FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 juli 2009

'Toestand van paar passagiers kritiek'

Een of twee passagiers van de bus die in Spanje verongelukte liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat zei Marcel Neomagus, financieel directeur van Sundio Group, de reisorganisatie waarmee de mensen naar Spanje waren. Nog 19 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis, aldus Neomagus vanavond.

Neomagus vertelde dat vanavond veertien familieleden van gewonde en overleden slachtoffers vanuit Nederland naar Spanje zijn gevlogen. Zij zijn op de luchthaven van Barcelona opgehaald en met een taxi naar de verschillende ziekenhuizen gebracht. Morgen komen nog meer familieleden vanuit Nederland naar Spanje, aldus Neomagus. Voor alle familieleden is onderdak geregeld.

In de bus zaten volgens de directeur 67 mensen in totaal: 65 passagiers, de chauffeur en een gids. De gids is lichtgewond geraakt en maakt het naar omstandigheden goed. Neomagus zei zich verantwoordelijk te voelen voor het ongeluk. "Ik voel me verantwoordelijk. Het is bij ons gebeurd, ze zijn bij ons op vakantie en bij ons op excursie. We proberen ze zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden. Sundio werkt al aantal jaren samen met betreffende busbedrijf en dat liep tot nu toe prima."

Neomagus zei dat het dragen van een gordel in Spanje sinds 2002 verplicht is en dat dit duidelijk wordt aangegeven in de bussen. Hij kon niet zeggen hoeveel mensen in de verongelukte bus wel of niet een gordel droegen en of ze daardoor erger of juist niet gewond zijn geraakt.

Motorrijder bekeurd zonder gordel

Een motorrijder is in zijn woonplaats München bekeurd omdat hij geen veiligheidsgordel droeg. De 46-jarige man moet 53 euro betalen.

De motorrijder, die volgens de voorschriften een helm ophad, heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld om van de bon af te komen. Tot nu toe leverden zijn verzoeken om intrekking van de boete niets op. Zijn advocaat vermoedt een onachtzaamheid of fout van de autoriteiten, meldden Duitse media.

Uitslagen oefenduels 31 juli

Vrijdag 7 augustus begint de Jupiler League weer, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
FC Eindhoven
Kurbegovic, Van Boekel
Bolton Wanderers (Eng)
Davies, Cohen
2-2
FC Den Bosch
Caracciolo (2), El Idrissi, e.d.
Turnhout (Bel) 4-0
Go Ahead Eagles
Van der Biezen, Gerritsen
Jong PSV
Wuytens (2), Reis, Hasselbaink
2-4
Dijkse Boys Helmond Sport
Kazlauskas (3), Mampuya (3),
M. Veldmate, Andrade,
Chida, Höcher
0-10
BV Veendam
Kolder
Ergotelis (Gri) 1-0
Haarlem
Van den Broek, MacIntosch, Ten Heuvel
FC Chabab 3-2

Uitslag SC Heerenveen - Roda JC

Vanavond trapten SC Heerenveen en Roda JC af voor het nieuwe seizoen van de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

SC Heerenveen - Roda JC 0-0

Toeschouwers: 26.000
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Paulo Henrique (SC Heerenveen), De Jong (Roda JC)

Opstellingen

SC Heerenveen: Vandenbussche, Janmaat (Paulo Henrique/58), Breuer, Dingsdag, Popov, Grindheim, Svec, V.Elm, Beerens (Ingelsten/69), Sibon, Papadopulos (Elyounoussi/82)

Roda JC: Castro, Lachambre, De Fauw, Addo, De Jong, Sutchuin, Linssen, Janssen, Bodor, Junker (Vormer/90+3), v.Tornhout (Yulu Matondo/88)

[WK] Veldhuis is WR snel weer kwijt

Zwemster Marleen Veldhuis is na een gedwongen pauze vandaag op het WK zwemmen in Rome weer in actie gekomen. De Nederlandse zwom een wereldrecord op de 50 meter vlinderslag, maar raakte het record enkele minuten later al weer kwijt aan de Zweedse Therese Alshammar.

Veldhuis tikte aan in een tijd van 25,28 seconden. Alshammer deed het even later in 25,07 seconden. "De rust heeft me goed gedaan. Ik was wel heel snel bij de kant," zei Veldhuis. "Ik kwam vandaag niet helemaal goed uit bij de kant, dus ik hoop dat ik morgen nog harder kan. Voor nu is het heel mooi, maar het gaat om morgen. Ik weet zeker dat ik dan heel wat sneller moet zwemmen om een gouden medaille te kunnen winnen."

Volleybalsters winnen van Japan

De volleybaldames zijn de World Grand Prix goed begonnen. In het Poolse Kielce was het team van bondscoach Avital Selinger veel te sterk voor Japan (25-13, 25-19 en 25-20). Oranje overklaste de Aziaten met indrukwekkende aanvallen en een sterke blokkering.

In de eerste set domineerde Oranje gelijk de wedstrijd. De dames namen een 8-4 voorsprong met dank aan de krachtige aanvallen van vooral Chaïne Staelens, de sterke service en het hoge blok. De Japanse dames wisten veel aanvallen te verdedigen maar konden hun aanvallen niet afmaken tegen het uitstekende Nederlandse blok (25-13).

De tweede set ging verder waar de eerste doorgang geëindigd was. Nederland nam een 8-3 voorsprong. Dankzij een goede verdediging en efficiënte aanvallen wist Japan terug te komen tot 14-13. Hoewel Oranje wat foutjes begon te maken, groeide de voorsprong toch (22-17). Een mooi blok en een ace van aanvoerster Manon Flier beëindigden de tweede set (25-19).

De Japanse coach probeerde de wedstrijd om te draaien door de ervaren Yoshie Takeshita in te zetten als spelverdeelster in de derde set. Zijn team begon deze set zeer geconcentreerd en stond op voorsprong bij de eerste technische time-out (6-8). Nederland reageerde hier snel op en pakte een voorsprong (11-9). Deze voorsprong werd niet meer weggegeven (25-20).

Chaïne Staelens was de topscorer aan Nederlandse zijde met zeventien punten. Ook Manon Flier en Francien Huurman deden zich gelden met elk dertien gescoorde punten.

Manon Flier was zeer blij met de overwinning. "Voor de wedstrijd hadden we het erover gehad dat we constant wilden spelen. Dat is ons ook gelukt. We hebben laten zien dat we goed kunnen presteren. In de derde set hadden we wat problemen met ons spel, maar we eindigden erg goed."

Bondscoach Avital Selinger was het eens met zijn aanvoerster. "Het team speelde heel geconcentreerd vanaf de start van de wedstrijd. Ze serveerden erg goed en wisten de snelheid van de Japanse aanvallen te verminderen. Daarnaast verdedigden de dames veel ballen en maakten weinig ongedwongen fouten."

[WK] Steffen wint 100 meter vrij bij vrouwen

Britta Steffen heeft de 100 meter vrije slag bij de vrouwen op het WK zwemmen in Rome op haar naam geschreven. De Duitse kwam in de finale tot een tijd van 52,07 seconden waarmee ze haar eigen wereldrecord aanscherpte. Ranomi Kromowidjojo werd in de finale zesde.

De Nederlandse kwam in de eindstrijd tot een tijd van 53,37 seconden in een race waar het nodige op aan te merken viel. "Dit is balen natuurlijk. Ik moet eigenlijk niet echt ontevreden zijn. Maar mijn badmuts vloog ook af. Dan ben je toch wel een amateurtje."

De 18-jarige Groningse won eerder deze week al goud in de estafette, maar moest het nu zonder haar ploeggenoten stellen. "Het was toch wel een beetje eenzaam zonder die drie anderen. Maar het was een goed leermoment. Ik moest het voor het eerst in mijn eentje doen. Ik moet rustig blijven, dan komt het wel goed. Er gaan absoluut nog heel wat finales volgen."

Amerikaans ruimteveer Endeavour veilig geland

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is vandaag met zeven astronauten aan boord veilig geland op het Kennedy Space Center van het ruimteagentschap NASA in Florida.

Het was twee weken op missie geweest naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De astronauten hebben een aantal reparaties uitgevoerd, onder meer aan het een van de toiletten. Ook werd een Japanse module naar het ruimtestation gebracht.

Productiekosten PlayStation 3 met 70% gezakt

De introductie van de PlayStation 3 heeft Sony een hoop geld gekost. De daadwerkelijke productiekosten van de console heeft het bedrijf nooit onthuld, maar de schattingen waren $800 ten tijde van de lancering. In de eerste jaren na de introductie verloor de entertainmentdivisie daardoor vele miljarden, al liepen die verliezen rap terug. Begin 2008 zouden de productiekosten al gezakt zijn tot ongeveer $400 en onlangs meldde Sony CEO Nobuyuki Oneda dat de prijs inmiddels gezakt is met 70% van de introductieprijs. Daarmee zou de huidige productieprijs nog slechts op $240 zitten, waarmee er zeker ruimte is voor de al lang verwachte prijsverlaging. Wellicht dat deze in Keulen aangekondigd gaat worden, Sony heeft in ieder geval een erg langdurige persconferentie in de planning staan.

Amerikaanse economie krimpt met 1 procent

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1 procent gekrompen op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekend op basis van een eerste raming.

De krimp was daarmee aanzienlijk minder sterk dan in de twee voorgaande kwartalen. Toen ging het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten met gemiddeld 6 procent achteruit.

De krimp viel ook minder groot uit dan analisten hadden verwacht. Tegenover persbureau Reuters voorspelden zij in doorsnee een krimp van 1,5 procent in het tweede kwartaal.

Gratis knallen in Crimecraft-beta

Crimecraft, de online shooter van Vogster, is vanaf vandaag als beta te downloaden via de website van de ontwikkelaar.

In de game, die al een tijd lang als gesloten beta online is, is het mogelijk om gangs te maken en tegen elkaar (en tegen bots) te vechten in o.a. zelfgemaakte maps. Daarnaast is het mogelijk om samen te werken met andere bendes:

"Each gang will have their own page that will contain all the vital information as well as some innovative features that will encourage cooperation as well as competition."

De statistieken van alle gangs en spelers worden in de toekomst bijgehouden op de website, zodat er echte concurrentie gaat ontstaan tussen de verschillende groepen.

FOK!kers steken 10.000 dollar in microkredieten!!

bannert

Vorige week heeft iedereen op de FOK!frontpage kunnen lezen dat er op het forum een actie loopt over Kiva. Via deze microkrediet-organisatie kan iedereen kleine leningen verstrekken (vanaf 25 dollar) aan individuele ondernemers uit ontwikkelingslanden, die daarmee geholpen worden hun bedrijfjes op te starten of uit te breiden.

Inmiddels kunnen we me vreugde vertellen dat er maar liefst een bedrag van 10.000 dollar aan microkredieten is opgehaald door team FOK!

kiva
Wil je ook weten hoe het precies werkt, kun je de website van de organisatie raadplegen of even een kijkje nemen in het lopende Kiva-topic op het forum. Help jij het FOK!team mee naar de volgende mijlpaal?!

Britse soldaat veroordeelt Afghanistan-oorlog

Donderdag vond een unieke gebeurtenis plaats in het Verenigd Koninkrijk. De 27-jarige Joe Glenton, een Britse Afghanistan-veteraan, heeft in een brief uitleg gegeven waarom hij weigert terug te keren op de Britse missie in Afghanistan. Hij is de eerste militair in actieve dienst die de oorlog in Afghanistan tegen het terrorisme publiekelijk veroordeelt.

In de brief aan de Britse premier Gordon Brown geeft Glenton de autoriteiten een veeg uit de pan: "Ik ben ervan overtuigd dat de oorlog niet gewonnen kan worden en ik betreur dat de moed en volharding van kameraad-soldaten een instrument geworden zijn van het Amerikaanse buitenlands beleid."

"De oorlog in Afghanistan beperkt het risico op terreur niet, verbetert geenszins het leven van de Afghanen en zaait dood en vernieling in het hele land. Groot-Brittannië heeft niets te zoeken in dit land", schrijft de militair ter attentie van Brown. "Ik denk ook niet dat onze zaak in Afghanistan goed of rechtvaardig is. Ik smeek u, Mijnheer, onze soldaten naar huis te halen." De gedeserteerde Glenton riskeert twee jaar cel.

Volgens een peiling die deze week werd bekendgemaakt, meent 58 procent van de Britten dat de oorlog in Afghanistan tot mislukken gedoemd is. Het Britse leger verloor er in juli 22 manschappen, de zwaarste verliezen op maandbasis sinds oktober 2001.

Eerder deze week werd bekend dat de Britse missie in Afghanistan veel verborgen kosten heeft. Zo heeft de Britse inzet tot nu toe 12 miljard pond (13,9 miljard euro) gekost en zijn er sinds 2001 maar liefst 30.000 Afghaanse burgers omgekomen.

Releasedatum WET bekend gemaakt

Bethesda heeft laten weten dat we na de zomer lekker met nattigheid kunnen gaan spelen. De game WET zal namelijk op 18 september te koop zijn voor zowel de PlayStation 3 als de Xbox 360.

In de game speel je Rubi Malone, een stoere chick die zich al whisky zuipend en bewapend met een katana en allerhande vuurwapens moet ontdoen van vijanden. De verhaallijn is simpel, maar duidelijk: wraak nemen!




Ook Hannover niet in zee met Cuevas

Nelson Cuevas' pogingen om in Europa aan de slag te gaan lopen voorlopig op niets uit. De Paraguayaan werkte eerder zonder succes een stage af bij FC Twente en nu heeft ook het Duitse Hannover 96 besloten niet in zee te gaan met Cuevas.

Cuevas speelde woensdag één helft in de verloren oefenwedstrijd tegen Arsenal (0-1). De spits wist weinig indruk te maken. Dat zag Hannover-trainer Dieter Hecking ook. "De balans is nog niet zo uitgevallen dat we werk gaan maken van zijn komst", aldus de oefenmeester tegenover de Duitse pers.

