vier jaar tijd toch tot een totaal van 75 officiële wedstrijden voor FC Groningen. Daarin scoorde hij drie keer.

    Dit seizoen startte Svejdik zes keer in de basis. De laatste keer was op 3 oktober 2009. Die avond kwam Svejdik na een luchtduel met een tegenstander van ADO Den Haag ongelukkig neer en scheurde hij zijn voorste kruisband af. Van deze blessure revalideert Svejdik nog steeds.

    Twee Xbox 360 games voor onbepaalde tijd uitgesteld

    Uitgever GFI heeft aangegeven in het juni nummer van OXM dat aanstaande vrijdag te koop is dat er twee games voor de Xbox 360 voor onbepaalde tijd uitgesteld zijn. Oftewel, ze zullen gewoon nooit meer uitkomen.

    Het gaat om White Gold: War in Paradise en The Precursors. De twee games, beide afkomstig van ontwikkelaar Deep Shadows lijken nog wel gewoon op de pc uit te komen alleen niet meer op de Xbox 360.

    White Gold: War in Paradise is een FPS/RPG dat zich afspeelt op een aantal tropische eilanden, de game is een indirect vervolg op het in 2005 uitgekomen Boiling Point: Road to Hell.

    The Precursors is een FPS/RPG/Space Simulatie waarin je met je ruimteschip door de ruimte heen vliegt en daarbij vele planeten aandoet.

    Deep Shadows heeft nog geen idee wat er met de games zal gaan gebeuren, de produktie voor de games ligt al een poosje stil, grote kans dat dit zo blijft.

    White Gold
    White Gold

    The Precursors
    The Precursors

    Van Basten niet naar Milan wegens enkel

    Marco van Basten wordt op korte termijn geen hoofdtrainer bij AC Milan. Dat vertelde de voormalig bondscoach van Oranje aan verslaggevers bij een golftoernooi in Italië.

    "Ik ben er nog niet klaar voor", zei Van Basten. "Ik heb nog steeds problemen met mijn enkel. Daarom kan ik momenteel geen zwaar werk doen." In Milaan wordt druk gespeculeerd over een eventuele opvolger voor Leonardo. De Braziliaan lijkt te vertrekken wegens een verschil van inzicht met clubeigenaar Silvio Berlusconi. Van Basten, vorig seizoen hoofdtrainer bij Ajax, werd gezien als belangrijkste kandidaat.

    Totti vier bekerwedstrijden geschorst

    Francesco Totti is geschorst voor vier bekerwedstrijden. Hij schopte in de verloren bekerfinale tegen Internazionale (1-0) Mario Balotelli op zijn dijbeen. De AS Roma-speler kreeg direct rood en kon gaan douchen. De Italiaan kan nog in beroep gaan tegen de straf.

    De schorsing betekent dat Totti volgend seizoen de eerste vier wedstrijden van de beker moet missen. AS Roma moet dus ver zien te reiken in het bekertoernooi als de 33-jarige Italiaan nog in actie wil komen. Totti zei dat Balotelli hem de hele wedstrijd provoceerde. De speler van Inter zegt daarentegen dat Totti hem racistisch had bejegend. Totti zelf ontkent dit.

    De 19-jarige speler van Inter en zijn ploeggenoot Christian Chivu worden ook geschorst. Zij krijgen beiden een wedstrijd, omdat zij protesteerden tegen de scheidsrechter. Ook voor hen geldt dat ze in beroep kunnen gaan.

    Thaise oppositie akkoord met voorstel premier

    De oppositie in Thailand heeft maandag ingestemd met een voorstel van premier Abhisit Vejjajiva om een einde te maken aan de al maanden durende crisis in het Aziatische land.

    Abhisit presenteerde een week geleden een 'routekaart'. Daarin staat onder meer dat er op 14 november vervroegde verkiezingen plaatsvinden. De premier wil in september het parlement ontbinden.

    De oppositie is daar nu mee akkoord gegaan. Het is nog onduidelijk of er daarmee ook een einde aan de protesten in de hoofdstad Bangkok komt.

    Nintendo 3DS roept piraterij halt toe

    De huidige Nintendo DS wordt geteisterd door piraterij. De software-verkopen zijn ingestort doordat het merendeel van de 'consumenten' hun games illegaal spelen door middel van de beruchte R4-chip. Deze chip stelt gamers in staat - zonder enige modificatie van de DS - illegaal games te downloaden van het internet, om deze vervolgens op de DS te spelen.

    In een interview met Forbes laat Nintendo baas Satoru Iwata zich uit over het spelen van illegale games. "We vrezen dat de tendens is te denken dat betalen voor software nutteloos is geworden," zegt hij somber. "We hebben een sterk crisisgevoel over dit probleem."

    Het spreekt voor zich dat Nintendo alles op alles zet om deze praktijken een halt toe te roepen. Tot dusver zijn ze hierin weinig succesvol, maar met de komst van de Nintendo 3DS lijkt hier dan eindelijk verandering in te komen. Deze nieuwste telg uit de DS-serie zal namelijk worden uitgerust met technologie die het spelen van illegale games bemoeilijkt.

    Over de inhoudelijke aspecten van deze beveiliging doet Iwata niks uit de doeken. Volgens hem zou dergelijke informatie waardevolle hints bevatten voor kwaadwillenden.

    Man sleept motorrijder weg bij brandend wrak

    Een Amsterdammer die zondag in Leiden een motorrijder zag botsen, heeft hem van zijn brandende motor weggesleept. Daarna heeft de 38-jarige man een auto die in brand stond weggereden.

    De motorrijder botste rond 16.00 uur op de Wassenaarseweg tegen de rechterzijkant van een tegemoetkomende auto die net linksaf was geslagen. Meteen sloegen de vlammen in de motor. De Amsterdammer zag het op zo'n honderd meter afstand gebeuren en reed ernaartoe.

    De inzittenden van de auto, een 23-jarige Rijnsburger en zijn 21-jarige vrouwelijke passagier uit Leiden, renden meteen weg uit angst voor een explosie. Ook omstanders namen de benen.

    De motorrijder lag op de grond. Toen de Amsterdammer zag dat zijn laars en een deel van zijn broek in brand stonden, sleepte hij hem weg. Hij doofde het vuur met zijn handen.

    Toen het vuur van de motor oversloeg op de auto, stapte hij in de auto om die weg te rijden. Daar ontdekte hij dat er geen sleutel meer inzat, waarop hij de Rijnsburger toeschreeuwde deze te geven. Toen de Rijnsburger die had gegeven, reed hij de auto met brandende motor weg.

    De motorrijder is met nekletsel naar een ziekenhuis gebracht. Zijn motor brandde volledig uit. De Amsterdammer heeft volgens de politie met zijn optreden erger voorkomen.

    Man mishandelt ex-vrouw tijdens rijden

    Een man heeft zijn ex-vrouw geschopt en geslagen terwijl hij over de Tochtenweg in Rotterdam reed. De 27-jarige vrouw raakte gewond, ongeveer tien geparkeerde auto's werden volgens de politie beschadigd.

    De 28-jarige man kreeg in de auto ruzie met zjn ex, wat uitliep op een mishandeling. Toen de vrouw uit wilde stappen, reed de man door. De politie werd rond 19.00 uur gewaarschuwd, waarop de man is aangehouden.

    De man is opgesloten. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis.

    Drie verdachten schietpartij Helmond opgepakt

    Drie verdachten van een schietpartij zondagavond in Helmond zijn maandagochtend opgepakt. Het gaat om twee mannen van 25 en 26 jaar en een 19-jarige vrouw, meldt de politie.

    De schietpartij vond zondag rond 22.00 uur plaats op de Vondellaan in Helmond. Een 19-jarige man uit Eindhoven raakte hierbij gewond aan zijn rug en is opgenomen in een ziekenhuis. Een even oude vrouw uit Helmond raakte lichtgewond aan haar arm en kon na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

    Het drietal werd aangehouden op de A270 ter hoogte van Nuenen. Ze zitten allemaal vast voor verder onderzoek. De politie heeft twaalf man op de zaak gezet.

    'Gordon en Frans Bauer het meest irritant'

    Nederlanders vinden Gordon en Frans Bauer de meest irritante artiesten. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder tweehonderd Nederlanders van NLTracks. Van de ondervraagden vindt een op de vijf Gordon het meest irritant. Zij vinden dat Gordon veel te veel aandacht krijgt van de media. Daarentegen vindt 16 procent Frans Bauer het verschrikkelijkst, vooral door zijn reclamecampagne voor een energiemaatschappij.

    Ook is gebleken dat Nederlanders het liefst het bed zouden delen met Do of Waylon. En het liefst doet men het dan op het nummer 'Per Spoor' van Guus Meeuwis.

    De waardering van Nederlanders voor Nederlandse muziek lijkt groot. Onder de douche worden 'Jij Bent Zo' van Jeroen van der Boom of 'This is the Moment' van René Froger het meest gezongen. 'Heb je even voor Mij' van Frans Bauer en 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie' van Sieneke zijn twee nummers die het snelst in de prullenbak mogen.

    'Gordon en Frans Bauer het meest irritant'
    'Gordon en Frans Bauer het meest irritant' (Foto: Novum)

    Miyamoto: "Online dienst Nintendo mogelijk tegen betaling"

    Nintendo staat niet bekend om zijn uitmuntende online service. Afgezien van het geringe aantal games dat van online mogelijkheden gebruikmaakt, stuit ook het gebruiksgemak op kritiek. Over de gehele online linie lijkt Nintendo dus wat achter te lopen op concurrenten Sony en Microsoft.

    Nintendo-guru Shigeru Miyamoto kan zich ten dele te vinden in deze kritiek, zo blijkt uit een interview met het toonaangevende EDGE. Volgens Miyamoto is het dan ook goed mogelijk dat de online-dienst van Nintendo tot in de kern zal veranderen. Hij overweegt zelf verschillende strategieën: "Moeten we een maandelijkse bijdrage van onze klanten vragen voor online service? Of een gratis lidmaatschap, waarnaast gebruikers tegen betaling waardevolle extra's kunnen krijgen? Ik denk dat we niet actief genoeg bezig zijn met dergelijke business-strategieën."

    Het ziet er dus naar uit dat we aanzienlijke veranderingen kunnen verwachten in de online diensten van Nintendo. Vooral betaalde online mogelijkheden lijken in het verschiet te liggen. In welke vorm deze gegoten zullen worden, staat klaarblijkelijk voor Nintendo zelf ook niet helemaal vast.

    Ook laat Miyamoto zich uit over de veelgehoorde kritiek dat Nintendo zich te passief heeft gedragen in de ontwikkeling van online diensten. "Eerlijk gezegd vind ik het erg oneerlijk om zulk commentaar te vernemen - dat Nintendo zich niet proactief heeft opgesteld met betrekking tot online service. Denk alleen al aan het idee dat we elke Wii 24 uur per dag met het internet verbonden willen hebben, dus Nintendo is geenszins passief geweest in dergelijke ontwikkelingen."

     

    Ook Kumho wil F1-banden gaan leveren

    Terwijl de Formule 1-teams aandringen op een snelle beslissing over een bandenleverancier voor volgend seizoen groeit hij rijtje bedrijven dat het rubber wil gaan leveren. Na Michelin, Cooper Avon en Pirelli heeft ook Kumho zich gemeld om Bridgestone in 2011 op te gaan volgen.

    Gisteren werd bekend dat FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh Bridgestone gevraagd heeft om langer in de F1 actief te blijven. Hierop heeft Michelin volgens de geruchten de financiële voorwaarden gehalveerd, wat betekent dat de teams minder geld kwijt zijn aan de banden. Het voorstel van Cooper Avon is weliswaar goedkoper, maar zou voor de teams duurder uitpakken omdat er geen data over de banden beschikbaar is. Pirelli kampt met eenzelfde probleem.

    Volgens het Duitse Auto Motor und Sport heeft het Zuid-Koreaanse Kumho in Spanje een formele brief naar de FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone gestuurd om vanaf volgend jaar de banden te mogen leveren. Het bedrijf heeft echter geen ervaring op het hoogste niveau, waardoor voorlopig Michelin de voorkeur lijkt te krijgen. De teams willen hun beslissing eind deze week in Monaco gaan maken.

    Geen gevaar volksgezondheid door stakingen

    Het vuil dat in Amsterdam en Utrecht op straat blijft liggen, levert in deze steden vooralsnog geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat melden woordvoerders van de GGD Amsterdam en GGD Utrecht maandag. "Het krioelt nog niet van het ongedierte."

    Dat de situatie nog onder controle is, is onder meer te danken aan de lage temperaturen. "Los van de visuele overlast vallen de problemen mee", zegt de woordvoerder van de Amsterdamse GGD.

    Of de volksgezondheid nog in gevaar komt, is afhankelijk van de temperatuur en hoelang de staking nog gaat duren, zeggen beide woordvoerders. "De staking in Amsterdam duurt in principe tot en met woensdag. Als er daarna weer wordt opgeruimd, is er niets aan de hand", aldus de Amsterdamse zegsman.

    Houden de stakingen aan, dan kan de volksgezondheid in het geding komen. "Maar dat is afhankelijk van onvoorspelbare factoren, dus het is niet te zeggen hoelang dat zal duren. Als er trouwens sprake is van excessen, kan worden opgetreden met calamiteitenteams, zoals is afgesproken met de bonden", meldt de woordvoerder van de GGD Amsterdam. Ook in Utrecht staan calamiteitenteams paraat.

