Nieuwe nummerplaat verdeelt België

De Belgische regering is zeer verdeeld over de nieuwe nummerplaten voor voertuigen. Staatssecretaris Etienne Schouppe (Verkeer) wil de typerende rode letters op de kentekens vangen door zwarte letters. Die zouden zichtbaarder zijn. De verandering moet samenvallen met de invoering van het bredere Europese model nummerplaat in België met links het Europese logo en de letter B voor België.

Maar vooral de Franstalige ministers in België willen vasthouden aan de rode letters, zo meldde de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vandaag. Vicepremier Joëlle Milquet is tegen omdat ze meent dat Belgen erg gehecht zijn aan hun rood-witte nummerplaat, vooral als ze in het buitenland een landgenoot tegenkomen. Milquet heeft in België de bijnaam 'Madame Non' omdat ze ook steeds Vlaamse pogingen tot meer zelfstandigheid afwijst.

Premier Herman Van Rompuy heeft de beslissing uitgesteld naar de ministerraad van 27 november.

De kwestie leidt al tot veel discussie in België. De website van het populaire Vlaamse radioprogramma Peeters& Pichal is volgestroomd met reacties voor of tegen het nieuwe model. Een deel vindt dat België zich best met rode kentekenletters mag blijven onderscheiden in Europa. Anderen willen dat de autonummerplaten in de hele Unie hetzelfde worden.