Eindelijk geld voor meest gedraaide plaat allertijden

Eindelijk gerechtigheid voor Matthew Fisher, de organist van de legendarische band Procol Harum. Ruim veertig jaar nadat de band zijn doorbraak beleefde met het nummer A Whiter Shade of Pale - de jongeren onder ons kennen die plaat vooral dankzij de Top 2000 en andere 'beste platen allertijden lijstjes' - heeft de rechter bepaald dat de muzikant recht heeft op 40 procent van de auteursrechten van dit nummer.

Fisher ligt al jaren in de clinch met voormalig Procol Harum-zanger Gary Brooker. De toetsenist heeft namelijk de psychedelische beginakkoorden van A Whiter Shade of Pale geschreven, maar daar nooit een cent voor teruggezien. Terwijl zijn aandeel toch niet te miskennen is, beweerde Fisher.

In 2006 kreeg hij al eens gelijk van de rechter, maar dat besluit werd weer ongedaan gemaakt door een hogere rechtbank in 2008. Die vond dat Fisher weliswaar had aangetoond dat zijn bijdrage aan het nummer substantieel was, maar dat hij veel te laat was met zijn claim.

Het hoogste Britse rechtsorgaan, The House of Lords, is het daar niet mee eens. Een dergelijke claim verloopt niet, oordeelt zij. "Fishers bijdrage was significant en een belangrijke factor in het succes van het nummer, vooral de acht akkoorden in het intro", aldus rechter David Neuberger.

Het kan Fisher een aardige duit gaan opleveren, aangezien A Whiter Shade of Pale volgens de gegevens van Phonographic Performance de meest gedraaide plaat allertijden is.

Volgens CNN betaalt de BBC bijvoorbeeld 43,89 pond (ruim 50 euro) per minuut dat het lied te horen is, terwijl BBC Radio voor dezelfde tijdsduur 19,35 pond (bijna 23 euro) kwijt is.

Fisher is blij met de uitspraak, hoewel hij zegt dat het hem niet om het geld te doen was. Op zijn homepage staat een triomfantelijke boodschap: Game Over. Fisher 5 - Brooker 0.


Eindelijk geld voor meest gedraaide plaat allertijden  (foto: DAG)