Ajax dient protest in tegen griepprik

Ajax heeft bij de KNVB een protest ingediend tegen competitievervalsing. Volgens de Amsterdammers kan die ontstaan nu een aantal clubs uit de Eredivisie, tegen de richtlijnen van de overheid in, toch hun spelers hebben ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

Ajax heeft het in de brief aan de KNVB over "oneerlijke ongelijkheid" wat invloed kan hebben op het verloop van de competitie. De Amsterdammers vinden het onrechtvaardig dat clubs, die zich wel aan de regels van de overheid houden, straks in het nadeel zijn als ze één of meerdere spelers vanwege de Mexicaanse griep moeten missen.

AZ, PSV, NAC Breda en Vitesse hebben hun spelers wel ingeënt en dat heeft een storm aan kritiek veroorzaakt. De vaccins zijn namelijk bedoeld voor ouderen, kinderen en mensen met een ziekte en niet voor profvoetballers. De directeur van Ajax, Rik van den Boog, heeft het in de brief aan de KNVB over twee mogelijke oplossingen: Ook de spelers van de andere clubs in de Eredivisie vaccineren of een regel instellen dat een wedstrijd wordt uitgesteld als één of meerdere spelers bij een niet-gevaccineerde club door de Mexicaanse griep niet kunnen spelen.

"Afgelopen week hebben we bij het ministerie van VWS geïnformeerd naar de mogelijkheid om vaccins te krijgen voor de spelers van Oranje, Jong Oranje en de overige eredivisieclubs. We hebben te horen gekregen dat dit niet mogelijk was, omdat die vaccins allemaal nodig zijn voor de risicogroepen en wij volgen deze richtlijn. Verder hebben we al jaren een griepprotocol, waardoor wedstrijden kunnen worden uitgesteld wanneer zes of zeven spelers van een club zijn geveld door de griep. Ik zie geen reden om dit aan te passen in verband met de Mexicaanse griep," aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal.