Passagier: bus reed te hard

Een van de passagiers van de gisterenavond verongelukte bus in Spanje, zegt dat de chauffeur te hard reed. Hij deed zijn uitspraak vanochtend in het Radio 1-journaal van de NOS.

"Op een gegeven moment rijden we door een bocht en ik zie opeens dat we de bocht niet gaan halen. Dat we eigenlijk gewoon rechtdoor rijden in plaats van dat we de bocht nemen", zegt passagier Edzo Wiltink, die er zelf goed van afkwam.

Daarna ging het allemaal heel snel. "We rijden over een berm heen door twee vangrails. De bus kantelt en uiteindelijk komen we tot stilstand."

Volgens een woordvoerder van de Spaanse busonderneming Plenacosta hadden veel passagiers in de verongelukte bus hun gordel niet om. Wiltink kan het zich niet herinneren.

Vooral veel jongeren zouden geen gordel hebben gedragen, terwijl dat in Spanje wel verplicht is in touringcars. "De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen", aldus de zegsman.

De buschauffeur is een man met veel ervaring op de weg. Hij zou 19 uur rust hebben gehad voor hij aan de rit begon. Of hij echt te hard reed, zal uit onderzoek moeten blijken. De touringcar heeft een registratiesysteem dat de gereden snelheden registreert.


Foto bij: Passagier: bus reed te hard  (foto: DAG)