FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 april 2009

Brawn lacht om uitspraken Briatore

Ross Brawn wil de uitspraken van Renault-teambaas Flavio Briatore niet serieus nemen. De Italiaan zei dat Brawn GP geen recht op de tv-gelden zou hebben als 'nieuw' Formule 1-team.

"Volgens mij hebben ze zijn medicijnen verwisseld. Ik wil het er liever niet over hebben. Het is jammer dat hij dit soort dingen aan de grote klok hangt, want dit is een zaak voor de FOTA. Maar dit is zijn stijl. Hij is flamboyant he? Leuk met one-liners. Ik niet, dus ik ga er niet op reageren," aldus een lachende Brawn.

Uitslagen Eredivisie 18/04/2009

Om kwart voor negen begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. AZ is er nog niet in geslaagd om kampioen te worden. Als Ajax morgen verliest van PSV dan is AZ wel kampioen. Hieronder vind je de uitslagen.

AZ - Vitesse 1-2
19’ El Hamdaoui 1-0
36’ Van Wolfswinkel 1-1
84' Büttner 1-2

Toeschouwers: 16.629
Scheidsrechter: Nijhuis

Opstellingen

AZ: Didulica, Swerts, Jaliens,Moisander, Pocognoli, Mendes da Silva, De Zeeuw (v.d. Velden/69), Schaars, Martens (Ari/55),Dembélé, El Hamdaoui.

Vitesse: Room, v.d.Struijk,Sprockel, v.Diermen, Drost, Jenner (Kolk/66), Sansoni, Hofs (Junker/87), Molhoek, v.Wolfswinkel (Büttner/45+1), Nilsson



Feyenoord - FC Twente 1-0
77' Makaay 1-0 (penalty)

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaart: Leerdam, Tomasson (Feyenoord), Douglas, Perez, Brama (FC Twente)
Rode kaart: 90. V. Bronckhorst (Feyenoord/2x geel), 76. Douglas (FC Twente/2x geel) 85. Tioté (FC Twente/2x geel)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Leerdam,Landzaat, Bahia,De Cler, Slory (Tiendalli/35), Wijnaldum,Tomasson,v.Bronckhorst, Biseswar (Pattinama/89), Makaay

FC Twente: Boschker, Douglas, Wisgerhof, Rajkovic, Braafheid, Brama (Janssen/81), Perez, Tioté, Arnautovic (Denneboom/69), N'Kufo, Elia.

[DTM] Senna wijst stoeltje af

Het is Bruno Senna niet gelukt om voor 2009 een stoeltje te bemachtigen in de DTM bij het team van Mercedes. De onderhandelingen van de Braziliaan met het Duitse team liepen gisteravond op niets uit.

"De onderhandelingen met Bruno Senna duurden tot gisteravond. Bruno heeft echter besloten zich volledig te focussen op zijn kansen in de Formule 1. Mercedes-Benz heeft dit uiteraard geaccepteerd," aldus een verklaring van het Duitse merk dat nu de wagens voor 2009 bestuurd ziet worden door Paul di Resta, Bruno Spengler, Ralf Schumacher en Gary Paffett. De oudere auto's zullen gereden worden door Jamie Green, Susie Stoddart, Maro Engel en Mathias Lauda.

Uitslag De Graafschap - FC Groningen

Om kwart voor acht begon de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap - FC Groningen 0-1
30’ Berg 0-1 (strafschop)

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Wouters (Bel) (Saadouni, Bel/57 )
Gele kaart: Berg, Holla, Sankoh (FC Groningen)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu (Den Ouden/68), Hese, Volmer, Fränkel, Schuurman, Meijer, Wuytens, J.Buijs, Oost (De Ridder/71), Sahar

FC Groningen: Luciano, De Roover, Sankoh, Granqvist, Svejdík, Meerdink, Ajilore, Lovre, Holla, Berg (Matthijs/46), Kluin (Olijve/88).

Massa: "KERS noodzakelijk in Bahrein"

Felipe Massa hoopt dat KERS in Bahrein terugkeert bij Ferrari. Het Italiaanse team maakte van KERS gebruik in Australië en Maleisië, maar heeft het systeem wegens betrouwbaarheidsproblemen niet in China ingezet. Vooralsnog komt Ferrari daardoor in China veel snelheid te kort.

Massa start morgen vanaf plaats dertien in Shanghai en de Braziliaan denkt dat KERS in de kwalificatie een groot verschil gemaakt zou hebben. "Jazeker, in de kwalificatie een halve seconde. In de kwalificatie maakt het een groot verschil, net zoals bij de start, maar wij hebben het systeem helaas niet. Het is een stap terug, maar ik hoop dat we KERS in de volgende race terug hebben. Bahrein is een belangrijke baan voor om KERS te hebben, dus ik hoop dat we dan meer competitief zijn."

Massa meldde dat hij in China in Q3 had kunnen komen, maar dat een foutje van zijn kant er voor zorgde dat het niet gelukt was. "Ik kende geen mechanische of strategische problemen, maar maakte zelf een foutje. En eerlijk gezegd als je naar Kimi kijkt, dan was de kwalificatie beter dan verwacht. We hadden niet verwacht in Q3 te komen," aldus de Braziliaan die verwacht dat Ferrari iedere race met verbeteringen zal komen.

Uitslag NEC - Roda JC

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen NEC en Roda JC. Hieronder de uitslag.

NEC - Roda JC 1-1
69' Cissé 0-1
81' Sibum 1-1

Toeschouwers: 12.400
Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaart: Linssen, Vormer (Roda JC)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Koenders, Zomer, Davids, Sibum, Schöne, Kivuvu, Rommedahl, Janssen (Tshibamba/61), Ntibazonkiza (Goossens/46)

Roda JC: Castro, Linssen, De Fauw, Kah, De Jong, Delorge, Meeuwis, Hadouir (Yulu Matondo/70), Vormer (Janssen/46), Oper (v. Tornhout/77), Cissé.

Chinese inwoners boos om condoomreclame

China is een beetje boos op ons. De Nederlandse internetapotheek DocMorris maakte een reclamefilmpje over condooms waarin verschillende spermazaadjes te zien zijn. Nu is dat op zich geen ramp, maar de zaadjes dragen de kapsels van Adolf Hitler, Osama bin Laden en Mao. De boodschap van de reclame luidt: met meer condooms was de wereld een stuk beter af geweest.

Inwoners van China vinden het een schande dat de Vader des vaderlands van de Volksrepubliek wordt vergeleken met mensen als Hitler en Bin Laden. Het reclamebureau heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de Chinese ambassade in Berlijn: “We begrijpen dat deze advertentie de inwoners van China beledigt. We hebben deze advertentie nooit ergens laten plaatsen, hij is opgedoken op een website over reclames. We hebben gevraagd om hem te verwijderen.

klik op de bron voor het filmpje

met dank aan 0100 voor de submit

Gevangen piraten weer vrij

Eerder vandaag werd al aangegeven dat er zeven piraten waren aangehouden in verband met het gijzelen van twintig vissers uit Jemen. Net is bekend geworden dat de piraten weer vrij zijn om de volgende reden: de piraten hebben geen Nederlandse slachtoffers gemaakt.

Een woordvoerder van de Nederlandse marine deelt mee dat de marine de piraten officieel niet mag vasthouden omdat ze geen Nederlandse slachtoffers hebben gemaakt, niet in de Nederlandse wateren actief waren en de piraten niet Nederlands zijn.

Begin januari werd nog bekend gemaakt dat Nederland verdachten van piraterij over de hele wereld mogen vervolgen. Volgens het Openbaar Ministerie is zeeroof het oudste internationale misdrijf wat er in het Wetboek van strafrecht is opgenomen.

Man parkeert auto in voorpui huis

Een ruzie tussen een 41-jarige man en zijn 45-jarige vriendin uit Dordrecht liep redelijk uit de hand toen de man besloot zijn auto te parkeren in een huis aan de Concordialaan in Etten-Leur. Bij deze ruzie heeft de vrouw ook nog enkele klappen ontvangen van de man.

Rond 03:00 uur vannacht reed de man de woning binnen, waar de vrouw op dat moment verbleef. De vrouw heeft aangifte gedaan voor poging tot doodslag en mishandeling. Na bezoekjes aan een aantal adressen, waar de verdachte zich mogelijk kan ophouden, is hij nog niet gevonden.

Briatore: "Geen geld naar Brawn GP"

Renault-teambaas Flavio Briatore wil niet dat de televisieopbrensten van dit jaar gedeeld worden met Brawn GP. De Italiaan vind het niet eerlijk dat zijn team mede door Brawn GP gedwongen is om een nieuwe diffuser te bouwen.

Het Court of Appeal van de FIA keurde eerder deze week de diffusers van Brawn GP, Toyota en Williams goed, waardoor de andere Formule 1-teams zich gedwongen voelen om een dubbele diffuser te bouwen om de concurrentie weer aan te kunnen gaan. "Ross Brawn is de voorzitter van de Technische Werkgroep van de FOTA en hij dwingt me geld uit te geven dat ik niet heb. Brawn is ook rijker dan wie dan ook: het team wordt volledig betaald door Honda, en hij heeft van Honda nog 130 miljoen extra gekregen," aldus een verbitterde Italiaan.

Briatore wil wraak nemen door Brawn GP als nieuw team te bestempelen en er zo voor zorgen dat ze het geld van het Formula One Management mis lopen. ""De FIA heeft gezegd dat het een nieuw team is. Wat dat betreft zijn we het eindelijk een keer eens met de federatie. Ik zal dan ook bij de FOTA voorstellen om Brawn te beschouwen als nieuw team en ze de eerste drie jaar geen geld te geven, ook niet voor transportkosten."

In China is het Fernando Alonso die met een aangepaste diffuser als tweede mag starten, nog voor de auto's van Rubens Barrichello en Jenson Button die als vierde en vijfde mogen vertrekken.

Belgen gaan wc-papier rapen in woestijn

Twee Belgen gaan morgen naar Egypte, om daar gebruikt wc-papier te rapen in de woestijn. Het klinkt als een slechte Belgenmop, maar niets is minder waar. De enorme hoeveelheden rondslingerend, gebruikt toiletpapier is het echtpaar Wilfried Vandepitte en Hedwig Vansteenkiste namelijk een doorn in het oog.

Het stel stapt morgen op het vliegtuig om samen met negen andere Belgen een weeklang toiletpapier te zoeken.  De Desert Fox Club, zo noemt het elftal dappere Vlamingen zich. De elf zijn bevriend geraakt met gids Ayman Mohamed in de oase van Farafra aan de rand van de Witte Woestijn.

"Negentig procent van het zwerfvuil is papier. Toiletpapier van de duizenden Europese toeristen die hun behoefte doen in het zand", vertelt Wilfried Vandepitte. "Waarom we zo zeker zijn dat het van westerlingen komt? Omdat de Egyptenaren geen toiletpapier gebruiken. Ze hebben genoeg aan wat water en hun linkerhand. Zoals alle Afrikanen en Aziaten. Alleen wij hebben papier nodig. Bergen papier. En dat blijft daar allemaal achter."

