Hoger dodental explosies Russische kolenmijn

Het dodental als gevolg van twee explosies in de grootste kolenmijn van Rusland is tot dertig gestegen. Zeker 58 kompels zijn gewond. Dat hebben de Russische autoriteiten maandag bekendgemaakt. In de Siberische mijn zitten nog rond de zestig mensen vast.

Op het moment van de eerste ontploffing, die vermoedelijk door een opeenhoping van methaangas werd veroorzaakt, bevonden zich zaterdag 359 mijnwerkers in de mijn. Enkele uren na de eerste explosie volgde de tweede knal, waarbij de belangrijkste luchtschacht werd vernield. Op dat moment bevonden zich ook reddingswerkers ondergronds.

Het reddingswerk kon maandag pas worden hervat toen de luchtcirculatie in de mijn weer op een normaal niveau was. Het werk wordt bemoeilijkt doordat het waterpeil in de mijn stijgt. De Raspadskaja-mijn is gesitueerd in Kemerovo, op ongeveer driehonderd kilometer ten oosten van Moskou.

Mijnexplosies en andere industriële ongelukken komen vaak voor in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken. Veelal gebeuren ongelukken doordat bedrijven of werknemers de veiligheidsvoorschriften niet in acht nemen.

Hoger dodental explosies Russische kolenmijn
Hoger dodental explosies Russische kolenmijn (Foto: Novum)