    Straatvegers en vuilnismannen in Amsterdam legden donderdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In Utrecht staken de straatvegers sinds de nacht na Koninginnedag en sinds donderdag staken ook de vuilnismannen daar. Inmiddels beginnen beide steden er flink vervuild uit te zien.

    In principe duren de acties in zowel Amsterdam als Utrecht tot en met woensdag, maar mogelijk worden in beide steden de stakingen verlengd, zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV maandag.

    Ultimatum Iran voor Shell en Repsol

    Iran heeft een ultimatum van twee weken opgelegd aan Royal Dutch Shell plc en Repsol sa om een besluit te nemen over de investeringen in het South Pars gasveld. Het ultimatum volgt op een dreigement van de Iraanse olieminister Masoud Mirkazemi om de buitenlandse firma's te vervangen door Iraanse bedrijven, vanwege de vertraging die ze veroorzaken in de ontwikkeling van South Pars.

    "Het olieministerie heeft een ultimatum gesteld aan Shell en Repsol en ze moeten de komende twee weken een besluit nemen over fase 13 en 14 van South Pars", aldus Reza Kasaeizadeh, managing director van National Iranian Gas Export Co. tegenover het persagentschap Mehr.

    Fase 13 en 14 van het South Pars gasveld moeten het Perzische LNG-project aanleveren, dat een capaciteit zal hebben van 16,2 miljoen metrische ton per jaar.

    Fuglsang praat met andere ploegen

    Jakob Fuglsang houdt rekening met een vertrek bij de Saxo Bank-wielerploeg. De 25-jarige Deen vertelt tegen Cyclingnews dat hij al met andere ploegen heeft gepraat. Fuglsang wil halverwege juni duidelijkheid over het volgende seizoen. Saxo Bank stopt aan het einde van dit seizoen met sponsoring van de ploeg van Bjarne Riis. De ploegleider is op zoek naar een nieuwe sponsor om het voortbestaan van zijn ploeg veilig te stellen.

    "Wat ik van Bjarne heb gehoord is dat het er goed uitziet en dat er binnenkort nieuws is. Hopelijk komt dat uit, maar ik moet ook andere opties openhouden", weet de oud-mountainbiker. "Ik denk niet dat de Tour veel verschil maakt bij een contract voor de komende jaren, dus ik zou liever vandaag dan morgen ergens tekenen."

    De 25-jarige Fuglsang is een van de grootste talenten in het peloton. In 2008 leverde de eindzege in de Ronde van Denemarken hem een contract bij Saxo Bank op. Vorig jaar won hij de rittenkoers in zijn vaderland opnieuw. Na de voorjaarsklassiekers heeft hij een pauze ingelast en begint in de Ronde van Californië, die zondag van start gaat, de voorbereiding op de Tour.

     

    Italiaan Rizzoli fluit finale Europa League

    De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli fluit woensdag de Europa League-finale. Dat maakt de Europese voetbalbond UEFA vandaag bekend. De 38-jarige Italiaan wordt in Hamburg bijgestaan door vijf landgenoten. Cristiano Copelli en Luca Maggiani zijn de assistent-scheidsrechters, Gianluca Rocchi is vierde official. Paolo Taglievanto en Andrea de Marco treden op als vijfde en zesde scheidsrechter achter de beide doelen.

    Rizzoli, in het dagelijks leven architect, fluit sinds 2002 in de Serie A. Zijn doorbraak beleefde hij in het seizoen 2006/2007 toen hij de Milanese en Romeinse derby's floot. Ook floot hij een wedstrijd tussen AS Roma en Internazionale. Sinds 2007 is hij ook internationaal scheidsrechter.

    De eindstrijd van de Europa League gaat tussen het Engelse Fulham en Atlético Madrid uit Spanje.

    Uitslagen Italië speelronde 37

    In Italië werd dit weekend de 37ste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde. Met nog één ronde te gaan is het verschil tussen Internazionale en AS Roma nog altijd slechts twee punten.

    Internazionale - Chievo Verona

    Inter begon het duel slordig en kwam op achterstand door een eigen goal van Thiago Motta. Niet veel later stond het alweer gelijk door een eigen doelpunt van Chievo-speler Andrea Mantovani. Daar bleef het niet bij, omdat Inter uitliep naar een 3-1 voorsprong voordat de pauze aanbrak. Dat wist men te bewerkstelligen door toedoen van Esteban Cambiasso (volley) en Diego Milito (fraaie chip).

    Na rust tekende Mario Balotelli ook de 4-1 aan en zo leek het duel in het slot te zijn gegooid, ware het niet dat Chievo opvallend sterk terug kwam en de 4-2 maakte door een goal van Pablo Grenoche (touché). Ook de aansluitingstreffer werd gedeponeerd achter Julio César. Sergio Pellissier was de maker van de goal. Verder kwam Chievo niet, dat zag hoe Milito nog de paal raakte: 4-3.

    AS Roma - Cagliari

    Roma begon met veel overtuiging tegen Cagliari en creëerde tal van kansen. Het raakte driemaal het houtwerk, alvorens Andrea Lazzari de openingstreffer maakte: 0-1. Roma schrok en kwam terug via Totti, die allereerst wel een megakans miste. Totti scoorde twaalf minuten voor tijd echter wel en maakte zeven minuten voor tijd de winnende vanaf elf meter: 2-1.

    Uitslagen

    Thuis Uit Uitslag
    Bologna Catania 1-1
    Fiorentina Siena 1-1
    Udinese Bari 3-3
    AS Roma Cagliari 2-1
    Napoli Atalanta Bergamo 2-0
    Genoa AC Milan 1-0
    Livorno Lazio Roma 1-2
    Palermo Sampdoria 1-1
    Internazionale Chievo 4-3
    Juventus Parma 2-3

    Stand

    # Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
    1 Internazionale 37 23 10 4 79 74-34
    2 AS Roma 37 23 8 6 77 66-41
    3 AC Milan 37 19 10 8 67 57-39
    4 Sampdoria 37 18 10 9 64 48-41
    5 Palermo 37 17 11 9 62 57-46
    6 Napoli 37 15 14 8 59 50-42
    7 Juventus 37 16 7 14 55 55-53
    8 Genoa 37 14 9 14 51 57-60
    9 Parma 37 13 10 14 49 42-50
    10 Fiorentina 37 13 8 16 47 48-45
    11 Bari 37 12 11 14 47 47-49
    12 Udinese 37 11 11 15 44 53-56
    13 Chievo 37 12 8 17 44 37-40
    14 Cagliari 37 11 10 16 43 55-57
    15 Lazio Roma 37 10 13 14 43 36-42
    16 Catania 37 9 15 13 42 43-45
    17 Bologna 37 10 11 16 41 41-54
    18 Atalanta Bergamo 37 9 8 20 35 36-51
    19 Siena 37 7 10 20 31 40-66
    20 Livorno 37 7 8 22 29 26-57

    Topscorers

    # Speler Club Goals
    1 Di Natale Udinese 28
    2 Diego Milito Internazionale 21
    3 Miccoli Palermo 19
    4 Pazzini Sampdoria 18
    5 Gilardino Fiorentina 15
    6 Totti AS Roma 14
    = Borriello AC Milan 14
    = Barreto Bari 14

    Programma volgende speelronde

    Datum Thuis Uit
    zo 16/5 Parma Livorno
    zo 16/5 Atalanta Bergamo Palermo
    zo 16/5 Chievo AS Roma
    zo 16/5 Siena Internazionale
    zo 16/5 Catania Genoa
    zo 16/5 Bari Fiorentina
    zo 16/5 Sampdoria Napoli
    zo 16/5 AC Milan Juventus
    zo 16/5 Lazio Roma Udinese
    zo 16/5 Cagliari Bologna

    Red Bull vroeg Vettel op te geven

    Red Bull Racing heeft tijdens de Grand Prix van Spanje Sebastian Vettel gevraagd om op te geven. De Duitser kampte met remproblemen, maar zag uiteindelijk toch als derde de finishvlag.

    Vettel kreeg met vijftien ronden te gaan op het circuit van Barcelona te maken met een remprobleem links voor. Hij stuiterde door de grindbak en besloot de pits op te zoeken voor nieuwe banden. Ondanks de problemen reed de Duitser goede rondetijden, maar hij werd door het team meermalen gevraagd om het rustig aan te doen, terwijl Red Bull ondertussen ook de pitbox inruimde voor een vroege opgave van de jonge coureur.

    "Toen ik weer terug op de baan kwam vroeg het team me om op te geven. Ze zeiden dit omdat het risico op een gebroken remschijf te groot was," zei Vettel tegen Auto Motor und Sport. "Ik vroeg hen of het echt noodzakelijk was of dat ik rustig kon rijden en nog enkele punten kon pakken. Ik hoorde niets, dus ik ben verder gereden. Halverwege de laatste bocht kreeg ik het bericht dat ik door moest gaan maar op moest passen. Het was al te laat omdat ik al langs de pitingang was."

    De Duitser reed daarna de resterende ronden rustig uit waarbij hij alleen met de achterremmen remde en daarnaast door de aerodynamica en het vroegtijdiger terugschakelen de bolide verder afremde. "Ze waren aan de pitmuur erg bezorgd en ik werd constant verteld het rustiger aan te doen," zei Vettel.

    DVD: A Film With Me In It

    Stel, je leven is drie keer niks. Voor sommige mensen is er geen verbeelding voor nodig, maar Pierce (Dylan Moran (Shaun of the Dead, Run Fatboy Run)) en Mark (Mark Doherty (Rat, November Afternoon)) hebben het wel erg zwaar. Mark is werkeloos, Pierce wedt zich suf bij de paardenraces, is een (ex-)alcoholist en een mislukte regisseur en scriptschrijver. Beiden wonen in een krakkemikkige studentenwoning waar werkelijk alles kapot is. Hoe kom je aan geld? Precies, je maakt een filmscript. Maar waar moet het verhaal over gaan? Je eigen leven, of met andere woorden: A Film With Me In It.

     

    A Film With Me In It

    Hans Dijkstal overleden

    VVD-prominent Hans Dijkstal is op 67-jarige leeftijd overleden. Dijkstal was al een tijd ziek. Op 5-jarige leeftijd verhuisde hij van Egypte naar Nederland. Tot 1982 was hij wethouder in Wassenaar, waarna hij twaalf jaar in de Tweede Kamer zat. Hierna werd hij minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in het eerste paarse kabinet (VVD, PvdA en D66).

    Hans Dijkstal was een sociale man, wiens grote kracht lag in het oplossen van conflicten. "Door te praten, door voor sfeer te zorgen en de familie bij elkaar te houden", zo vertelde hij eens in een interview met de Volkskrant. Maar na onvrede over zijn gebrek aan daadkacht als minister van Binnenlandse Zaken, keerde Dijkstal in 1998 terug in de Tweede Kamer. Hij nam het fractievoorzitterschap van Frits Bolkestein over, maar vulde dit anders in.

    Waar Bolkestein een scherp politicus was, was Dijkstal een man van compromissen, een bruggenbouwer. Maar tijdens het Fortuyn-tijdperk bleken zijn karaktereigenschappen niet opgewassen tegen de verharding van politiek en samenleving. Hij ergerde zich ook aan de kiezers, die hij 'verwende diva's' noemde: "Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat."

    Na de verkiezingen van 2002 verliet de VVD-lijsttrekker de landelijke poltiek. Hij werd lid van tal van commissies en adviesgroepen, waarin hij zich samen met onder andere prinses Máxima bezighield met de participatie van vrouwen en etnische minderheidsgroepen.

     Hans Dijkstal is 67 jaar geworden.

    Oranje-indiaan omzeilt stadionverbod met 'skybox'

    De bekende oranje-fan Graatje Hindriks uit Emmen bekeek de wedstrijd van de Emmer hoofdklasser WKE gisteren vanuit een hoogwerker. Zo omzeilde hij een stadionverbod dat hem een maand geleden was opgelegd. Hindriks huurde een hoogwerker, zette die pal naast het voetbalstadion en keek vanuit de lucht naar de verrichtingen van zijn favoriete plaatselijke club.

    "Ik had mijn eigen skybox", aldus de Emmenaar vandaag. Het stadionverbod kreeg Hindriks voor twee wedstrijden opgelegd nadat hij een maand geleden in een impulsieve bui tijdens een wedstrijd het veld was opgerend. "Daar heb ik veel spijt van."

    Hindriks kreeg landelijke bekendheid door verkleed als indiaan en met trommel bij de wedstrijden van het Nederlands elftal te verschijnen. "Jammer genoeg was die van zondag niet zo'n beste wedstrijd", aldus Hindriks. Het stadionverbod is nu opgeheven. Interim-voorzitter Erwin Koops van WKE kan wel lachen om Hindriks' actie. "Ludiek toch? Ik kan er de humor wel van inzien."

    De Mos: "Enorm veel zelfvertrouwen getankt"

    Gemakkelijk was het niet, maar Sparta Rotterdam plaatste zich gisteren door een 2-0 zege op Helmond Sport voor de finale van de play-offs. Het eerste duel eindigde in een 2-1 overwinning voor de Brabanders.

