Obama prijst de islam

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in Washington de islam en de islamitische gemeenschap in de Verenigde Staten geprezen. Hij deed dat tijdens een ‘iftar’ in het Witte Huis, de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan na zonsondergang wordt genuttigd.

Obama zei tegen zijn gasten dat de iftar in alle vijftig (Amerikaanse) staten wordt gebruikt door islamitische Amerikanen. "De islam is zoals we weten een deel van Amerika. Net als de hele Amerikaanse bevolking is de Amerikaanse, islamitische gemeenschap buitengewoon dynamisch en gevarieerd," aldus Obama. "Bij deze gelegenheid vieren we de heilige maand ramadan en ook hoe veel islamieten Amerika en Amerika’s cultuur hebben verrijkt," zei hij.

De Amerikaanse president spant zich in om de onder zijn voorganger George Bush zwaar beschadigde relaties tussen de VS en de islamitische wereld te verbeteren. Op 4 juni sprak hij vanaf de Universiteit van Cairo (Egypte) de moslims toe en drong aan op verzoening.

In maart richtte hij zich naar aanleiding van het Perzische Nieuwjaar met een videoboodschap tot de Iraniërs en vroeg om een nieuwe start voor de relaties tussen beide landen. Afgelopen week heeft Obama, ook naar aanleiding van de ramadan, een toespraak gericht tot de islamieten waarin hij concrete actie beloofde om betere betrekkingen met islamitische landen te bereiken.