Amerikaanse gezant bezoekt Birma

De Amerikaanse gezant voor Oost-Azië, Kurt Campbell, waarschuwde maandag het militaire regime van Birma dat het zich moet houden aan sancties van de Verenigde Naties die de aankoop van wapens uit Noord-Korea verbieden. Hij zei ook dat de verkiezingen, die de junta wil houden, legitimiteit ontberen. Campbell zei dit een verklaring die hij maandag aan de pers voorlas, vlak voordat hij Birma verliet.

Eerder maandag sprak Campbell achter gesloten deuren twee uur met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Waar de twee over hebben gesproken werd niet bekendgemaakt. Wel prees Campbell Suu Kyi om haar geweldloze strijd voor democratie. "Het is simpelweg tragisch dat de generaals van Birma haar ontelbare oproepen samen te werken om een vreedzame oplossing te vinden voor een welvarender toekomst hebben afgewezen", aldus Campbell.

Campbell sprak de afgelopen twee dagen tevens met verschillende ministers. Tijdens deze gesprekken gaf Campbell de stevigste waarschuwing van de Verenigde Staten tot dan toe. De Amerikaanse gezant zei dat de leiders van Birma hebben ingestemd met naleving van de VN-sancties, maar dat 'recente ontwikkelingen' de vraag oproepen in hoeverre het land dit ook daadwerkelijk doet. Deskundigen denken dat Birma wapens en nucleaire technologie van de Noord-Koreanen heeft gekocht.

Campbell probeerde de instemming van de junta te krijgen voor een 'transparant proces om de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat Birma zich houdt aan de internationale afspraken'. Hij wilde niet zeggen wat de recente ontwikkelingen precies inhielden of welke stappen de VS zal zetten als blijkt dat Birma zich niet aan de sancties houdt. In het verleden heeft de VS echter gedreigd met het doorzoeken van schepen met verdachte lading uit Pyongyang.

Campbell zei maandag ook dat de VS een voorstel heeft gedaan voor een 'geloofwaardige dialoog' tussen alle betrokken partijen om te bepalen hoe de aankomende verkiezingen in Birma moeten worden georganiseerd. De junta heeft eenzijdig besloten hoe de verkiezingen gaan verlopen en heeft niet gesproken met de oppositie of onafhankelijke partijen. Doordat de junta geen overleg heeft gepleegd ontbreekt het de verkiezingen volgens Campbell aan internationale legitimiteit. "We roepen het regime op om onmiddellijk stappen te zetten om het proces, in de tijd die rest tot de verkiezingen, open te stellen." De exacte datum voor de verkiezingen is nog niet bekendgemaakt.