BP zet opnieuw chemicaliŽn in bij olielek

Medewerkers van oliebedrijf BP spoten maandag opnieuw chemicaliën in de lekkende oliebron in de Golf van Mexico. Ze hoopten daarmee de olie te verdunnen, zodat de olie niet aan de oppervlakte komt. Tegelijkertijd is het bedrijf bezig met andere kortetermijnoplossingen die het lekken van de olie moeten stoppen.

Maandag bleek dat de enorme koepel die over het lek was geplaatst en bedoeld was om een groot deel van de olie af te voeren naar een tanker niet werkte. De opening van de koepel raakte verstopt door een ijsachtig mengsel van gas en water.

Technici van BP zoeken nu naar andere mogelijkheden. Een van de plannen is het plaatsen van een kleinere koepel of het volstorten van de lekkende bron met rommel. Het probleem is echter dat de meeste oplossingen nooit getest zijn op de diepte waarop het lek zich bevindt: zo'n 1,5 kilometer onder water.

Een andere mogelijkheid die wordt overwogen is het doorzagen van de stijgleiding, die vanuit de bron omhoog loopt naar de oppervlakte. Na het doorzagen van de leiding moet er een grotere pijp overheen worden geplaatst, om op deze manier de olie naar een boorschip te pompen. Deze oplossing wordt echter gezien als riskant en bovendien minder wenselijk, omdat de stroom olie uit de bron daardoor groter wordt.

Arbeiders zijn ook al bezig met het boren van een tweede bron, die de druk op de eerste bron moet verminderen. De verwachting is echter dat dit nog drie maanden duurt.

BP, dat verantwoordelijk is voor de schoonmaak, zei maandag dat het lek het bedrijf al 350 miljoen dollar (ongeveer 273 miljoen euro) heeft gekost. Het bedrijf wilde niet speculeren over een mogelijk eindbedrag. Deskundigen vermoeden dat het uiteindelijke bedrag dat gepaard gaat met het lek in de tientallen miljarden euro's kan lopen.

Het oliebedrijf zei tevens dat het al zo'n 3,5 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan schadevergoedingen heeft betaald. Er zijn 4700 claims bij BP binnengekomen, 295 daarvan zijn al toegekend.

Nadat het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april ontplofte is er al meer dan 13,3 miljoen liter olie in zee gelekt. Als de bron blijft lekken, is er kans dat de ramp de ergste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis wordt.