Eerder deze maand probeerde Cuevas het op Nederlandse bodem. FC Twente bleek echter niet onder de indruk van zijn kwaliteiten. "We hebben net vier nieuwe aanvallers in huis gehaald. Op dit moment is er geen plek voor hem", was het oordeel van Twente-coach Steve McClaren.

De tengere spits kwam in het verleden uit voor River Plate, Santos, América, Pachuca, Club Libertad en Universidad de Chili. Daarnaast mocht hij 41 maal het tricot van Paraguay om zijn schouders hangen.

Cambuur richt pijlen op Rose

Yuri Rose staat in de verregaande belangstelling van SC Cambuur Leeuwarden. De kans dat de Friezen Rose ook daadwerkelijk vastleggen lijkt echter klein.

Rose is sinds deze zomer al actief op zoek naar een nieuwe club, maar slaagde nog niet in zijn missie. Vooralsnog wil de middenvelder annex aanvaller niet naar een club uit de Jupiler League verkassen.

"Ik ben een volwaardige eredivisie-speler, dat heb ik de laatste jaren laten zien. Dus ik leg me niet zomaar neer bij een stap terug naar de eerste divisie", zegt een duidelijke Rose tegen RTV Rijnmond.

Toch lijkt een overstap in de toekomst binnen de mogelijkheden te liggen. "Ik heb geen zin om een jaar op de bank te zitten", aldus de Spartaan. "Als de komende vier weken blijkt dat het echt moeilijk gaat worden, dan ga ik elders kijken wat mogelijk is."

Rosina tekent bij Zenit

Alessandro Rosina verkast naar Zenit St. Petersburg. De Italiaan komt over van Torino uit zijn vaderland. De 25-jarige middenvelder zette zijn handtekening onder een vierjarig contract.

"Ik ben blij dat ik voor Zenit ga voetballen", toonde Rosina zich content met de transfer. "De club speelt Europees voetbal en daarbij komt dat Sint Petersburg een prachtige stad is."

Rosina, die ook wel Rosinaldo wordt genoemd vanwege zijn Braziliaanse manier van voetballen, tekent in Rusland een vierjarige verbintenis. Zenit telt naar verluidt zo'n zeven miljoen euro neer.

Voordat Rosina uitkwam voor Torino, speelde hij voor Parma en Hellas Verona. Bij Torino maakte de speler in 143 Serie A-duels 34 treffers. Daarnaast mocht Rosina éénmaal zijn opwachting maken in het Italiaanse nationale elftal.

Martins verruilt Newcastle voor VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft Obafemi Martins vastgelegd. De Nigeriaan aasde al langere tijd op een vertrek richting de Duitsers en zijn wens gaat nu in vervulling.

De Nigeriaan speelt al sinds 2006 voor The Magpies, maar zal nu naar de Bundesliga vertrekken. Wolfsburg betaalt een slordige twaalf miljoen euro voor Martins. In Duitsland tekent de watervlugge aanvaller een vierjarig contract. Dat maakte Wolfsburg bekend op via haar officiële kanalen. Gisteren kwamen de twee clubs er al uit en nu is ook Martins zelf rondgekomen met de clubleiding Die Wölfe.

Enkele dagen geleden liet de spits al blijken graag naar Duitsland te willen verkassen. "De Bundesliga zou binnenkort één van de beste competities in de wereld kunnen worden. Daarom zou ik graag tekenen bij een kampioen van diezelfde competitie", aldus een vastberaden Martins in het Engelse The Mirror. "Ik hoop dat de transfer snel doorgang zal vinden."

Wolfsburg-trainer Armin Veh toonde zich op de website van de club ook zeer tevreden met de deal. "Dit is precies het type speler waar we naar op zoek waren. Naast Grafite en Edin Dzeko hebben we nu een derde uitstekende voorhoedespeler in de selectie. Daarnaast hebben we nu veel meer opties in de aanval."

Rosberg prijst vooruitgang bij Williams

Williams-coureur Nico Rosberg prijst de ontwikkeling van Williams dit jaar. Het Britse team is momenteel na Red Bull Racing een van de snelste teams op de baan.

"Ik ben blij, want het team gaat dit jaar goed qua prestaties en we zitten er bij," zei Rosberg. "McLaren heeft een grote stap voorwaarts gezet en ik denk dat ze ongeveer even snel dan ons zijn. Ik denk dat we ons in een geweldige positie bevinden, want we vechten om het tweede team te zijn."

"Red Bull is momenteel het snelste, maar daarachter komen wij en McLaren al. Dus het ziet er momenteel goed voor ons uit," meldde de Duitser die Williams prijst dat het nu goed gaat. "Onze ontwikkeling is goed en ik push zo hard mogelijk, dus het is een combinatie van beide dingen. Het is goed om te zien, omdat we de afgelopen jaren moeite hebben gehad met de ontwikkeling. Dit jaar doen we goed mee en brengen we iedere race nieuwe delen mee die blijken te werken. Dus dat is goed."

Eindelijk geld voor meest gedraaide plaat allertijden

Eindelijk gerechtigheid voor Matthew Fisher, de organist van de legendarische band Procol Harum. Ruim veertig jaar nadat de band zijn doorbraak beleefde met het nummer A Whiter Shade of Pale - de jongeren onder ons kennen die plaat vooral dankzij de Top 2000 en andere 'beste platen allertijden lijstjes' - heeft de rechter bepaald dat de muzikant recht heeft op 40 procent van de auteursrechten van dit nummer.

Fisher ligt al jaren in de clinch met voormalig Procol Harum-zanger Gary Brooker. De toetsenist heeft namelijk de psychedelische beginakkoorden van A Whiter Shade of Pale geschreven, maar daar nooit een cent voor teruggezien. Terwijl zijn aandeel toch niet te miskennen is, beweerde Fisher.

In 2006 kreeg hij al eens gelijk van de rechter, maar dat besluit werd weer ongedaan gemaakt door een hogere rechtbank in 2008. Die vond dat Fisher weliswaar had aangetoond dat zijn bijdrage aan het nummer substantieel was, maar dat hij veel te laat was met zijn claim.

Het hoogste Britse rechtsorgaan, The House of Lords, is het daar niet mee eens. Een dergelijke claim verloopt niet, oordeelt zij. "Fishers bijdrage was significant en een belangrijke factor in het succes van het nummer, vooral de acht akkoorden in het intro", aldus rechter David Neuberger.

Het kan Fisher een aardige duit gaan opleveren, aangezien A Whiter Shade of Pale volgens de gegevens van Phonographic Performance de meest gedraaide plaat allertijden is.

Volgens CNN betaalt de BBC bijvoorbeeld 43,89 pond (ruim 50 euro) per minuut dat het lied te horen is, terwijl BBC Radio voor dezelfde tijdsduur 19,35 pond (bijna 23 euro) kwijt is.

Fisher is blij met de uitspraak, hoewel hij zegt dat het hem niet om het geld te doen was. Op zijn homepage staat een triomfantelijke boodschap: Game Over. Fisher 5 - Brooker 0.


Eindelijk geld voor meest gedraaide plaat allertijden  (foto: DAG)

Geithner krijgt zijn huis niet verkocht

Ondanks het feit dat de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner steeds meer lichtpuntjes ziet op de ingestorte Amerikaanse huizenmarkt krijgt hij zijn eigen huis al tijden aan de straatstenen niet verkocht.

De man die verantwoordelijk is voor het oplossen van de Amerikaanse huizencrisis kocht in 2004 het huis in de suburb Mamaroneck van New York City voor 1,6 miljoen dollar.

Nu probeert hij zijn huis voor 1,575 miljoen dollar te verkopen. Als tussenoplossing verhuurt hij momenteel het huis voor 7.500 dollar per maand. Afgelopen week werd Geithner dan ook flink op de hak genomen in een item van het satirische Comedy Central-programma The Daily Show.

Geithner was als ex-president van de New York-afdeling van de Fed (de Amerikaanse centrale bank) mede verantwoordelijk voor het onstaan van de enorme Amerikaanse huizenzeepbel.

Timothy Geithners voormalige badkamer

Krokodil zorgt voor paniek in vliegtuig

Een ontsnapte krokodil heeft vandaag voor paniek gezorgd aan boord van een Egyptisch vliegtuig. Waarschijnlijk heeft een passagier het reptiel meegenomen op de lijnvlucht van Abu Dhabi naar Caïro.

Het was een jong exemplaar van zo'n 30 centimeter lang. Passagiers schreeuwden toen de krokodil onder de stoelen door liep. Bemanningsleden slaagden er uiteindelijk in de krokodil in een hoek te drijven en te vangen. Het dier is overhandigd aan de dierentuin van de Egyptische hoofdstad.

Massa maandag uit ziekenhuis

Ferrari-coureur Felipe Massa zal maandag het ziekenhuis in Budapest mogen verlaten. Volgens zijn persoonlijke arts Dino Altmann zal de Braziliaan per privévliegtuig naar eigen land vertrekken.

"De toestand van Felipe gaat nog steeds vooruit en het gaat goed met hem. We hebben besloten om maandag naar Sao Paulo in Brazilië te gaan," zei Altmann. "Hij moet verder gaan met zijn herstel en zo snel mogelijk weer gaan racen. Hij heeft geen speciale behandeling nodig."

Geef de prinses taart voor mooie prijzen in Home

Erg veel games die tegenwoordig verschijnen hebben hun eigen plekje in de virtuele wereld van Sony's Playstation Home. Lieten we eerder vandaag al zien dat G.I. Joe een bezoekje zal brengen aan Home, nu is bekend geworden dat ook Fat Princess hierin zijn opwachting zal maken.

Fat Princess is sinds deze donderdag te downloaden en om dit te vieren zal er een Fat Princess ruimte in Home komen. Hierin kun je vragen over de game beantwoorden en taart aan de prinses geven om prijzen te winnen. In de trailer hieronder wordt alles nogmaals uitgelegd.

Française huwt gesneuvelde soldaat

Een twintigjarige Française is getrouwd met een gesneuvelde soldaat. President Nicolas Sarkozy heeft zijn toestemming gegeven voor het postume huwelijk.

De jonge vrouw huwde de militair Damien Gaillet, die samen met negen andere Franse soldaten in augustus 2008 in Afghanistan stierf. De soldaten liepen in een hinderlaag van de Taliban.

Hoewel de ouders van Gaillet tegen het postume huwelijk waren, zette de Française het huwelijk toch door. "Ze draagt nu de naam van de gevallene, met wie ze haar leven had willen delen," aldus de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Sinds 1959 kan men in Frankrijk een gestorven partner huwen. Voorwaarde is wel dat de president toestemming verleent. In april dit jaar huwde een andere Franse vrouw ook een gesneuvelde soldaat. Deze kwam bij dezelfde aanslag om het leven. De vrouw had twee kinderen van de militair.

Rechtbank gijzelt getuige steekpartij

In Groningen heeft de rechtbank een getuige van een dodelijke steekpartij gegijzeld. Volgens het OM weigert de man onder ede een verklaring af te leggen over de steekpartij die op 19 juni plaatsvond in het Groningse café Bina.

De man zou contact hebben gehad met een van de verdachten na de steekpartij en hij zou ook over belangrijke informatie beschikken. Voorlopig wordt de man twaalf dagen vastgehouden. Als hij dan blijft weigeren om onder ede te getuigen, kan hij langer vastgehouden worden.

Bij de steekpartij in het café kwam een 34-jarige man om het leven. Er zijn vier mannen aangehouden en in hechtenis gezet. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.

Avatars rocken de pan uit in Guitar Hero 5

Dit jaar zal alweer een nieuwe Guitar Hero verschijnen. De game zal natuurlijk nieuwe liedjes bevatten maar ook nieuwe functies zoals on-the-fly inspringen in een liedje en de mogelijkheid om meerdere dezelfde instrumenten te gebruiken. Voor de mensen die de game op de Xbox 360 gaan halen zal er nog een nieuwe functie in zitten.

Het wordt namelijk mogelijk om je eigen Avatars te gebruiken in de game. Van de functie is een trailer verschenen die hieronder te bekijken is.

Verdacht pakketje bij Oprah

Er is vandaag een verdacht pakketje gevonden in de buurt van de studio van Oprah Winfrey. Het gevaarlijk ogende pakketje wordt door de politie onderzocht en de entertainmentwebsite TMZ laat weten dat het niet om een bom gaat.

Rond 06.00 uur werd er een rugzak waar draden uithingen gevonden in een bloembed vlakbij de studio. De studio werd hierop niet geëvacueerd en nadat de politie het pakketje heeft bekeken en uitsloot dat het om een bom ging, zijn zij weer vertrokken.

Fat Princess en Watchmen in Playstation Store update

Zoals elke week zijn er ook deze week nieuwe items verschenen op de Playstation Store. Vanaf donderdag is eindelijk het langverwachte Fat Princess beschikbaar. Ook het tweede deel van Watchmen is vanaf nu te downloaden uit de Playstation Store. Van deze laatste is ook een demo te krijgen. Hieronder staat de volledige update van de Europese Playstation Store. Wil je weten wat er in de Amerikaanse is verschenen, neem dan hier een kijkje.

