Nieuwe staking British Airways

Redactie

Het cabinepersoneel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat in mei en juni twintig dagen staken. Dat heeft vakbond Unite, die ongeveer negentig procent van het cabinepersoneel van BA vertegenwoordigt, maandag aangekondigd. Unite zegt gedwongen te zijn tot de staking, omdat BA toenadering van de vakbond het afgelopen weekeinde afwees.

Unite zei dat het BA heeft benaderd, nadat de vakbondsleden vorige week vrijdag een aanbod van de luchtvaartmaatschappij hadden afgewezen. De vakbondsleden stemden tegen het aanbod van BA, omdat het de reisvoordeeltjes, die het van stakend personeel had afgenomen, niet terug wilde geven. Bovendien waren de vakbondsleden het niet eens met disciplinaire maatregelen tegen zeker vijftig van hen.

"Het cabinepersoneel heeft geen andere keus dan te gaan staken", aldus de secretarissen-generaal van Unite, Derek Simpson en Tony Woodley.

BA waarschuwde dat de langdurige staking 'omvangrijke verstoringen voor mogelijk honderdduizenden klanten' zal veroorzaken. Het bedrijf zei tevens dat het aanbod dat het bedrijf heeft gedaan 'erg redelijk' is. BA is met een aantal andere maatschappijen in gesprek gegaan om vliegtuigen te leasen en duizenden plaatsen te regelen voor de reizigers. Het bedrijf zal vier of dagen voor het begin van de staking meer informatie geven.

BA zei dat het besluit om weer te gaan staken geen enkele schijn van rechtvaardiging heeft. "We hebben er vertrouwen in dat veel personeelsleden opnieuw de nutteloze oproep van Unite om te gaan staken naast zich neerleggen en de pogingen van de rest van het bedrijf om onze klanten te laten vliegen, steunen", aldus BA in een verklaring.

In maart werd BA ook al door stakingen getroffen. Het bedrijf werd toen gedwongen honderden vluchten te annuleren. De staking kostte de maatschappij tientallen miljoenen ponden.