Volgens hem hoeven ze niet bang te zijn om stront aan de handen te krijgen. De poep verweert namelijk, de keutels drogen op, waarna ze verkruimeld door de wind worden meegevoerd. Het gebruikte papier verteert echter niet. "De toeristen stoppen dat onder het zand of onder een steen en een paar dagen later komt dat aan de oppervlakte. En uiteindelijk waait dat allemaal tegen de weinige struiken in de woestijn."


"I need TP for my bunghole!"

Wolverhampton Wanderers naar Premier League

Wolverhampton Wanderers speelt volgend seizoen in de Premier League. De Engelsen wonnen vandaag met 1-0 van Queens Park Rangers, en zijn daardoor sowieso gepromoveerd.

Sylvan Ebanks-Blake maakte de enige en dus winnende goal. Door de zege is Wolverhampton niet meer te achterhalen door nummer drie Sheffield United. Birmingham City staat op de tweede plaats, een plek die ook recht geeft op rechtstreekse promotie.

Wolverhampton Wanderers promoveerde in 2003 ook naar de Premier League, maar degradeerde een seizoen later alweer. Charlton Athletic, dat in 2006/'07 nog op het hoogste niveau acteerde, degradeerde vandaag naar de League One.

Zwolse supporters helpen Fortuna Sittard

De supporters van FC Zwolle zijn een ludieke actie gestart. Zij willen het noodlijdende Fortuna Sittard namelijk de helpende hand bieden. De Limburgse formatie moet namelijk vrezen voor haar toekomst, nadat de fusie met Roda JC afketste.

Het ingezamelde geld zal worden gebruikt om nieuwe wedstrijdshirts voor FC Zwolle te kopen. Deze shirts worden vervolgens gesigneerd, waarna ze aan de loterij van Trots op Fortuna (TOF) worden geschonken. Vrijdag werd het eerste shirt aan een delegatie van Fortuna Sittard overhandigd.

De actie van de Zwollenaren staat overigens niet op zichzelf. In het verleden bevond FC Zwolle zich namelijk ook een aantal keer aan de rand van de afgrond. In 1982 en 1990 kon de club ternauwernood van faillissement worden gered. Dit had men te danken aan de inzet van mensen, die de Zwolse formatie een warm hart toedroegen.

Het doel van de actie is in elk geval om een klein steentje bij te dragen aan het voortbestaan van Fortuna Sittard.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk even op FOK!sport!

Nadal naar finale Monte Carlo

Rafael Nadal is morgen de tegenstander van Novak Djokovic in de finale van het toernooi in Monte Carlo. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg in de halve eindstrijd de als vierde geplaatste Schot Andy Murray met 6-2 en 7-6.


Murray, die matig serveerde, had vooral in de eerste set erg veel moeite om zijn opslagbeurten te behouden. Nadal wist driemaal te breken en won zo de eerste set.

In het tweede bedrijf leek een break in de vierde game het genadeschot voor Murray maar bij de stand 5-3 wist hij terug te slaan en een tiebreak af te dwingen. In die tiebreak kwam de Schot knap terug van een 0-3 achterstand tot 4-5. Nadal dwong vervolgens op de service van Murray een matchpoint af en de Spanjaard wist die ook te benutten.

Vogels, Rijnsburg kampioen, degradatie Geinoord

De eerste beslissingen in de zaterdaghoofdklasse zijn vanmiddag gevallen. Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels mochten zich tot afdelingskampioen kronen, Geinoord is gedegradeerd.

Rijnsburgse Boys, dat het gehele seizoen domineerde in de hoofdklasse A en pas één keer verloor, werd kampioen door een 2-0 overwinning op Quick Boys. Concurrent Capelle, dat ook punten moest verspelen om de titel mogelijk te maken, verloor kansloos met 3-0 bij Katwijk. De Uien zijn hierdoor voor de derde keer in vier jaar afdelingskampioen.

IJsselmeervogels doet het zelfs nog iets beter. De Rooien uit Bunschoten-Spakenburg pakten de vierde afdelingstitel in vijf seizoenen, tevens de dertigste in de clubhistorie. IJsselmeervogels had dit seizoen geen specifieke concurrenten in de titelrace. De achtervolgers wisselden wekelijks en waren stuk voor stuk niet constant genoeg. Vandaag won IJsselmeervogels met 1-6 bij Geinoord.

De titel van IJsselmeervogels viel daarom samen met een degradatie. Voor Geinoord uit Nieuwegein viel het doek. De ploeg promoveerde vier jaar geleden voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de hoofdklasse en hield het er knap drie seizoenen achter elkaar uit. Dit seizoen lukte het niet. Met vijftien punten uit 23 duels is het onmogelijk geworden om degradatie te ontlopen.

Morgen volgt zoals altijd het complete overzicht met uitslagen, standen en topscorers.

Zwolse supporters helpen Fortuna Sittard

De supporters van FC Zwolle zijn een ludieke actie gestart. Zij willen het noodlijdende Fortuna Sittard namelijk de helpende hand bieden. De Limburgse formatie moet namelijk vrezen voor haar toekomst, nadat de fusie met Roda JC afketste.

Het ingezamelde geld zal worden gebruikt om nieuwe wedstrijdshirts voor FC Zwolle te kopen. Deze shirts worden vervolgens gesigneerd, waarna ze aan het de loterij van Trots op Fortuna (TOF) worden geschonken. Vrijdag werd het eerste shirt aan een delegatie van Fortuna Sittard overhandigd.

De actie van de Zwollenaren staat overigens niet op zichzelf. In het verleden bevond FC Zwolle zich namelijk ook een aantal keer aan de rand van de afgrond. In 1982 en 1990 kon de club ternauwernood van faillissement worden gered. Dit had men te danken aan de inzet van mensen, die de Zwolse formatie een warm hart toedroegen.

Het doel van de actie is in elk geval om een klein steentje bij te dragen aan het voortbestaan van Fortuna Sittard.

Argentijns talent zegt 'nee' tegen United

Javier Pastore, middenvelder van het Argentijnse Club Atlético Huracán, wil niet naar Manchester United. De zaakwaarnemer van het talent zegt dat Pastore niet naar een grote topclub wil.

De Mancunians deden een bod van tien miljoen euro op de 19-jarige speler, maar de Argentijn viel niet voor het grote geld. "Hij wil naar een club waar hij kan spelen en groeien, hij is niet geïnteresseerd in geld", aldus Pastore's zaakwaarnemer Marcelo Simonian.

Niet alleen Manchester United zit achter Javier Pastore aan. Ook Lazio Roma is in de markt. Simonian: "Ik heb nog niets vernomen van Lazio, maar dit kan een interessante club voor hem zijn."

'Panathinaikos vangt bot bij Tomasson'

Jon Dahl Tomasson speelt volgend seizoen gewoon voor Feyenoord. Eerder deze week maakte het Panathinaikos van trainer Henk ten Cate bekend dat het verregaande interesse in de Deen had.

Tomasson heeft geen zin in een Grieks avontuur. Dit meldt RTV Rijnmond zaterdag. Het contract van de Deen bij Feyenoord loopt nog twee seizoenen door, en de Deen wil zijn contract graag uitdienen.

Behalve Tomasson zou ook Mounir El Hamdaoui in de belangstelling van de Grieken staan. De aanvaller van AZ zou zo'n twaalf miljoen euro moeten kosten voor de club van trainer Henk ten Cate.

Uitslagen Jupiler League speelronde 35

Dit weekend werd in de Jupiler League de 35e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

RKC heeft gisteravond met duidelijke cijfers gewonnen van Excelsior. In Rotterdam verloor de thuisploeg met 0-5 van de club uit Waalwijk. Doordat FC Dordrecht in eigen huis won van FC Omniworld blijven de Schapenkoppen aan kop in de zesde periode.

De wedstrijd tegen Excelsior was een speciale voor Johan Voskamp. De spits van RKC kwam eerder dit seizoen nog uit voor Excelsior, maar mocht daar weg. RKC pikte hem op en kreeg vanavond uitbetaald door Voskamp, hij scoorde namelijk drie keer tegen zijn oude club. In de 36e minuut was het Wouter Gudde die de openingstreffer voor zijn rekening nam.

In de tweede helft stond Voskamp op. Na een uur spelen verdubbelde hij de voorsprong. Zeven minuten later maakte hij zijn tweede van de avond en gooide de wedstrijd op slot. In de slotfase pikte Ferne Snoyl ook nog zijn doelpunt mee. Vijf minuten voor tijd maakte Voskamp zijn hattrick vol door de 0-5 te maken.

VVV-Venlo won met 4-0 van FC Emmen. Met nog drie wedstrijden te gaan en een voorsprong van zes punten op RKC kan VVV volgende week kampioen worden als ze thuis aantreden tegen Haarlem. De ploeg is dan wel afhankelijk van het resultaat van RKC, dat op bezoek gaat bij Fortuna Sittard.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
FC Zwolle Fortuna Sittard 2-1
Helmond Sport FC Den Bosch 3-0
MVV SC Cambuur-Leeuwarden 1-2
TOP Oss AGOVV Apeldoorn 1-1
RBC Roosendaal FC Eindhoven 1-2
FC Dordrecht FC Omniworld 2-1
Haarlem Go Ahead Eagles 1-2
BV Veendam Telstar 1-0
Excelsior RKC Waalwijk 0-5
VVV-Venlo FC Emmen 4-0

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VVV-Venlo 35 23 5 7 74 80 - 35
2 RKC Waalwijk 35 17 17 1 68 63 - 26
3 SC Cambuur-Leeuwarden 35 18 9 8 63 63 - 47
4 FC Zwolle 35 17 8 10 59 55 - 45
5 MVV 35 14 12 9 54 53 - 37
6 Excelsior 35 14 12 9 54 49 - 41
7 Go Ahead Eagles 35 12 14 9 50 37 - 37
8 Haarlem 35 15 5 15 50 41 - 51
9 Helmond Sport 35 13 10 12 49 48 - 46
10 FC Den Bosch 35 13 8 14 47 56 - 49
11 FC Dordrecht 35 12 10 13 46 45 - 37
12 AGOVV Apeldoorn 35 13 7 15 46 55 - 63
13 TOP Oss 35 11 9 15 42 49 - 58
14 FC Emmen 35 11 8 16 41 45 - 66
15 RBC Roosendaal 35 11 7 17 40 42 - 49
16 Telstar 35 9 11 15 38 40 - 52
17 BV Veendam 35 10 9 16 36 43 - 61
18 Fortuna Sittard 35 9 8 18 35 36 - 55
19 FC Eindhoven 35 7 14 14 35 54 - 76
20 FC Omniworld 35 7 5 23 26 37 - 60

Topscorers:
#SpelerClubDoelpunten
1Calabro VVV-Venlo 23
2Koç FC Eindhoven 18
=Plet Telstar 18
4Ars RBC Roosendaal 17
=Thiebaut MVV 17
6Keisuke Honda VVV-Venlo 16
7Benson RKC Waalwijk 13
=Bokila AGOVV Apeldoorn 13
=Höcher Helmond Sport 13
=Mertens AGOVV Apeldoorn 13

Programma:
DatumThuisUit
vr 24/4 TOP Oss Helmond Sport
vr 24/4 Telstar MVV
vr 24/4 Go Ahead Eagles BV Veendam
vr 24/4 FC Omniworld Excelsior
vr 24/4 FC Dordrecht SC Cambuur-Leeuwarden
vr 24/4 FC Eindhoven FC Zwolle
vr 24/4 AGOVV Apeldoorn RBC Roosendaal
vr 24/4 FC Emmen FC Den Bosch
vr 24/4 VVV-Venlo Haarlem
vr 24/4 Fortuna Sittard RKC Waalwijk

Topclubs achter Villarreal-verdediger aan

Diego Godín staat in de belangstelling van Real Madrid en AC Milan. De verdediger van Villarreal maakt een uitstekend seizoen door, en dat lijkt zijn vruchten af te gaan werpen.