    Op Het Kasteel schoten Rydell Poepon en Charles Dissels hun Sparta naar de zege. Het ging dus met hangen en wurgen, maar coach Aad de Mos ziet voldoende perspectief naar afloop van de moeizame zege. "Helmond Sport is een heel vervelende tegenstander, ik wist vooraf al dat dit twee zware wedstrijden zouden worden", zegt hij tegen Radio Rijnmond.

    Helmond werd afgelopen seizoen achtste in de Jupiler League. "Je moet ook kijken in welke situatie Sparta zit. We hadden sinds half februari geen wedstrijd meer gewonnen. Als voetballer vreet dat elke dag aan je. Je zelfvertrouwen neemt af, maar door deze wedstrijd hebben we weer enorm veel zelfvertrouwen getankt. Door zo'n overwinning zie je spelers weer opbloeien."

    "Het is allemaal niet niets voor die jonge apen van me. Lijfsbehoud van de club stond op het spel", prees De Mos zijn jonge ploeg, die in de finale stadgenoot Excelsior treft. "Dat is een ploeg die heel makkelijk scoort, maar ook veel doelpunten tegen krijgt. Daar moeten de mogelijkheden liggen voor ons."

    Dordtenaar opgepakt na 'wapenwedloop'

    Een kleinschalige wapenwedloop is zondag in Dordrecht uitgemond in een aanhouding. Bewoners van het Antareshof speelden rond 20.15 uur een potje voetbal toen een boze 53-jarige man op hen af kwam lopen.

    Hij eiste dat met voetballen zou worden gestopt. De man sloeg volgens de politie veel agressieve taal uit. De bewoners waren daardoor zo onder de indruk dat ze voor de zekerheid hun hond erbij haalden.

    De 53-jarige ging naar zijn woning en kwam naar buiten met een zwaard, waarmee hij wild in het rond begon te zwaaien. Daarbij vielen geen gewonden. De man ging na zijn imponerende actie weer naar binnen, waarop de buurtbewoners overstapten op het overtreffende wapen: de politie werd gebeld.

    Die heeft de man opgesloten. Zijn zwaard is in beslag genomen.

    Duitse handel geëxplodeerd

    Duitsland, de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland, heeft in maart zijn internationale handel onverwacht sterk zien groeien. De export van Duitse goederen en diensten was 10,7 procent hoger dan een maand eerder.

    Het cijfer is de sterkste groei van de afgelopen achttien jaar, zo maakte het Duitse bureau voor de statistiek maandag bekend. Analisten gingen vooraf uit van een toename van slechts 2,6 procent.

    Ook de import steeg met 11 procent sterk. Het handelsoverschot van de Duitsers groeide in april tot 13,3 miljard euro. In maart was de export nog 12,1 miljard euro groter dan de import.


    Duitse handel stijgt 11 procent in één maand

    Jan Dijkgraaf naar PowNed

    Jan Dijkgraaf vertrekt bij uitgeverij Audax om als hoofdredacteur aan de slag te gaan bij de nieuwe omroep PowNed. Dat maakte Audax Publishing maandag bekend. Dijkgraaf is sinds begin 2009 actief als algemeen hoofdredacteur van het opnieweekblad HP/De Tijd. Hij maakt de overstap op 1 juli . Audax zegt dankbaar te zijn voor de inzet van Dijkgraaf de afgelopen periode. Binnenkort wordt een procedure gestart om de ontstane vacature op te vullen.

    Toen hij bij HP/De Tijd begon maakte hij direct schoon schip, zette columnisten als Kuitenbrouwer aan de kant, stelde een nieuw redactieteam samen en introduceerde de website www.hpdetijd.nl.

    Heracles meldt zich voor De Leeuw

    Het Algemeen Dagblad meldt dat Heracles bij BV Veendam een bod heeft neergelegd voor spits Michael de Leeuw. De club ziet in De Leeuw de opvolger van Bas Dost, die vrijwel zeker naar sc Heerenveen vertrekt.

    Voor Veendam, de club die in zwaar financieel weer verkeert, zou de verkoop van De Leeuw, goed nieuws zijn. De Leeuw wordt ook in verband gebracht met Willem II, Sheffield United en De Graafschap.

    Fed helpt tegen eurocrisis

    De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) gaat opnieuw leningen beschikbaar stellen om te voorkomen dat de Europese schuldencrisis zich verspreidt.

    De Fed heropent een steunprogramma dat in 2008 in werking werd gesteld om de financiële crisis tegen te gaan. Met de heropening gaat de Fed dollarleningen beschikbaar stellen aan de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England, Swiss National Bank en Bank of Canada. Deze centrale banken kunnen de geleende dollars weer aan financiële instellingen uitlenen die moeite hebben met het verkrijgen van kredieten.

    Europees probleem
    Eerder weigerden Amerikaanse officials hulp te bieden tegen de Griekse schuldencrisis, omdat ze vonden dat dit een Europees probleem was. Amerikaanse banken zitten echter ook diep in Zuid-Europese staatsobligaties en dus kan de Griekse crisis uitmonden in een beschadiging van de wereldeconomie.

    Gedurende de financiële crisis heeft de Fed voor meer dan 500 miljard dollar aan dergelijke leningen beschikbaar gesteld aan centrale banken in Europa, Azië en Latijns Amerika. Omdat de crisis aan het afnemen was, heeft de Fed het programma in februari beëindigd. Het heropende programma loopt tot januari 2011.

    Kritiek
    De Fed heeft veel kritiek gekregen op het eerdere steunprogramma omdat Amerikaanse dollars gebruikt zouden worden om ondernemingen in het buitenland te helpen en omdat het plan te geheimzinnig zou zijn.

    Om die reden gaat het stelsel van Amerikaanse banken nu meer informatie geven, waaronder details over de overeenkomsten die de Fed sluit met andere centrale banken en het regelmatig verschaffen van updates over de gang van zaken omtrent de leningen.


    Federal Reserve pompt miljarden dollars tegen eurocrisis

    De la Rosa: "Sauber niet geschikt voor Monaco"

    Sauber-coureur Pedro de la Rosa verwacht niet al teveel van de Grand Prix van Monaco. Hij is van mening dat de wagen van Sauber niet geschikt is voor een stratencircuit.

    De Spanjaard vertelde: "Je hebt veel downforce nodig in Monaco en een auto die goed door de langzame bochten gaat. Ik vrees dat wij daarom een moeilijk weekend tegemoet gaan. Ik vind Monaco het moeilijkste circuit op de kalender. Je moet er zeer geconcentreerd rijden omdat er geen ruimte is voor fouten. Ook is het belangrijk om je trainingen goed te benutten, zodat je in een goed ritme kunt komen."

    De la Rosa reed al eerder in Monaco: In 2002 kwam hij voor het laatst uit voor Jaguar en eindigde op de tiende plaats.

    Europese beurzen exploderen

    Europese beurzen staan maandagochtend fors hoger als reactie op het reddingsplan voor noodlijdende Europese lidstaten. De beursgraadmeter AEX in Amsterdam staat ongeveer 6 procent hoger, terwijl de Belgische BEL 20 en de Franse CAC40 meer dan 8 procent hoger noteren.

    Vooral financials op de beurs doen het goed, met winsten tot 20 procent. Ook de euro herstelt flink, van 1,25 dollar per euro afgelopen donderdag, naar meer dan 1,30 dollar per euro nu.


    Groot feest maandag 10 mei op Europese beurzen

    Vertragingen in vliegverkeer door aswolk

    Het vliegverkeer in Nederland ondervindt ook maandag hinder van de aswolk uit de IJslandse vulkaan. Vliegtuigen die normaal de transatlantische route nemen, moeten nog steeds via een omweg vliegen, aangezien de as boven de Atlantische Oceaan niet weg is. Dat meldt een woordvoerder van Schiphol.

    Hierdoor komen vliegtuigen uit Amerika en het Caribische gebied later aan en kunnen ze ook pas later weg. Ook in Europa is hier en daar sprake van vertragingen. Alleen het vliegveld van Lissabon is nog dicht, maar op een aantal andere plekken gelden nog wel restricties voor het vliegverkeer, wat ook voor vertragingen kan zorgen.

    De woordvoerder van Schiphol adviseert passagiers en mensen die passagiers komen ophalen teletekst in de gaten te houden. "Er kunnen vertragingen zijn."

    Computerproblemen bij Filipijnse verkiezingen

    Bij de verkiezingen die maandag in de Filipijnen worden gehouden wordt voor het eerst gebruik gemaakt van stemcomputers. Er zijn echter technische problemen met sommige computers ontstaan. Vanwege deze problemen blijven de stembureaus langer open.

    Van de negentig miljoen Filipijnen zijn er rond de vijftig miljoen stemgerechtigd. Zij kunnen maandag niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provincie- en gemeenteraden kiezen.

    In de peilingen voor de presidentsverkiezingen gaat senator Benigno Aquino III aan kop. Ook hij moest vanwege problemen met een stemcomputer lang wachten voordat hij zijn stem kon uitbrengen.

    In de aanloop naar de verkiezingen zijn bij ongeregeldheden dertig doden gevallen. Maandag kwamen daar nog eens vijf doden bij.

    Obama wil Kagan in Hooggerechtshof

    De Amerikaanse president Barack Obama wil landsadvocaat Elena Kagan in het Hooggerechtshof. Volgens ingewijde bronnen wordt de 50-jarige Kagan later maandag voorgedragen. Zij vervangt de 90-jarige opperrechter John Paul Stevens, die vorige maand liet weten dat hij ermee stopt.

    Kagans benoeming moet goedgekeurd worden door de Senaat. Er wordt over deze kandidatuur geen politieke strijd tusen de Democraten en de Republikeinen verwacht. Met Kagans aanstelling hebben er voor het eerst in de geschiedenis drie vrouwen zitting in het negenkoppige Supreme Court. Kagan is de jongste van de negen.

    Kagan is sinds vorig jaar landsadvocaat. Daarvoor stond zij aan het hoofd van de rechtenfaculteit van Harvard, waar zij eerst hoogleraar was. Toen Bill Clinton president was, was zij een van de adviseurs van het Witte Huis.

    IGZ sluit tandartsenpraktijk

    Tandartsenpraktijk Clinique Du Commerce in het Limburgse Echt moet op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de deuren sluiten. Tijdens twee onaangekondigde bezoeken eind april en begin mei bleek dat de praktijk zich niet houdt aan verschillende hygiënevoorschriften.

    In de praktijk wordt onder meer geen duidelijk onderscheid tussen schoon en vuil gemaakt, is er geen controle op de sterilisatie van verschillende instrumenten en vindt geen controle op tijd en temperatuur plaats. Ook worden bij het steriliseren geen indicatorstrips gebruikt, werden gezichtsmaskers die medewerkers droegen niet tijdig vervangen, lagen er gebruikte spuiten met onbekende inhoud in een lade en bleek dat de werkplekken onvoldoende waren opgeruimd.

    Volgens de IGZ is sprake van ernstige risico's voor de gezondheid van patiënten. De problemen kwamen al tijdens de eerste controle naar voren. Daarop werd met de praktijk afgesproken dat die zou sluiten om alles in orde te maken, waarna de inspectiedienst er nog een brief ter bevestiging van de afspraken achteraan stuurde. Daar hoorde de IGZ niets meer op, waarop het tweede bezoek volgde. Toen bleek dat de praktijk nog gewoon open was en dat er vrijwel niets was veranderd.

    De praktijk moest de deuren vanaf vrijdag voor zeven dagen sluiten. Na zeven dagen kan de sluiting worden verlengd door de minister van Volksgezondheid.

    [NHL Playoffs] Canucks overleven door overwinning

    De Vancouver Canucks hebben de playoffserie tegen de Chicago Blackhawks levend gehouden door in een uitwedstrijd met 4-1 te winnen. De stand in de serie komt daarmee op 3-2, nog altijd in het voordeel van de ploeg uit Chicago. De Canucks mogen nu thuis proberen de stand gelijk te trekken.

    Vancouver speelde deze wedstrijd vooral gedisciplineerder. In de vorige wedstrijden pakten zij veel straffen en hadden zij moeite met het fysieke spel van onder anderen Dustin Byfuglien die zich vlakbij goalie Luongo opstelde om hem het zicht te ontnemen. Deze wedstrijd pakten de Canucks minder straffen waardoor Byfuglien minder vaak in de powerplay bij het net kon gaan staan. Bovendien had Luongo zijn rebounds dit keer beter onder controle waardoor de Blackhawks weinig echte scoringskansen kregen. 

    De Canucks kwamen al na een minuut op voorsprong door een afstandsschot van verdediger Christian Ehrhoff. Alexandre Burrows zorgde ervoor dat goalie Antti Niemi nauwelijks zicht op de puck had. Verdediger Kevin Bieksa maakte na een kwartier spelen de 2-0 uit een uitbraak. Diezelfde Bieksa scoorde in de tweede periode in de powerplay met een afstandsschot, wederom met een screen van Burrows.

    De Blackhawks kwamen na dertien minuten spelen in de derde periode nog wel terug tot 3-1 via een goal van de jonge captain Jonathan Toews die een schot van Duncan Keith van richting veranderde, maar de overwinning van de Canucks kwam niet meer in gevaar. Burrows maakte in een leeg net de 4-1 nadat goalie Niemi het net had verlaten voor een extra aanvaller op het ijs. 

