Veel klachten harder politieoptreden Rotterdam

Bijna 250 mensen hebben inmiddels hun beklag gedaan op politieknuppel.nl over het nieuwe zerotolerancebeleid van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Onder de klagers zouden vijf agenten zitten. Dat meldt fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte maandag.

De door GroenLinks opgestarte site ging vrijdag van start. Via de site kunnen mensen hun beklag doen over het hardere politieoptreden en verdergaande veiligheidsmaatregelen die sinds kort worden toegepast in Rotterdam.

Het grootste deel van de klachten komt van mensen die zeggen onschuldig te zijn, maar wel met politiegeweld te maken hebben gehad. Andere klagers storen zich aan beperkende veiligheidsmaatregelen, zoals het alcoholverbod dat vorige week gold rondom de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord.

Ook hebben zich vijf mensen gemeld die zeggen agent te zijn in Rotterdam, maar niet achter het hardere beleid te staan. De agenten stellen volgens Bonte dat tijdens hun opleiding aandacht is besteed aan de-escalerend optreden, maar dat van die vaardigheden nu geen gebruik wordt gemaakt. "De rouwdouwers binnen de politie krijgen nu de vrije hand. De agenten vrezen dat op lange termijn dit beleid ten koste gaat van het draagvlak voor de politie."

Tot het hardere optreden werd volgens Bonte al eerder besloten naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom het strandfeest in Hoek van Holland vorig jaar. Maar pas de afgelopen weken is het zichtbaar geworden. Bonte besloot tot de site nadat 'onschuldige' Rotterdammers zich beklaagden over het zerotolerancebeleid.

Met de resultaten in de hand wil Bonte een debat aangaan met Aboutaleb. "Wij vrezen ervoor dat als het evenementenseizoen van start gaat, Rotterdam een heel onaangename stad wordt om te bezoeken. Dat mag niet gebeuren."