De Uruguayaan moet ongeveer veertien miljoen euro gaan kosten, aldus Corriere dello Sport. Godín speelt sinds medio 2007 bij Villarreal. Hij acteerde tot nu toe in 49 competitieduels voor de Spaanse subtopper en scoorde één keer. Eerder kwam de 28-voudig international uit voor Nacional en Cerro Porteño.

Drachtster straten bezaaid met lijken

In Drachten moet het winkelend publiek vandaag met afschuw door de straten hebben gelopen. Maar liefst zestien lijken lagen er verspreid over het centrum van de Friese plaats. Het blijkt hier te gaan om nep-lichamen, bedekt met een wit kleed.

Het draait hier allemaal om een bizar kunstwerk. Henk Hofstra heet de kunstenaar, die mogelijk veel subsidie heeft gekregen voor zijn levenswerk. Hij heeft het kunstobject de naam 'Het feest, de afrekening' gegeven.

De lichamen liggen over de hele binnenstad van Drachten. Voor 'het feest' zorgt een groep vrolijk versierde mensen, die met een bus langs de geliquideerde lijken rijdt.

Tegen spam valt eigenlijk niets te doen

Een van de grootste kwelgeesten van het internet blijkt ook het klimaat te verpesten. Spam, ongewenste elektronische post, is verantwoordelijk voor 0,2 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2.

Dat mag niet veel lijken, maar de 62 biljoen (62.000 miljard) spamberichten die vorig jaar werden verstuurd, verbruikten gezamenlijk 33 miljard kilowattuur elektriciteit, blijkt uit onderzoek door ICF International, een Amerikaanse onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in klimaatverandering.
Dat is éénderde van het totale Nederlandse energieverbruik, berekent Milieu Centraal, en het staat gelijk aan de stroomproductie van ongeveer tien middelgrote energiecentrales.

Spam is vooral schadelijk voor het klimaat als het de gebruiker thuis of op zijn werk weet te bereiken. De meeste energie - ruim 80 procent - wordt verspild als de ongewilde post de mailbox van de ontvanger haalt, zegt Toralv Dirro van virusbestrijder McAfee, opdrachtgever van het onderzoek.
Tijdens het openen, lezen en verwijderen van spam verbruiken pc en monitor onnodig energie (wereldwijd 17,7 miljard kWh per jaar) en ook het terugvinden van mails die door filtersoftware ten onrechte is aangemerkt als spam (de 'false positives') vreet stroom: 9 miljard kWh.

Efficiënt filteren kan de schade aanzienlijk beperken: spamfilters zijn weliswaar verantwoordelijk voor 16 procent van het totale energieverbruik, maar voorkomen dus dat lezers aan de slag gaan met spammailtjes. Als alle filters uitgeschakeld zouden worden, zou de broeikasemissie vijf keer hoger uitvallen, stellen de onderzoekers.

'Spam kan daarom het best op een centrale plek worden gefilterd', zegt Dirro. Bijvoorbeeld door internetaanbieders, of op de mailserver van een onderneming. 'Deze software is vaak krachtiger en efficiënter dan antispampakketten voor op de pc.'

Maar, zegt Dirro, het effectiefst zou het zijn om te voorkomen dat spam ontstaat. Toen in november vorig jaar de Amerikaanse internetaanbieder McColo uit de lucht werd gehaald, die zijn diensten aanbood aan enkele van 's werelds grootste spammers, daalde de hoeveelheid spam korte tijd met 70 procent.

Inmiddels hebben de verstotenen onderdak gevonden bij andere malafide aanbieders of bij zogenoemde botnets, waardoor de spamstroom weer op het oude niveau is. De ondergang van McColo toont volgens Dirro aan dat een actieve jacht op onbetrouwbare internetaanbieders effect heeft.

Een probleem is echter dat spammers overal ter wereld zitten. 'Het is vrijwel onmogelijk bijvoorbeeld vanuit Duitsland een malafide internetaanbieder in Korea op te doeken', zegt hij.
Dirro erkent dat op de geclaimde besparingen wel iets valt af te dingen. Als spam verdwijnt, betekent dat niet dat de uitstoot van CO2 met 0,2 procent zal dalen. 'Alleen al omdat er vrij veel computergebruikers zijn die hun pc nooit uitzetten.'

Hoop dat het fenomeen ooit zal verdwijnen, heeft hij niet. 'Elke paar jaar komt er wel iemand die zegt dat hij de oplossing tegen spam heeft gevonden. Maar telkens weer blijkt dat het niet werkt. Zolang er geld valt te verdienen, zullen criminelen ongewenste mail blijven verzenden.'


Tegen spam valt eigenlijk niets te doen  (foto: DAG)

Trouw-cartoonist wint prijs World Press Cartoon

Politiek tekenaar Tom Janssen heeft de tweede prijs gewonnen in de categorie editorial cartoon van de World Press Cartoon 2009. Janssen heeft de prijs op 17 april in het Sintra Museum of Modern Art in Lissabon in ontvangst genomen.

Dat heeft de Stichting Pers & Prent bekendgemaakt. De winnende tekening die op 18 maart 2008 in Trouw verscheen, heeft de crisis op Wall Street als onderwerp. Op de prent is de skyline van Manhattan te zien met rechtopstaande dominostenen als de wolkenkrabbers van zakendistrict Wall Street.

World Press Cartoon reikt jaarlijks drie prijzen uit per categorie (actuele tekeningen, grappen en karikaturen) en kiest onder de drie koplopers de prijswinnaar van de Grand Prix. De Mexicaan Rogelio Naranjo mocht ook de Grand Prix in ontvangst nemen. De prijzen in de categorie 'editorial cartoon' worden internationaal gezien als de meest prestigieuze op het gebied van de politieke spotprent.

Trouw-cartoonist wint prijs World Press Cartoon  (foto: ANP)

[NHL] Uitslag Penguins - Flyers

De Philadelphia Flyers hebben wederom een nederlaag moeten slikken tegen de Pittsburgh Penguins. Dit keer speelden ze stukken beter dan in de eerste wedstrijd, maar een tweetal domme straffen van de Flyers in overtime bracht de beslissing.

Man van de wedstrijd was Bill Guerin. Hij maakte twee goals, terwijl zijn laatste play-offgoal van 18 april 2000 dateert. Evgeni Malkin maakte de andere goal, en zorgde voor twee assists. Verder speelden de beide goalies, Marc-Andre Fleury (Penguins) en Martin Biron (Flyers) erg goed.

De Flyers kwamen in de eerste periode op voorsprong door een goal van Scott Hartnell. Hij wist een schot van Matt Carle van richting te veranderen. In deze periode domineerden de Flyers. De Penguins wisten weliswaar twaalf keer op doel te schieten, maar waren zelden echt gevaarlijk. Penguins-goalie Fleury moest daarentegen een aantal keren zijn reflexen gebruiken.

In de tweede periode veranderde het wedstrijdbeeld en kwamen de Penguins wat beter in hun spel. Dit resulteerde in een goede powerplay-aanval met Sidney Crosby die de puck naar Malkin passte bij een uitbraak. Malkin gaf vervolgens een crosspass op Bill Guerin die vrij stond, en deze wist Martin Biron, die als gevolg van de crosspass uit positie was, te verschalken.

In de derde periode vielen twee goals. Eerst scoorde Darroll Powe met verrassend afstandsschot dat houdbaar leek voor Fleury. De Penguins werden steeds wanhopiger omdat ze er niet echt meer doorheen kwamen, en gingen uit de vreemdste posities op doel schieten. Er was wederom een powerplay nodig om te scoren. Kristopher Letang schoot van afstand de puck binnen via de schaats van Evgeni Malkin, die het doelpunt op zijn naam kreeg.

In de overtime periode ging het spel gelijk op met goede kansen aan beide kanten. De Flyers kwamen in overtalsituatie door een straf van Hal Gill, maar wisten hier niet van te profiteren. Mike Knuble kon door goed verdedigen van de Penguins geen goede positie voor de goal van de Penguins krijgen, en haalde uit frustratie, zonder dat de puck in de buurt was Letang neer. Vlak daarna kreeg Claude Giroux een penalty omdat hij bewust de stick van Chris Kunitz brak. Uit de vijf-tegen-driesituatie die ontstond wisten de Penguins te scoren via Bill Guerin. De stand in de serie is nu 2-0 in het voordeel van de Penguins.

[NHL] Uitslag Devils - Hurricanes

De Carolina Hurricanes hebben de stand in de play-offserie tegen de New Jersey Devils gelijk getrokken. Nadat ze de eerste wedstrijd vrij kansloos verloren met 4-1, werd nu met 2-1 gewonnen in de extra tijd. Verdediger Tim Gleason maakte de winnende treffer.

Devils-captain Jamie Langenbrunner raakte in de tweede periode geblesseerd bij het nemen van een afstandsschot en keerde niet meer terug in de wedstrijd. Als gevolg moesten de Devils hun lines door elkaar gooien, en dat kwam het spel niet ten goede. De Hurricanes domineerden namelijk in de extra tijd. De puck was een minuut lang op de helft van New Jersey voordat Gleason de winnende treffer maakte met een laag afstandsschot.

De overige twee goals werden gemaakt door Devils-topscorer Zach Parise en Hurricanes-topscorer Eric Staal. De Hurricanes speelden deze wedstrijd een stuk fysieker dan in de eerste, en dit betaalde zich uit. Als gevolg kon er ook vaker op doel worden geschoten. De stand in de serie is nu 1-1, en het circus verhuist nu van New Jersey naar Carolina.

[NHL] Uitslag Canucks - Blues

De Vancouver Canucks hebben dankzij een 3-0 overwinning een 2-0 voorsprong genomen in de serie tegen de St. Louis Blues. Canucks-goalie Roberto Luongo stal wederom de show, hij stopte dit keer alle dertig schoten van de Blues.

"Sick," zo omschreef Canucks-aanvaller Alex Burrows het optreden van Luongo. "Ongelofelijk, zoveel goede reddingen, vooral in de eerste en tweede periode, hij heeft ons echt in de wedstrijd gehouden." Luongo stopte in de eerste periode zeven schoten, en in de tweede negen, waaronder een fantastische redding die het hele stadion op de banken kreeg.

