IGZ sluit tandartsenpraktijk

Tandartsenpraktijk Clinique Du Commerce in het Limburgse Echt moet op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de deuren sluiten. Tijdens twee onaangekondigde bezoeken eind april en begin mei bleek dat de praktijk zich niet houdt aan verschillende hygiënevoorschriften.

In de praktijk wordt onder meer geen duidelijk onderscheid tussen schoon en vuil gemaakt, is er geen controle op de sterilisatie van verschillende instrumenten en vindt geen controle op tijd en temperatuur plaats. Ook worden bij het steriliseren geen indicatorstrips gebruikt, werden gezichtsmaskers die medewerkers droegen niet tijdig vervangen, lagen er gebruikte spuiten met onbekende inhoud in een lade en bleek dat de werkplekken onvoldoende waren opgeruimd.

Volgens de IGZ is sprake van ernstige risico's voor de gezondheid van patiënten. De problemen kwamen al tijdens de eerste controle naar voren. Daarop werd met de praktijk afgesproken dat die zou sluiten om alles in orde te maken, waarna de inspectiedienst er nog een brief ter bevestiging van de afspraken achteraan stuurde. Daar hoorde de IGZ niets meer op, waarop het tweede bezoek volgde. Toen bleek dat de praktijk nog gewoon open was en dat er vrijwel niets was veranderd.

De praktijk moest de deuren vanaf vrijdag voor zeven dagen sluiten. Na zeven dagen kan de sluiting worden verlengd door de minister van Volksgezondheid.