Onvrede bij JL-clubs door twee degradanten

In tegenstelling tot de algemene verwachting zullen komend seizoen twee clubs degraderen uit de Jupiler League. Iedereen ging er vanuit dat aan het einde van het komende seizoen slechts één club de afzink zou moeten maken naar de Topklasse. De reglementen in het Bulletin Betaald Voetbal zeggen echter iets anders.

"De laatste twee clubs van de eindrangschikking in de Jupiler League seizoen 2009/'10 degraderen naar de topklassen van het amateurvoetbal, waarbij de indeling van de degradanten, in een topklasse zaterdag of zondag, door het bestuur amateurvoetbal wordt bepaald", zo valt er te lezen in de reglementen.

Simon Kelder, voorzitter van Excelsior en de CED (Coöperatie Eerste Divisie) is ontstemd over de regelgeving. "Ik voel me een roepende in de woestijn. Omdat Fortuna Sittard nu alsnog een licentie heeft gekregen, moeten er ineens twee clubs uit de Jupiler League degraderen", vertelde Kelder tegen Voetbal International. "Volgens de KNVB is dat om een oneven aantal te voorkomen, maar eigenlijk is het gewoon een verkapte sanering."

"Deze strijd hebben we helaas verloren. Ik heb grote bezwaren tegen twee degradanten", gaat Kelder verder. "Ook omdat een gezonde club er nu kan uitsodemieteren. Ik ben voor een systeem waarin clubs die de begroting niet halen strafpunten krijgen. Henk Kesler en de KNVB houden ondertussen de poot stijf. De manier waarop deze degradatieregeling erdoor wordt gedrukt vind ik volstrekt onredelijk."