Stasi had dossier over Michael Jackson

De Stasi, de voormalige Oost-Duitse geheime politie, had een dossier aangelegd over de beroemde Amerikaanse zanger Michael Jackson. Dat hebben de autoriteiten gisteren bevestigd.

Veel informatie over de onlangs overleden popster hebben de spionnen van de Stasi niet verzameld. In het uiterst dunne dossier staat, behalve de naam en geboortedatum, slechts vermeld dat de Oost-Duitse maatschappij Amiga het album Thriller uitbracht.

De Stasi was bang dat het in Oost-Berlijn tot ongeregeldheden zou komen bij een concert van Michael Jackson bij de Brandenburger Tor in West-Berlijn op 19 juni 1988. Volgens de Stasi wilden de Oost-Duitse fans "onder alle omstandigheden" het concert bijwonen en zouden ze een confrontatie met de politie niet uit de weg gaan.

Als tegenmaatregel was een plan opgesteld om een 'tegenconcert' te geven om de aandacht af te leiden. Bij politieke provocaties zou een video van een eerder concert van Jackson gedraaid moeten worden. Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

Volgens het Duitse persbureau DPA hadden zich destijds op de bewuste dag duizenden Oost-Duitse fans aan de oostkant van de Berlijnse Muur verzameld om te genieten van de muziek van hun idool. Stasi-agenten in burger waren massaal op de been en verhinderden West-Duitse journalisten hun werk te doen. De West-Duitse regering diende hierover later officieel een klacht in.