Griekse president houdt crisisoverleg

De Griekse president Karolos Papoulias heeft maandag alle politieke leiders bij elkaar geroepen voor een crisisoverleg. Hiermee probeert hij de sociale spanningen in het land te bedwingen. De partijen die de demonstraties ondersteunen, de communisten en de linkse Syrizapartij, zullen het overleg boycotten.

'Rand van afgrond'
Vorige week escaleerde de demonstraties in Griekenland tot rellen. Gemaskerde relschoppers gooide een molotovcocktail bij een bank naar binnen. Bij de brand die hierdoor ontstond overleden drie medewerkers. In een reactie op dit geweld waarschuwde de president dat Griekenland 'aan de rand van de afgrond' staat.

Demonstraties
De Griekse regering zal maandag haar plannen om het pensioenstelsel te hervormen presenteren. Waarschijnlijk zullen mensen weer de straat opgaan na de presentatie. De Griekse media bericht dat de regering de pensioenleeftijd flink wil opschroeven. Momenteel is de gemiddelde leeftijd waarop een Griek met pensioen gaat zo'n 52 jaar. De geruchten gaan dat dit wordt opgetrokken naar 65. Hierdoor zullen de Grieken veel langer moeten betalen voor hun pensioen. Ook zullen de gepensioneerden hun inkomen met ongeveer een kwart zien dalen.