Miyamoto: "Online dienst Nintendo mogelijk tegen betaling"

Nintendo staat niet bekend om zijn uitmuntende online service. Afgezien van het geringe aantal games dat van online mogelijkheden gebruikmaakt, stuit ook het gebruiksgemak op kritiek. Over de gehele online linie lijkt Nintendo dus wat achter te lopen op concurrenten Sony en Microsoft.

Nintendo-guru Shigeru Miyamoto kan zich ten dele te vinden in deze kritiek, zo blijkt uit een interview met het toonaangevende EDGE. Volgens Miyamoto is het dan ook goed mogelijk dat de online-dienst van Nintendo tot in de kern zal veranderen. Hij overweegt zelf verschillende strategieën: "Moeten we een maandelijkse bijdrage van onze klanten vragen voor online service? Of een gratis lidmaatschap, waarnaast gebruikers tegen betaling waardevolle extra's kunnen krijgen? Ik denk dat we niet actief genoeg bezig zijn met dergelijke business-strategieën."

Het ziet er dus naar uit dat we aanzienlijke veranderingen kunnen verwachten in de online diensten van Nintendo. Vooral betaalde online mogelijkheden lijken in het verschiet te liggen. In welke vorm deze gegoten zullen worden, staat klaarblijkelijk voor Nintendo zelf ook niet helemaal vast.

Ook laat Miyamoto zich uit over de veelgehoorde kritiek dat Nintendo zich te passief heeft gedragen in de ontwikkeling van online diensten. "Eerlijk gezegd vind ik het erg oneerlijk om zulk commentaar te vernemen - dat Nintendo zich niet proactief heeft opgesteld met betrekking tot online service. Denk alleen al aan het idee dat we elke Wii 24 uur per dag met het internet verbonden willen hebben, dus Nintendo is geenszins passief geweest in dergelijke ontwikkelingen."