Downloadable Games

-Fat Princess (£11.99/€14.99)
-Watchmen: The End Is Nigh Part 2 (£9.99/€12.99)

Demos

-Numblast
-Watchmen: The End Is Nigh Part 2

Add-On Game Content

-Fight Night Round 4 – Downloadable Content 1 (free)
-Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic – Time Savers Pack (£1.19/€1.99)
-Buzz! Quiz TV – AFL Quiz Pack (£6.29/€7.99)
-Tiger Woods PGA Tour 10 – Cog Hill (£4.79/€5.99)

Dynasty Warriors 6 Empires DLC

-Additional Armour Sets (free)

* Eclectic Armour Set (Men)
* Norse Armour Set (Men)
* Priestess Armour Set (Women)
* Valkyrie Armour Set (Women)

Rock Band DLC

* Kiss Pack 01 (£2.49/€3.99)
* 100,000 Years (Live) by Kiss (£0.99/€1.49)
* Deuce (Live) by Kiss (£0.99/€1.49)
* Parasite (Live) by Kiss (£0.99/€1.49)

* Blink 182 Pack 01 (£2.49/€3.99)
* Down by Blink 182 (£0.99/€1.49)
* Feeling This by Blink 182 (£0.99/€1.49)
* The Rock Show by Blink 182 (£0.99/€1.49)

* Weezer Pack 02 (£2.49/€3.99)
* My Name Is Jonas by Weezer (£0.99/€1.49)
* Pork and Beans by Weezer (£0.99/€1.49)
* Undone – The Sweater Song by Weezer (£0.99/€1.49)

* Out Here All Night by Damone (£0.99/€1.49)

Guitar Hero World Tour DLC

* Knuckle Sandwich Track Pack (£4.39/€5.99)
* Bloodmeat by Protest The Hero (£1.59/€1.99)
* I’m Shipping Up To Boston by The Dropkick Murphys (£1.59/€1.99)
* New Wave by Against Me! (£1.59/€1.99)

Videos

-DC Universe Online Behind the Scenes Trailer
-DC Universe Online Sizzle Trailer
-Killzone 2 Flash & Thunder Trailer

PSP Content

Downloadable Games

-Samurai Warriors: State of War (£13.99/€17.99)
-Unbound Saga (£11.99/€14.99)

Demos

-Numblast

Add-On Game Content

Rock Band Unplugged DLC

* Smooth Criminal by Alien Ant Farm (£0.99/€1.49)
* Funk #49 by James Gang (£0.99/€1.49)

Getafe weet D. Boateng te strikken

Derek Boateng verruilt 1. FC Köln voor Getafe. De Ghanees was pas één seizoen actief voor de Duitsers, maar werd al lange tijd met Getafe in verband gebracht.

Bij Getafe wordt Boateng de opvolger van de naar Real Madrid vertrokken Esteban Granero. De 22-jarige Granero doorliep de gehele jeugdopleiding van de Madrilenen, maar wist nimmer door te breken. Daarop verkocht De Koninklijke hem aan Getafe, maar wist het wel een optie tot terugkoop af te dwingen. Die werd reeds dan ook gelicht.

De transfer van Boateng hing al langere tijd in de lucht. Enkele dagen geleden kreeg de Ghanees toestemming van Köln om in onderhandeling te gaan met de Spanjaarden. De middenvelder bleek niet meer nodig te zijn door de aanwezigheid van de Portugezen Petit en Maniche en de Duitsers Taner Yalcin en Kevin Pezzoni.

Naar verluidt betaalt Getafe een half miljoen euro voor Boateng. Over de duur van het ondertekende contract werd niets bekend gemaakt.

Voetbalbond FA: "Robson een van de grootsten"

Met verslagenheid heeft de Engelse voetbalwereld gereageerd op het overlijden van Sir Bobby Robson. De voormalig trainer van onder meer PSV leed al geruime tijd aan kanker en overleed vrijdag op 76-jarige leeftijd.

"Hij zal in onze herinnering voortleven als een van de grootste managers die het Engelse voetbal heeft gekend", zo meldde de Engelse voetbalbond FA in een verklaring. Vanwege het overlijden van Robson zijn de vlaggen bij Stadion Wembley halfstok gegaan.

"De hele voetbalwereld hield van Bobby Robson. Als speler, als manager en als ambassadeur van de sport. Dit is een trieste dag voor de FA", aldus FA-baas Ian Watmore. "Ik wil Robson bedanken voor alles wat hij voor het Engelse voetbal heeft betekend."

"Een enorm verlies voor iedereen", reageerde Stuart Pearce, trainer van Engeland onder 21, op het overlijden van Robson, die ooit trainer van de ex-verdediger was. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie."

"Voor iedereen in de voetbalwereld is het een zeer droevige dag", luidden de woorden van Glenn Hoddle, die zowel speler als bondscoach van Engeland was. "Hij bracht ons het dichtst bij de wereldtitel in de afgelopen veertig jaar. Zo goed was hij. Wie weet wat we met een beetje meer geluk en rust in de strafschoppenserie van de halve finale van het WK 1990 nog hadden bereikt."

Gary Lineker maakte Robson als bondscoach mee tijdens twee WK's. "Daar bewaar ik goede herinneringen aan", aldus Lineker, tegenwoordig onder meer presentator van Match of the Day. "Bobby zal erg gemist worden. Hij had oneindig veel enthousiasme en passie voor de voetbalsport."

Anne Frankbarak terug in Westerbork

Delen van barak 57, de barak waar Anne Frank en haar zuster Margot in 1944 batterijen demonteerden, zijn vanmiddag teruggekeerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dat heeft een woordvoerster van het centrum vandaag bekendgemaakt.

In de nacht van 18 op 19 juli ging in Veendam een groot deel van de barak in vlammen op. Het houten gebouw deed dienst als landbouwschuur. Het zou in het najaar als eerste complete barak worden afgebroken en naar Westerbork gaan. De brand gooide roet in het eten. Alleen de noordgevel, delen van de voorgevel, spanten en enkele panelen konden worden gered. Die krijgen nu een plek in het Herinneringscentrum. Met ingang van volgende week zijn de overgebleven delen te zien.


Delen Anne Frankbarak terug in Westerbork  (foto: DAG)

Etappewinnaar Astarloza betrapt op epo

Euskaltel-renner Mikel Astarloza is betrapt op het gebruik van epo. De Spaanse renner is tijdens een controle die buiten de competitie plaatsvond tegen de lamp gelopen. De UCI heeft de wielrenner voorlopig geschorst.

Astarloza won tijdens de voorbije editie van La Grande Boucle nog de tweede Alpenetappe. Het wereldantidopingbureau WADA vond in een urinemonster van de renner uit juni dit jaar sporen van epo. Astarloza heeft nog wel recht op een contra-expertise, mocht deze ook positief zijn dan kan Astarloza een straf opgelegd krijgen. Eerder werd zijn ploeggenoot bij Euskaltel, Inigo Landaluze, betrapt op het gebruik van CERA.

Cruz nieuwe aankoop Lazio

Julio Cruz komt het komende seizoen uit voor het Italiaanse Lazio, zo sijpelde vrijdag in de Italiaanse media door.

De oud-Feyenoorder zal bij de biancocelesti een contract voor één seizoen gaan tekenen met een optie voor nog een jaar. Het voorbije seizoen stond Cruz nog onder contract bij Internazionale, maar de kampioen van Italië liet El Jardinero transfervrij lopen.

Cruz, die in Italië ook de clubkleuren van Bologna verdedigde, werd de voorbije weken in verband gebracht met verschillende Italiaanse clubs. Bij Lazio zal hij waarschijnlijk een aanvalskoppel gaan vormen met zijn landgenoot Mauro Zaraté.

Lazio won het voorbije seizoen de Coppa Italia en zal derhalve met Cruz in de gelederen Europees voetbal gaan spelen.

BMW test A. Rossi en Gutierrez

Ondanks dat BMW Sauber zich aan het eind van dit seizoen terugtrekt uit de Formule 1 zal het in december nog twee nieuwelingen gaan laten testen. Hiermee lost het merk een belofte in aan Alexander Rossi en Esteban Gutierrez.

Rossi had de finale race van de Formule BMW's vorig jaar gewonnen, terwijl Gutierrez de Europese Formule BMW-titel won. "Ondanks dat we eerder deze week onze terugtrekking uit de Formule 1 hebben aangekondigd, zullen de ons houden aan de beloftes aan de jonge coureurs uit de Formule BMW," zei motorsportbaas Mario Theissen. "We kijken er naar uit om nogmaals twee Formule BMW-coureurs de kans te geven om ervaring op te laten doen in een Formule 1-auto."

FOTA: "Schumacher mag dag in F60 testen"

Vice-voorzitter van de FOTA John Howett heeft bekend gemaakt dat de Formule 1-teams Ferrari toestemming hebben gegeven om Michael Schumacher een dag met de F60 te laten testen. Of de test doorgaat is nog niet zeker, omdat ook de niet FOTA-teams Williams en Force India toestemming moeten verlenen.

Omdat er dit jaar een testverbod in de Formule 1 geldt en Schumacher nog nooit met KERS en sinds 1998 niet meer met slicks geracet heeft, wilde Ferrari toestemming om de zevenvoudig wereldkampioen een dag te mogen laten testen. "We zijn er zeker van dat Ferrari dit sportieve gebaar zal respecteren", meldde Howett aan Speed TV.

Het plan van Ferrari kan alleen doorgaan als er unanieme toestemming is. Dit in verband met de regelgeving die dit vereist. Vandaag heeft de Duitser al in een F2007 getest om weer aan een Formule 1-auto te wennen.

Onvrede bij JL-clubs door twee degradanten

In tegenstelling tot de algemene verwachting zullen komend seizoen twee clubs degraderen uit de Jupiler League. Iedereen ging er vanuit dat aan het einde van het komende seizoen slechts één club de afzink zou moeten maken naar de Topklasse. De reglementen in het Bulletin Betaald Voetbal zeggen echter iets anders.

"De laatste twee clubs van de eindrangschikking in de Jupiler League seizoen 2009/'10 degraderen naar de topklassen van het amateurvoetbal, waarbij de indeling van de degradanten, in een topklasse zaterdag of zondag, door het bestuur amateurvoetbal wordt bepaald", zo valt er te lezen in de reglementen.

Simon Kelder, voorzitter van Excelsior en de CED (Coöperatie Eerste Divisie) is ontstemd over de regelgeving. "Ik voel me een roepende in de woestijn. Omdat Fortuna Sittard nu alsnog een licentie heeft gekregen, moeten er ineens twee clubs uit de Jupiler League degraderen", vertelde Kelder tegen Voetbal International. "Volgens de KNVB is dat om een oneven aantal te voorkomen, maar eigenlijk is het gewoon een verkapte sanering."

"Deze strijd hebben we helaas verloren. Ik heb grote bezwaren tegen twee degradanten", gaat Kelder verder. "Ook omdat een gezonde club er nu kan uitsodemieteren. Ik ben voor een systeem waarin clubs die de begroting niet halen strafpunten krijgen. Henk Kesler en de KNVB houden ondertussen de poot stijf. De manier waarop deze degradatieregeling erdoor wordt gedrukt vind ik volstrekt onredelijk."

Beerens: "Zaak om snel in een flow te komen"

Sc Heerenveen kan zich vanavond in de openingswedstrijd van het seizoen 2009/2010 tegen Roda JC revancheren voor de 5-1 opdoffer van afgelopen zaterdag tegen AZ in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Heerenveen-aanvaller Roy Beerens toont zich ondanks het zware verlies tegen de landskampioen optimistisch over de kansen van zijn ploeg tegen Roda. "We zijn ondanks de zware nederlaag tegen AZ voor de Johan Cruijff Schaal goed uit de voorbereiding gekomen", vertelde Beerens aan Voetbal International.

"Vanmorgen hebben we een geheime training afgewerkt, wat we vaak doen op de dag voor de wedstrijd. Die verliep lekker. Ik heb er vertrouwen in dat we alle blessures op het middenveld kunnen opvangen. Het is belangrijk snel in een flow te komen."

Eenvoudig zal het volgens Beerens niet worden tegen Roda, dat op eerherstel uit is na het dramatisch verlopen vorige seizoen. "Slechter dan toen kan bijna niet natuurlijk", zegt Beerens erover. "Roda heeft een erg moeilijk seizoen gehad en zal er alles aan doen om zich daarvoor te willen revancheren."

Gewapende bejaarde bestormt koninkrijkszaal

Een met een machinegeweer gewapende man van 82 jaar oud heeft gisteravond een koninkrijkszaal bestormd in de Duitse streek Westfalen. Onder de tientallen aanwezige Jehova's getuigen brak paniek uit. De meeste gelovigen konden via een nooduitgang de gebedsruimte ontvluchten.

De bejaarde amokmaker is overmeesterd. In zijn auto vond de politie nog een samurai-zwaard, een mes en munitie. De man is aangehouden en zijn woning doorzocht. De politie deed vrijdag nog geen mededelingen over zijn motief.

Ribéry verbolgen over kritiek Beckenbauer

Bayern München-sterspeler Franck Ribéry begrijpt niets van de kritiek, die hij de afgelopen dagen te verduren heeft gekregen van Franz Beckenbauer.

Der Kaiser beschuldigde Ribéry er enkele dagen geleden van dat de Fransman alleen maar aan zichzelf denkt en hij totaal niet geïnteresseerd is in de toekomst van Bayern München. "Bayern is hem worst!", luidde de spraakmakende uitspraak van Beckenbauer.

In een gesprek met L'Équipe reageert Ribéry op de kritiek van het clubicoon. "Niet alleen op, maar ook buiten het veld heb ik me altijd opgesteld als een professional", betoogt de aanvallende middenvelder. "Ik ben nog steeds dezelfde Franck, en verander niet door de interesse van Real."

"Het doet me goed dat de directie zich heeft gedistantieerd van de kritiek", vervolgt Ribéry zijn verhaal. "De verantwoordelijke mensen willen me behouden. Mocht ik ooit toch vertrekken, dan wil ik dat in vrede doen."

Beroep Renault op 17 augustus

De FIA heeft een datum gezet voor het beroep dat Renault bij het court of appeal heeft ingediend tegen de uitsluiting voor één Grand Prix. Op 17 augustus zal in Parijs de zaak dienen, waarna een dag later de uitspraak zal zijn.

