Prijs voor scriptie over blasfemie

Redactie
Religiewetenschapper Patrick Nederkoorn van de Universiteit van Tilburg heeft deze week de Bisschop Ernst Thesisprijs gewonnen voor zijn afstudeerscriptie over blasfemie of wel godslastering. De jury roemt zijn vernieuwende en actuele bijdrage aan het onderwerp, zo heeft de UvT bekendgemaakt.

Blasfemie is het beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig wordt beschouwd. Nederkorn analyseerde hoe Nederland sinds 1945 omging met blasfemie in het licht van de veranderende maatschappij en de ontkerkelijking. De religiewetenschapper concludeert dat een meerderheid van de Nederlanders sinds de jaren zestig van de vorige eeuw geen aanstoot meer neemt aan godslastering. Een kleine minderheid van christelijken blijft zich ergeren en sinds de jaren tachtig roeren ook de moslims zich.

Het begrip voor gekrenkte gevoelens van islamieten is in de laatste decennia iets toegenomen, aldus Nederkorn. Maar het begrip is wel groter als de zaak waarin sprake was van blasfemie veel maatschappelijke aandacht krijgt. Nederkorn maakte een vergelijking van het Ezeltjesproces waarin Gerard Reve verwikkeld raakte, de Rushdie-affaire uit 1989 en de ophef rond de film Submission van Ayaan Hirshi Ali en Theo van Gogh uit 2004.

Nederkorn volgt ondertussen de kleinkunstopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij werkt aan diverse theaterproducties.