De Blues wisten achteraf wel waarom ze niet scoorden. David Backes, die vijf schoten op doel had: "Hij is zo'n beetje de beste keeper in de wereld, dus dan moet je screens zetten zodat hij de puck niet kan zien. Dat deden we veel te weinig, en dan krijg je een lastige avond."

Mats Sundin maakte de openingstreffer voor de Canucks aan het einde van de tweede periode. Burrows maakte de tweede, en Henrik Sedin maakte vlak voor tijd een treffer in het lege net. Blues-coach Andy Murray: "We speelden beter dan in de eerste wedstrijd, maar het was niet goed genoeg. Om een team als dit te verslaan moeten we echter super spelen, en dat deden we niet. Hopelijk doen we het thuis beter."

Records voor Verlinden, Van Aggele

Joeri Verlinden heeft bij de Swim Cup in Amsterdam het bijna twaalf jaar oude Nederlands record op de 200 meter vlinderslag verbeterd.

Verlinden tikte aan in 1.57,45. Het oude record stond sinds augustus 1997 met 1.58,43 op naam van Stefan Aartsen.

Robin van Aggele verbeterde wederom het Nederlands record op de 50 meter schoolslag. Hij tikte aan in een tijd van 27,23. Vanmorgen had hij het record al verbeterd naar 27,58.

Opnieuw Nederlands record Driebergen

Nick Driebergen heeft bij de Swim Cup in Amsterdam het Nederlands record op de 50 meter rugslag wederom verbeterd. Nadat hij vanmorgen al tot 25,58 kwam, zwom hij vanmiddag naar 25,29.

Overigens was de tijd niet genoeg om een ticket te bemachtigen voor het WK komende zomer in Rome. De limiet hiervoor staat op 25,23. Driebergen verbeterde donderdag ook al het Nederlands record op de 200 meter rugslag.

Bloed, zweet en speeksel in Fight Night Round 4 video's

Electronic Arts komt deze zomer met Fight Night Round 4 voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Fight Night Round 4 is het tweede deel van de serie die op de huidige generatie consoles zal verschijnen. De game belooft een compleet nieuw animatiesysteem met zich mee te brengen waar eindelijk ook lengte en bereik een rol in spelen. Vandaag zijn er twee video's verschenen die de verbeteringen van de gameplay duidelijk in beeld brengen.


SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 debuut trailer

Na het naar onze mening teleurstellende SOCOM: Confrontation komt Slant Six met het derde deel van de Fireteam Bravo-serie: SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 voor de Playstation Portable. Het tweede deel werd nog gemaakt door Zipper Interactive en scoorde bij ons een mooie 80. Fireteam Bravo 3 staat gepland voor later dit jaar. Vandaag hebben we de eerste trailer van de game.

Bernanke: geen complexe leningen meer

Opperbaas van de Amerikaanse centrale bank de Fed, Ben Bernanke, tolereert niet meer dat financiële bedrijven te complexe leningen aan de man proberen te brengen. Tegelijkertijd benadrukte hij wel dat innovaties in de financiële sector niet geheel moeten worden onderdrukt.

Dit zei Bernanke vrijdag in een speech. "De uitdaging voor toezichthouders is om de juiste balans te vinden. Ze moeten streven naar de hoogst mogelijke standaard om consumenten te beschermen zonder de gunstige effecten van innovatie geheel weg te nemen op het gebied van consumentenkeuze en toegang tot krediet", aldus Bernanke.

Volgens de Fed-voorzitter maken sommige aanbieders hun financiële producten bewust ingewikkeld om er op die manier het meeste geld aan te verdienen: "In zulke gevallen is directe regulatie, inclusief het verbieden van bepaalde praktijken, wellicht de enige manier om de juiste bescherming te bieden."

Fed-voorzitter Ben Bernanke

Wedstrijdverslag StarCraft II

In StarCraft II wordt het verhaal van de Protoss, de Terran en de Zerg uit het originele verhaal vervolgd. Deze krachtige, maar verschillende rassen zullen nogmaals botsen in dit real-time strategy vervolg op het originele spel, StarCraft.

Twee game balance designers, Matt Cooper en David Kim, nemen het tegen elkaar op in de strijd die te zien is in het onderstaande Battle Report. Het geheel is voorzien van enthousiast commentaar waardoor het net lijkt alsof je een voetbalwedstrijd zit te kijken.

VS woedend over vrijspraak Bin Laden

Amerikanen hebben woedend gereageerd op de 'vrijspraak' van Osama Bin Laden in het AVRO-programma Advocaat van de Duivel. Rudy Giuliani, burgemeester ten tijde van 9/11 in New York, heeft samen met andere Amerikaanse politici het programma sterk veroordeeld.

Giuliani voelt zich geschoffeerd door de show, die volgens hem een geschifte boodschap de wereld instuurt: "Het enige wat dit is, is brandstof voor gekke complottheorieën en dat is een belediging voor de slachtoffers, en hun nabestaanden."

"De Advocaat van de Duivel wil aantonen dat achter elk verhaal een ander verhaal steekt. Een verhaal dat wij misschien liever niet willen horen", motiveren de makers achter het programma. Bin Laden, verdedigd door meester Gerard Spong, werd door de jury op twee van de drie aanklachten vrijgesproken wegens gebrek aan overtuigend bewijs.

Zij achten het onbewezen dat Bin Laden achter 9/11 zit en leider van Al-Qaida is. Wel werd Bin Laden schuldig aan terrorisme bevonden.

Bin Laden was vroeger een protegé van de Amerikaanse overheid, ten tijde van de Afghaanse Oorlog (1979-1989) tegen voormalig Sovjet-Unie. Ook trainde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toen de manschappen van Bin Laden en ontwierpen zij de bunkergrotten van Tora Bora.

Vonnis Bin Laden in Advocaat van de Duivel (deel 1 van 4)

Asielzoekers met elkaar in gevecht

In het asielzoekerscentrum van Middelburg zijn vier gewonden gevallen toen twee groepen bewoners met elkaar op de vuist gingen. Een asielzoeker is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. Ook enkele agenten liepen lichte verwondingen op.

Zo'n vijftig Somaliërs en Irakezen kregen het met elkaar aan de stok. Volgens de politie was het gisteravond al onrustig in het centrum, maar toen kon de rust snel hersteld worden.

Wat er vanmiddag precies aan de hand was, is niet duidelijk.

Met dank aan Fredo55 en Da_Sandman voor de submit.

Djokovic naar finale Monte Carlo

Novak Djokovic heeft zich voor de finale van het toernooi in Monte Carlo geplaatst. In de halve eindstrijd was hij met 4-6, 6-1 en 6-3 de Zwitser Stanislas Wawrinka de baas.

Dankzij een break in de negende game wist Wawrinka de eerste set naar zich toe te trekken. In het vervolg van de partij was Djokovic de betere. In het derde bedrijf kwam de Zwitser nog wel op een 2-0 voorsprong, maar Djokovic maakte korte metten met de aspiraties van de Zwitser en won de vier volgende games. Bij de stand 5-3 benutte Djokovic zijn derde matchpoint om de partij naar zich toe te trekken.

Scheringa: "Ga ervan uit dat Dembélé blijft"

Het kampioenschap is bijna binnen en de interesse voor spelers van AZ zal toenemen. Toch denkt AZ-voorzitter Dirk Scheringa dat Moussa Dembélé in Alkmaar blijft.

De Belgische aanvaller staat sinds de zomer, toen hij imponeerde op de Olympische Spelen, in de belangstelling van verschillende Europese (top)clubs. "Moussa wil voorlopig zijn contract niet verlengen, maar hij heeft hier nog een contract tot 2011", vertelt Scheringa in het Belgische Het Nieuwsblad. "Hij is nog jong en kan hier nog veel leren. Ik ga ervan uit dat hij hier volgend jaar nog altijd speelt."

Dembélé zelf hield zich onlangs in het Algemeen Dagblad op de vlakte over zijn toekomst. "Ik wil nu even niks. Ik heb geen haast. Na de titel zie ik wel hoe mijn toekomst eruit ziet en of we een keer gaan praten over mijn contract."

Tilburg viert 200 jaar stadsrechten

Tilburg viert vandaag dat het precies 200 jaar stadsrechten heeft. Op 18 april 1809 kreeg de Brabantse stad bij Koninklijk Besluit stadsrechten, drie weken nadat Lodewijk Napoleon er een bezoek bracht. Op dat moment had de stad zo'n 9000 inwoners. Nu zijn er dat ruim 200.000.

In de binnenstad van Tilburg zijn vandaag allerlei activiteiten. Zo zijn er theatervoorstellingen, optochten en parades, een kinderfestijn en een afsluitend slotspektakel.

Die grote finale vindt op de Heuvel plaats. Vuurwerk, licht, geluid en speciale effecten sluiten de festiviteiten af. Les Commandos Percu en Transe-Express zorgen letterlijk voor een 'hoogstaand' concert.

Brein dringt aan op gecensureerd internet

Stichting Brein is in zijn nopjes met de veroordeling  van de vier oprichters van The Pirate Bay.  De copyrightwaakhond ziet hierin namelijk voldoende reden om bij de rechter een verbod op doorgifte van de populaire torrentsite te forceren, zeker nu ze hebben aangegeven dat The Pirate Bay gewoon online blijft.

Brein stelt dat, nu de site door een Zweedse strafrechter als illegaal is bestempeld, er voldoende grond is isp's te dwingen de toegang tot thepiratebay te blokkeren.  Of die blokkade er ook zal komen valt nog te bezien, aangezien Nederland vrij duidelijke wetten heeft tegen een dergelijke verregaande vorm van censuur.

"Een blokkering van de toegang tot een site door een provider betekent dat de abonnees van die provider niet meer bij de site kunnen komen. Een provider zou dat kunnen weigeren door te bestrijden dat de site illegaal is. Met het Zweedse vonnis in de hand lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een rechter dat argument in geval van Thepiratebay zal accepteren" aldus Brein in een persbericht.

Naast een blokkade op thepiratebay.org is Brein sinds kort ook actief op jacht naar zogenaamde nzb-sites.  NZB bestanden zijn het usenet equivalent van torrents.  Recentelijk sloot nzb-portal.nl  haar site na een dagvaarding van Brein te hebben ontvangen.  Desondanks blijven enkele honderden anderen, zoals nzbindex.nl en binsearch.info, gewoon beschikbaar, waardoor Brein vooralsnog weinig echte resultaten boekt in hun eeuwigdurende jacht tegen de 'internetpiraat'.

The Pirate Bay heeft overigens al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan en heeft er vertrouwen in alsnog te worden vrijgesproken.  Mocht dat inderdaad gebeuren valt nog te bezien of Brein die uitspraak net zo belangrijk vindt als de huidige.

Vul ook onze poll  hierover in... 

  

 

Bakkal blij met komst van Rutten

Otman Bakkal is blij met de komst van Fred Rutten bij PSV. De middenvelder werkte bij FC Twente en bij PSV al samen met de trainer.