    De Canucks kwamen niet geheel ongeschonden uit de strijd. Verdediger Sami Salo moest in het ziekenhuis worden opgenomen nadat hij met zijn borst/buik een schot blockte. De Canucks speelden hierdoor het grootste deel van de wedstrijd met slechts vijf verdedigers. Collega-verdediger Shane O'Brien moest het ijs ook langdurig verlaten doordat hij op zijn voorhoofd geraakt werd door de stick van Byfuglien. Nadat er enkele hechtingen gezet waren kon hij weer verder spelen. Daniel Sedin moest het ijs ook nog even verlaten, maar keerde ook later in de wedstrijd weer terug. 

     

    McLaren onderzoekt crash Hamilton

    Het Formule 1-team van McLaren stelt een onderzoek in naar de crash die Lewis Hamilton gisteren in Spanje meemaakte. De Brit ging op het circuit van Barcelona door problemen met het linker voorwiel twee ronden van het einde de bandenstapels in. Op dat moment lag hij achter Mark Webber op plaats twee.

    Teambaas Martin Whitmarsh wil de crash eerst onderzoeken voordat hij een oorzaak er voor aan gaat wijzen. "We zullen de brokstukken verzamelen en meenemen naar het McLaren Technolgy Centre, waar we ze aan een grondige inspectie zullen onderwerpen. Voordat dat dat onderzoek is afgerond, kunnen we geen mededelingen doen over de oorzaak van het incident. Maar het was duidelijk te zien dat het probleem zich linksvoor bevond. Mogelijk is er vuiligheid in de velg terechtgekomen," zei de Brit na afloop van de race.

    Acteur Colin Hanks getrouwd

    Colin Hanks is zaterdag in het huwelijksbootje gestapt. Dat laat de woordvoerder van de acteur weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. De zoon van Tom Hanks verloofde zich in juni met journaliste Samantha Bryant.

    Hanks en Bryant leerden elkaar kennen via gezamenlijke vrienden. Het koppel gaf elkaar het jawoord in het Londen Hotel in Hollywood. Onder de aanwezige gasten waren onder anderen Alyssa Milano en Reese Witherspoon.

    De 32-jarige Hanks is onder meer te zien geweest in 'Get Over it', 'Orange County' en 'Band of Brothers'. Binnenkort maakt hij zijn opwachting in de televisieserie 'The Good Guys'.

    Acteur Colin Hanks getrouwd
    Acteur Colin Hanks getrouwd (Foto: Novum)

    Bloedspoor verraadt tijdstip misdrijf

    Door een nieuwe methode is vast te stellen op welk deel van de dag bloed of speeksel ergens terecht is gekomen. Onderzoekers van het Erasmus MC schrijven op de website van het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Legal Medicine over de techniek die zij hebben ontwikkeld.

    Biologisch materiaal dat op de plaats van een misdrijf is gevonden wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat een verdachte daar geweest is. Die kan daar tegenin brengen dat hij er inderdaad is geweest, maar niet op het moment dat het misdrijf werd gepleegd. Door de nieuwe methode moet zo'n verweer gemakkelijker onderuit kunnen worden gehaald.

    Om te bepalen wanneer biologisch materiaal ergens is achtergebleven, keken de onderzoekers naar de concentratie van bepaalde hormonen in het materiaal. 's Nachts zit er bijvoorbeeld meer melatonine in bloed of speeksel. In de loop van de dag neemt die concentratie steeds verder af. Aan de concentratie is dus te zien wanneer de stof er terecht is gekomen.

    Waterdicht is de methode nog niet. Een verdachte van een moord die op een ochtend is gepleegd, kan aanvoeren dat hij er op een andere ochtend ook was. De volgende stap in het onderzoek is dan ook om de ouderdom van een spoor te bepalen.

    L4D2's Realism Vs. Mode is een blijvertje

    Twee weken geleden heeft Valve het nieuwe ‘Mutations’ system ingevoerd voor Left 4 Dead 2 en één variant daarvan is al gekozen als permanente gamemode. De gamemode waar het om gaat ‘Realism Vs. mode’ was eigenlijk de eerst ‘Mutation’ die vorige week was ingevoerd, maar blijkbaar gelijk een schot in de roos.

    In ‘Realism VS. mode’ staan alle realisme opties aan in de vs. mode. Dat betekent onder andere dat de wapens niet gloeien en dat zombies een stuk sterker zijn. Uiteindelijk koos 68 procent ervoor dat de mode zou moeten blijven, 21 procent was tegen en 11 procent maakte het eigenlijk niets uit.

    De volgende Mutation is ook al bekendgemaakt, die gaat ‘Follow the Liter’ heten. Dit is een soort ‘Scavenge mode’, maar dan met maar één groep explosieve tonnen. Dat gaat een hectische boel worden!

    Wederom gelijkspel PSV

    PSV heeft ook de tweede oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Brazilië niet winnend weten af te sluiten. Tegen Vitória werd het 1-1. Eerder speelde PSV tegen Ceará Sporting Club ook met 1-1 gelijk.

    Net als in de oefenwedstrijd tegen Ceará Sporting Club werd het doelpunt van PSV gescoord door Jan Kromkamp. De verdediger scoorde met zijn hoofd uit een hoekschop van Andy van der Meyde. Nordin Amrabat werd met rood van het veld gestuurd in het duel waar doelman Bas Roorda afscheid nam.

    Forse toename woningen met energielabel

    Het aantal woningen met een energielabel is vorig jaar fors toegenomen. Had halverwege vorig jaar nog dertien procent van de Nederlandse woningen zo'n label, eind vorig jaar was dat bijna een kwart. Vooral in Zeeland nam het aandeel gelabelde woningen flink toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

    Het energielabel is sinds twee jaar verplicht, maar er staat geen boete op als het niet wordt aangeschaft. Het label moet inzicht geven in het energieverbruik van een woning en mogelijke energiebesparende maatregelen.

    In Zeeland had halverwege vorig jaar slechts drie procent van de woningen een energielabel. Een half jaar later was ruim een kwart van de Zeeuwse woningen gelabeld. Dit komt voor een groot deel doordat veel woningcorporaties al hun woningen van een label hebben voorzien. Eind vorig jaar had drie kwart van de huurwoningen in Zeeland een energielabel.

    Het energielabel slaat echter niet aan in de koopsector. In de verdeling van energielabels over huur- en koopwoningen is weinig veranderd. Van de woningen met een energielabel is vijf procent een koopwoning, wat neerkomt op ruim zeventigduizend woningen. Nederland telt daarnaast bijna 1,5 miljoen gelabelde huurwoningen.

    Forse toename woningen met energielabel
    Forse toename woningen met energielabel (Foto: Novum)

    Veel klachten harder politieoptreden Rotterdam

    Bijna 250 mensen hebben inmiddels hun beklag gedaan op politieknuppel.nl over het nieuwe zerotolerancebeleid van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Onder de klagers zouden vijf agenten zitten. Dat meldt fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte maandag.

    De door GroenLinks opgestarte site ging vrijdag van start. Via de site kunnen mensen hun beklag doen over het hardere politieoptreden en verdergaande veiligheidsmaatregelen die sinds kort worden toegepast in Rotterdam.

    Het grootste deel van de klachten komt van mensen die zeggen onschuldig te zijn, maar wel met politiegeweld te maken hebben gehad. Andere klagers storen zich aan beperkende veiligheidsmaatregelen, zoals het alcoholverbod dat vorige week gold rondom de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord.

    Ook hebben zich vijf mensen gemeld die zeggen agent te zijn in Rotterdam, maar niet achter het hardere beleid te staan. De agenten stellen volgens Bonte dat tijdens hun opleiding aandacht is besteed aan de-escalerend optreden, maar dat van die vaardigheden nu geen gebruik wordt gemaakt. "De rouwdouwers binnen de politie krijgen nu de vrije hand. De agenten vrezen dat op lange termijn dit beleid ten koste gaat van het draagvlak voor de politie."

    Tot het hardere optreden werd volgens Bonte al eerder besloten naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom het strandfeest in Hoek van Holland vorig jaar. Maar pas de afgelopen weken is het zichtbaar geworden. Bonte besloot tot de site nadat 'onschuldige' Rotterdammers zich beklaagden over het zerotolerancebeleid.

    Met de resultaten in de hand wil Bonte een debat aangaan met Aboutaleb. "Wij vrezen ervoor dat als het evenementenseizoen van start gaat, Rotterdam een heel onaangename stad wordt om te bezoeken. Dat mag niet gebeuren."

    Griekse president houdt crisisoverleg

    De Griekse president Karolos Papoulias heeft maandag alle politieke leiders bij elkaar geroepen voor een crisisoverleg. Hiermee probeert hij de sociale spanningen in het land te bedwingen. De partijen die de demonstraties ondersteunen, de communisten en de linkse Syrizapartij, zullen het overleg boycotten.

    'Rand van afgrond'
    Vorige week escaleerde de demonstraties in Griekenland tot rellen. Gemaskerde relschoppers gooide een molotovcocktail bij een bank naar binnen. Bij de brand die hierdoor ontstond overleden drie medewerkers. In een reactie op dit geweld waarschuwde de president dat Griekenland 'aan de rand van de afgrond' staat.

    Demonstraties
    De Griekse regering zal maandag haar plannen om het pensioenstelsel te hervormen presenteren. Waarschijnlijk zullen mensen weer de straat opgaan na de presentatie. De Griekse media bericht dat de regering de pensioenleeftijd flink wil opschroeven. Momenteel is de gemiddelde leeftijd waarop een Griek met pensioen gaat zo'n 52 jaar. De geruchten gaan dat dit wordt opgetrokken naar 65. Hierdoor zullen de Grieken veel langer moeten betalen voor hun pensioen. Ook zullen de gepensioneerden hun inkomen met ongeveer een kwart zien dalen.

    Cruijff stoort zich aan Ajax

    Johan Cruijff stoort zich aan het feit dat Ajax op een groot een groot financieel tekort afstevent. De oud-voetballer en erevoorzitter van FC Barcelona schrijft dat in zijn column in De Telegraaf.

    "Als ik dan lees dat Ajax na dit seizoen een tekort van twintig miljoen euro heeft, dan irriteert me dat", schrijft hij. "Maar als de verhalen kloppen dat de trainer rond de drie miljoen euro per jaar krijgt, dan begin ik het probleem te begrijpen."

    "Want hoe kan hij dan meedenken in het terugbrengen van de spelerssalarissen? Zolang ik er gespeeld heb, hadden alle spelers een laag basissalaris en hoge premies. Zo werd voorkomen dat als het elftal niet presteerde, de club toch het volle pond moest betalen. Zoals je extra veel verdiende als je veel presteerde."

    "Dat vond ik ook het mooie van Frank Rijkaard en Pep Guardiola, die bij Barcelona met gewone salarissen begonnen zijn. Die werden pas verhoogd toen er extra goed werd gepresteerd. Dat zegt wel wat over de betrokkenheid van die twee met de club waarvoor ze werken."

    "Helaas zit het ook wat dat betreft niet goed bij Ajax. Als de club met verstand zou handelen, dan staat het binnen een jaar weer op de rails. Maar eerst zal Ajax terug moeten naar de mensen die echt van de club houden. Het zal voor veel personen heel hard zijn, maar er zullen veel andere poppetjes op veel verschillende plekken moeten komen. De ironie is alleen, dat de mensen die dit zouden moeten doen, niet toe zullen staan dat er veranderingen komen," besloot Cruijff.

    Rutte ziet het niet zo zitten met PvdA

    VVD-leider Mark Rutte ziet het niet zo snel gebeuren dat zijn partij samen met de PvdA een nieuw kabinet vormt na de verkiezingen volgende maand. Beide partijen zijn in de peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Volgens Rutte zijn de verschillen tussen de sociaaldemocraten en de liberalen te groot, vooral als het gaat om bezuinigingen.

    De VVD'er stelt dat maandag in een interview met De Dagelijkse Standaard, een site voor actueel politiek, economisch en cultureel commentaar en opinie. Rutte geeft af op het programma van de PvdA, dat hij leest als 'een hele lange uitsluitingsbrief'. Die doet volgens hem denken aan 'De langste zelfmoordbrief in de geschiedenis', het ultralinkse verkiezingsprogramma van de Engelse Labourparty in 1983, dat leidde tot een grote overwinning van de Conservatieven, aldus Rutte.

    [Video] Goossens scoorde mooiste goal seizoen 2009/2010

    Tijdens de training van vrijdag 7 mei werd NEC-er John Goossens op een wel heel aparte manier overvallen. Vlak voor het einde van de trainingspartij betrad NOS Studio Sport presentator Henry Schut het veld met cameraploeg én met een mooie lijst. De goal van John Goossens in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag werd landelijk tot mooiste goal in de Eredivisie seizoen 2009-2010 bekroond.

    Terwijl Goossens blij verrast reageerde, werd hem onder applaus van zijn ploeggenoten, de prijs overhandigd. "Als ik er achteraf over nadenk dan deden er een paar mensen een beetje vreemd tegen me vandaag. Trainer De Groot kwam in de kleedkamer checken of ik aanwezig was en één van de spelers keek nadenkend en zei dat hij sterk het gevoel had dat ik iets zou gaan winnen vandaag. Maar deze link had ik echt nooit gelegd!" aldus Goossens.

