Soldaten jagen toerist van handdoekje

Het is de nachtmerrie van iedere vakantieganger: lig je lekker op je handdoekje, word je ineens door gewapende soldaten van het strand gejaagd. Het overkwam toeristen in de Mexicaanse badplaats Cancun, meldt persbureau AP. Reden van deze vakantieverstoring: een hotel zou gestolen zand illegaal hebben gestort.

Door orkaan Wilma in 2005 raakten de stranden ernstig verontreinigd. De Mexicaanse regering pompte miljoenen in een herstelplan, maar dat heeft nooit echt resultaat opgeleverd: het zand spoelde steeds weer weg. Het hotel besloot daarom zelf maar tot actie over te gaan.

Ook meteen een mooie reclamestunt: wij hebben wel zand, de concurrentie niet! Vijf personen werden opgepakt omdat ze met pompen zand van de zeebodem naar het strand voerden. Verder wordt het hotel er ook van beschuldigd met een soort kunstmatige dam te verhinderen dat 'hun' zand naar de naburige stranden kan gaan.

De toeristen reageerden woest op het hermetisch afsluiten van het strand. Maria Bachino, een toeriste uit Uruguay tegen een gewapende overheidsdienaar: "Ze hadden ons een strand beloofd! Ik voel me geïntimideerd."

Patricio Patron, een Mexicaanse ambtenaar, biedt de toeristen zijn verontschuldigingen aan voor het ongemak. Maar volgens hem is de ingreep nodig om het herstel van de stranden goed en milieuvriendelijk te laten verlopen.