Als huurling speelde Bakkal een jaar bij FC Twente. "Destijds maakte hij een goede indruk, maar ik kende hem al wat langer", aldus de middenvelder tegen PSV TV. "Ik heb hem al leren kennen toen hij nog in de jeugdopleiding van PSV zat. Ik ken hem goed. Ik denk dat hij kort op de groep zit. Hij eist heel veel van de spelersgroep, maar aan de andere kant geeft hij ook veel terug."

Bakkal is blij dat Rutten vanaf volgend seizoen de touwtjes in handen heeft in Eindhoven. "In de zin dat het gewoon een goede trainer is. Met de komst van een nieuwe trainer begint iedereen ook weer op nul. Daar ben ik zeker wel blij mee", aldus Bakkal, die dit seizoen vaak bankzitter is.

Lodeweges hoopt op steun PSV-fans

Interim-trainer Dwight Lodeweges hoopt dat de fans van PSV morgen vol achter hun eigen ploeg gaan staan als aartsrivaal Ajax op bezoek komt.

"De supporters hebben altijd het recht om hun mening te geven", doelt Lodeweges op de vele spreekkoren richting algemeen directeur Jan Reker. "Maar ik hoop dat ze meer gefocust zijn op de ploeg."

"Wij moeten ze zelf op de streep trekken, wij moeten verdienen dat ze achter ons gaan staan", gaat hij verder in Het Parool. "Een positieve stemming in het stadion zou ons enorm helpen."

Lodeweges wil Ajax morgen het vuur aan de schenen leggen. "Ajax heeft met 7-0 gewonnen van Willem II. Dat is een andere tegenstander dan PSV, maar ze hebben het wel gedaan. Chapeau, maar wij willen ze morgen op een heet middagje trakteren."



De voorbeschouwing op PSV-Ajax kan je hier vinden.

'Wereldwijde monetaire ineenstorting deze zomer'

De Europese denktank LEAP/E2020 (European Laboratory of Political Anticipation) voorspelt in een nieuw rapport deze zomer een 'wereldwijde monetaire ineenstorting'. De onafhankelijke denktank heeft enigszins een trackrecord opgebouwd door bijvoorbeeld in februari 2006 al te voorspellen dat de kredietcrisis in september 2008 in alle hevigheid zou uitbreken.

China is zo goed als gestopt met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. Het opkomende land is zelfs de Chinese voorraad van 1,9 biljoen dollar aan het afbouwen door massaal grondstoffen als koper, zink en aluminium strategisch in te slaan. Peking zou zich volgens LEAP/E2020 in het geheim begonnen zijn om maatregelen te treffen, om aan het eind van de zomer van 2009 definitief aan de val van de Amerikaanse dollar te ontsnappen.

Groei Chinese buitenlandse reserves 2001-2009 in miljarden dollars


"Als de VS eenmaal bankroet gaat door haar enorme schuldenlast, zal het 'ieder voor zich' zijn, om zo internationaal te kunnen overleven. Dit is geheel in lijn met de afspraken die tijdens de recente G20-top in Londen zijn gemaakt, die neerkomen op het uitbreken van een geopolitieke ontwrichting", aldus de Europese denktank.

LEAP/E2020: "Achter de poppenkast in Londen, waar iedereen deed alsof men geloofde dat er een 'historische internationale samenwerking' aan de gang was, onthulde de G20-top feitelijk enorme meningsverschillen. De Amerikanen en de Britten, met een volgzaam Japan in hun kielzog, probeerden wanhopig om de controle over het wereldwijde financiële systeem te behouden, door iedere vorm van het delen van de macht met andere wereldspelers, tegen te houden of te verzwakken. Maar ze zijn niet langer machtig genoeg om dit doel te bereiken."

Het vasteland van Europa zou het voortouw moeten nemen in het creëren van een nieuwe wereldreservemunt, gebaseerd op werelds belangrijkste valuta. LEAP/E2020: "De Europeanen weten eveneens welke politieke benadering nodig is om de verschillende strategische belangen van de diverse betrokken landen te combineren, wier valuta's de nieuwe internationale reservemunteenheid moeten gaan vormen." Echter faalt Europa hierin door niet tot actie over te gaan.

De denktank voorziet eind deze zomer een faillissement van de VS. Vanaf deze maand zou het gedonder al uitbreken als blijkt hoe de belastinginkomsten (april is de Amerikaanse belastingmaand) van het land flink zijn opgedroogd. De schuldenberg zou oncontroleerbaar groot worden met torenhoge uitgaven (+41%) en instortende belastinginkomsten (-28%).

Belastinginkomsten VS 1920-2010

Van Gaal: "Ajax bijna geen topclub meer"

Louis van Gaal zal niet naar een andere Nederlandse club vertrekken. Dat zegt de oefenmeester van de aanstaande kampioen in Het Parool.

"Ik ga niet naar een andere Nederlandse club, dat heb ik Dirk (Scheringa) beloofd", aldus van Gaal, die daarmee een terugkeer naar Ajax uitsluit. "Ik ga alleen nog maar naar clubs van een bepaald kaliber, en dat is Ajax niet meer."

"Dat waren ze wel", gaat hij verder, "maar nu is Ajax al bijna geen topclub meer." Of AZ de Amsterdamse ploeg inmiddels al heeft verdrongen uit zijn hart? "Ik ben geboren in Amsterdam, dat zal altijd een rol blijven spelen, ik heb bij Ajax gespeeld, ik ben er trainer geweest. Dus dat is een vraag die heel moeilijk te beantwoorden is. Maar ik heb bij AZ fantastisch gewerkt, en dat is voor mij ook belangrijk."

AZ speelt vanavond om kwart voor negen tegen Vitesse.

Startgewichten China

De FIA maakt in het seizoen 2009 voor de start van de race de gewichten van de Formule 1-wagens openbaar, om zo een een idee te geven voor het publiek van de relatieve hoeveelheid brandstof. Hieronder vind je de uitkomsten op een rijtje. De tabellen zijn gesorteerd op gridpositie en op gewicht.

De eerste tien wagens zijn na de kwalificatie op het circuit van Shanghai door de wedstrijdleiding gewogen in het parc fermé; voor de overige wagens hebben de teams zelf het gewicht doorgegeven.

Gesorteerd op startgrid

PosCoureurTeam Gewicht (kg)
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 644
2 Fernando Alonso Renault 637
3 Mark Webber Red Bull Racing 646,5
4 Rubens Barrichello Brawn GP 661
5 Jenson Button Brawn GP 659
6 Jarno Trulli Toyota 664,5
7 Nico Rosberg Williams 650,5
8 Kimi Raikkonen Ferrari 673,5
9 Lewis Hamilton McLaren 679
10 Sébastien Buemi Toro Rosso 673
11 Nick Heidfeld BMW Sauber 679
12 Heikki Kovalainen McLaren 697
13 Felipe Massa Ferrari 690
14 Kazuki Nakajima Williams 682,7
15 Sébastien Bourdais Toro Rosso 690
16 Nelson Piquet jr. Renault 697,9
17 Robert Kubica BMW Sauber 659
18 Adrian Sutil Force India 648
19 *Timo Glock *Toyota 652
20 Giancarlo Fisichella Force India 679,5
*) Timo Glock is vijf plaatsen (van 14 naar 19) teruggezet na versnellingsbakwissel


Gesorteerd op gewicht

PosCoureurTeam Gewicht (kg)
2 Fernando Alonso Renault 637
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 644
3 Mark Webber Red Bull Racing 646,5
18 Adrian Sutil Force India 648
7 Nico Rosberg Williams 650,5
19 *Timo Glock *Toyota 652
5 Jenson Button Brawn GP 659
17 Robert Kubica BMW Sauber 659
4 Rubens Barrichello Brawn GP 661
6 Jarno Trulli Toyota 664,5
10 Sébastien Buemi Toro Rosso 673
8 Kimi Raikkonen Ferrari 673,5
9 Lewis Hamilton McLaren 679
11 Nick Heidfeld BMW Sauber 679
20 Giancarlo Fisichella Force India 679,5
14 Kazuki Nakajima Williams 682,7
13 Felipe Massa Ferrari 690
15 Sébastien Bourdais Toro Rosso 690
12 Heikki Kovalainen McLaren 697
16 Nelson Piquet jr. Renault 697,9
*) Timo Glock is vijf plaatsen (van 14 naar 19) teruggezet na versnellingsbakwissel

'Justitieminister is een pedovriendje'

De Nederlandse zelfverklaarde pedofielenjager Chris Hölsken publiceerde afgelopen donderdag de namen van 13 Belgische pedofielen op zijn website stopkinderporno.com. Er ontstond eerder deze maand al grote verontwaardiging over deze website en Hölsken kreeg talloze dreigtelefoontjes en -mails vanuit België. Zelfs de Belgische minister van Justitie, Stefaan de Clerck bemoeide zich er mee en wilde dat de lijst direct van internet zou verdwijnen; een paar uur later was de website offline. Hölsken noemt De Clerck nu een pedovriendje.

"Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten zeggen, maar na alles wat er de jongste dagen gebeurd is, kan ik maar één ding concluderen: jullie minister van Justitie is een pedovriendje. Hij zou nog liever de pedo's beschermen dan de slachtoffers. Dat noem ik nalatigheid van de ergste soort. Een minister onwaardig", aldus Hölsken.

Lieve Pellens van het federale parket zegt dat zij niets te maken hebben met het feit dat de website offline is. "De site is wellicht gecrasht door de grote toestroom van bezoekers." Omdat het in België bij wet verboden is namen, adressen en foto's openbaar te maken, bevat de site slechts een link naar een Amerikaanse site. "En daar is het juridisch toegelaten om pedofielen met naam en toenaam publiek te maken", zo zegt Hölsken.

Justitie voert al een aantal maanden strijd tegen de website. Er werd een aantal pogingen ondernomen om de plannen van de pedojager te stoppen, maar dat lukte dus niet, omdat Hölsken naar eigen zeggen zijn zaakjes goed heeft geregeld. De minister raadt mensen aan een klacht in te dienen als zij hun naam op de website tegenkomen.

Ook de organisatie Child Focus is tegen de antipedofielenwebsite, omdat deze 'ondemocratisch' en 'onproductief' zou zijn. "Vanuit het oogpunt van de slachtoffers en de maatschappij moet de kans op hervallen zo klein mogelijk gehouden worden. De daders moeten tijdens en na hun straf in therapie en op controle. Hun motivatie daarvoor, en dat bevestigen alle experts, is een perspectief op reïntegratie in de samenleving. Indien zij publiekelijk aan de schandpaal worden genageld, valt dat perspectief weg, omdat op die manier een integratie veel moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt", zo luidt het commentaar van de organisatie. "Door de namen publiek te maken, krijgen de daders bovendien een bijkomende straf. Het belangrijkste is echter dat de slachtoffers van die daders daardoor ook bekend worden gemaakt, en dat vaak tegen hun eigen wil in. De slachtoffers zijn dus ook slachtoffers van de website"

Hölsken is niet van plan om op te geven. "Vanaf morgen (vandaag, red) zijn we weer online via stopkinderporno.tk. Het zal mijn tegenstanders misschien spijten, maar dat ze maar niet denken dat ze nu al van mij verlost zijn. Ik heb nog wel een aantal dingen achter de hand. Ze mogen de site zoveel saboteren als ze willen, we zullen altijd wel een manier vinden om online te raken. Daar mag je zeker van zijn."

