Tung besluit moeilijk weekend met 10e plek

Sally (Tessa)

Het eerste raceweekend in de GP2-klasse, op het circuit van Catalunya bij Barcelona, kende voor de Nederlands-Chinese coureur Ho-Pin Tung een moeizaam verloop, maar werd toch met een positief gevoel afgesloten.

In de eerste race, op zaterdag, werkte hij zich op van een 22e startplek naar een dertiende op de finish. De race op zondag eindigde de jonge Chinees op een tiende plek. "Het was zowel een moeizaam als een bemoedigend weekend", vertelde hij na afloop. "Uiteindelijk ging het eigenlijk steeds beter en ik heb het gevoel dat we met de auto nu de goede weg zijn ingeslagen."

In de afgelopen weken heeft het DAMS-team hard gewerkt om 'het lek boven te krijgen'. Er was een fundamentele fout aan het licht gekomen in het laatste uur van de testsessie, ook in Barcelona, een paar weken geleden. "In de vrije training op vrijdag ging het goed. Ik wist niet wat ik kon verwachten van de auto, omdat er geen bruikbare informatie beschikbaar was, door het stevig aanpassen van de auto", vertelde Ho-Pin.

Een tiende tijd gaf hoop en na de vrije training werden er veranderingen aan de auto aangebracht, maar dat bleken de verkeerde veranderingen te zijn. "Het lijkt er op dat we de verkeerde kant op hebben gewerkt, want ik was in de kwalificatie langzamer dan in de free practice!" Een 22 startplek was het magere resultaat. In de eerste race ging Ho-Pin goed van start, haalde diverse collega’s in, maar verloor die weer omdat hij moest uitwijken voor botsende collega’s. De Nederlander reed een solide race en eindigde op de dertiende plaats.

"Het was wel steeds zoeken naar de juiste balans in de auto, maar ik heb het gevoel dat we nu stappen in de goede richting hebben gezet, er is duidelijk progressie." Race 2 bevestigde dit gevoel bij Ho-Pin, daarin kon hij aardige gevechten leveren en passeerde hij de finishlijn op een tiende plaats.

De volgende race in Monaco noemt Tung een geval apart. "Omdat het in Monaco heel erg op de rijder aankomt ben ik vol vertrouwen in een goed resultaat volgende week." De laatste keer dat Ho-Pin Tung in de GP2 in Monaco aan de start kwam, finishte hij als tweede.