Brandweer krijgt meer grip op bosbranden LA

Koeler weer heeft de duizenden brandweerlieden die bij de Amerikaanse stad Los Angeles een grote bosbrand aan het blussen zijn, weer nieuwe hoop gegeven. Lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid zorgen voor iets meer succes in het gevecht tegen het vuur, meldde de brandweer vandaag.

Toch kan nog niet gezegd worden dat de brandweer aan de winnende hand is. "Als dit een bokswedstrijd zou zijn, dan zouden we gelijk staan", aldus een woordvoerder. Als de temperatuur weer oploopt, krijgen de vlammen mogelijk ook weer de overhand.

De branden houden Los Angeles al een week in de ban. Twee brandweermannen stierven. Meer dan tienduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Zeker zestig huizen zijn verwoest. Ruim 50.000 hectare bos is in vlammen op gegaan.

Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers. In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op.
Submitter:  Bron: ANP