    Kamer wil debat over EU-reddingsplan euro

    In navolging van het Europees reddingsplan voor Griekenland, is er nu ook een EU-reddingsplan voor de Euro als munt. Ook in navolging van de Griekse bail-out, wil de Tweede Kamer een debat over het nieuwste plan van de EU. Dit zou maandag al plaats moeten vinden.

    Het debat is aangevraagd door de partij van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager, het CDA. De partijen GroenLinks en VVD hebben de aanvraag gesteund. Het CDA zou voor het debat graag nog een brief van De Jager willen ontvangen met de details van het nieuwe EU plan.

    Het toeval wil dat de commissie Financiën van de Tweede Kamer maandagmiddag al een overleg gepland heeft. Dit overleg zou initieel gaan over de premiepensioeninstellingen. Dit onderwerp wordt nu gewijzigd.

    Serie aanslagen in Bagdad

    Een serie aanslagen op controleposten van de politie en het leger in Bagdad heeft maandag aan zeker negen mensen het leven gekost. Minstens 22 mensen raakten gewond. De meeste posten werden vanuit rijdende auto's onder vuur genomen. Dit hebben de autoriteiten in de Iraakse hoofdstad bekendgemaakt.

    Er werden zeker zeven aanslagen gepleegd, waarvan één met een bermbom. Doelwit van de bermbomaanslag was een politiepatrouille, maar er kwamen twee burgers bij om het leven.

    De verantwoordelijkheid voor de aanslagen, die zich in tweeënhalf uur tijd in vijf verschillende wijken voltrokken, is vooralsnog niet opgeëist. Aanslagen op politie- en legerpersoneel zijn doorgaans het werk van opstandelingen die de toch al fragiele veiligheidssituatie van Irak nog verder willen ondermijnen.

    Twee doden bij verkeersongeluk in Friesland

    Door een ernstig verkeersongeluk bij het Friese Britswert zijn zondagavond twee doden en drie zwaargewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde volgens de politie toen een auto met vijf inzittenden op de N384 richting Franeker reed en een aantal auto's inhaalde.

    Een van die auto's ging echter naar links om de afslag richting Britswert te pakken. De inhalende auto week uit, ging door de berm, landde in een sloot en kwam tegen een dam tot stilstand.

    Omstanders verleenden eerste hulp. De hulpdiensten schakelden een traumahelikopter in. Een 33-jarige man uit Westhoek en een 44-jarige vrouw uit Franeker overleefden het ongeluk niet. Naast een 5-jarige jongen uit Franeker raakten een 29-jarige man uit Franeker en een 27-jarige vrouw uit Westhoek zwaargewond.

    Massagraf Kosovaarse Albanezen ontdekt

    In de Servische plaats Raska is een massagraf ontdekt waarin waarschijnlijk ongeveer 250 Albanezen uit Kosovo begraven liggen. Zij zijn gedood tijdens het conflict in Kosovo eind jaren negentig van de vorige eeuw. Dat heeft de Servische aanklager Vladimir Vukcevic, belast met de opsporing van oorlogsmisdaden, maandag bekendgemaakt.

    Raska ligt in het zuidwesten van Servië, niet ver van de grens met Kosovo. Vertegenwoordigers van het Servische Openbaar Ministerie en Eulex, de missie van de Europese Unie in Kosovo, troffen het massagraf aan in een steengroeve. Waarschijnlijk zal spoedig worden begonnen met het opgraven van de lijken. "Dit is eens temeer een bewijs dat Servië zijn donkere verleden niet uit de weg gaat en bereid is al degenen die misdaden hebben begaan voor de rechter te brengen", aldus Vukcevic.

    Rouvoet: twitteren op zondag hóeft niet

    Twitteren op zondag hóeft niet. Dat twittert ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet maandag. Hij laat weten dat hij zondag 'tweetvrij' heeft genomen.

    Zaterdag zei de vicepremier in het Nederlands Dagblad er geen probleem in te zien dat hij op zondagen twittert, omdat hij dat niet als werk ziet. "Twitteren is een vorm van communicatie en op zondag ben ik geen kluizenaar", zei hij.

    Dat hij daarmee het nieuws haalde, noemt Rouvoet 'maf'. Ook vraagt hij zich af of hij met zijn laatste twitterberichten het nieuws haalt.

    Aantal passagiers Air France-KLM gedaald

    Het passagiersvervoer van Air France-KLM is als gevolg van de IJslandse aswolk in april met 15,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, maakt de luchtvaartmaatschappij maandag bekend.

    Voor iedere dag dat er in het geheel niet kon worden gevlogen, raamt de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij de impact op het operationele inkomen 35 miljoen euro.

    De capaciteit van het passagiersvervoer daalde met 15,3 procent in april, waardoor de bezettingsgraad met 0,6 procentpunt daalde naar 80,0 procent.

    Air France-KLM vervoerde in april 4,97 miljoen passagiers, 20,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Europa, waar de aswolk de meeste invloed had, werden 23,1 procent minder passagiers vervoerd.

    Volgens de maatschappij lieten de vervoerscijfers een continuering van de positieve trend van een maand eerder zien, voordat de aswolk het vliegverkeer lamlegde. Ook de boekingen voor de komende weken tonen een positieve trend, aldus het bedrijf.

    Het vrachtvervoer, dat minder last had van de aswolk omdat de meeste voorraden konden worden bewaard tot het vliegverkeer werd hervat, daalde 2,0 procent in april. Omdat de capaciteit afnam met 14,7 procent, steeg de bezettingsgraad met 9,1 procentpunt tot 70,5 procent.

    Samenwerking overheden moet beter

    Er is een betere samenwerking vereist tussen de verschillende ministeries en de lagere overheden op het gebied van verkeersontwikkeling en stedenbouwkunde. Dit heeft directe invloed op de kwaliteit van de leefomgeving van de burger. Dat stelt de Raad voor Verkeer en Waterstaat (RWW) maandag in een advies aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

    Door verkeerskundigen en stedenbouwkundigen al vroeg te betrekken in de ontwerpfase kan de kwaliteit van de leefomgeving worden verbeterd, aldus het rapport Beter is sneller.

    Verkeer en Waterstaat heeft samen met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een belangrijke rol in het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. In de praktijk blijkt het lastig om tot een integrale aanpak te komen, omdat ministeries en lokale overheden andere afwegingen maken, zo wordt in het rapport gesteld.

    Vicelich met Nieuw-Zeeland naar WK

    Ivan Vicelich is opgenomen in de definitieve selectie van Nieuw-Zeeland voor het WK voetbal komende maand in Zuid-Afrika. De oud-speler van Roda JC en RKC Waalwijk speelt tegenwoordig in eigen land bij Auckland City.

    De grootste verrassing in de selectie is Aaron Clapham. De speler van Canterbury United speelde nog geen interland maar hij maakte veel indruk bij een trainingskamp. Nieuw-Zeeland speelt in de groepsfase tegen wereldkampioen Italië, Slowakije en Paraguay.


    WK-selectie Nieuw-Zeeland

    Doel: James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory), Mark Paston (Wellington Phoenix).

    Verdediging: Andy Boyens (New York Red Bulls), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers), Winston Reid (FC Midtjylland), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town), Ivan Vicelich (Auckland City).

    Middenveld: Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (FC Tampa Bay Rowdies), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (geen club), Michael McGlinchey (Motherwell), David Mulligan (geen club).

    Aanval: Jeremy Brockie (Newcastle Jets), Rory Fallon (Plymouth Argyle), Chris Killen (Middlesbrough), Shane Smeltz (Gold Coast United), Chris Wood (West Bromwich Albion).

    Onderzoek: pijn op gezicht muis af te lezen

    Aan het gezicht van een muis is te zien of het dier pijn lijdt. Bij muizen die als proefdier worden gebruikt kan met een nieuwe methode van pijnherkenning veel leed worden voorkomen door de dieren op tijd pijnstillers te geven, betogen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in vakblad Nature Methods, schrijft Trouw.

    De onderzoekers spoten azijnzuur bij muizen in de buik . Dat leidde tot hevige buikkramp, waardoor de dieren pijn leden. De onderzoekers maakten opnamen van hun veranderende gezichtsuitdrukkingen. De foto's legden ze voor aan collega's.

    Met een beetje oefeningen konden die er tachtig procent van de pijnlijke blikken uit filteren. Als de foto's worden genomen met HD-camera's, herkennen de proefpersonen 97 procent van de pijnlijke grimassen.

    Na de mens is de muis het eerste dier waarvoor een pijnschaal is ontwikkeld. Vooral aan de ogen is te zien of een muis pijn lijdt. Die gaan van ontspannen naar licht vernauwd of helemaal dichtgeknepen. Ook wordt de neus opgetrokken, waardoor rimpels in de huid worden veroorzaakt. In de wangen zijn bij pijn ook rimpels te zien.

    Deze drie kenmerken gelden ook voor mensen die pijn hebben. De muis trekt verder de snorharen naar voren of naar achteren. De oren gaan uit elkaar en naar achteren.

    'Meer burnouts door economische crisis'

    Sinds het begin van de economische crisis is het aantal burnouts met de helft toegenomen. Het totaal aantal meldingen van psychische aandoeningen door werkdruk was in 2009 23,2 procent hoger dan in 2008. Dat concludeert het Nederlands Dagblad maandag uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

    Bij de gezondheidszorg, het onderwijs en de industrie is de stijging het sterkst. Universitair docente arbeids- en organisatiepsychologie Pascale le Blanc wijst er in de krant op dat mensen door de crisis onzekerder zijn geworden. Daarnaast verdwijnt het taboe op psychische aandoeningen, waardoor mensen ze eerder accepteren en dus ook eerder melden.

    Bij het NCvB kwamen vorig jaar tienduizend meldingen van beroepsziekten binnen, drieduizend meer dan het jaar daarvoor. Het gaat dan ook om aandoeningen als RSI. De stijging komt deels door een betere registratie.

    Hoger dodental explosies Russische kolenmijn

    Het dodental als gevolg van twee explosies in de grootste kolenmijn van Rusland is tot dertig gestegen. Zeker 58 kompels zijn gewond. Dat hebben de Russische autoriteiten maandag bekendgemaakt. In de Siberische mijn zitten nog rond de zestig mensen vast.

    Op het moment van de eerste ontploffing, die vermoedelijk door een opeenhoping van methaangas werd veroorzaakt, bevonden zich zaterdag 359 mijnwerkers in de mijn. Enkele uren na de eerste explosie volgde de tweede knal, waarbij de belangrijkste luchtschacht werd vernield. Op dat moment bevonden zich ook reddingswerkers ondergronds.

    Het reddingswerk kon maandag pas worden hervat toen de luchtcirculatie in de mijn weer op een normaal niveau was. Het werk wordt bemoeilijkt doordat het waterpeil in de mijn stijgt. De Raspadskaja-mijn is gesitueerd in Kemerovo, op ongeveer driehonderd kilometer ten oosten van Moskou.

    Mijnexplosies en andere industriële ongelukken komen vaak voor in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken. Veelal gebeuren ongelukken doordat bedrijven of werknemers de veiligheidsvoorschriften niet in acht nemen.

    Hoger dodental explosies Russische kolenmijn
    Hoger dodental explosies Russische kolenmijn (Foto: Novum)

    Eerste Kamer tegen landelijk patiëntendossier

    Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen een landelijke koppeling van het patiëntendossier. Dat concludeert De Pers uit een rondgang langs leden van de Eerste Kamer.

    Ook het CDA is tegen het voorstel van de eigen minister van Volksgezondheid Ab Klink. "Als de wetgever iets wil wat al die dokters niet willen, dan kun je er maar beter niet aan beginnen", zegt CDA-senator Hans Franken in de krant.

    De Landelijke Huisartsenvereniging wijst er op dat het zelden voorkomt dat een dokter in Groningen patiëntgegevens uit Zeeland nodig heeft. De vraag is volgens de vereniging dan ook wat het nut is om daarvoor zo'n ingewikkeld systeem op te tuigen.

    ChristenUnie-senator Roel Kuiper meent dat het ministerie te ambitieus van start ging met grootschalige, landelijke invoering. Inmiddels is volgens hem ontdekt dat het veel beter is om het systeem regionaal op te zetten, met landelijke richtlijnen.

    PVV richt pijlen op Cohen in campagnefilmpje

    In een campagnefilmpje opent de PVV frontaal de aanval op PvdA-leider Job Cohen. PVV-leider Geert Wilders noemt hem in het filmpje 'honderd procent pro-islam'.

    In het filmpje is Cohen onder meer te zien terwijl hij geeuwt, terwijl hij zijn schoenen uitdoet voordat hij een moskee binnengaat en terwijl hij thee drinkt. "Thee drinken, dat is het laatste dat we nu nodig hebben", zegt Wilders na het laatste beeld, terwijl hij voor een moskee in aanbouw staat.

    In het filmpje zijn verder landende vliegtuigen en vrouwen met hoofddoekjes te zien. "Elke dag arriveren er nieuwe vliegtuigen, vol met nieuwe gelukszoekers", zegt Wilders op de achtergrond.

    Het filmpje is vanaf dinsdag op televisie te zien. Maandag plaatste de PVV een link op de website.