Het federale parket in België onderzoekt in de tussentijd of Hölsken vervolgd kan worden.

Heidfeld: "Maximale wat ik er uit kon halen"

Het team van BMW Sauber slaagde er tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van China niet in om in de top tien te eindigen. Kubica noteerde de achttiende tijd, Heidfeld de elfde.

"Mijn eerste en snelste ronde in Q2 was het maximale wat ik uit de auto kon halen. Ik hoopte op een betere ronde in mijn tweede run, maar op de een of andere manier had ik geen grip op zachte banden. We moeten uitzoeken hoe dat kan. Hoewel ik de top tien op een honderste miste, is het duidelijk dat we snelheid te kort komen. Ik hoop dan ook dat de aerodynamische update, die we in de Spaanse Grand Prix zullen krijgen, ons zal helpen," aldus Heidfeld na afloop.

Kubica had het zwaar tijdens de kwalificatie: "De auto had geen grip en was zeer moeilijk te besturen. Ik had het zwaar op de zachte banden. Na vanmorgen had ik dit totaal niet verwacht, omdat het gat tussen de harde en zachte band toen veel groter was. Daarbij maakte ik een fout in Bocht 12, wat me ook veel gekost heeft."

'Geef Chinezen niet te veel vrijheid'

Een vraag over de invloed van de strenge Chinese censuur op films, was voor acteur Jackie Chan aanleiding om te zeggen dat Chinezen niet te veel vrijheid moeten krijgen. "Ik begin steeds meer te geloven dat wij Chinezen controle nodig hebben. Als we te veel vrijheid hebben, doen we alleen nog maar wat we willen."

Chan is van mening dat het Chinese volk niet goed kan omgaan met vrijheid. "Ik weet niet of het wel goed is om vrijheid te hebben, ik vind het verwarrend. Als er te veel vrijheid is, zoals tegenwoordig in Hong Kong, ontstaat er chaos."

Hong Kong heeft, als voormalige Britse kolonie, een aparte status binnen de Chinese wet. De stad wordt omschreven als een 'speciale bestuurlijke regio', waardoor niet alle communistische wetten gelden.

Sutil: "We missen nog neerwaartse druk"

De twee coureurs van Force India presteerden gisteren nog goed, maar tijdens de kwalificatie vandaag voor de Grand Prix van China stonden ze beiden weer achteraan. Adrian Sutil werd negentiende, voor Giancarlo Fisichella.

Sutil klaagde na afloop over een gebrek aan neerwaartse druk. "We wisten wel dat het moeilijk zou worden. We missen nog neerwaartse druk en konden om die reden geen goede balans vinden. Ons belangrijkste doel is om dit te verbeteren, want het is nu erg moeilijk de auto te besturen. De snelheid in de lange runs op vrijdag was wel in orde, dus in de race zouden we het ook beter moeten doen."

"Deze race wordt zwaar, maar we weten dat we in Bahrein een stap vooruit zullen maken. Het belangrijkste is om te finishen en ons best te doen. Maar voorlopig missen we voornamelijk in de langzame bochten nog aërodynamische grip," aldus Fisichella.

Ntibazonkiza mist zijn familie

Saïdi Ntibazonkiza ontwikkelt zich goed bij NEC. De aanvaller uit Burundi is dit seizoen 24 keer in de hoofdmacht begonnen en heeft vijf treffers op zijn naam staan.

Inmiddels is Ntibozankiza steeds vaker een vaste waarde in de hoofdmacht van NEC. Aanvankelijk bracht Mario Been hem regelmatig vijf minuten voor het einde van de wedstrijd in. "Om tijd te rekken. Als de speaker klaar is met het uitspreken van zijn naam, zijn we toch al gauw weer vijf minuten verder," zo liet de aanstaande Feyenoord-coach gekscherend weten.

De 21-jarige aanvaller presteert echter steeds beter bij de Nijmegenaren, vandaar dat de club langere tijd met hem verder wil. Saïdi ontvluchtte het door burgeroorlogen geteisterde Burundi, waar zijn vrouw en 3-jarige zoontje nog steeds wonen. Zij kunnen echter nog niet naar Nederland komen, wat knaagt aan de NEC-aanvaller.

"Alleen is maar alleen. Ik snak naar mijn vrouw en mijn kind. Het zou me zoveel meer rust geven. Ik hoop echt dat ik ze snel zie," zo zei Saïdi in een interview met De Gelderlander.

Trulli en Glock hopen op regen

Het team van Toyota start morgen met een wagen in de top 10. Jarno Trulli noteerde vanmorgen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van China de zesde tijd.

Teamgenoot Timo Glock deed het een stuk slechter. De Duitser reed de veertiende tijd, maar omdat het team tijdens de derde vrije training zijn versnellingsbak verwisselde, werd hij nog eens vijf startplaatsen teruggezet op de grid. Hierdoor start Glock morgen als negentiende.

"Voor mij was het een moeilijke kwalificatie en ik ben teleurgesteld met het resultaat. Na de vrije trainingen van vanochtend dacht ik namelijk echt dat we de snelheid hadden om voorin mee te doen. Net als in Australië verloren we echter wat grip tussen de training en de kwalificatie. Ik moest hard pushen om Q3 nog te halen. Mijn laatste ronde daarin was dan wel weer goed en de zesde plek is ook niet heel slecht. Misschien gaat het morgen regenen, dus er kan nog van alles gebeuren," aldus Trulli.

Glock had tijdens de derde vrije training een probleem met zijn versnellingsbak waardoor deze moest worden verwisseld. "Vanochtend verloor ik een complete sessie door ene versnellingsbakprobleem. In de kwalificatie voelde de auto bovendien niet lekker aan. Door de straf die we hebben, starten we van de laatste rij. Laten we dan maar op regen hopen."

Ibrahimovic prijst doelmannen Inter en Juventus

Inter Milan-spits Zlatan Ibrahimovic vermoedt dat de doelmannen een belangrijke rol zullen spelen in de topper tussen Juventus en Inter Milan, die vandaag gespeeld zal worden.

"We weten dat allebei de ploegen een geweldig doelman hebben. Toen ik bij Juventus kwam (Zlatan speelde tussen 2004 en 2006 bij de Turijnse ploeg, red.), speelde Buffon al op een hoog niveau. Hij was de beste ter wereld en scoren op de training was heel moeilijk," aldus Zlatan.

"Toen ik naar Inter vertrok, ontmoette ik Júlio César en ik kan zeggen dat hij sindsdien erg is gegroeid en net zo goed is geworden als Buffon. Ook hij zit op een geweldig hoog niveau en het is ook erg moeilijk om tegen hem te scoren."

"Het zal zijn alsof er een elfde veldspeler aanwezig zal zijn. Hun aanwezigheid zal vitaal zijn in de Derby d'Italia."

Uitslaande brand in garagebedrijf Delfzijl

Een uitslaande brand in een garagebedrijf aan de Rondeboslaan in Delfzijl heeft vannacht voor veel schade gezorgd. Omstreeks 04:30 uur merkte de politie de brand op, waardoor er verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving zijn ingeschakeld.

Met behulp van een hoogwerker en drie tankautospuiten wist de brandweer de brand te blussen. Bij aankomst was er een flinke rookontwikkeling in het gebouw en niet veel later stond ook het dak in lichterlaaie. De brand bleef beperkt tot een deel van de kantoren en het dak. De showroom en werkplaats daarentegen hebben zwaar rook- en waterschade.

De politie tast nog in het roetzwarte duister naar de toedracht en stelt een onderzoek in. Niemand raakte gewond.

Klik hier voor de foto's.

 

Deventer moordenaar Louwes is weer vrij man

De vrijheidsstraf van Ernest Louwes, veroordeeld in de geruchtmakende Deventer moordzaak, loopt komende week op zijn einde: vanaf woensdag is hij definitief vrij man. Daarmee is het boek van de Deventer moordzaak niet gesloten.

Louwes (55) heeft bij herhaling aangekondigd dat hij niet zal rusten voordat zijn onschuld is aangetoond.

Vanaf woensdag heeft Louwes alle vrijheid in de media zijn zegje te doen - het spreekverbod waaraan hij zich gedurende de tenuitvoerlegging van zijn straf diende te houden, is vanaf woensdag niet meer van toepassing.

Louwes probeerde het verbod eerder dit jaar opgeheven te krijgen omdat hij zich wilde verweren tegen bepaalde publicaties. Een van de meest spraakmakende daarvan was het eerder dit jaar verschenen boek van journalist Bas Haan, waarin deze stelt dat de veroordeling van Louwes terecht is geweest.


Deventer moordenaar Louwes is weer vrij man  (foto: DAG)

Nederlandse marine bevrijdt twintig mensen uit handen piraten

De Nederlandse marine heeft in de Golf van Aden twintig mensen bevrijd die door Somalische piraten waren gegijzeld. De gijzelaars moesten werken op het moederschip dat de Somaliërs gebruikten voor aanvallen op schepen.

Dat heeft een woordvoerder van de NAVO laten weten. De twintig werden bevrijd nadat de Nederlandse marine zeven piraten had overmeesterd.

Nederlandse marine bevrijdt twintig mensen uit handen piraten  (foto: ANP)

Bedenk je laatste fantasie in Final Fantasy Demo-trailers

Als Japanner ben je waarschijnlijk erg blij, want bij de Blu-Ray-release van Final Fantasy Advent Children zit voor onze Oosterse vrienden klein cadeautje: een demo van Final Fantasy XIII. Natuurlijk is menig gamer benieuwd naar bewegende beelden en dat brengen wij jullie vandaag weer. Bekijk hieronder trailers van de langverwachte Final Fantasy XIII.






'Groot deel gemeenten gebruikt schuldhulp verkeerd'

Veertig procent van de Nederlandse gemeenten gebruikt miljoenen euro's uit het potje voor schuldhulpverlening voor andere doeleinden. Dat constateert de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, na een steekproef onder honderd gemeenten. Het rijk maakt jaarlijks tachtig miljoen euro over aan gemeenten om burgers in financiële nood bij te staan.

De secretaris van de NVVK heeft een bericht daarover in De Telegraaf vandaag bevestigd. De brancheorganisatie heeft een brief met haar bevindingen gestuurd aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De leden van de NVVK zijn onder andere gemeentelijke kredietbanken en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening.

"Een deel van het geld gaat bijvoorbeeld naar armoedebestrijding”, legt bestuurslid Aant de Jong uit. "Dat is ook een heel nuttige besteding. Maar daar is het geld niet voor bedoeld." Onlangs kondigde het kabinet aan tot 2011 ter bestrijding van schulden 130 miljoen euro extra te willen overmaken. De NVVK vreest dat de gemeenten ook een deel van dat geld verkeerd gaan besteden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in een reactie dat het "geen geoormerkt geld is. Dus gemeenten mogen de besteding van het geld zelf invullen, zolang het maar wordt aangewend om de armoede te bestrijden." De NVVK beveelt staatssecretaris Klijnsma ook aan om het geld uit dit potje voortaan wèl te oormerken.