Renault werd na de Grand Prix van Hongarije gestraft omdat het op de Hungaroring Fernando Alonso na diens pitstop moedwillig had weggestuurd zonder dat een van de wielen goed vast zat. Het team heeft hierop Alonso niet geïnformeerd. De Spanjaard zag bij het uitgaan van bocht negen zijn rechter voorwiel verdwijnen en viel hierdoor uit.

De FIA beschuldigt Renault van het schenden van artikel 3.2 van de F1-reglementen waarin staat: "Deelnemers moeten er voor zorgen dat de auto's aan de regels en veiligheid voldoen gedurende de trainingen en de race." Daarnaast schond Renault regel 23.1 waarin staat dat een auto alleen bij een pitstop mag worden weggestuurd wanneer het veilig is.

Mocht Renault het beroep van de FIA winnen, dan mag het Franse team toch in Valencia starten in de Grand Prix van Europa.

Sharlely Becker zwanger van Boris

Sharlely Becker, de vrouw van oud-tennisser Boris Becker, is zwanger. Dat heeft het Nederlandse model vandaag verklapt tegen het tijdschrift Grazia. Sharlely Kerssenberg, zoals haar meisjesnaam luidt, trouwde in juni met de Duitse Wimbledonwinnaar.

"Het is geen geheim meer”, vertelde Lilly, zoals Becker haar liefkozend noemt, tegen Grazia. "Ben hartstikke blij. Het voelt geweldig!"

Het Duitse blad Bild plaatste vandaag op de website al de eerste foto’s van het buikje van de kersverse mevrouw Becker, die momenteel met haar man vakantie viert in het Franse St. Tropez.

Boris Becker heeft al twee zoons uit een eerder huwelijk en een dochter uit een slippertje met een Russisch model.


Sharlely Becker zwanger van Boris  (foto: DAG)

'Jihadisten' niet welkom in radicale moskee

De vier door Kenia uitgewezen 'jihadgangers' raakten van hun familie en hun geloofsgenoten vervreemd. Zelfs hun radicale imam verstootte hen.

Al bijna een jaar maakt de gemeente Den Haag zich zorgen over een groep geradicaliseerde jongeren waarvan de vier veronderstelde 'jihadgangers' die in Kenia zijn opgepakt, deel uitmaakten. Zo'n twintig jongeren trokken van wijk naar wijk, en van moskee naar moskee om daar een voet tussen de deur te krijgen. Niemand, ouders noch instanties, had vat op hen. Wel zagen ze hen 'doorradicaliseren' en naar het bos gaan om - zo was de vrees - in conditie te raken voor de jihad.

Op 24 juli eindigde de expeditie van vier representanten van de groep, onder wie de 21-jarige Driss D., in Kenia. De Haagse Marokkaan werd met drie leeftijdsgenoten door de lokale politie aangehouden toen ze in een truck richting de grens met Somalië reden. Ze zouden op weg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp.

De AIVD houdt de etnisch gemêleerde groep van jongeren tussen de 17 tot 28 jaar al geruime tijd in de gaten. In november 2005 werd Driss D., toen 18 jaar, met twee vrienden opgepakt in Azerbeidzjan met een verlopen visum. De Haagse jongens zeiden op vakantie te zijn. Hun ouders, die aangifte van vermissing deden, vreesden echter dat ze op jihad wilden.

Opvallend was de rol van de Haagse As Soennah-moskee - berucht vanwege zijn omstreden imam Fawaz Jneid - die de verdwijning van haar jonge bezoekers aanhangig maakte. De moskee plaatste een internetoproep en ontzegde de veronderstelde 'jihadrekruteur' de toegang.

Krap een jaar terug ging As Soennah nog een stap verder. Hoewel de fundamentalistische moskee zelf streng in de gaten wordt gehouden door de AIVD, tipte die de dienst over een groep bezoekers die er extreem-militante denkbeelden op nahield. Als klap op de vuurpijl hield imam Fawaz - die eerder Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh vervloekte voordat de filmmaker werd vermoord - een preek waarin hij ferm afstand nam van Al Qaida.

De groep - bestaande uit een harde kern van vier à vijf personen en meelopers - raakte ernstig op drift. De gemeente zat met de handen in het haar. Nu de club geen geestelijk leider meer had - Fawaz had met zijn preek tegen Al Qaida afgedaan - kon ze op eigen gezag gevaarlijke beslissingen nemen.

De schrik kwam er goed in toen een van de oudere groepsleden, een Hagenaar van Turkse komaf, in november 2008 werd gearresteerd met een vuurwapen en geluiddemper. Volgens de AIVD was de man binnen korte tijd geradicaliseerd (begin dit jaar werd de man vier maanden celstraf opgelegd wegens verboden wapenbezit).

Dat een groepje mogelijk op jihadtraining in Somalië wilde, verbaast verschillende ingewijden niet. De jongens werden onder druk gezet, gevolgd en overal ongewenst verklaard. De As Soennah-moskee had ze nooit mogen laten vallen, vinden sommigen. Daardoor raakten ze nog gefrustreerder en geïsoleerder.

Eergisteravond zijn de vier op het vliegtuig naar Brussel gezet. In België zijn ze op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) gearresteerd wegens deelname aan een terroristische organisatie. Bij twee huiszoekingen werd documentatie gevonden. Onderzoek moet volgens een woordvoerder nog uitwijzen wat de aard van het materiaal is. Inmiddels heeft het OM ook een ambtsbericht van de AIVD ontvangen met informatie over de verdachten. Het OM sluit "niet uit dat er meer arrestaties komen".

De As Soennah-moskee was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Wanneer de verdachten door België worden uitgeleverd, is volgens het OM onzeker. Als zij zich verzetten, kan de procedure oplopen tot een maand.

Lees hier over de verwante problemen in het Jeroen Bos Ziekenhuis.

Mutu moet 17,2 miljoen euro betalen aan Chelsea

Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep van Adrian Mutu in de zaak tegen zijn oude club Chelsea afgewezen.

De wereldvoetbalbond FIFA oordeelde in 2008 dat de Roemeense aanvaller The Blues een schadevergoeding van ruim zeventien miljoen euro moest betalen vanwege de schade die Chelsea had geleden bij het verbreken van het contract van Mutu. Vanwege het gebruik van cocaïne werd de aanvaller in 2004 ontslagen door de Engelse club.

Mutu, die bovendien voor zeven maanden werd geschorst, wendde zich vervolgens tot het CAS om in beroep te gaan tegen de torenhoge boete. Dat orgaan stelde de Roemeen vrijdag in het ongelijk, waardoor hij alsnog over de brug moet komen. De boete van Mutu, tegenwoordig speler van Fiorentina, is de hoogste die een speler ooit heeft moeten betalen.

VOC-schip afgebrand door technische fout

De brand op de replica van het VOC-schip Prins Willem in Den Helder is vermoedelijk ontstaan in de koelinstallatie van het schip. Dat meldde de politie vandaag. Door de brand ging het schip eergisternacht verloren.

Technisch onderzoek heeft geen sporen opgeleverd die zouden kunnen duiden op kwade opzet en/of brandstichting. De politie heeft het onderzoek naar de brand daarmee afgesloten.

Het schip, dat lag afgemeerd bij Museumhaven Willemsoord in Den Helder, was een grote publiekstrekker.

De schade aan het afgebrande schip loopt in de miljoenen. Eigenaar Libéma gaat in overleg met de verzekering bekijken of de replica kan worden gerestaureerd.


VOC-schip afgebrand door technisch foutje  (foto: DAG)

Veiligheidsdiensten Spanje op scherp

De veiligheidsdiensten in Spanje zijn vandaag in de hoogste staat van paraatheid, op de dag dat de Baskische terreurbeweging ETA vijftig jaar bestaat. Spanje werd in de afgelopen 48 uur opgeschrikt door twee bomaanslagen, waar de ETA vermoedelijk achter zit.

Gisteren kwamen twee officieren van de militaire politie om toen een bom ontplofte onder hun patrouillewagen bij een kazerne van de Guardia Civil in de badplaats Palmanova op Mallorca. Vanmiddag vindt een herdenkingsdienst plaats voor de omgekomen mannen in de kathedraal van de stad Palma de Mallorca.

Eergisterochtend was een kazerne van de Guardia Civil in Burgos getroffen door een bomaanslag. Zeker 65 mensen raakten gewond, onder wie zes kinderen en twee zwangere vrouwen. De pui van een complex van veertien verdiepingen werd volledig verwoest. De explosie veroorzaakte een krater van vijftien meter.

'Wenger legt veel geld op tafel voor De Rossi'

The Independent meldt vrijdag dat Arsenal bereid is veel geld op tafel te leggen voor AS Roma-middenvelder Daniele De Rossi.

Manager Arsène Wenger zou naar verluidt 35 miljoen euro over hebben voor de Italiaanse middenvelder, die tot nu toe altijd Roma trouw is gebleven. De Rossi zou worden beschouwd als de fysiek sterke middenvelder die The Gunners nodig hebben.

Sinds hij als product van de eigen jeugdopleiding doorbrak in de hoofdmacht van Roma, is De Rossi een belangrijke steunpilaar voor de Romeinen. Door de slechte financiële situatie waarin de giallorossi momenteel verkeren, zou men in Rome een verkoop van de middenvelder overwegen.

Behalve De Rossi worden ook Patrick Vieira en Blaise Matuidi gelinkt aan Arsenal.

Mido keert terug bij Zamalek

Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, gaat weer in zijn vaderland Egypte voetballen. Zamalek meldt op de eigen website dat de aanvaller op huurbasis wordt overgenomen van het Engelse Middlesbrough.

Bij Middlesbrough had Mido (26) het helemaal verbruid nadat hij zich onlangs weigerde te melden op de eerste training en vervolgens een aantal weken weg bleef. Het voorbije seizoen speelde de Egyptenaar op huurbasis voor Wigan Athletic.

Zamalek is de club waar Mido zijn profcarrière ooit begon. Daarna voerde zijn loopbaan hem langs AA Gent, Ajax, Celta de Vigo, Olympique Marseille, AS Roma, Tottenham Hotspur en Middlesbrough.

In de huurovereenkomst is door Zamalek een optie tot koop bedongen. De Egyptische topclub wordt voor Mido zijn negende werkgever in tien jaar tijd.

Over 300 jaar nog steeds bommen in Vietnam

Het duurt nog driehonderd jaar om Vietnam van alle overgebleven bommen, granaten en mijnen uit de oorlog met de Verenigde Staten te ontdoen als het huidige tempo van ruimen wordt voorgezet. Dat zei vandaag kolonel Phan Duc Tuan, de plaatsvervangende commandant van de genie van het Vietnamese leger.

Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van het Vietnamese leger zijn de problemen vooral groot in de zes provincies in het midden van het land waar het hevigst is gevochten. De provincies liggen bij de vroegere grens tussen het communistische Noord- en het door de VS gesteunde Zuid-Vietnam. Hier zijn sinds het einde van de oorlog in 1975 al zeker 10.529 mensen omgekomen door niet-geëxplodeerde munitie. Meer dan twaalfduizend mensen raakten daardoor gewond.

Naast de humanitaire prijs is de economische impact ook groot, aldus kolonel Tuan die het bevel voert over het verwijderen van de overgebleven explosieven. Zo moest de regering vorig jaar bijna 70 miljoen dollar (49,6 miljoen euro) uittrekken om munitie van land te verwijderen waar bouwprojecten stonden gepland. Ook infrastructuurprojecten en natuurlijke rijkdommen worden geblokkeerd door de oude munitie.


Over 300 jaar nog steeds bommen in Vietnam  (foto: DAG)

Huiswerk kwijt door blunder Amazon

"Mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten", daar kon je in de jaren tachtig misschien nog mee aankomen. Anno 2009 is er een beter excuus voorhanden: Amazon heeft mijn aantekeningen kwijtgemaakt!

De internetboekhandel hing namelijk onlangs zelf de Big Brother uit door het boek 1984 van George Orwell van duizenden Kindles (e-bookreaders) te wissen, zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen. Er zouden namelijk illegale virtuele exemplaren van het boek circuleren.

Maar 1984 was nou net het boek waar scholier Justin Gawronski binnenkort een toets over moet maken. In zijn e-bookreader had hij allerlei nuttige aantekeningen gemaakt in Orwells tekst. Alles kwijt!

Deze week diende hij een schadeclaim in voor het werk dat hij voor niets had gedaan. Ook wordt geëist dat Amazon nooit meer zomaar boeken of andere content van de Kindle mag verwijderen. Gawronski’s advocaat Jay Edelson vergeleek deze praktijk met het hacken van Amazons betaalsysteem om een verkeerde betaling te corrigeren.

Jeff Bezos, topman van Amazon, is inmiddels al publiekelijk door het stof gegaan. "We verdienen de kritiek die we nu krijgen", aldus de CEO in zijn mea culpa-verklaring.


Huiswerk kwijt door blunder Amazon  (foto: DAG)

Vakbonden boos op Mandemakers Groep

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond dreigen het keuken- en meubelwinkelconcern De Mandemakers Groep voor de rechter te slepen. Volgens de bonden weigert Mandemakers bij het dochterbedrijf Brugman Keukens & Badkamers de in de cao afgesproken loonsverhoging van 3 procent aan alle personeelsleden uit te betalen.

"In verreweg de meeste gevallen hebben ze de loonsverhoging niet betaald", stelde FNV-bestuurder Niels Suijker vandaag. "Ze hebben de loonsverhoging, die voor iedereen geldt, prestatie-afhankelijk gemaakt. Dat kan natuurlijk niet."

Volgens Suijker beloofde het concern twee maanden geleden de loonsverhoging, die per 1 januari 2009 werd afgesproken, met ingang van juli te gaan betalen. Deze toezegging werd later echter weer ingetrokken. "De maat is vol. Als we niet binnen een week de toezegging krijgen dat de loonsverhoging per 1 augustus met terugwerkende kracht wordt uitbetaald, stappen we naar de rechter om naleving van de cao af te dwingen."