    Honda in WK-selectie Japan

    Takeshi Okada, de bondscoach van Japan, heeft vandaag zijn selectie bekend gemaakt voor het komende wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Voormalig VVV'er Keisuke Honda maakt deel uit van de selectie van 23 man.

    Japan is bij het WK een van de tegenstanders van het Nederlands elftal. Op 19 juni treffen beide landen elkaar.


    WK-selectie Japan:

    Doel: Seigo Narazaki (Nagoya Grampus), Eiji Kawashima (Kawasaki Frontale), Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata).

    Verdediging: Yuji Nakazawa (Yokohama F-Marinos), Tulio (Nagoya Grampus), Yasuyuki Konno (FC Tokio), Daiki Iwamasa (Kashima Antlers), Yuichi Komano (Jubilo Iwata), Yuto Nagatomo (FC Tokio), Atsuto Uchida (Kashima Antlers).

    Middenveld: Shunsuke Nakamura (Yokohama F-Marinos), Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Kengo Nakamura (Kawasaki Frontale), Junichi Inamoto (Kawasaki Frontale), Yuki Abe (Urawa Reds), Makoto Hasebe (VfL Wolfsburg), Keisuke Honda (CSKA Moskou), Daisuke Matsui (Grenoble).

    Aanval: Shinji Okazaki (Shimizu S-Pulse), Keiji Tamada (Nagoya Grampus), Yoshito Okubo (Vissel Kobe), Takayuki Morimoto (Catania), Kisho Yano (Albirex Niigata).

    Vier nieuwe karakters in Marvel vs Capcom 3

    In een van de Amerikaanse gamebladen staat een stukje over de nieuwe Marvel vs Capcom 3 game, er waren al sterke hints welke karakters hun opwachting kunnen maken in de game maar er zijn er nu zeker vier van bekend gemaakt.

    De vier karakters zijn; Dante (Devil May Cry), Captain America (onbekend of het Steve Rogers of Bucky zal zijn), Felicia (Darkstalkers) en Deadpool (Merc with a mouth).

    In de debuut-trailer van de game zijn ook al een aantal andere karakters te zien zoals;

    Iron Man, Incredible Hulk, Wolverine, Ryu, Morrigan en Chris Redfield.

    We hopen dat er op de E3 nog meer karakters bekend worden gemaakt en misschien ook een aantal gameplay beelden? Hieronder iedergeval geen ingame plaatje van de nieuwe karakters en de debuut trailer die nog extra uitgelicht wordt door gametrailers.

    Marvel vs Capcom 3 staat voor 2011 geplanned en zal verschijnen op de Xbox 360 en PS3.

    Capcom vs Marvel 3

    [Giro] Pozzato: "Sommige renners rijden niet normaal"

    In de tweede etappe van de Giro d'Italia gisteren vonden er verschillende valpartijen plaats. Een van de belangrijkste slachtoffers was Filippo Pozzato. De Italiaan stapte na afloop van de etappe met een zak ijs over zijn knie de teambus in.

    "Het is niet normaal hoe sommige renners in de eerste ritten van een grote ronde steeds staan te dringen en idiote risico’s nemen om een valpartij te voorkomen. Wij vallen op een rechte, brede weg. Een plaats waar je nooit kan vallen als iedereen normaal rijdt", aldus Pozzato, de Italiaanse kampioen.

    Goedemorgen!

    Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Falende Nout.

    De Nederlandsche Bank kwam tijdens de kredietcrisis op voor de banken, in plaats van dat ze de waakhond van de financiële sector was, waar DNB zich nu graag voor uitgeeft. Dat zegt hoogleraar Financiële Geografie Ewald van Engelen. Hij deed onderzoek in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

    Komende week verschijnen ook de conclusies van het onderzoek van de Commissie-De Wit naar de gebeurtenissen tijdens de kredietcrisis. Ik ben erg benieuwd. Het is strafbaar als je schuldig bent aan letsel van anderen. Dat hebben we geleerd na het incident tijdens de dodenherdenking op de Dam. Is het ook strafbaar als je schuldig bent aan financiële narigheid van anderen? Dus:

    [NBA] Phoenix naar finale Western Conference

    Phoenix Suns heeft de finale bereikt van de play-offs in de Western Conference. In de best-of-seven series werd San Antonio Spurs verslagen met 107-101 waardoor Phoenix niet meer kan worden bijgehaald.

    Met 29 punten was Amare Stourdemire topscorer bij de Suns die in de finale Los Angeles Lakers of Utah Jazz treffen. De Lakers staan met 3-0 voor.

    Boston Celtics behaalde in de Eastern Conference een belangrijke overwinning op Cleveland Cavaliers. Boston zegevierde met 97-87. Na vier duels staat het nu 2-2. Bij Boston was Rajon Rondo goed voor 29 punten, achttien rebounds en dertien assists.

    Rus, Krajicek stijgen weer op wereldranglijst

    Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus veertien plaatsen gestegen. Rus bezet nu de 106e plaats. Ook Michaella Krajicek steeg weer een plekje en staat nu 129e.

    In de top tien steeg Jelena Jankoviuc drie plaatsen. De verliezend finaliste van het toernooi in Rome staat nu vierde. Dinara Safina zakte naar de vijfde plaats en Venus Williams steeg een plaats en is nu de nummer drie van de wereld achter zus Serena en Caroline Wozniacki.

    Schaakgrootmeester Andor Lilienthal overleden

    Andor Lilienthal, de laatste van de originele 27 schaakgrootmeesters die nog in leven was, is zaterdag in Boedapest op 99-jarige leeftijd overleven. Dat heeft de Hongaarse schaakfederatie bekendgemaakt.

    Lilienthal overleed in zijn huis na een lang ziekbed. "Hij was een fenomeen", zei Zsuzsa Veroci van de schaakfederatie. "Het klinkt overdreven, maar hij had geen vijanden, alleen vrienden. Hij hield van schaken en hielp altijd andere spelers."

    Lilienthal werd op 5 mei 1911 in Moskou geboren als zoon van Hongaarse joodse ouders, maar verhuisde met zijn moeder naar Boedapest. Uiteindelijk zou hij in de jaren dertig namens Hongarije deelnemen aan drie schaakolympiades. Later vervolgde hij zijn carrière in de Sovjet-Unie.

    Van 1951 tot 1963 trainde hij wereldkampioen Tigran Petrosian en eindigde met zijn partijen tegen Michail Botvinnik voor het wereldkampioenschap zelf als tweede na Vasili Smislov. In totaal won Lilienthal zes partijen van wereldkampioenen -Alexander Alechine, José Raul Capablanca, Botvinnik, Max Euwe, Emanuel Lasker en Smislov.

    In 1950 plaatste de internationale schaakfederatie FIDE Lilienthal op een lijst met grootmeesters, een titel die werd toegekend aan de sterkste schakers in de wereld. Andere namen op de lijst waren onder andere Alexander Kotov, Reuben Fine en Miguel Najdorf.

    Lilienthal eindigde in 1965 met het spelen op toernooien en keerde in 1976 terug naar Boedapest, waar hij tot niet lang geleden actief bleef in de schaakwereld.

    [Giro] Derde etappe zorgt voor verkeershinder

    In verband met de derde etappe van de Giro d'Italia gaan vandaag tijdelijk de op- en afritten dicht van verscheidene autosnelwegen tussen Amsterdam en Middelburg. De wielrenners vertrekken om 11.00 uur uit de hoofdstad en komen naar verwachting rond half vijf 's middags aan in Middelburg.

    Rijkswaterstaat gaat uit van drukte bij met name Leiden en Hoogvliet. Op- en afritten van onder meer de A9, A12, A13, A15, A20 en een deel van de N57 gaan dicht. De op- en afritten worden gemiddeld ongeveer een uur voorafgaand aan het tijdstip van de doorkomst van de rennerskaravaan afgesloten. De afsluitingen duren naar verwachting maximaal twee uur. Het afsluiten van een van de twee buizen van de Beneluxtunnel (A4 richting Hoogvliet) zal waarschijnlijk langer duren.

    Na doorkomst van de wielrenners worden de wegen een voor een vrijgegeven. Zodra de reclamekaravaan, renners en volgauto's zijn gepasseerd, worden eerst de afzettingen op gemeentelijke en provinciale wegen weggehaald. Daarna volgen de op- en afritten van rijkswegen. Informatiewagens en -panelen boven en langs de weg informeren weggebruikers over de afsluitingen en de omleidingsroutes. Rijkswaterstaat verwacht dat het op de omleidingsroutes druk wordt en roept weggebruikers en bezoekers op om op tijd te vertrekken.

    Zuid-Korea: sporen explosieven wrak schip

    Op het wrak van het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan zijn sporen van hoogst explosief materiaal gevonden. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Tae-young, maandag volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gezegd. De Cheonan, een bijna 90 meter lang patrouilleschip, brak op 26 maart in tweeën na een explosie bij de zeegrens met Noord-Korea. 46 marinemensen verloren het leven.

    De Zuid-Koreaanse regering vermoedt dat het vaartuig door een Noord-Koreaanse torpedo is getroffen. Kim bevestigde berichten dat de onderzoekers sporen van een explosief hebben gevonden dat veel in torpedo's wordt gebruikt. Hij zei dat de vondst van de stof erop duidt dat een torpedo waarschijnlijk de oorzaak van het incident is. Het ministerie van Defensie sprak eerder berichten dat een explosieve stof op het wrak was aangetroffen tegen.

    Farrar: "Speciale overwinnning"

    Tyler Farrar won vandaag de tweede rit in de Giro d'Italia. Na afloop van de etappe liet de renner van Team Garmin weten erg blij te zijn met zijn treintje. Daarnaast was het voor hem geen verrassing dat er valpartijen zouden ontstaan.

    "Dit is zeker een speciale overwinning," liet Farrar na afloop weten. "Heerlijk om hier gelijk te winnen, nadat ik vorig jaar doorbrak. Ook is het goed dat de druk van de ploeg is. De Garmin-trein werkte goed. Vooral Julian Dean deed fantastisch werk voor mij."

    Farrar zat halverwege de etappe nog in het midden van het peloton, maar reed op het juiste moment naar voren. "Het is altijd nerveus op de eerste dag van een grote ronde. Iedereen strijdt voor de voorste plaatsen, ook als dat niet eens nodig is. Elke keer als je in Holland rijdt, kom je veel dingen tegen op de weg. Iedereen weet dat, maar een zenuwachtig peloton maakt het alleen maar erger. Ik hoop dat niemand serieus gewond is. Maar zo is het nu eenmaal."

    Vettel: "Had geen remmen meer"

    Sebastian Vettel beleefde een enerverende Grand Prix van Spanje gisteren. De Duitser zag eerst de McLaren van Lewis Hamilton voorbijsnellen en had later in de race last van remproblemen, maar wist dankzij het uitvallen van Hamilton alsnog een derde plaats uit het vuur te slepen.

    "Het was een wilde rit vandaag," zei Vettel tijdens de persconferentie na afloop van de race. "Ik had een goede start, maar wist Mark niet voorbij te komen. Het was het ook niet waard om al te veel risico te nemen. Daarna was het een zware race. Ik had veel problemen met de auto. Ik had weinig grip en had moeite om in het ritme te komen. Mijn pitstop was langzaam omdat ik moest wachten op verkeer in de pitstraat. Dit kostte me mijn tweede plek."

    De Red Bull-coureur kon na zijn pitstop geen moment aandringen bij Hamilton die het tempo van de leiders bleek te kunnen volgen. "In de laatste vijftien ronden werden de remmen minder. Het was nog een geluk dat ik aan de finish wist te komen. Ik kon aan het einde van de race namelijk nauwelijks meer remmen. Gelukkig had ik een grote voorsprong op de coureur achter me," zei Vettel die na even van de baan geschoten te zijn de pits opzocht en nieuwe banden haalde. Hij zag zo Fernando Alonso passeren, maar had geluk dat Hamilton vlak voor de finish uitviel, waardoor hij alsnog op het podium kon klimmen.

    Terry: "Het is gelukt en we verdienen het"

    Een ongelooflijke blijdschap maakte zich meester van spelers en de trainer van Chelsea na het veroveren van de titel in de Premier League. De titel betekende het eerste kampioenschap van Chelsea sinds 2006 en een einde aan de drie jaar durende overheersing van Manchester United in de Premier League.

    Voor trainer Carlo Ancelotti betekent het een bekroning van een fantastisch debuutseizoen. De Italiaan kan het seizoen voor zichzelf en de club nog mooier maken als Chelsea volgende week ook de FA Cup weet te winnen. Met een finale tegen degradant Portsmouth in het vooruitzicht  lijkt dit goed mogelijk.

    Het elftal van Ancelotti wist dit seizoen de kalmte te bewaren ondanks een aantal schandalen rond spelers van de club, waarbij de affaire rond aanvoerder John Terry het meest in het oog sprong.

    Diezelfde Terry sprak zijn opluchting over het kampioenschap uit tegenover Sky Sports. "Het zijn drie moeilijke jaren geweest, toen we steeds naast de titel grepen, maar het is ons vandaag gelukt en we verdienen het", aldus de aanvoerder. "Het vrat al drie jaar aan me, elke keer als ik Manchester United de titel zag vieren. Maar nu mogen zij gaan zitten en naar ons feest kijken."

