Obama sust rel met biertje in rozentuin

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond om de tafel gezeten met de andere hoofdrolspelers in een rel over een vermeende racistische politieactie. In de rozentuin van het Witte Huis werd een pint gedronken om de lucht te klaren.

Obama had de zwarte professor Henry Louis Gates en de blanke politieagent James Crowley uitgenodigd na een mediahype die de president zelf had veroorzaakt. Crowley had Gates in zijn eigen huis gearresteerd nadat een voorbijganger een inbraak had gemeld. Obama omschreef het politieoptreden als "dom". Later kwam hij terug op zijn woorden en noemde hij het "ongelukkig", maar een rel was geboren.

Obama zei dat het samenzijn in de rozentuin een moment van "zelfreflectie" was. Overigens zei hij "gefascineerd door de fascinatie" van media te zijn, die de afgelopen dagen uitgebreid berichtten over de 'biertop'. "Dit zijn gewoon drie mannen die aan het einde van de dag een drankje drinken", zei Obama. Overigens schoof onverwacht ook vicepresident Joe Biden aan.

Obama sust rel met biertje in rozentuin  (foto: ANP)