Filipijnse stemlokalen open

De stemlokalen in de Filipijnen zijn maandag om zeven uur (lokale tijd) geopend voor de presidentsverkiezingen. Zo'n veertig miljoen stemgerechtigden zijn opgeroepen om een opvolger te kiezen voor president Gloria Arroyo.

De stemgerechtigden zijn ook opgeroepen om duizenden lagere bestuurders te kiezen. Favoriet bij de presidentsverkiezingen is de vijftigjarige Benigno Aquino, zoon van de vorig jaar overleden ex-president Corazon Aquino. Zijn belangrijkste rivalen zijn voormalig president Joseph Estrada en vastgoedmagnaat Manny Villar.

Het hoofonderwerp tijdens de campagne van de afgelopen weken vormden de stemmachines, die met technische problemen kampen. Critici vrezen nu dat de resultaten niet nauwkeurig zullen zijn. Daarnaast worden verkiezingen in de Filipijnen vaak geplaagd door geweld. Tientallen mensen zijn de afgelopen maanden al gedood in de aanloop naar de verkiezingen. De autoriteiten hebben op grote schaal veiligheidsmensen ingezet om meer bloedvergieten te voorkomen.

Voor opening van de stemlokalen stonden er al veel mensen in de rij te wachten. De stembussen sluiten om zes uur 's avonds lokale tijd. De verwachte opkomst is ongeveer tachtig procent.