Film: Funny People

Met Funny People levert Judd Apatow (The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up) zijn derde film af. De hoofdvraag in de film is er een die we vaker voorbij hebben zien komen: als je de kans krijgt om alles nog een keer over te doen, zou je dan nog steeds dezelfde klootzak zijn als altijd?


Wat zou jij doen als je een tweede kans krijgt? In Funny People zien we hoe de bekende maar ook erg arrogante stand-up comedian en filmster George Simmons (Adam Sandler, Click, Mr. Deeds, Big Daddy) te horen krijgt dat hij een vorm van leukemie heeft en naar alle waarschijnlijkheid niet langer dan een jaar te leven heeft. Dan is er ook nog de onzekere Ira Wright (Seth Rogen, Knocked Up, Pineapple Express) die in het dagelijks leven in een supermarkt werkt, die maar al te graag wil doorbreken als stand-up comedian.

Op een avond brengt de grote George Simmons toevallig een bezoek aan de comedy club voor beginnende komieken, waar onder andere Ira gaat optreden. Hoewel de performance van Ira op zijn zachtst uitgedrukt niet sterk is te noemen, valt hij desondanks op bij George. Wanneer Ira door George Simmons wordt gebeld om hem in te huren als assistent, grijpt Ira deze kans met beide handen in de hoop het een en ander te leren zodat hij daarmee kan doorbreken in de comedy scene. George maakt tevens van de gelegenheid gebruik, nu hij toch niet lang meer heeft te leven, om weer contact te zoeken met Laura (Leslie Mann, Knocked Up, 17 Again), zijn ex-vriendin waarmee hij bijna was getrouwd. Langzaamaan ontstaat er zoals wel verwacht een vriendschap tussen George en Ira, maar houdt deze stand wanneer George het goede nieuws krijgt dat zijn medicijnen aanslaan en hij opeens niet meer terminaal ziek is...


De acteerprestaties en casting kunnen wel uitstekend worden genoemd, aangezien zelfs Adam Sandler niet irritant overkomt, zoals we van hem gewend zijn in bijvoorbeeld Waterboy, Big Daddy en Mr. Deeds, maar juist redelijk goed in zijn rol past. Daarnaast doen Seth Rogen en Jonah Hill (Superbad, Knocked Up) precies hetgeen waar ze goed in zijn en dat is de kijker flink aan het lachen maken met hun grappen en grollen. Een speciale vermelding heeft Eric Bana (Munich, Troy, Hulk) zeker wel verdiend, een acteur die je ook niet zo snel in een komedie verwacht. Wellicht niet zo bekend bij het grote publiek is hij zijn loopbaan begonnen als stand-up comedian en in Funny People is hij gewoonweg geweldig!


Op het eerste gezicht lijkt het puur te gaan om een komedie, maar Judd Apatow heeft van Funny People een mix tussen komedie en drama gemaakt. Enerzijds vallen de komische scŤnes misschien niet bij iedereen in de smaak en het niveau verschilt zo nu en dan, maar als de kijker van de humor houdt, valt er heel wat te lachen. Aan de andere kant zorgt het drama-element er echter voor dat de lengte wel heel ruim uitvalt en dat komt de film helaas niet ten goede. Het wordt op deze manier erg langdradig en ook de balans tussen de twee elementen komt niet helemaal uit de verf. Desalniettemin zal Funny People zeker het kijken waard zijn als je van The Hangover hebt genoten...


Label: Universal Pictures Releasedatum: 3 september 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.