    Noodplan voor euro van 500 miljard

    De EU-ministers van Financiën hebben in de nacht van zondag op maandag een akkoord bereikt over een noodplan voor de euro.

    De Europese Commissie en de lidstaten zijn bereid geld te lenen aan eurolanden die hun schulden niet meer kunnen betalen. Hiertoe komt zo'n 500 miljard euro beschikbaar.

    Het Internationaal Monetair Fonds stelt ongeveer de helft van dat bedrag beschikbaar, hebben diplomaten laten weten.

    Wii remote op je iPad

    Lieten we je vorige week al weten dat een bedrijf World of Warcraft op de iPad draaiende had, vandaag hebben we een filmpje van iemand die zijn Wii remote controller gebruikt op de ipad. De Wii remote controller maakt gebruik van een bluetooth verbinding, de iPad kan ook verbinding maken met bluetooth apparaten. Nu is het natuurlijk niet helemaal legaal wat er is gedaan en wij van FOK!games willen dit ook niet bemoedigen maar dit brengt wel een hoop mogelijkheden voor de toekomst en misschien pikt Apple die wel op.

    De Wii remote controller kan zoals het eruit ziet alleen maar gebruikt worden in een verticale stand, misschien binnenkort ook met motion sensor?

     

    Benfica kampioen van Portugal

    Benfica is voor het eerst sinds vijf jaar weer kampioen van Portugal geworden. De club uit Lissabon won in het eigen Estadio da Luz. Een 2-1 zege op Rio Ave was voor de recordkampioen voldoende om de 32e titel in de wacht te slepen. Aan het einde van de competitie is het verschil met nummer twee Sporting Braga, dat zondag met 1-1 gelijkspeelde bij Nacional, vijf punten.

    Paraguayaans international Oscar Cardozo scoorde al in de derde minuut voor Benfica. Ondanks een veldoverwicht breidde de thuisploeg de score niet uit. Rio Ave deed via Ricardo Chaves nog iets terug, maar Cardozo schoot in de 78e minuut de winnende treffer binnen.

    Vorige week had Benfica al kampioen kunnen worden op bezoek bij aartsrivaal FC Porto. Toen verloor de ploeg uit Lissabon echter met 3-1. Porto finishte als derde in de Superliga, voor Sporting Portugal.

    Benfica kampioen van Portugal
    Benfica kampioen van Portugal (Foto: Novum)

    Sgt. Pepper's Lonely Hearts Concert

    Het lag zeker ook aan mijn ex-aanstaande schoonvader. Het onbetrouwbare meisje waar ik al menigeen column aan heb gewijd, had een vader die werkelijk verzot was op de Beatles. Hij had alle platen, rijen boeken, biografieën, anthologieën, kon op de gitaar laten zien hoe zijn helden dingen deden die volstrekt geniaal en vernieuwend waren. Mijn ex kon door die interesse ook alles spelen en meezingen, leerde me zelfs “I Like The Flowers” op de gitaar, maar omdat die relatie als een ziek, stervend lijk maar voort bleef slepen bleef ik me onbewust continu afzetten tegen vrijwel alles wat ze leuk vond. Manga, surfen, Frankrijk, Beatles, paardrijden en Blink 182 – hoewel het al drie jaar geleden is, voor eeuwig negatief in mijn geheugen geprint.

    Karzai vertrekt naar VS

    De Afghaanse president Hamid Karzai is zondag vertrokken naar de Verenigde Staten voor een vierdaags bezoek. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten laten weten.

    Karzai probeert de banden met Washington te herstellen na zijn kritische uitlatingen over buitenlandse partners. Hij zal onder meer spreken met president Barack Obama en de ministers Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) en Robert Gates (Defensie).

    Het Afghaanse staatshoofd reist met een gezelschap van ruim tien ministers. De verhoudingen tussen Karzai en westerse regeringen zijn gespannen sinds de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen vorig jaar. Wijdverbreide fraude bij de stembusgang was volgens Karzai de schuld van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties. Ook beschuldigde hij de Amerikanen van inmenging in Afghaanse zaken. Karzai kwam in 2001 met westerse steun aan de macht.

    Filipijnse stemlokalen open

    De stemlokalen in de Filipijnen zijn maandag om zeven uur (lokale tijd) geopend voor de presidentsverkiezingen. Zo'n veertig miljoen stemgerechtigden zijn opgeroepen om een opvolger te kiezen voor president Gloria Arroyo.

    De stemgerechtigden zijn ook opgeroepen om duizenden lagere bestuurders te kiezen. Favoriet bij de presidentsverkiezingen is de vijftigjarige Benigno Aquino, zoon van de vorig jaar overleden ex-president Corazon Aquino. Zijn belangrijkste rivalen zijn voormalig president Joseph Estrada en vastgoedmagnaat Manny Villar.

    Het hoofonderwerp tijdens de campagne van de afgelopen weken vormden de stemmachines, die met technische problemen kampen. Critici vrezen nu dat de resultaten niet nauwkeurig zullen zijn. Daarnaast worden verkiezingen in de Filipijnen vaak geplaagd door geweld. Tientallen mensen zijn de afgelopen maanden al gedood in de aanloop naar de verkiezingen. De autoriteiten hebben op grote schaal veiligheidsmensen ingezet om meer bloedvergieten te voorkomen.

    Voor opening van de stemlokalen stonden er al veel mensen in de rij te wachten. De stembussen sluiten om zes uur 's avonds lokale tijd. De verwachte opkomst is ongeveer tachtig procent.

    Mokotjo mag zich bewijzen bij Feyenoord

    Kamohelo Mokotjo staat een overstap te wachten binnen Rotterdam. Mokotjo wordt door Feyenoord momenteel verhuurd aan stadsgenoot Excelsior.

    Bij de Jupiler League-club wist hij dit seizoen een goede indruk achter te laten. De Zuid-Afrikaan krijgt daarom de kans om zich te bewijzen bij Feyenoord, meldt RTV Rijnmond. De pas negentienjarige middenvelder staat sinds afgelopen zomer onder contract bij Feyenoord. De club van trainer Mario Been haalde de speler weg bij het Zuid-Afrikaanse SuperSport.

    Met Excelsior bereikte Mokotjo zondag de finaleronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Kralingers versloegen over twee wedstrijden FC Zwolle. In de finaleronde neemt de equipe van coach Alex Pastoor het op tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam.

    Fàbregas denkt WK te gaan halen

    Cesc Fàbregas miste het cruciale einde van het seizoen van Arsenal maar lijkt op tijd hersteld te zijn voor de wedstrijden van zijn nationale team. De Spaanse middenvelder van Arsenal herstelt goed van zijn kuitbeenbreuk. Hij lijkt de start van het WK medio juni dan ook ruimschoots te gaan halen.

    "Mijn revalidatie verloopt volgens schema", aldus Fàbregas. "Ik ben weer met de looptraining begonnen. Nu is het afwachten en geduld hebben, zodat ik zo sterk mogelijk terugkeer. Ik denk dat ik op tijd fit ben voor het WK, maar ik vind het nog steeds jammer dat ik de slotfase van het seizoen met Arsenal heb gemist."

    Fàbregas zal zich eind mei al melden in het trainingskamp van Spanje, dat de voorbereiding op het eindtoernooi start met een oefenduel met Saudi-Arabië op de 29ste van de maand. Spanje speelt ruim twee weken later, op 16 juni, zijn eerste WK-duel met Zwitserland.

    Uitslagen Schotland speelronde 38

    Afgelopen weekend werd de 38e en laatste speelronde afgewerkt in de Schotse competitie. Het was al even duidelijk dat Glasgow Rangers kampioen werd, en zaterdag degradeerde Falkirk officieel. Hieronder de uitslagen en de eindstand.


    Uitslagen:

    Thuis Uit Uitslag
    Kilmarnock Falkirk 0-0
    St. Johnstone Hamilton 2-3
    St. Mirren Aberdeen 0-1
    Glasgow Rangers Motherwell 3-3
    Hearts Celtic 1-2
    Dundee United Hibernian 0-2

     Eindstand kampioensgroep:

    # Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
    1 Glasgow Rangers 38 26 9 3 87 82-28
    2 Celtic 38 25 6 7 81 75-39
    3 Dundee United 38 17 12 9 63 55-47
    4 Hibernian 38 15 9 14 55 58-55
    5 Motherwell 38 13 14 11 53 52-54
    6 Hearts 38 13 9 16 48 35-46

     Glasgow Rangers speelt komend seizoen in de Champions League, Celtic de voorronde van diezelfde Champions League. Dundee United en Hibernian spelen komend seizoen in de Europa League.

    Eindstand degradatiegroep:

    # Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
    1 Hamilton 38 13 10 15 49 39-46
    2 St. Johnstone 38 12 11 15 47 57-61
    3 Aberdeen 38 10 11 17 41 36-52
    4 St. Mirren 38 7 13 18 34 36-49
    5 Kilmarnock 38 8 9 21 33 29-51
    6 Falkirk 38 6 13 19 31 31-57

    Topscorers:

    # Speler Club Doelpunten
    1 Kris Boyd Glasgow Rangers 22
    2 Anthony Stokes Hibernian 21
    3 Kenny Miller Glasgow Rangers 18

    Tung besluit moeilijk weekend met 10e plek

    Het eerste raceweekend in de GP2-klasse, op het circuit van Catalunya bij Barcelona, kende voor de Nederlands-Chinese coureur Ho-Pin Tung een moeizaam verloop, maar werd toch met een positief gevoel afgesloten.

    In de eerste race, op zaterdag, werkte hij zich op van een 22e startplek naar een dertiende op de finish. De race op zondag eindigde de jonge Chinees op een tiende plek. "Het was zowel een moeizaam als een bemoedigend weekend", vertelde hij na afloop. "Uiteindelijk ging het eigenlijk steeds beter en ik heb het gevoel dat we met de auto nu de goede weg zijn ingeslagen."

    In de afgelopen weken heeft het DAMS-team hard gewerkt om 'het lek boven te krijgen'. Er was een fundamentele fout aan het licht gekomen in het laatste uur van de testsessie, ook in Barcelona, een paar weken geleden. "In de vrije training op vrijdag ging het goed. Ik wist niet wat ik kon verwachten van de auto, omdat er geen bruikbare informatie beschikbaar was, door het stevig aanpassen van de auto", vertelde Ho-Pin.

    Een tiende tijd gaf hoop en na de vrije training werden er veranderingen aan de auto aangebracht, maar dat bleken de verkeerde veranderingen te zijn. "Het lijkt er op dat we de verkeerde kant op hebben gewerkt, want ik was in de kwalificatie langzamer dan in de free practice!" Een 22 startplek was het magere resultaat. In de eerste race ging Ho-Pin goed van start, haalde diverse collega’s in, maar verloor die weer omdat hij moest uitwijken voor botsende collega’s. De Nederlander reed een solide race en eindigde op de dertiende plaats.

    "Het was wel steeds zoeken naar de juiste balans in de auto, maar ik heb het gevoel dat we nu stappen in de goede richting hebben gezet, er is duidelijk progressie." Race 2 bevestigde dit gevoel bij Ho-Pin, daarin kon hij aardige gevechten leveren en passeerde hij de finishlijn op een tiende plaats.

    De volgende race in Monaco noemt Tung een geval apart. "Omdat het in Monaco heel erg op de rijder aankomt ben ik vol vertrouwen in een goed resultaat volgende week." De laatste keer dat Ho-Pin Tung in de GP2 in Monaco aan de start kwam, finishte hij als tweede.

    Button baalt van inhaalactie Schumi

    Jenson Button baalt van de inhaalactie die Michael Schumacher op hem pleegde in de Grand Prix van Spanje gisteren. De Duitser profiteerde van een langzame pitstop bij McLaren waardoor hij de wereldkampioen kon verschalken en zo uiteindelijk naar plaats vier kon rijden.

    Schumacher stormde met zijn Mercedes via de buitenkant voorbij de uit de pits rijdende Button die naar eigen zeggen inhield om een aanrijding te voorkomen. "Ik wist niet precies waar Michael zat ten opzichte van mij. Hij stuurde in en het was dat ik van mijn gas ging, anders waren we gebotst," zei Button na afloop van de race. "Michael liet mij niet echt veel ruimte. Ik ging er vanuit dat hij dat met zijn ervaring zelf ook wel wist, maar een handige manoeuvre? Dat vond ik het bepaald niet."

    Button had met zijn McLaren op het rechte stuk meer snelheid en probeerde Schumacher zo te verschalken, maar de zevenvoudig wereldkampioen hield de deur dicht, waardoor de McLaren-coureur genoegen moest nemen met een vijfde plaats. "Het is knap lastig om hier in Barcelona in te halen en Michael is natuurlijk niet dom. Hij weet hoe hij moet verdedigen, dus dan wordt inhalen een onmogelijke opgave. Het was behoorlijk frustrerend. Zo denk ik ook over mijn vijfde plek, want de snelheid was er op zich wel. Dat is tegelijkertijd positief en negatief, want we moeten onze snelheid wel omzetten in goede resultaten," zei de Brit die wel de leiding in het kampioenschap behield.

    Tamaëla verliest finale Wiesbaden

    Elise Tamaëla heeft de Future in het Duitse Wiesbaden niet op haar naam weten te schrijven. Onze landgenote verloor in drie sets van Scarlett Werner.

