'Dreiging nucleair Iran overdreven'

Iran gaat nog lang geen nucleair wapen produceren en de dreiging die uitgaat van de Iraanse atoomprojecten, wordt schromelijk overdreven. Dit heeft de Egyptische directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, gezegd.

Er is geen concreet bewijs dat Iran atoomwapens maakt, merkt de IAEA-directeur op in een door het vakblad Bulletin of the Atomic Scientists gepubliceerd interview. Het vraaggesprek had al in juli plaats. ElBaradei erkent dat er zorgen zijn over de toekomst van de Iraanse projecten en dat Iran meer openheid moet bieden.

"Maar veel mensen praten over het Iraanse atoomprogramma alsof het de grootste dreiging op aarde is. Ik geloof dat op veel manieren die dreiging tot een hype is gemaakt”, aldus de IAEA-topman.

Vooral westerse mogendheden stellen dat Iran op de productie van kernwapens uit is. Onder meer via de VN wordt Teheran met sancties onder druk gezet. Vandaag hebben in het Duitse Wiesbaden afgevaardigden van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland overleg gevoerd over hun benadering van Iran.