Liverpool schorst Itandje voor wangedrag

Liverpool heeft reserve-doelman Charles Itandje een schorsing gegeven van veertien dagen. De 26-jarige Fransman zat te dollen op de tribune gedurende de herdenking van het Hillsborough-drama.

Liverpool heeft vele klachten van fans ontvangen die boos waren over het gedrag van Charles Itandje. "Charles Itandje is nu officieel door de club geschorst voor veertien dagen, terwijl de club zijn gedrag tijdens de Hillsborough-herdenking onderzoekt," zo luidt een verklaring op de clubsite van Liverpool.

Maaskant alweer gepikeerd over de arbitrage

Na afloop van het 4-0 verloren duel bij Heracles Almelo, was NAC-coach Robert Maaskant niet tevreden over het spel van zijn ploeg, maar zeker ook niet over de arbitrage. In de ogen van de coach ging scheidsrechter Ben Haverkort in de situatie rondom de strafschop in de fout.

Scheidsrechter Ben Haverkort gaf Heracles een strafschop, nadat zijn assistent hierop attendeerde. "Ik vind dit een kwalijke zaak. De scheidsrechter heeft het voorval geconstateerd en liet daarna doorspelen. Het kan niet zo zijn dat hij daarna op aanwijzing van de grensrechter of de vierde man alsnog een strafschop geeft," aldus Robert Maaskant tegenover ANP. "Óf we laten de scheidsrechter beslissingen nemen, óf we moeten iedereen maar mee laten beslissen. Dit is al de derde week op rij dat we op deze manier worden benadeeld."

Toch was Maaskant niet alleen kritisch op de leiding. "We hebben niet thuis gegeven. Het was schandalig hoe de voorhoedespelers verstoppertje speelden. Daardoor kwam de defensie onder druk te staan," zo merkte de NAC-coach op.

PvdA aan de slag met erecode salarissen

PvdA-bestuurders in de publieke sector zouden niet meer moeten verdienen dan de minister-president. Partijleider Wouter Bos en voorzitter Liliane Ploumen hebben vandaag laten weten dat zij voor een soort erecode zijn waarbij bestuurders een moreel appel zouden moeten ondertekenen.

Daarmee zouden de PvdA-bestuurders aangeven dat ze in het belang van de publieke zaak genoegen nemen met een redelijk salaris. Ploumen en Bos haken zo aan bij de discussies die deze week oplaaiden over het salaris van de vertrekkende topman bij Aedes, de koepel van woningcorporaties.

Wouter Bos, minister van Financiën (foto: ANP)

AZ-ers blijven met beide benen op de grond

Na de gewonnen competiti ewedstrijd tegen NAC Breda van vorige week had Moussa Dembélé er vertrouwen in dat AZ kampioen zou worden.

"Vitesse is goed, maar wij zijn beter," aldus Moussa Dembélé die wel met beide benen op de grond blijft staan. "We moeten wel normaal blijven doen. Rond de Belgische interlands tegen Bosnië zei iedereen: jongens, dat redden jullie wel. Nou, dat hebben we gezien. Zo mogen wij dus niet denken," aldus de aanvaller tegenover De Telegraaf.

Ook AZ-aanvoerder Stijn Schaars blijft nuchter. "We moeten gewoon winnen. We hebben ons niet anders voorbereid dan anders en doen ook geen gekke dingen. Júist niet, want je moet juist hetzelfde doen als waarmee we tot nu toe zover zijn gekomen."

[Vergeten sporters] Betty Stöve

De sportwereld kent veel vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden goede prestaties hebben neergezet. Het kunnen ook sporters zijn die een korte periode wisten te pieken. Vorige keer ging het over voetballer Ulrich van Gobbel. Ditmaal gaat het over een Nederlandse sportvrouw, namelijk tennisster Betty Stöve.

Betty F. Stöve werd geboren in Rotterdam op 24 juni 1945. In 1966 wint ze de toernooien in Bristol en Tokyo en er lijkt een mooie loopbaan voor haar in het verschiet te liggen. Eind jaren zestig moet ze echter tijdelijk met tennis stoppen omdat ze last kreeg van een slecht functionerende schildklier. Artsen adviseerden haar om te stoppen met tennissen, maar Stöve herstelde en besloot door te gaan. In 1970 pakte ze haar eerste Nederlandse titel in het enkelspel, iets wat ze twee jaar daarna wederom deed.

Overigens was Stöve beter in het dubbelspel, in 1971 won ze zowel het gemengd dubbel als het damesdubbel op 't Melkhuisje met respectievelijk Jean Barclay en landgenote Christina Sandberg. Het jaar erop verdedigde ze die titels met succes en won ook het vrouwen enkel door in de finale Marijke Schaar met 7-5 en 6-3 te verslaan. Ook in 1973 was er succes voor Stöve op 't Melkhuisje. Ook al verloor ze de finale van het gemengddubbel, samen met landgenote Christina Sandberg won ze wel het damesdubbel. In het enkelspel sneuvelde ze al in de derde ronde.

Internationaal was 1977 haar beste jaar. Ze bereikte op 3 juli haar hoogste plek op de wereldranglijst, namelijk vijfde. Stöve wist de finale te bereiken van het damesenkelspel op Wimbledon, die zij verloor van de Engelse Virginia Wade met 4-6, 6-3 en 6-1. Overigens stond ze ook in de finales van het dames- en gemengddubbel maar die verloor zij allebei. Daarnaast werd ze in ons land in 1977 verkozen tot Sportvrouw van het jaar.

Als dubbelspeelster won de Nederlandse tien Grandslams, waarvan zes in het vrouwendubbel en vier in het gemengd dubbel. In zeventien Grandslams stond ze in de finale, waarvan acht in het vrouwendubbel en negen in het gemengd dubbel. In 1972 won Stöve in het vrouwendubbel op zowel Wimbledon, Roland Garros als de US Open. Ook won ze twee keer het dubbelspel van het toernooi dat nu bekend is als het WTA Tour Championships. Dit is het afsluitende toernooi aan het eind van het tennisseizoen, waar alleen de acht beste dubbelspelduo's van het betreffende seizoen aan mogen meedoen. In 1977 deed ze dit samen met Martina Navrátilová en twee jaar later met Françoise Durr.

Na haar actieve carrière was Stöve actief als coach. Zo trainde zij onder meer Hana Mandlíková en Kristie Boogert. Ook was zij jarenlang voorzitter van de WTA Tour Players Association.

Leuk weetje: De rockgroep Bettie Serveert is naar haar genoemd.

KNVB haalt eredivisieclubs vrouwen uit beker

De KNVB heeft de zeven teams die uitkomen in de dames-eredivisie teruggetrokken uit het bekertoernooi. Belangrijkste reden voor deze opmerkelijke beslissing is dat een aantal clubs zeven wedstrijden in 21 dagen moet spelen.

Daarna speelt het Nederlands vrouwenteam een oefeninterland in en tegen IJsland (25 april) en men is bang dat de internationals, van wie de meesten in de eredivisie uitkomen, overbelast raken.

De KNVB zegt verder dat, nu het Nederlands elftal voor het eerst in de geschiedenis op het EK (23 augustus t/m 10 september) speelt, de belangen van de nationale ploeg zwaarder wegen dan die van de clubs.

In het bekertoernooi bij de vrouwen is men inmiddels bij de 1/16 finales.

Engelaar en Elia twijfelachtig tegenover PSV

De aanstaande PSV-coach Fred Rutten zou reeds contact hebben gehad met Orlando Engelaar en Eljero Elia over een mogelijke transfer.

De Telegraaf bericht dat Orlando Engelaar en Eljero Elia zouden zijn benaderd door Rutten, maar beide spelers zetten hun bedenkingen bij een vervolg van hun loopbaan bij PSV. Er is namelijk ook concrete interesse van grote clubs uit topcompetities.

Daarnaast is het ook twijfelachtig of de transfersom van deze spelers niet te hoog gegrepen is voor PSV.

Nog meer pech voor Lucius

In de wedstrijd tegen Heracles liep Theo Lucius een gebroken rib op. Dit blijkt echter niet het enige letsel dat de Feyenoord-verdediger heeft opgelopen. In het ziekenhuis werd het nog erger.

Volgens De Telegraaf heeft Lucius ook een gekneusde kaak opgelopen en drie tanden verloren. Dit gebeurde na zijn blessure in het ziekenhuis. "Ik moest lang wachten en bij het foto's maken werd het me even teveel en ben ik onderuit gegaan," aldus de Feyenoorder. Een gekneusde kaak en het verlies van drie tanden waren het gevolg.

"Het gaat al beter, maar ik voel me nog wel duizelig. Voorlopig moet ik even rust houden. In de competitie kom ik niet meer in actie. Hopelijk halen we de play-offs en kan ik daarin meespelen, zodat ik niet al mijn laatste wedstrijd in het Feyenoord-shirt heb gespeeld."

Ga Barney achterna in PDC World Championship Darts 2009

PDC World Championship Darts 2009 is een dartsgame die 29 mei in Europa uitkomt op zowel de Wii als de DS. De besturing is gemaakt in samenwerking met Phil Taylor, veertienvoudig winnaar van de PDC.

PDC Darts 2009 heeft 18 professionele spelers in de game zitten, nieuw commentaar, een speler editor, een career mode en vrouwelijke dartsspelers.

Bekijk hieronder de officiële trailer.

DiCaprio krijgt lapdance van Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft het eventjes gehad met vrouwen. Tijdens een avondje stappen besloot ze zich dit keer over te geven aan haar heteroseksuele gevoelens en ging dan ook vol voor Leonardo DiCaprio.

De actrice, die onlangs werd gedumpt door haar vriendin, kwam in een Hollywoodse nachtclub in gesprek met DiCaprio. "Leonardo had vrouwelijk gezelschap, maar Lindsay vloog op hem af en eiste al zijn aandacht op. Met succes. De twee hebben uren zitten praten en de drank vloeide rijkelijk", aldus een bron aan de Britse krant The Sun.

"Leonardo kon zijn ogen niet van Lindsay afhouden. De feestgangers waren in shock toen ze ook nog eens pal voor zijn neus sexy ging dansen, maar 'Leo' genoot er zichtbaar van."

Normaal gesproken is de acteur, bekend van onder andere zijn sterfscène in 'Titanic', niet geïnteresseerd in actrices. Alleen topmodellen doen zijn hart sneller kloppen. Zo heeft hij al een relatie met Helena Christensen en Giselle Bundchen achter de rug. Momenteel neukt de mazzelaar met Bar Refaeli.

Het is overigens nog niet bekend of de twee de club samen hebben verlaten. We hopen nog op smaakvolle beelden.