Bij De Mandemakers Groep werken ongeveer vijfduizend mensen, van wie zo’n 350 bij Brugman Keukens & Badkamers.


Vakbonden boos op Mandemakers Groep  (foto: DAG)

Jongens beschieten voorbijgangers

Drie jongens hebben gisteravond in Leeuwarden op voorbijgangers geschoten met een luchtdrukpistool. De beschietingen vonden plaats tijdens koopavond en veroorzaakten daarom nogal wat commotie, zo stelt een politiewoordvoerder. "De jongens zaten in een auto en schoten op iedereen die voorbijkwam."

Verschillende mensen meldden de beschietingen bij de politie. Agenten hielden de jongens aan. In hun auto werden naast het pistool ook harddrugs aangetroffen. De jongens, afkomstig uit Zwaagwesteinde en Zwagerbosch, zitten nog vast.

Volgens de woordvoerder vallen de verwondingen van de slachtoffers mee. "Twee mensen hebben aangifte gedaan van mishandeling."

De ervaring van de coureur in Need For Speed: SHIFT video

Electronic Arts probeert met elke Need For Speed een volledig nieuwe game neer te zetten. Hun volgende game wordt Need For Speed SHIFT, waarin de ontwikkeling van de coureur een belangrijke rol gaat spelen. Tevens moet de game ten opzichte van voorgaande Need For Speed -games een flinke stap vooruit zijn op het gebied van graphics. Vandaag hebben we een nieuwe trailer voor jullie.

Uitslagen oefenduels 30 juli

Vrijdag 7 augustus begint de Jupiler League weer, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
FC Volendam
Sheotahul
Kasimpasa 1-2
SC Cambuur Racing Santander 0-5
De Graafschap FC Emmen
0-0
FC Oss
Fachtali, Djollo
Telstar
Plet
2-1
PapendrechtRBC Roosendaal
Ars (2), De Leeuw, Zimmerman, Nelson, Chery
0-6

Grinham verliest opnieuw van David

Natalie Grinham is er vrijdag niet in geslaagd om de finale van de CIMB Malaysian Open 2009 te bereiken. In de halve finale van het Women's International Squash Players Association (WISPA) Gold toernooi moest de squashster voor de tiende opeenvolgende keer buigen voor Nicole David.

In tegenstelling tot de negen voorgaande ontmoetingen was Grinham dit keer verre van kansloos tegen de wereldkampioene. Vooral in het tweede en derde bedrijf had de 31-jarige Nederlandse kansen op gamewinst, maar de Maleisische favoriete wist beide games toch nog te ontsnappen.

Hierdoor stond er aan het einde van de rit wederom een straight games-nederlaag op het scorebord voor de Europees kampioene: 6-11, 13-15 en 10-12.

Een schande was de verliespartij echter niet voor Grinham. Voor haar Maleisische tegenstandster was het al weer de 121e overwinning in 125 wedstrijden op de WISPA World Tour sinds augustus 2006.

Grinham keek met gemengde gevoelens terug op haar partij tegen de mondiale lijstaanvoerster: "Ik ben tevreden met de manier waarop ik gespeeld heb, maar juist daarom is het extra zuur dat ik uiteindelijk toch weer met lege handen sta," zei de nummer drie van de wereld.

"Ik weet nu echter wel dat mijn tactiek werkt tegen haar en dat ik in staat ben om haar te verslaan. Hopelijk krijg ik volgende week een nieuwe kans," aldus de Almeerse, die vanaf woensdag weer in actie komt tijdens de CIMB Singapore Masters 2009. Een week later reist Grinham ook nog af naar het Nieuw-Zeelandse Auckland.

In de finale van het hoog aangeslagen proftoernooi in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur moet David het morgen opnemen tegen de Engelse Alison Waters. De als vierde geplaatste Waters was oppermachtig in haar partij tegen Rachael Grinham. Het werd 11-1, 11-4 en 11-4.

Lindenbergh maakt mogelijk rentree als prof

Olaf Lindenbergh maakt mogelijk zijn rentree in het profvoetbal. De middenvelder heeft aanbiedingen mogen ontvangen van FC Eindhoven en FC Omniworld.

Lindenbergh zat een seizoen zonder club, nadat zijn aflopende contract bij Sparta Rotterdam niet werd verlengd. Hij stortte zich toen op het futsal. De speler van ZVV Veerhuys / Desko debuteerde zelfs als international.

Zowel Omniworld-trainer Henk Wisman als zijn collega Jan Poortvliet van Eindhoven laat weten Lindenbergh graag aan de selectie toe te willen voegen. De speler zelf houdt zich nog op de vlakte: "Ik ben met meer clubs in onderhandeling. Ik kan vanmiddag een nieuwe club hebben, maar het kan ook nog iets langer duren."

De 35-jarige Lindenbergh, die werd geboren in Purmerend, speelde 342 competitiewedstrijden als prof. Daarin scoorde hij twaalf keer. Lindenbergh speelde voor De Graafschap, AZ, Ajax en Sparta Rotterdam.

De Koning blijft FC Oss trouw

Trainer en manager technische zaken Hans de Koning heeft besloten niet in te gaan op de aanbieding van Real de Banjul in Gambia. De oefenmeester is al sinds juli 2005 in dienst van de Osse club.

"Er waren teveel onzekerheden in de aanbieding," aldus De Koning. "Ik ga met veel enthousiasme met de selectie van FC Oss volgende week van start in de Jupiler League."

FC Oss start de competitie volgende week vrijdag met de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht.

Grol mogelijk niet op WK judo

Judoka Henk Grol zal wellicht niet mee doen aan het WK judo, dat van 26 tot en met 30 augustus wordt gehouden in Rotterdam. De nummer drie van de Olympische Spelen liep tijdens een training in Sindelfingen (Duitsland) een ingescheurde binnenste knieband op.

"Zijn deelname aan het WK is hierdoor twijfelachtig", aldus bondscoach Maarten Arens. "De komende dagen zal Henk eerst veel moeten rusten, waarna volgende week de revalidatie zal worden ingezet."

Grol staat te boek als één van de grootste kanshebbers op Nederlands eremetaal tijdens het komende WK in eigen land. De 24-jarige judoka kroonde zich in 2008 tot Europees kampioen en won in Beijing Olympisch brons.

Twee stagiaires voor Vacansoleil

Rob Ruijgh en Thomas Berkhout zullen vanaf 1 augustus als stagiaire aan de slag gaan bij het Vacansoleil Pro Cycling Team.

Nadat eerder Joost van Leijen een stageperiode overeenkwam krijgt hij nu het gezelschap van twee landgenoten. Het Pro continentale team dat deelneemt aan de Ronde van Spanje geeft de renners de kans zich te tonen in verschillende wedstrijden in augustus, september en oktober.

De 22-jarige Ruijgh komt dit jaar uit voor het Limburgse PPL-Belisol. De renner uit Valkenburg won in 2009 de klassieker Romsée-Stavelot-Romsée en de eerste etappe in de Ronde van Luik. Sinds zijn tijd bij de junioren staat Ruijgh bekend als klimmer.

Berkhout is lid van het Rabobank Continental Team. In het verleden won de 25-jarige renner onder andere Olympia's Tour. In 2009 viel hij op met een tweede plaats in de proloog van de Ronde van Normandië en in de Belgische klassieker in Oetinge. De renner uit Wateringen is een hardrijder pur sang.

Cameraman ontslagen om seks-shirt

Een cameraman die werkt voor de Kroatische tak van het Duitse tv-bedrijf RTL, heeft zich de woede van de premier op de hals gehaald. Hij verscheen op een meeting in Zagreb in een T-shirt met daarop: "I don’t need sex - the government fucks me every day".

De kersverse Kroatische premier Jadranka Kosor kon er niet om lachen. "We zijn allemaal eerlijk gekozen. We zijn niet van de straat", merkte Kosor op, duidelijk zwaar geïrriteerd.

Ook een aantal ministers was not amused, meldt de Croatia Times.

De cameraman had wel een excuus paraat: het was het enige schone shirt dat hij op dat moment had liggen. Hij zegt het shirtje ooit in de Verenigde Staten in een kraampje te hebben gekocht.

Zijn werkgever had daar geen boodschap aan en heeft de man op staande voet ontslagen.

De Kroatische vereniging voor journalisten heeft het ontslag inmiddels aangekaart, zowel bij RTL als bij premier Kosor. Volgens de club hebben politici zich niet te bemoeien met de kleding van een ander en zijn er wel belangrijker zaken voor een premier om zich mee bezig te houden.


Kroatische cameraman ontslagen om sex-shirt  (foto: DAG)

Van Bronckhorst fit voor zondag

Feyenoord-trainer Mario Been kan zondag beschikken over aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. Ook Darley en Ron Vlaar zullen in de basis staan tegen NEC.

De routinier was de afgelopen week afwezig op het trainingsveld vanwege een lichte knieblessure, opgelopen in de oefenwedstrijd tegen Sampdoria. Trainer Mario Been verwacht dat Van Bronckhorst op tijd hersteld zal zijn voor de wedstrijd, zo valt op de website van Feyenoord te lezen.

Bij Feyenoord staat zondag de Braziliaan Darley op doel. De jeugdige sluitpost liet in de oefenduels tegen Sporting Portugal en Sampdoria een goede indruk achter en maakt zondag tegen NEC zijn competitiedebuut voor de Rotterdammers.

Daarnaast maakt Ron Vlaar na bijna twee jaar getobd te hebben met knieproblemen zijn rentree tegen de Nijmegenaren. Zijn laatste competitiewedstrijd dateert van 16 september 2007, toen Roda JC de tegenstander was. Ook Tim Vincken en Jonathan de Guzman zijn beschikbaar.

Tweede Kamer in dubio: wat moeten we met Wellink?

Linkse partijen in de Tweede Kamer vinden het ongepast dat Nout Wellink zichzelf nu al beschikbaar stelt voor nóg een termijn als president van De Nederlandsche Bank.

GroenLinks en de SP vinden dat zijn imago een deuk heeft opgelopen door zijn optreden tijdens de kredietcrisis.

"Na alles wat er is gebeurd moet hij de eer aan zichzelf houden", zegt SP-parlementariër Farshad Bashir. "Rond Icesave heeft hij steken laten vallen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. "Nu presenteert hij zich in de media als de man die Nederland door de crisis heeft gesleept. Niet zo handig."

In 2011 benoemt de minister van Financiën de president van DNB. Wellink heeft al meerdere malen in de media laten weten dat hij aan een derde termijn wil beginnen. Zo zei Wellink onlangs in de Volkskrant dat hij graag nog eens voor een termijn van zeven jaar benoemd zou willen worden.

De Tweede Kamer gaat officieel niet over de benoeming. De parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis is nog maar net begonnen. Daarin wordt ook de rol van DNB bekeken. "Als ik Wellink was, zou ik wachten met de resultaten van de parlementaire commissie", zegt Bashir.

PvdA'ster Mei Li Vos benadrukt dat minister Bos van Financiën over herbenoemingen gaat, maar vindt het wel "raar" als Wellink nog een termijn zou aanblijven. "Ik zeg niet dat hij weg moet. Maar hij is 67 en kan natuurlijk ook zelf zeggen: gut, ik zit er al lang. Het waren 25 fantastische jaren bij De Nederlandsche Bank."


Tweede Kamer in dubio: wat moeten we met Wellink?  (foto: DAG)

Nederland zakt op UEFA-ranglijst

Roemenië en Portugal zijn Nederland gepasseerd op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. De daling van Nederland wordt veroorzaakt door het verlies van de gewonnen punten in het seizoen 2004/2005.

Destijds sleepten de Nederlandse clubs 12.000 punten in de wacht, waarmee veruit de hoogste score van de laatste jaren werd behaald. In het seizoen 2004/2005 bereikte PSV de halve finale van de Champions League en wist AZ tot de halve eindstrijd van de UEFA Cup te geraken. De ranglijst is gebaseerd op de prestaties van de afgelopen vijf jaargangen.

In de top van het klassement komt geen verandering. Engeland leidt de de dans voor Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. Nederland neemt de tiende plaats in.

Door de overwinningen van NAC Breda en PSV heeft Nederland dit seizoen al 1.416 punten in de wacht gesleept.

De nieuwe lijst is in een artikel van VI.nl terug te vinden.

Cancellera wint in Wateringen

Fabian Cancellara heeft het criterium van Wateringen op zijn naam geschreven. De Zwitser van Team Saxo Bank was de sterkte uit een kopgroep van drie man. Koos Moerenhout eiste de tweede plaats voor zich op en wist Alberto Contador achter zich te houden.

Het trio was in natte weersomstandigheden weggereden van de meute en werden niet meer ingehaald. In de massasprint was Sebastian Langeveld de beste en werd hierdoor vierde. Steven de Jongh pakte de vijfde plaats.

Hamilton kijkt uit naar race tegen Schumacher

Na het ongeval van Felipe Massa heeft Ferrari meervoudig wereldkampioen Michael Schumacher weten te strikken als tijdelijk vervanger. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton zegt ernaar uit te kijken om tegen hem te rijden.

In de Grand Prix van Australië van 2007 reed Hamilton zijn eerste race, terwijl Schumacher eind 2006 zijn stuurwiel aan de wilgen hing. Daardoor hebben Schumacher en Hamilton nooit in dezelfde Grand Prix gereden. Een kleine drie jaar later, tijdens de Grand Prix van Europa op 21 augustus in Valencia, gaat het dan toch gebeuren.

"Het zou geweldig zijn om tegen Schumacher te rijden", zegt Lewis Hamilton. "Michael is een levende legende en één van de grootste coureurs die de sport heeft voortgebracht. Als hij terugkeert, kan ik niet wachten op het moment dat de lichten doven en ik met hem in gevecht kan treden."

