Boek: Gerrit Komrij en Louis Gauthier - Dansen op Spijkers

Sabine (Pien85)
In september 2008 waren dichter Gerrit Komrij en componist en producent Louis Gauthier aanwezig op de literaire lunch van de Utrechtse sociëteit ‘de vereeniging’, hierbij stond Komrij’s sonnet gedicht zonder Dom centraal. Het sonnet werd geschreven in opdracht van Jan Juffermans. Juffermans deelde het enthousiasme van Gauthier om het sonnet op muziek te zetten. Samen met uitgeverij de Bezige Bij is de combinatie boek en CD Dansen op Spijkers tot stand gekomen. De samenwerking tusen Gauthier en Komrij heeft geresulteerd in een prachtige combinatie van lekkere muziek, gedichten en een uniek stemgeluid.

Dansen op Spijkers bestaat uit 12 nummers waarin de gedichten van Komrij te horen zijn. De muziek op de CD is niet echt in één genre te vatten; er zijn invloeden van rock, pop, dance en zelfs klassieke muziek in te vinden. De basis voor Dansen op Spijkers zijn 11 gedichten van Komrij, die hij in de loop der jaren heeft geschreven.


Verwachtingen waarmaken
Dansen op Spijkers heeft zijn verwachtingen meer dan waargemaakt, hoewel het ergens jammer is dat het maar 11 gedichten zijn. Het is dus een heel dun boekje van maar 31 pagina’s. Ondanks dat je zo door het boekje heen bent blijft het wel degelijk hangen. Mede doordat je, terwijl je leest, kunt luisteren naar de muziek en de stem van Komrij die op z’n minst opmerkerlijk te noemen is. En als de tekst niet blijft hangen, dan is het de muziek wel, want die is bijzonder aanstekelijk. Daarnaast is het boekje ook erg mooi vormgegeven, je kunt zien dat er door Gauthier veel aandacht is besteed aan de ‘look and feel’ van het boekje. Doordat het boekje leuk is vormgegeven en door de CD die er bij hoort, lijken de gedichten van Komrij opeens een stuk toegankelijker voor mensen die er normaal gesproken niet zo veel mee hebben. Het is een boekje dat echt voor ieder wat wils heeft. Lekkere muziek, leuke plaatjes en mooie gedichten. Het enige dat jammer te noemen is, is dat de tekst af en toe wat slecht te verstaan is omdat de muziek er nét te hard overheen komt.

Kortom: Komrij tovert met woorden, Gauthier tovert met muziek en samen vormen ze een gouden tovenaarsduo.

Voor meer over Dansen op Spijkers kun je kijken op de website

Uitgever: De Bezige Bij/Gauthier Productions ISBN: 978 90 234 5040 5 Pagina's: 31
Waardering: