Windmolenpark voor kust verzakt

De windmolens voor de kust van Egmond aan Zee zijn bijna allemaal verzakt. De eigenaren van het windmolenpark Noordzeewind, Shell en Nuon, weten niet hoe ze het probleem aan moeten pakken. "Door nog onbekende oorzaak is het bovenstuk van de windmolens enkele centimeters dieper het middenstuk in gezakt dan was berekend", laat een woordvoerder van Shell weten.


De verzakking werd korte tijd geleden bij één van de molens ontdekt. Inmiddels worden alle windmolens van het tweehonderd miljoen euro kostende park aan een inspectie onderworden. "Bij 24 molens is inmiddels hetzelfde probleem geconstateerd", aldus de woordvoerder van Shell. De overige twaalf molens zullen binnenkort onderzocht worden.

Technici zijn aan het bekijken welke mogelijkheden er voor herstel zijn, maar reparatie lijkt momenteel onmogelijk. Alle windmolens zijn opgebouwd uit drie holle buizen die als een telescoop in elkaar zijn gezet. De onderste van de drie buizen is een funderingspaal en deze is in de zeebodem gezet. De tweede paal is een tussenstuk en dit deel komt gedeeltelijk boven het water uit. De derde buis is vervolgens de bovenste windmolenmast. Deze is met cement vastgelijmd en verankerd aan de buis daaronder. Door de constructie heen lopen de hoogspanningskabels die de windenergie transporteren.

Shell heeft in een reactie benadrukt dat er nog geen gevaar is voor het opwekken van de energie. Het is echter niet duidelijk wat de gevolgen op lange termijn zijn. "De windmolens hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar. Veiligheid staat daarbij voorop", liet de woordvoerder van Shell weten.