Daarnaast is Hamilton erg benieuwd naar de prestaties van de inmiddels alweer 40-jarige Schumacher: "Ik denk dat de hele wereld over zijn schouders meekijkt als hij in Valencia weer instapt. Het wordt fascinerend om te zien op welk niveau hij presteert, wat hij nog concreet weet te bereiken. Ook ben ik benieuwd hoe zijn voorbereiding verloopt. Maar ik beschouw het als een eer om het tegen hem op te nemen. Buiten dat, ik wens Michael het beste. En Felipe natuurlijk ook."

Ruim 500 griepgevallen in Nederland

Er zijn 517 mensen in Nederland besmet met de Mexicaanse griep. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag laten weten.

Een week geleden stond de teller nog op 273. Van alle grieppatiënten deden 126 het virus op in eigen land. In Nederland zijn er tot nu toe geen mensen overleden aan de Mexicaanse griep. In België viel gisteren de eerste griepdode.

De Nederlandse regering heeft 34 miljoen vaccins tegen het virus besteld, twee voor elke Nederlander. Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) en de Gezondheidsraad brengen naar verwachting half augustus een advies uit over welke groepen mensen als eerste moeten worden gevaccineerd.

Op de website van het RIVM wordt bijgehouden waar de besmettingen zich in het land bevinden.


Ruim 500 griepgevallen in Nederland  (foto: DAG)

Soldaten jagen toerist van handdoekje

Het is de nachtmerrie van iedere vakantieganger: lig je lekker op je handdoekje, word je ineens door gewapende soldaten van het strand gejaagd. Het overkwam toeristen in de Mexicaanse badplaats Cancun, meldt persbureau AP. Reden van deze vakantieverstoring: een hotel zou gestolen zand illegaal hebben gestort.

Door orkaan Wilma in 2005 raakten de stranden ernstig verontreinigd. De Mexicaanse regering pompte miljoenen in een herstelplan, maar dat heeft nooit echt resultaat opgeleverd: het zand spoelde steeds weer weg. Het hotel besloot daarom zelf maar tot actie over te gaan.

Ook meteen een mooie reclamestunt: wij hebben wel zand, de concurrentie niet! Vijf personen werden opgepakt omdat ze met pompen zand van de zeebodem naar het strand voerden. Verder wordt het hotel er ook van beschuldigd met een soort kunstmatige dam te verhinderen dat 'hun' zand naar de naburige stranden kan gaan.

De toeristen reageerden woest op het hermetisch afsluiten van het strand. Maria Bachino, een toeriste uit Uruguay tegen een gewapende overheidsdienaar: "Ze hadden ons een strand beloofd! Ik voel me geïntimideerd."

Patricio Patron, een Mexicaanse ambtenaar, biedt de toeristen zijn verontschuldigingen aan voor het ongemak. Maar volgens hem is de ingreep nodig om het herstel van de stranden goed en milieuvriendelijk te laten verlopen.

Man tuigt vrouw af tijdens Monopoly

Een 54-jarige inwoner van het Amerikaanse plaatsje Fraser is om een wel heel bijzondere reden in de gevangenis beland. De man speelde een potje Monopoly met zijn buurvrouw en werd zo kwaad toen zij hem twee straten niet wilde verkopen, dat hij haar in het gezicht sloeg.

De man wilde de straten Boardwalk (Kalverstraat) en Parkplace (Leidsestraat) van zijn speelpartner kopen. De vrouw weigerde echter haar eigendom af te staan, waarop de 54-jarige man haar in het gezicht mepte. De vrouw ging tegen de vlakte en belde, eenmaal thuis, de politie die de man arresteerde.

De agressieve Monopolyspeler moet volgende week voor de rechter verschijnen.

Lineage en andere virtuele hangplekken in Holland Doc

Gisteren was de documentaire Another Perfect World van Holland Doc op TV. Deze docu gaat over virtuele omgevingen en de toekomst van deze omgevingen. In de documentaire zie je onder meer een man met zijn eigen portable mocap systeem waarmee hij animaties maakt voor second life en waarom voor sommige spelers hun virtuele leven net zo belangrijk of zelfs belangrijker is dan hun echte. De docu limiteert zich niet alleen tot second life, maar ook andere bekende virtuele hangplekken zoals Lineage worden in de documentaire besproken.

Voor wie de documentaire gemist heeft, deze is nu vanuit je luie stoel te bekijken op Uitzending gemist.

G.I. Joe gaat Playstation Home onveilig maken

Deze week zal de opening plaats vinden van een speciale G.I. Joe-ruimte in Playstation Home en zullen er enkele G.I Joe mini games te spelen zijn. Degenen die hun personage van andere kleding willen voorzien, kunnen na deze update dan ook kiezen voor een G.I. Joe-uitrusting, waarvan enkele voor een korte tijd gratis beschikbaar zullen zijn. Tevens zal in het theater een exclusieve welkomstboodschap te zien zijn van Sienna Miller en Rachel Nichols, alsook een trailer-introductie van de regisseur Stephen Sommers. Al met al een leuke update voor de G.I. Joe-fans!




Jol: "Robson is een voetballegende"

Vanochtend brachten we het droevige bericht dat Sir Bobby Robson is overleden. Ook voor Martin Jol, trainer van Ajax, was dit even schrikken. Mede dankzij de Brit kon de voormalig speler in 1982 de overstap van FC Twente naar West Bromwich Albion maken.

"Ik wist natuurlijk wel dat Bobby Robson heel ziek was. Maar het nieuws over zijn dood komt toch als een verrassing. Hij wist namelijk niet van opgeven en verscheen steeds weer in het openbaar. Hij was een markante persoonlijkheid," liet Jol in een reactie weten.

"Achteraf hoorde ik dat Robson zich tegenover een vriend positief over mij had uitgelaten," vervolgde de trainer van Ajax, die in een later stadium ook nog voor Coventry City zou spelen.

"Bobby Robson was een echte voetballegende. Hij had iets speciaals en werd ook bijna altijd met zijn ploegen kampioen. Dat is bijzonder."

Ronaldo laat vet wegzuigen

Dat Ronaldo al een tijd te zwaar was is bekend, maar de Braziliaan heeft nu vet laten wegzuigen volgens de Braziliaanse media.

De oud PSV'er moest woensdag geopereerd worden voor zijn gebroken hand en liet tegelijkertijd 700 milliliter vet wegzuigen. De 32-jarige aanvaller, ook wel El Gordo (De Dikke) genoemd, speelt tegenwoordig in zijn geboorteland voor Corinthians.

Ondanks de operatie zal Ronaldo volgens de media in Brazilië nog veel moeten trainen als hij volgend jaar met het nationale elftal actief wil zijn op de WK in Zuid-Afrika. Midden augustus mag Ronaldo de trainingsvelden weer betreden.

Leipheimer: "RadioShack serieuze optie"

Levi Leipheimer werd al in verband gebracht met een overgang naar Team RadioShack, de nieuwe ploeg van zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong. Nu heeft de Amerikaan, die eveneens bij Astana rijdt, aangeven oren te hebben naar de formatie van zijn landgenoot.

"Op dit moment kan ik er nog niet echt veel over zeggen. De beslissing ligt niet alleen bij mij in dit geval. Het moge echter duidelijk zijn dat samen rijden met Lance Armstrong mij erg goed is bevallen dit jaar," liet Leipheimer in een reactie weten.

De Amerikaan besloot met de woorden: "Ook de samenwerking met Johan Bruyneel is de afgelopen drie jaar uitstekend geweest. Ik zal niet ontkennen dat een overgang naar Team RadioShack een serieuze optie is voor mij."

Vertonghen: "Ik zit uitstekend bij Ajax"

De Catalaanse krant Sport bracht Ajacied Jan Vertonghen deze week in verband met een transfer naar FC Barcelona. In Het Laatste Nieuws reageert de veelzijdige middenvelder op de speculaties uit Catalaanse hoek.

"Doorgaans hecht ik niet zoveel belang aan zulke berichten, maar als dit van een serieuze krant komt, moet ik misschien mijn mening herzien," betoogt de Belg.

Een reden om bij Ajax weg te gaan ziet Vertonghen echter niet. "Voorlopig zit ik nog altijd uitstekend bij Ajax. Door geblesseerden zal ik wellicht op de linksachter-positie terechtkomen, maar er komen zeker nog kansen op het middenveld."

Naast Vertonghen werd ook AZ-middenvelder David Mendes da Silva gelinkt aan een overstap naar de Champions League-houder.

Jans kijkt uit naar treffen met Ajax

FC Groningen begint het nieuwe voetbalseizoen zondag a.s. met een thuiswedstrijd tegen Ajax. Ron Jans, trainer van de Groningers, kan alleen niet over de langdurig geblesseerde Petter Andersson beschikken. Tom Hiariej is nog een twijfelgeval.

Jans kijkt in elk geval uit naar de wedstrijd tegen Ajax. De Amsterdammers trokken in het verleden Luis Suárez, Rasmus Lindgren en Bruno Silva aan, die allen van FC Groningen afkomstig waren. "Het is mooi dat we in Euroborg beginnen. We hebben de laatste jaren goede ervaringen met onze eerste thuiswedstrijden. Op de eerste wedstrijd staat meestal veel druk van buitenaf. Maar we zijn aan het einde van de rit niet afhankelijk van die ene uitslag."

De oefenmeester van FC Groningen had nog geen duidelijk beeld van de speelstijl van Ajax. "We hebben een aardig beeld gekregen van de mogelijkheden die ze hebben. Toch blijft het nog de vraag of ze met twee of drie spitsen tegen ons zullen spelen. Daarmee kan trainer Martin Jol zelfs tijdens de wedstrijden nog wisselen."

Afgelopen seizoen wist FC Groningen in eigen huis met een minimaal verschil van Ajax te winnen (1-0). Danny Holla maakte destijds de enige treffer.

Schumacher oefent in oude Ferrari

Michael Schumacher gaat zich voorbereiden op zijn aanstaande rentree in een oude Ferrari. Hij zal hiermee zoveel mogelijk rondes maken op de thuisbaan van Ferrari in Mugello.

De 40-jarige Duitser wil op deze manier het gevoel weer een beetje terugkrijgen. Hij zal dit doen in de Ferrari waarmee in 2007 het wereldkampioenschap werd gereden.

Ik kan hier weliswaar niet met een van de huidige bolides of eentje van vorig jaar trainen, maar ik wil zoveel mogelijk rondjes rijden. Dit is een goede mogelijkheid om weer het juiste gevoel te krijgen", aldus de zevenvoudig wereldkampioen op zijn website.

Schumacher stopte met racen in de Formule 1 na het seizoen 2006. Hij zal nu als vervanging van Felipe Massa tijdelijk terugkeren op de baan. Zijn eerste race is op 23 augustus in Valencia.

Hardware & Software verkopen Japan

De cijfers voor de week eindigend op 26 juli zijn vrij gegeven. Er zijn deze week drie lichte stijgers te ontdekken. Verder heeft de Xbox zijn laatste plaats nog wat verstevigd deze week. Het overzicht van de week eindigend op 26 juli is, met tussen de haakjes de verkopen van de week ervoor:

* DSi - 81.000 (105.000)
* PSP - 30.000 (25.000)
* Wii - 22.000 (19.000)
* DS Lite - 12.000 (12.000)
* PS3 - 8.200 (8.300)
* PS2 - 5.100 (5.000)
* Xbox 360 - 2.400 (2.700)

Voor de softwareverkopen ziet het er iets anders uit. Dragon Quest geeft zijn nummer 1 positie nog niet op en ook Monster Hunter is nog steeds niet van plan zijn positie in de top 10 op te geven, maar we verwelkomen wel 4 nieuwe binnenkomers op de posities 4 tot en met 7. De cijfers voor de softwareverkopen van deze week zijn:

01. [NDS] Dragon Quest 9 - 271.000
02. [NDS] Tomodachi Collection - 71.000
03. [Wii] Wii Sports Resort - 67.000
04. [NDS] Penguin no Mondai X: Tenkuu no Senshi - 56.000
05. [NDS] Okaeri! Chibi-Robo! Happy Richie Oosouji - 40.000
06. [PS3] Katamari Damashii Tribute - 29.000
07. [NDS] Katekyoo Hitman Reborn! DS Flame Rumble X - Mirai Chou-Bakuhatsu - 24.000
08. [PS3] Pro Baseball Spirits 6 - 21.000
09. [PS2] Pro Baseball Spirits 6 - 20.000
10. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (PSP the Best) - 18.000



Contador wijst aanbod Astana af

Alberto Contador is niet ingegaan op een aanbod van Astana om zijn contract tussentijds te verlengen. Zijn huidige contract loopt nog tot eind volgend jaar.

Dit heeft de broer en zaakwaarnemer van de tourwinnaar gezegd tegen de Franse sportkrant L'Équipe. "Ik heb Astana laten weten dat we niet op het aanbod ingaan en dat de toekomst van Alberto niet afhankelijk is van geld", aldus Fran Contador. "We kijken momenteel naar zijn toekomst. We willen rust."

Contador had tijdens de afgelopen Tour de France problemen met zijn teamgenoot Lance Armstrong. Dit heeft de Spanjaard volgens zijn broer veel energie gekost. Dit seizoen hadden we Bruyneel aan de ene kant, de directie in Kazachstan aan de andere kant en Alberto er tussenin zonder dat we wisten wat er allemaal precies speelde. We hebben niets tegen de mensen uit Kazachstan, maar de zaken zijn momenteel te gecompliceerd voor ons. We zoeken naar een oplossing voor het nog een jaar lopende contract van Alberto", aldus zijn broer. Overigens vertrekt Armstrong ook bij Astana, hij richt Team RadioShack op.

