Week van het CNV

Redactie
Morgen begint de Week van het CNV. De christelijke vakcentrale bestaat honderd jaar en viert dat door komende week iedere dag een activiteit te organiseren.

Morgen is er een liturgische viering in aanwezigheid van koningin Beatrix. Overmorgen maakt het CNV de resultaten bekend van zijn project om - eveneens in het kader van het honderdjarig bestaan - honderd jong gehandicapten (Wajongers) aan een baan te helpen.

Op dinsdag en woensdag is er een internationaal vakbondscongres, dat wordt geopend door minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Circa honderd vakbondsmensen uit de hele wereld komen twee dagen bijeen om te praten over hun rol en strategie in de wereldwijde armoedebestrijding. De economische crisis in ontwikkelingslanden is een van de thema's. Zo vallen in Latijns-Amerika massaal ontslagen in de kledingindustrie doordat de vraag vanuit Europa terugloopt.

Donderdag staat het CNV op de 'dag van het verhaal' stil bij zijn eigen geschiedenis. De eeuw die het CNV bestaat wordt in kaart gebracht aan de hand van thema's als sociale zekerheid en medezeggenschap.

"De economische crisis in West-Europa, wat kunnen vakbonden doen" is het thema van een tweedaags internationaal congres dat donderdag en vrijdag plaatsheeft. Vertegenwoordigers van bonden uit diverse Europese landen wisselen met elkaar van gedachten over zaken als deeltijd-WW, jeugdwerkloosheid en de aanpak van de crisis.

De film Mens&werk sluit zaterdag de week af. Het is een filmportret van drie werknemers van nu. Alle activiteiten zijn in De Fabrique in Utrecht.