    De Duitse Werner, nummer 614 van de wereld, verloor de eerste set nog met 5-7 van de Nederlandse. De overige twee sets gingen met 6-2 en 6-4 naar de Duitse en daardoor schreef ze de Future op haar naam.

    Tamaëla, nummer 592 van de wereld, bereikte afgelopen weekend haar derde finale sinds haar comeback, vorige zomer. De Future van Tunesië, in oktober 2009, was het enige toernooi dat de Culemborgse op haar naam schreef.

    [Giro] Flens wil geen pelotonvulling zijn

    Rick Flens reed in de tweede rit van de Ronde van Italië lange tijd op kop. Het vooropgezette plan strandde in de finale, maar de renner van Rabobank keek tevreden terug.

    "Ik heb van tevoren gezegd: ik wil geen pelotonvulling zijn. Ik ga mezelf ook niet sparen." Flens was mee in de eerste aanval van de dag. Met een drietal renners reed hij het grootste deel van de dag voorop langs drukbevolkte Utrechtse wegen. "Het was indrukwekkend. In elk dorp stonden tribunes die helemaal vol zaten. Ik wist dat ik meteen mee moest zijn. Als je de Giro een beetje kent weet je dat ze het daarna meteen op slot gooien."

    Chandhok betreurt incident met Alguersuari

    Coureur Karun Chandhok heeft zijn teleurstelling uitgesproken over de aanvaring die de Indiër had met Toro Rosso-rijder Jaime Alguersuari in de Spaanse Grand Prix.

    Toen Alguersuari de achterblijvende Chandhok inhaalde en afsneed, raakte de Spanjaard de voorvleugel van de HRT, die helemaal losschoot. Chandhok kwam wel binnen voor een nieuwe vleugel en kon daarna weer de baan op, maar de ophanging bleek te zeer beschadigd om nog verder te kunnen rijden.

    "Ik ben erg teleurgesteld, het is echt zonde wat er gebeurde met Jaime. Ik bleef bij hem weg, hield de auto hartstikke recht en hij kwam gewoon links bij me binnen", pruilde Chandhok na de race. "Aan het eind, ook al hadden we de voorvleugel vervangen, was de schade aan de ophanging te groot en moest ik stoppen."

    Alguersuari, die een drivethroughpenalty voor de lompe actie kreeg, redetwistte dat het incident gewoon onderdeel was van het racen met veel langzamer wagens op de grid dit seizoen. "Foutjes horen bij het racen. De achterblijvers zijn erg moeilijk in te halen omdat ze niet zo ver uit de weg gaan en omdat ze echt heel erg langzaam zijn", zei de Spanjaard.

    Ondanks de teleurstelling voegde Chandhok er nog aan toe dat hij aan een leuke en redelijke run bezig was in HRT's thuisrace, tot dat punt. "Ik was erg verheugd met mijn race tot dan toe. Ik had een goede eerste ronde en probeerde verstandig om te gaan met de optioncompound (de zachte band, red.) om ze te sparen. Mijn tempo in vergelijking met de andere nieuwe wagens was goed en ik reed nogal simpel weg bij Di Grassi (Virging Racing, red.)."

    Chandhok kreeg vijf plaatsen op de grid straf vanwege het vervangen van zijn versnellingsbak na de kwalificatie. Dat maakte dat de Indiër als laatste moest starten, ondanks de straffen voor de beide Virgin-coureurs, die als 22e en 23e moesten aanvangen.

    'Real Madrid wil Messi voor 140 miljoen'

    Het lijkt op voorhand een bijna onmogelijke opgave, maar als we de Spaanse krant Marca mogen geloven, wil Real Madrid van Lionel Messi de duurste speler ooit maken. De Madrilenen willen maar liefst 140 miljoen euro neertellen voor de speler van FC Barcelona.

    Marca publiceerde dat De Koninklijke een historisch bedrag wil gaan betalen aan hun Catalaanse rivalen. Het bedrag van 140 miljoen zou het record van 97 miljoen, dat Real Madrid aan Manchester United betaalde voor de diensten van Cristiano Ronaldo, totaal verpletteren.

    Messi is ook dit seizoen weer erg goed op dreef. De Argentijn heeft dit voetbaljaar inmiddels al veertig doelpunten gemaakt en tien assists verzorgd. De Vlo heeft afgelopen zomer zijn contract bij Barcelona nog verlengd tot de zomer van 2016. Daarin is een clausule opgenomen die inhoudt dat een club Messi mag overnemen voor maar liefst 250 miljoen euro.

    Aangezien Barcelona van mening is dat geen enkele club dit enorme bedrag kan ophoesten, werd een lange verbintenis aangegaan met Messi. Desondanks hoopt Real Madrid de speler te kunnen contracteren.

    [NASCAR] Uitslag Showtime Southern 500

    Denny Hamlin heeft in de NASCAR Sprint Cup Series de Southern 500. De Toyota-coureur bleef op het circuit van Darlington na 367 ronden Jamie McMurray en Kurt Busch voor. Kevin Harvick verstevigde de leiding in het klassement.

    Jamie McMurray mocht van poleposition vertrekken, maar kon van de eerste startplaats niet profiteren, omdat Jeff Gordon hem al in de eerste ronde passeerde. Gordon liep vervolgens uit, maar in verkeer raakte hij zijn voorsprong kwijt, waarbij Brian Vickers hem uiteindelijk in de 37e ronde kon passeren. Lang kon hij er niet van genieten, want Michael McDowell raakte in de 45e ronde de muur waardoor de race voor de eerste maal geneutraliseerd werd.

    McMurray meldde zich vooraan en kon na de herstart snel weer in de remmen, omdat Bobby Labonte en Joey Logano spinden, waarbij laatstgenoemde de muur raakte. Niet veel later spinde ook Paul Menard, waarbij hij enkele lekke banden opliep. Terwijl nadat het veld losgelaten was Juan Montoya en Kevin Harvick opklommen was het Jimmie Johnson die problemen met zijn auto had en niet verder kwam dan plaats twintig.

    De 48 was na 83 ronden op de plek waar Greg Biffle Martin Truex jr. liet spinnen, waarbij Johnson niet tijdig kon reageren en schade aan zijn bolide opliep. Jeff Gordon pakte de leiding over, maar moest deze na 141 ronden afstaan aan Denny Hamlin die daarna een ruime voorsprong opbouwde. Het veld schoof na 173 ronden weer ineen nadat Sam Hornish jr. de muur schampte en er een deel van zijn bolide afbrak en op het circuit belandde.

    Niet veel later spinde A.J. Allmendinger waarbij hij achterwaarts glijdend met de bolide omhoog stuurde en hierbij de auto van Johnson vol raakte. Beide coureurs vielen met zware schade aan hun auto's uit. McMurray wist dankzij een goede pitstop de leiding over te nemen waarbij hij tien ronden na de herstart in ronde 190 weer in de remmen moest omdat tegelijkertijd Tony Stewart en Sam Hornish jr. spinden en er wederom een gele vlag kwam. Beide coureurs hielden hun bolides evenwel uit de muur.

    Vele rijders hadden de muur al geraakt in Darlington en ook Bobby Labonte en David Ragan raakten het beton, waarbij wederom de gele vlaggen uithingen. In de tussentijd had Jeff Burton de leiding in de race overgenomen. Gordon drong echter snel weer aan en pakte de eerste plaats in ronde 261 over. Twintig ronden later waren het Bobby Labonte en David Gilliland die elkaar raakten en de muur ingingen.

    Het gaf Hamlin de kans om de leiding te pakken. Hij kreeg Burton in zijn kielzog en net op het moment dat Hamlin ingehaald werd spinde met nog 25 ronden te gaan Logano voor de tweede maal, waarbij wederom de gele vlag uitgehangen werd. Hamlin kende een snelle pitstop en pakte zo de leiding weer over. De enige van de toppers met vier nieuwe banden was Gordon die hierdoor terugviel naar plaats negen.

    Hamlin pakte bij de herstart snel een voorsprong, terwijl daarachter Gordon zich een weg door het veld baande. Hij zag zijn poging op plaats vier stranden en kwam ronden te kort om het Hamlin, McMurray en Kurt Busch nog lastig te kunnen maken.

    In het klassement gaat Kevin Harvick nu met 1.622 punten aan de leiding. Hij heeft er 110 meer dan Jimmie Johnson die niet over de streep kwam. Kyle Busch bleef op plaats drie staan, terwijl Jeff Gordon klom naar plaats vier. Hamlin schoof door naar plaats zes, terwijl Dale Earnhardt jr. ten koste van Clint Bowyer de top twaalf binnenreed.

    Uitslag Showtime Southern 500:

    Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
    1 8 Denny Hamlin Toyota 190/5 367  
    2 1 Jamie McMurray Chevrolet 175/5 367  
    3 14 Kurt Busch Dodge 165/0 367  
    4 2 Jeff Gordon Chevrolet 170/10 367  
    5 15 Juan Montoya Chevrolet 155/0 367  
    6 35 Kevin Harvick Chevrolet 155/5 367  
    7 43 Kyle Busch Toyota 151/5 367  
    8 11 Jeff Burton Chevrolet 147/5 367  
    9 6 Ryan Newman Chevrolet 138/0 367  
    10 3 Brian Vickers Toyota 139/5 367  
    11 4 David Reutimann Toyota 135/5 367  
    12 9 Brad Keselowski Dodge 127/0 367  
    13 29 Matt Kenseth Ford 124/0 367  
    14 21 David Ragan Ford 121/0 367  
    15 39 Carl Edwards Ford 118/0 367  
    16 5 Mark Martin Chevrolet 115/0 367  
    17 32 Regan Smith Chevrolet 112/0 367  
    18 19 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 109/0 367  
    19 33 Martin Truex Jr. Toyota 106/0 366  
    20 10 Kasey Kahne Ford 103/0 366  
    21 38 Elliott Sadler Ford 100/0 366  
    22 17 Greg Biffle Ford 97/0 366  
    23 24 Tony Stewart Chevrolet 99/5 366  
    24 31 David Stremme Ford 91/0 365  
    25 7 Marcos Ambrose Toyota 88/0 364  
    26 40 Travis Kvapil Ford 85/0 364  
    27 13 Joey Logano Toyota 82/0 363  
    28 16 Scott Speed Toyota 84/5 363  
    29 41 Max Papis Toyota 76/0 361  
    30 20 Paul Menard Ford 73/0 359  
    31 25 Sam Hornish Jr. Dodge 70/0 358  
    32 27 Clint Bowyer Chevrolet 67/0 331  
    DNF 42 Kevin Conway * Ford 64/0 309 Accident
    DNF 23 Bobby Labonte Chevrolet 61/0 297 Accident
    DNF 34 David Gilliland Ford 58/0 283 Accident
    DNF 22 Jimmie Johnson Chevrolet 55/0 179 Accident
    DNF 12 A.J. Allmendinger Ford 52/0 178 Accident
    DNF 26 Robby Gordon Toyota 54/5 170 Engine
    DNF 37 Todd Bodine Toyota 46/0 47 Brakes
    DNF 18 Michael McDowell Toyota 43/0 44 Accident
    DNF 30 J.J. Yeley Dodge 40/0 42 Brakes
    DNF 28 Dave Blaney Toyota 37/0 35 Transmission
    DNF 36 Reed Sorenson Toyota 34/0 19 Accident
    DNF = did not finish;
    * = rookie;
    Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
    5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden

    Stand na 11 van de 36 races (top 12):

    Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
    1 Kevin Harvick 1622 Leader 11 0 1 4
    2 Jimmie Johnson 1512 -110 11 0 3 5
    3 Kyle Busch 1509 -113 11 1 1 2
    4 Jeff Gordon 1475 -147 11 0 0 5
    5 Matt Kenseth 1472 -150 11 0 0 3
    6 Denny Hamlin 1458 -164 11 0 3 4
    7 Greg Biffle 1431 -191 11 0 0 2
    8 Kurt Busch 1420 -202 11 1 1 4
    9 Jeff Burton 1394 -228 11 0 0 2
    10 Mark Martin 1357 -265 11 1 0 4
    11 Carl Edwards 1345 -277 11 0 0 1
    12 Dale Earnhardt Jr. 1318 -304 11 1 0 1

    Boussoufa opnieuw beste van België

    Mbark Boussoufa is in Brussel voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar. De middenvelder van Anderlecht wint zo de trofee voor de derde keer, waardoor hij op gelijke hoogte komt van Pär Zetterberg en Jan Ceulemans. Marc Degryse is recordhouder met 4 overwinningen.

    Boussoufa werd opgeleid bij Ajax, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Chelsea. Bij de Londenaren kwam hij niet verder dan de B-kern en AA Gent pikte hem daar op. Bij Gent ontpopte hij zich tot een sensatie in de Jupiler League. Anderlecht merkte dit op en betaalde 3,5 miljoen euro om de speler naar Brussel te halen. Boussoufa is 25 jaar en heeft nog een contract tot 2012 bij Anderlecht.

    Laatste reviews en specials
    review
    Outcast 2: A New Beginning
    special
    Random Pics van de Dag #1221
    special
    VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
    special
    Random Pics van de Dag #1220
    special
    Random Pics van de Dag #1219
    special
    Random Pics van de Dag #1218
    ©FOK.nl e.a.