CPB: Immigrant kost 43.000 euro

Vorige week haalde de PVV de woede van zowat heel politiek Den Haag op de hals, door te vragen naar een kosten/batenanalyse van de niet-westerse allochtoon. Nu blijkt dat het Centraal Planbureau (CPB) reeds in 2003 een dergelijke rekensom heeft gemaakt.

Hans Roodenburg, oud-onderzoeker bij het CPB, hield zich destijds met het onderzoek bezig. Het CPB onderzocht dit omdat immigratie steeds vaker voorkwam op de politieke agenda en het economische aspect werd steeds belangrijker.

Het onderzoek leverde twee belangrijke conclusies op. Ten eerste leveren niet-Westerse immigranten geen voordeel op voor de Nederlandse economie. Zij kosten de Nederlandse staat in totaal 43.000 euro gedurende hun hele leven. Ten tweede draagt immigratie niet bij aan het opvangen van de gevolgen van de vergrijzing.

Volgens Roodenburg reageerde de politiek niet op de uitkomsten van het onderzoek. Hij heeft de indruk dat men het 'een lastig onderwerp' vindt. "Alles wat met allochtonen te maken heeft, ligt nogal gevoelig", zo zegt hij.

Een ander punt dat Roodenburg aanhaalt, is de moeilijk vervulbare banen. Doordat allochtonen deze banen aannemen, wordt het werkloze Nederlanders makkelijker gemaakt om thuis te blijven zitten, waardoor de kosten voor de staat verder oplopen. 

Roodenburg begrijpt de commotie die is ontstaan na de vragen van de PVV niet zo goed. Hij zou als politicus juist alle feiten boven water willen krijgen, om fouten uit het verleden niet te herhalen en in de toekomst juiste besluiten te kunnen nemen omtrent immigratie.

In andere Europese landen (Duitsland, Engeland, Scandinavië) zijn dergelijke onderzoeken ook al uitgevoerd. De uitkomsten zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de conclusies die het CPB eerder trok.

Lees hier over de relatieve nutteloosheid van al dat cijferwerk.

[WK] Kromowidjojo plaatst zich voor finale

Ranomi Kromowidjojo heeft zich voor het eerst in haar carrière geplaatst voor een individuele zwemfinale op een WK. Ze zal vrijdagavond in actie komen in de finale van de 100 meter vrije slag

Kromowidjojo plaatste zich als vijfde voor de finale, en verbeterde en passant nog haar persoonlijk record naar 53,31 seconden. Ze tikte in haar halve finale als tweede aan.

"Weer beter dan vanmorgen en weer een ronde verder", aldus de Nederlandse zwemster. "Ik sta nu in de finale, dat lukte twee jaar geleden niet." Kromowidjojo ziet de finale met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat ik nog wel sneller kan. Dat haal ik uit de kick. Hier zwemmen is geweldig, ik zit goed in mijn vel, en dat uit zich in het zwemmen."

Overigens zwemt de Groningse niet in een van de moderne, ultrasnelle badpakken, maar gewoon in een pak van Speedo. "Ik zwem inderdaad in een 'gewone' Speedo. Nu klinkt het net alsof het een afgekeurd pak is, maar het zwemt heel fijn."

De jonge zwemster won al goud op de 4 x 100 meter estafette.

Oud-trainer Bobby Robson overleden

Voormalig voetbaltrainer Bobby Robson is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Robson, die onder meer het Engelse elftal en twee keer PSV onder zijn hoede had, was al geruime tijd ziek. Hij verloor de strijd tegen kanker. Als voetballer kwam Robson twintig keer uit voor het nationale elftal van Engeland.

Robson was bondscoach in Engeland van 1982 tot 1990. In 1990 leidde hij het Engelse elftal op het WK in Italië naar de halve finales. PSV leidde de Brit in de periodes 1990-1992 en 1998-1999. Naast PSV had hij ook nog grote clubs in Portugal (Sporting Lissabon en Porto) en Spanje (Barcelona) onder zijn hoede.


Oud-trainer Bobby Robson overleden  (foto: DAG)
Met dank aan vele users voor de submit.

Amy's vader weet het écht niet meer

De vader van Amy Winehouse is ten einde raad. Hij weet niet meer wat hij moet doen om zijn dochter bij de drugs weg te houden en haar van de ondergang te redden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Onlangs heeft hij een hartaanval in scène gezet. Zijn dokter heeft hem hierbij geholpen. Amy trapte in de val, zocht direct hulp en sindsdien is ze weer een beetje de oude.

“Ik wist echt niet meer wat te doen. Het ging beter met Amy, ze was clean, en toen ging ze weer terug naar haar verslaafde man Blake Fielder-Civil“, vertelt Mitch Winehouse. “Ik wil dat haar fans weten dat ze weer zichzelf is en zeer binnenkort als vanouds prachtige muziek gaat maken.”


Amy's vader weet het écht niet meer  (foto: DAG)

Ronaldo laat vetrollen wegzuigen

Hij oogde al een tijdje veel te zwaar. De Braziliaanse voetballer Ronaldo heeft echter, volgens Braziliaanse media, eindelijk wat aan zijn vetrollen laten doen.

De voormalige spits van PSV moest woensdag onder het mes voor een gebroken hand en liet in Sao Paulo tegelijkertijd 700 milliliter vet aan de zijkanten van zijn buik wegzuigen.

De bijna 33-jarige aanvaller, die als bijnaam El Gordo (De Dikke) heeft, speelt tegenwoordig in eigen land voor Corinthians. Ondanks de ingreep zal Ronaldo volgens de media in Brazilië nog veel moeten trainen wil hij volgend jaar met het nationale elftal actief kunnen zijn op het WK in Zuid-Afrika. Rond half augustus mag Ronaldo weer met de training beginnen.


Ronaldo laat vetrollen wegzuigen  (foto: DAG)

Rossi kijkt uit naar racen op Silverstone

Ondanks dat Valentino Rossi enorm fan is van Donington Park heeft de Italiaan laten weten nu al uit te kijken naar de GP van Groot Brittanië in 2010. Vanaf volgend jaar is de race namelijk niet meer op Donington Park, maar op Silverstone voor op zijn minst de komende vijf jaar.

Silverstone werd als laatst in 1996 als circuit voor motoren gebruikt. Één van de belangrijkste redenen waarom Rossi ernaar uitkijkt is omdat Silverstone dankzij enkele modificaties een van de snelste circuits is.

"Ik heb begrepen dat het nieuwe circuit erg snel zal zijn. Ik heb altijd erg gehouden van het circuit van Donington Park en ik hoop dat ik hetzelfde goede gevoel zal krijgen bij het circuit van Silverstone. Donington is altijd één van mijn favoriete circuits geweest en we zullen moeten afwachten of Silverstone mij in de toekomst hetzelfde gevoel kan geven. Vorig jaar had ik bijna al een keer op het circuit van Silverstone mogen rijden met een Aston Martin DB9 maar helaas werd het evenement toen afgelast.

Natuurlijk heb ik de plannen van de verbouwing mogen bekijken maar het is altijd moeilijk om dingen vanaf een tekening te kunnen beoordelen. Op het eerste oog zag alles er wel heel erg goed uit. Het circuit van Silverstone is in ieder geval een klassiek circuit zoals ook de circuits van Donington en Assen. Het is geen circuit dat door een computer is ontworpen en dat is positief." aldus de meervoudig wereldkampioen

Obama sust rel met biertje in rozentuin

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond om de tafel gezeten met de andere hoofdrolspelers in een rel over een vermeende racistische politieactie. In de rozentuin van het Witte Huis werd een pint gedronken om de lucht te klaren.

Obama had de zwarte professor Henry Louis Gates en de blanke politieagent James Crowley uitgenodigd na een mediahype die de president zelf had veroorzaakt. Crowley had Gates in zijn eigen huis gearresteerd nadat een voorbijganger een inbraak had gemeld. Obama omschreef het politieoptreden als "dom". Later kwam hij terug op zijn woorden en noemde hij het "ongelukkig", maar een rel was geboren.

Obama zei dat het samenzijn in de rozentuin een moment van "zelfreflectie" was. Overigens zei hij "gefascineerd door de fascinatie" van media te zijn, die de afgelopen dagen uitgebreid berichtten over de 'biertop'. "Dit zijn gewoon drie mannen die aan het einde van de dag een drankje drinken", zei Obama. Overigens schoof onverwacht ook vicepresident Joe Biden aan.

Obama sust rel met biertje in rozentuin  (foto: ANP)

[WK] Veldhuis, Schreuder in halve finale

Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder hebben zich geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vlinderslag

Veldhuis zwom met 25,58 de tweede tijd, achter de Zweedse Therese Alshammer. Schreuder ging als twaalfde naar de halve finale. Haar tijd was 26,21. De halve finale vindt vrijdagavond plaats.

Bij de mannen werden Joeri Verlinden en Robin van Aggele in de series van de 100 meter vlinderslag uitgeschakeld. Verlinden zwom nog wel een Nederlands record (51,97) maar dit was slechts de negentiende tijd.

Sir Bobby Robson overleden

Sir Bobby Robson, oud-trainer van onder meer PSV en FC Barcelona, is vrijdagochtend overleden. Robson, die 76 jaar is geworden, leed al geruime tijd aan kanker.

Als speler bracht Robson zijn loopbaan door bij de clubs Fulham en West Bromwich Albion. Zijn trainerscarrière voerde hem daarentegen voornamelijk langs clubs buiten de Engelse landsgrenzen. In 1991 en 1992 werd de Engelsman kampioen van Nederland met PSV, de club waarbij hij in het seizoen 1998/1999 kortstondig terugkeerde.

Ook was Robson in Spanje en Portugal werkzaam. Bij FC Barcelona stond hij in het seizoen 1996/1997 aan het roer en won hij met de Catalanen de Europa Cup II. Daarnaast was Robson trainer van Sporting Portugal en FC Porto.

Als bondscoach leidde Robson het nationale team van Engeland tijdens de WK's van 1986 en 1990. In 1986 werd Engeland in de kwartfinale uitgeschakeld door 'De Hand van God' van Diego Armando Maradona, terwijl vier jaar later in Italië Duitsland sterker bleek na strafschoppen.

Zijn laatste club was Newcastle United, waar hij in augustus 2004 moest vertrekken.

Ricco vier maanden langer geschorst

Ricardo Riccó heeft vier maanden extra schorsing gekregen. De Italiaan moet nu 24 maanden toekijken.

Riccó, die in de Tour de France van 2008 werd betrapt op het gebruik van cera, was geschorst voor 24 maanden. Hij ging in hoger beroep tegen deze straf bij het sporttribunaal CAS en kreeg 4 maanden strafvermindering.

De internationale wielerunie UCI heeft echter besloten deze beslissing van het CAS naast zich neer te leggen, en zich te houden aan het advies van het Franse antidopingagentschap AFLD. Dit houdt in dat Riccó toch een schorsing van 24 maanden uit moet zitten.

De Italiaan zou eigenlijk geschorst zijn tot 18 maart 2010 en had al een nieuwe ploeg gevonden. Zijn rentree zal nu dus nog vier maanden langer op zich laten wachten.

Werkloosheid eurozone loopt op naar record

De werkloosheid in de eurozone is in juni opgelopen naar de hoogste stand in tien jaar. In juni zat 9,4 procent van de beroepsbevolking zonder baan. In mei was dat nog 9,3 procent. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag bekend.

Analisten gingen er van uit dat de werkloosheid zou oplopen tot 9,7 procent in de eurozone. In juni vorig jaar was 7,5 procent van de beroepsbevolking in de zestien landen die de euro hebben ingevoerd werkloos.

In alle 27 landen van de Europese Unie had in juni 8,9 procent van de beroepsbevolking geen baan. In mei was dat 8,8 procent. De stand van juni is de hoogste in vier jaar.

De laagste werkloosheid in de EU werd in juni nog gemeten in Nederland (3,3 procent) en in Oostenrijk (4,4 procent). De landen met het hoogste percentages waren Spanje (18,1 procent) en Letland (17,2 procent).

'Milieuramp dreigt voor Noorse kust'

Voor de Noorse kust is een Panamese olietanker gezonken, de achtergebleven bemanning wordt vermist. Er is dieselolie vrijgekomen dat inmiddels een aantal stranden heeft vervuild in de omgeving van de stad Langesund. Volgens de autoriteiten dreigt een grote milieuramp. Gevreesd wordt dat een nabijgelegen vogelreservaat wordt aangetast.

Het schip dat geladen is met 1.100 ton olie, liep gisteren in zwaar weer aan de grond nadat de machines waren uitgevallen. Op de noodbemanning na, was iedereen van boord gehaald. De autoriteiten hebben groot alarm geslagen en proberen de olievlek in te dammen. De Noorse afdeling van het Wereld Natuur Fonds roept vrijwilligers op te helpen met het opruimen van de vervuiling.

Passagier: bus reed te hard

Een van de passagiers van de gisterenavond verongelukte bus in Spanje, zegt dat de chauffeur te hard reed. Hij deed zijn uitspraak vanochtend in het Radio 1-journaal van de NOS.

"Op een gegeven moment rijden we door een bocht en ik zie opeens dat we de bocht niet gaan halen. Dat we eigenlijk gewoon rechtdoor rijden in plaats van dat we de bocht nemen", zegt passagier Edzo Wiltink, die er zelf goed van afkwam.

Daarna ging het allemaal heel snel. "We rijden over een berm heen door twee vangrails. De bus kantelt en uiteindelijk komen we tot stilstand."

Volgens een woordvoerder van de Spaanse busonderneming Plenacosta hadden veel passagiers in de verongelukte bus hun gordel niet om. Wiltink kan het zich niet herinneren.

Vooral veel jongeren zouden geen gordel hebben gedragen, terwijl dat in Spanje wel verplicht is in touringcars. "De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen", aldus de zegsman.

De buschauffeur is een man met veel ervaring op de weg. Hij zou 19 uur rust hebben gehad voor hij aan de rit begon. Of hij echt te hard reed, zal uit onderzoek moeten blijken. De touringcar heeft een registratiesysteem dat de gereden snelheden registreert.


Foto bij: Passagier: bus reed te hard  (foto: DAG)

[Upd] Zes NL'se doden bij busongeval Spanje

Een busongeval heeft gisterenavond in het noorden van Spanje aan zeker acht Nederlanders het leven gekost. De bus met 65, vooral Nederlandse, passagiers raakte bij de plaats San Pol del Mar van de weg en kantelde.

Naast de acht omgekomen vakantiegangers, zijn er nog 42 licht- en zwaargewonden. Vijftien mensen zijn ongedeerd gebleven. De reizigers hadden een excursie naar Barcelona gemaakt met reisorganisatie Sundio Group. Vanochtend vliegt een team van SOS International naar Spanje om de slachtoffers hulp te bieden.

Foto's op de site van de Telegraaf laten zien dat er niks over is van de bus.

Update 11:07:
De Spaanse politie heeft het aantal Nederlandse doden naar beneden (6) bijgesteld. Een passagier weet te melden dat de bus naar zijn gevoel te hard reed.

Trailer toont Reborn DLC voor F.E.A.R. 2: Project Origin

F.E.A.R. 2: Project Origin heeft inmiddels enkele stukken DLC gekregen die op de multiplayer gericht waren. Binnenkort moet er ook DLC verschijnen die de singleplayer nieuw leven in zal blazen. In Reborn kruipen spelers in de huid van soldaat Foxtrot 813. Het doel van Monolith Studios is om nieuwe omgevingen te introduceren aan de spelers. De DLC moet ergens eind augustus gaan verschijnen. We hebben alvast een eerste trailer waarin we wellicht kunnen zien wat we kunnen verwachten.

Voel de rondingen van Ninja Gaiden Sigma 2

Ninja Gaiden Sigma 2; een game met Ninja's en duivelse demonen. "Ninja's en duivelse demonen? Vergeet je niet iets?" zullen jullie denken. Wat ik precies ben vergeten wordt duidelijk in de onderstaande reclamecampagne voor de game. Of alle Japanners daadwerkelijk zo nieuwsgierig zijn of dat het deels geacteerd is weten we bij FOK!games niet. Ninja Gaiden Sigma 2 komt binnenkort exclusief uit voor de Playstation 3.

Verzekering rechtsbijstand in trek

Het aantal mensen met een rechtsbijstandsverzekering is sterk toegenomen. Vorig jaar had 48 procent van de huishoudens zo'n verzekering tegen nog geen 43 procent in 2006.

Dit blijkt uit de jaarlijkse publicatie Verzekerd van Cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Een woordvoerder van het verbond vermoedt dat de stijging veroorzaakt is door de onzekere economische situatie.

De rechtsbijstandsverzekeringen zijn vooral in trek bij gezinnen met kinderen onder de 18 jaar. Van die huishoudens had vorig jaar 58 procent zo'n verzekering, tegenover 51,5 procent in 2006. Rechtsbijstandsverzekeringen kunnen onder meer van belang zijn bij ontslag, maar ook bij schade die wordt aangericht door kinderen of bij procedures tegen bedrijven wegens wanprestatie.

Uit de publicatie blijkt ook dat de consument voor een gangbaar pakket van schadeverzekeringen vorig jaar niet duurder uit was dan een jaar eerder.

Rechtsbijstandsverzekeringenm leiden soms wel tot uitwassen...

Rare sex

Ik plaats normaal graag filmpjes, gewoon rechtstreeks op de voorpagina zo dat jullie als bezoekers niet al te vaak hoeven te klikken. Maar met de filmpjes die in deze topicreeks voorbij komen kan ik dat maar beter niet doen...

Kleine hint: je hebt er toegang voor nodig in KPD.

En als extra service, een rechtstreekse link naar het aanmeldtopic voor KPD, hopelijk zijn de luie bezoekers onder jullie nu ook tevreden...

Aanklacht tegen racistische Kuifje

De Congolees Mbutu Bienvenu heeft een klacht ingediend bij de rechtbank in Brussel over het stripalbum 'Kuifje in Congo'. Hij is van mening dat het album uit 1931 racistisch is met betrekking tot de Congolese bevolking, die er als 'dom en onbeschaafd' wordt neergezet. Hij wil daarom dat het album uit de schappen verdwijnt.

Twee jaar geleden diende Mbutu al een klacht in bij de uitgever. "De zwarte helper van Kuifje wordt erin voorgesteld als een onbeschaafd dom mannetje dat net goed genoeg is om de domste klusjes tot een goed einde te brengen. Voor mij is dat onversneden racisme", aldus Mbutu.

Twee jaar geleden oordeelde de Britse Raad voor de Gelijkheid al dat het album racistisch is. Studio Hergé zei destijds dat het album weergeeft hoe er vroeger werd omgegaan met mensen in Afrika. De verkopen stegen kort daarna met 3800 procent.

Over de vraag of deze column ook racistisch is, zijn de meningen verdeeld.

Regering leeft mee met slachtoffers

Het kabinet en koningin Beatrix leven mee met de slachtoffers en hun nabestaanden van het busongeval in Spanje. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie liet mede namens premier Jan Peter Balkenende, die met vakantie is, weten dat het kabinet "zeer geschokt" is door het ongeval. "Hun gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden", aldus de RVD.

Koningin Beatrix is volgens de woordvoerder "ontzet door deze vreselijke gebeurtenis en leeft intens mee met de getroffenen."

Hulpverlening na busongeval  (foto: ANP)

CD: The best of Paul van Dyk

Hij was genomineerd voor een Grammy award, maakte geweldige remixen voor artiesten zoals Britney Spears, Justin Timberlake en Depeche Mode, heeft een goed beluisterde radioshow en runt zijn eigen label Vandit. Zelf draait hij al ruim 15 jaar mee in de dancescene en is dan ook een graag geziene dj in de clubs. Na 15 jaar mag je dan ook zeker wel een Best of-album uitbrengen. We hebben het over Paul van Dyk. Natuurlijk doet Paul van Dyk dit compleet in stijl. Het is namelijk een dubbelalbum geworden. De eerste cd staat vol met zijn beste hits en op het tweede schijfje vind je

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over koninklijke vakantiekiekjes:

Onze kroonprinselijke familie is op skivakantie in Argentinië.  Daar zijn ze gefotografeerd door een persfotograaf, en die foto is verschenen in diverse Nederlandse kranten. De Rijks Voorlichtings Dienst is kwaad. Want de media mogen alleen op speciale fotomomenten de koninklijke familie op de gevoelige plaat -eh, ik bedoel de gevoelige chip- vastleggen. Dus kregen de kranten en persbureaus een brief op poten.

De RVD moet niet zeuren.

Windmolenpark voor kust verzakt

De windmolens voor de kust van Egmond aan Zee zijn bijna allemaal verzakt. De eigenaren van het windmolenpark Noordzeewind, Shell en Nuon, weten niet hoe ze het probleem aan moeten pakken. "Door nog onbekende oorzaak is het bovenstuk van de windmolens enkele centimeters dieper het middenstuk in gezakt dan was berekend", laat een woordvoerder van Shell weten.


De verzakking werd korte tijd geleden bij één van de molens ontdekt. Inmiddels worden alle windmolens van het tweehonderd miljoen euro kostende park aan een inspectie onderworden. "Bij 24 molens is inmiddels hetzelfde probleem geconstateerd", aldus de woordvoerder van Shell. De overige twaalf molens zullen binnenkort onderzocht worden.

Technici zijn aan het bekijken welke mogelijkheden er voor herstel zijn, maar reparatie lijkt momenteel onmogelijk. Alle windmolens zijn opgebouwd uit drie holle buizen die als een telescoop in elkaar zijn gezet. De onderste van de drie buizen is een funderingspaal en deze is in de zeebodem gezet. De tweede paal is een tussenstuk en dit deel komt gedeeltelijk boven het water uit. De derde buis is vervolgens de bovenste windmolenmast. Deze is met cement vastgelijmd en verankerd aan de buis daaronder. Door de constructie heen lopen de hoogspanningskabels die de windenergie transporteren.

Shell heeft in een reactie benadrukt dat er nog geen gevaar is voor het opwekken van de energie. Het is echter niet duidelijk wat de gevolgen op lange termijn zijn. "De windmolens hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar. Veiligheid staat daarbij voorop", liet de woordvoerder van Shell weten.

Massa-evacuatie in Texas om chemische brand

De 72.000 inwoners van de stad Bryan in de Amerikaanse staat Texas zijn gisteren geëvacueerd vanwege een brand in een opslagplaats met chemische middelen. Door de brand kwam een grote pluim met oranje rook vrij die in de wijde omgeving was te zien, meldde de lokale brandweer.

Tien mensen zijn met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen, maar de massa-evacuatie is "vrij soepel" verlopen, aldus een zegsman. Veel mensen zijn ondergebracht op het terrein van de Texas A&M-universiteit in het nabijgelegen College Station. Bryan ligt ongeveer 160 kilometer van Houston.

De massa-evacuatie was nodig omdat de brandweer niet in staat is het vuur te blussen, omdat de veiligheid van de spuitgasten in het geding is. In het magazijn zijn grote hoeveelheden van het gevaarlijke ammoniumnitraat opgeslagen. De brandweer heeft besloten het vuur volledig uit te laten woeden, wat nog uren kan duren.

Stasi had dossier over Michael Jackson

De Stasi, de voormalige Oost-Duitse geheime politie, had een dossier aangelegd over de beroemde Amerikaanse zanger Michael Jackson. Dat hebben de autoriteiten gisteren bevestigd.

Veel informatie over de onlangs overleden popster hebben de spionnen van de Stasi niet verzameld. In het uiterst dunne dossier staat, behalve de naam en geboortedatum, slechts vermeld dat de Oost-Duitse maatschappij Amiga het album Thriller uitbracht.

De Stasi was bang dat het in Oost-Berlijn tot ongeregeldheden zou komen bij een concert van Michael Jackson bij de Brandenburger Tor in West-Berlijn op 19 juni 1988. Volgens de Stasi wilden de Oost-Duitse fans "onder alle omstandigheden" het concert bijwonen en zouden ze een confrontatie met de politie niet uit de weg gaan.

Als tegenmaatregel was een plan opgesteld om een 'tegenconcert' te geven om de aandacht af te leiden. Bij politieke provocaties zou een video van een eerder concert van Jackson gedraaid moeten worden. Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

Volgens het Duitse persbureau DPA hadden zich destijds op de bewuste dag duizenden Oost-Duitse fans aan de oostkant van de Berlijnse Muur verzameld om te genieten van de muziek van hun idool. Stasi-agenten in burger waren massaal op de been en verhinderden West-Duitse journalisten hun werk te doen. De West-Duitse regering diende hierover later officieel een klacht in.

Glurende politie-inspecteur in onderbroek

Een Belgische hoofdinspecteur van politie is gisteren na een korte achtervolging aangehouden omdat hij in Dilbeek, vlakbij Brussel, rondreed in zijn onderbroek en jonge meisjes begluurde. Een politiewoordvoerder heeft dat gezegd.

De man, werkzaam bij de politie in Brussel, was al eerder in problemen gekomen door onzedelijk gedrag. Tegen een poging hem te ontslaan ging hij toen met succes in beroep. De korpsleiding begint nu een procedure om hem te laten schorsen.

Kook-serie voor Ellemieke en Jeremy Vermolen

SBS6-presentatrice Ellemieke Vermolen en haar broer Jeremy Vermolen, in het dagelijks leven kok, gaan samen een kookprogramma voor SBS6 maken onder de titel Verrassingschef. Dit maakte het duo gisteren bekend in Shownieuws.

In Verrassingschef overvallen broer en zus nietsvermoedende mensen die een steuntje in de rug verdienen. Ze bereiden vervolgens een maaltijd voor maximaal tien personen en verzorgen ook de afwas. "Ik ben presentatrice en ga een beetje koken, Jeremy is kok en gaat erbij presenteren", vatte de blonde SBS-presentatrice het nieuwe kookprogramma samen. Verrassingschef wordt vanaf het najaar uitgezonden bij SBS6.

In 2008 maakten Jeremy (35) en Ellemieke (32) Vermolen al samen een kookboek, Zus& Zo. Van elk gerecht zijn in het boek een simpele en een ingewikkelder culinaire versie opgenomen.

Ellemieke Vermolen trouwde in september met topkok Sergio Herman van het sterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse vestingstadje Sluis, waarmee ze sinds ruim twee jaar samen is. In januari van dit jaar schonk ze hem een gezonde zoon, Noah.

Media gesommeerd over vakantiefoto's Oranjes

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is ongelukkig met de publicatie van vakantiefoto's van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun kinderen. De landsadvocaat heeft het AD, Trouw, de GPD (Geassocieerde Pers Diensten), Ilse Media (eigenaar van Nu.nl) en het Amerikaanse persbureau AP gesommeerd binnen 24 uur beterschap te beloven, aldus ingewijden gisteren.

In de kranten en op de internetsites verschenen foto's van de koninklijke familie die op skivakantie is in Argentinië. Dat druist volgens de RVD in tegen de zogeheten mediacode, die bepaalt dat de media de privésfeer van de Oranjes dienen te respecteren. Twee weken geleden organiseerde de RVD een fotosessie op het strand in Wassenaar, in de hoop dat Willem-Alexander, Máxima en hun dochters daarna met rust zouden worden gelaten.

De RVD zelf doet geen mededelingen over de acties tegen de schendingen van de mediacode. De dienst vreest dat de foto's anders tot 'nieuws' worden verheven en ook elders worden gepubliceerd.

Discussieer mee: waarom mag de familie niet worden gefotografeerd? Ze worden toch door ons betaald, en zijn dan toch publiek bezit?


Media gesommeerd over vakantiefoto's Oranjes  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.