GTA: Chinatown Wars verkoopt ver onder verwachtingen

Het lijkt erop dat de mensen die na Chinatown Wars hoopten dat Rockstar wat meer aandacht aan de Nintendo DS zou gaan besteden teleurgesteld zullen worden. De verkoopresultaten van de nieuwe GTA zijn vrij teleurstellend en daar zou de ontwikkelaar wel eens conclusies aan kunnen gaan verbinden. Waar analisten nog verwachten dat de game tussen de 200.000 en 450.000 keer verkocht zou zijn in de VS in maart, blijkt het werkelijke aantal veel lager: 88.704. Dit dus ondanks de positieve kritieken die de game krijgt.

Toch heeft uitgever Take Two nog niet alle vertrouwen verloren in de game. De totale industrie kromp 17% ten opzichte van maart vorig jaar, dus de game zou het nog prima kunnen gaan doen op de wat langere termijn. In Nederland staat de game al weken in de top-10, maar aangezien we geen exacte cijfers hebben, zegt dat ook niet alles.

En weer iets nieuws op YouTube

Het is je misschien nog niet opgevallen maar op YouTube zijn twee nieuwe dingetjes toegevoegd, twee nieuwe kanalen, eentje voor televisie series en documentaires en eentje voor films. Voorlopig zijn beiden goed gevuld maar vooral met B-films en wat obscure dingen maar toch leuk genoeg om eens wat door te snuffelen.

Update: Weblogger fail, veel doet het niet meer, maar daar staat tegenover dat veel het nog wel doet, sorry..

Van Basten: "Titel AZ goede zaak"

De trainer van Ajax, Marco van Basten, heeft in de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen PSV gezegd dat het niet gebruikelijk is dat de klassieker om de plekken vier en twee gaat.

"Maar de titel van AZ is ook wel eens een mooie afwisseling en voor het Nederlandse voetbal een goede zaak. Voor Ajax niet, het is aan ons om daarmee om te gaan," aldus Van Basten. "Ik vind dat AZ een goed seizoen draait en gezien het aantal punten de terechte winnaar is. Het elftal heeft goede wedstrijden gespeeld en het vermogen gehad om niet kwetsbaar te zijn."

De trainer van de Amsterdammers ging ook in op de kritiek die er is op de opleiding bij Ajax. "Die vind ik vreemd. Als je ziet wie er bij ons doorbreken, dan is dat veel meer dan bij andere clubs. Dat houdt in dat er wel degelijk iets klopt. Al wil ik niet zeggen dat de opleiding geweldig is. Ook wij vinden dat een aantal zaken beter kan. Als er jongens bij het eerste komen, merk je dat een aantal punten onderbelicht is geweest. Aan de techniek, koppen, ingooien en tweebenigheid zou meer aandacht besteed moeten zijn. Ik vind het niet zinvol (zoals Johan Cruijff wilde, red.) om de hele jeugdopleiding op de schop te gooien. Grote delen zijn wel goed."

Van Basten wil jeugdspelers langer binden om op die manier het eerste elftal nog meer een Ajax-gezicht te geven. "We moeten een strategie zien te vinden om spelers niet meer op hun 20e, maar op hun 22e naar het buitenland te laten gaan. Ik voer daar ook gesprekken over, vind dat een speler een jaar of vier in de Nederlandse competitie moet hebben gespeeld. Anders loop je het risico in het buitenland op de bank te komen. Achteraf kun je zeggen dat Ryan Babel het niet slim heeft gedaan."

Berlusconi weer over de schreef

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft donderdag weer van zich laten horen op een bezoek aan het getroffen gebied door de recente aardbevingen in Italië. Zo zei hij tegen een Afrikaanse medewerker van het Rode Kruis en een Afrikaanse priester: "Jij hebt een mooie kleur. Ik wou dat ik ook de tijd had om hier te blijven en te kunnen bruinen."

Vervolgens omarmde hij een vrijwilliger die plaatsvervangende schaamte had. "Hou me stevig vast en noem me papa", lachte Berlusconi.

Eerder zei de 72-jarige Italiaanse premier meerdere malen dat de Amerikaanse president Barack Obama mooi zongebruind is. Op de vraag waarom hij de ecomonische crisis anders aanpakt dan de Amerikaanse president, antwoordde hij: "Omdat ik blanker ben."

Ook zei Berlusconi eerder deze week tegen een knappe vrouwelijke dokter dat hij het niet erg zou vinden mond op mond-beademing van haar te krijgen.

Vorige week haalde de premier de wereldpers met zijn verklaring dat de slachtoffers hun periode in de tentenkampen maar als een vakantie moesten beschouwen. Die opmerking zwakte hij nadien af met een officiële verklaring dat het zijn bedoeling was om de rouwende Italiaanse natie wat op te beuren.

Met dank aan Troonwoord voor de nieuwssubmit.

Archieffoto Silvio Berlusconi

Aldi brengt botox-alternatief aan de vrouw

Wie het niet al te breed heeft en toch graag rimpelloos door het leven wil, kan binnenkort terecht bij de goedkope buurtsuper. Vanaf volgende week ligt er namelijk namaakgif in de winkel, als goedkoop alternatief voor een botoxbehandeling.

Lacura Wrinkle Stop, zoals het nieuwe zalfje heet, zou volgens de fabrikant het bestanddeel Syn-Ake bevatten. Deze stof wordt in de fabriek gemaakt, en is een goedkoop surrogaat voor het verlammende gif van de bacterie Clostridium botulinum.

Het goedje heeft dezelfde werking als het peperdure botox. Het legt namelijk ook de gezichtsspieren lam, maar dan voor een prijs die we gewend zijn van de Duitse budgetsupermarkt.

De tube antirimpelcrème ligt vanaf volgende week in de Britse Aldi's. Voor de prijs van omgerekend zo'n zeven euro heb je een mooi cadeautje voor je schoonmoeder. Of het ook in de Nederlandse Aldi komt te liggen, is nog niet bekend.


emo

Voorbeschouwing: PSV - Ajax

Dit weekend is het weer zover. Dan staat namelijk de topper tussen PSV en Ajax op het programma. Het treffen is voor beide ploegen belangrijk, aangezien de punten voor hen hard nodig zijn. FOK!sport blikt vooruit op het duel tussen deze twee clubs.

PSV is nog altijd bezig om Europees voetbal veilig te stellen. De Eindhovense formatie staat op dit moment op de vijfde plaats en heeft drie punten achterstand op sc Heerenveen. Mocht de ploeg van trainer Dwight Lodeweges dit weekend winnen en de Friezen pakken geen punten, dan staat de formatie vierde. Dat betekent ook dat deelname aan Europees voetbal zeker is. Mocht dat gebeuren, dan hebben de Eindhovenaren hun seizoen toch nog enigszins glans kunnen geven. Het seizoen 2008/2009 zal de ploeg in elk geval snel willen vergeten.

Dit weekend moet Lodeweges alleen Stef Nijland missen. Anderhalve week geleden werd namelijk bekend gemaakt dat de aanvaller, die in de zomer van FC Groningen overkwam, een operatie moet ondergaan. De jonge voetballer wordt namelijk aan zijn lies geholpen en zal hierdoor vier tot zes weken buitenspel staan. Verder kan de oefenmeester van de Eindhovenaren over een volledig fitte selectie beschikken.

Ook voor Ajax zijn de belangen van dit weekend groot. De Amsterdammers, die inmiddels zeker zijn van Europees voetbal, vertoeven momenteel op de derde plaats in de Eredivisie en hebben slechts één punten achterstand op directe concurrent FC Twente. Mochten De Tukkers dit weekend punten laten liggen en de ploeg van trainer Marco van Basten pakt drie punten, dan is de tweede plaats een feit. Daarna lijkt de kans zeer klein dat AZ nog wordt ingehaald. De Alkmaarse formatie kan dit weekend kampioen van Nederland worden, maar zal dan wel moeten winnen van Vitesse.

Ook Ajax kent in aanloop naar het duel tegen PSV nauwelijks personele problemen. Mitchell Donald zal in elk geval niet in actie komen. De speler is geveld door een zware knieblessure, die hij aan het begin van dit seizoen opliep. Enkele weken geleden liet de speler weten zich al op het nieuwe seizoen te richten. Daarnaast zal ook Gabri dit seizoen niet meer in actie komen. Twee weken geleden scheurde de Spanjaard, tijdens een wedstrijd met Jong Ajax, zijn enkelbanden. Het herstel vergt slechts drie weken, maar daarna zal hij nog wedstrijdfit moeten worden.

Het duel tussen PSV en Ajax, dat in het Philips Stadion in Eindhoven wordt gespeeld, zal zondag door scheidsrechter Jan Wegereef worden geleid. Het eerste fluitsignaal zal rond 16:30 uur klinken.

Gangsters nemen de top tien over

Nadat vorige week Nintendo de top zwaar overheerste, zijn er nu gelukkig een aantal gangsters die weer wat evenwicht in de top kunnen brengen. Godfather 2 komt voor de PlayStation 3 op 2 binnen en voor de Xbox 360 op 3. Ook Company Of Heroes: Tales of Valor voor de PC komt nieuw binnen.

De lijst per platform kun je hier bekijken.

1 WII FIT (Wii)
2 GODFATHER 2 (PS3)
3 GODFATHER 2 (XBOX 360)
4 MARIO KART (Wii)
5 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
6 COMPANY OF HEROES/TALES OF VALOR (PC)
7 JEWEL QUEST/EXPEDITIONS (DS)
8 GRAND THEFT AUTO CHINATOWN WARS (DS)
9 BRAIN TRAINING (DS)
10 MARIO POWER TENNIS (Wii)

1 Wii - 4
2 DS - 3
3 PS3/XBOX 360/PC - 1

Nederlands record Driebergen op rugslag

Nick Driebergen heeft vanmorgen bij de Swim Cup in Amsterdam het Nederlands record op de 50 meter rugslag verbeterd. De zwemmer van NZA kwam in de series tot een tijd van 25,58 seconden. Sinds maart vorig jaar stond het record met 25,62 ook al op zijn naam.

Overigens was de tijd nog niet genoeg om een ticket te bemachtigen voor het WK komende zomer in Rome. De limiet hiervoor staat op 25,23. Driebergen verbeterde donderdag ook al het Nederlands record op de 200 meter rugslag.

Dierentuin flauw van hoax gejatte pinguïn

Het personeel van het Dierenpark Emmen, voorheen Noorder Dierenpark, is het beu. Vorig jaar werd de pinguïnverzorgers het hemd van het lijf gevraagd over een gestolen pinguïn. Bezoekers, vrienden en kennissen vroegen telkens of het verhaal waar was dat een bezoeker zo'n zeevogel had meegenomen in zijn rugzak. Maar nee, dit verhaal bleek pertinent onjuist.

Het bleef een tijdlang stil rond de gestolen pinguïn. Totdat deze week opnieuw het verhaal rondging in Emmen en omstreken. Dit keer zou een verstandelijk beperkte jongen uit Zwolle de vogel met vliegangst hebben meegejat.

"Och, is het weer zover", verzucht de woordvoerder van de dierentuin. Zegsman Wijbren Landman laat weten dat er al meer mensen weer hebben gevraagd naar de verdwenen pinguïn. "Blijkbaar vindt iemand het nodig om het pinguïnverhaal weer in de wereld te brengen. "

Nadat Landman even per telefoon contact heeft gezocht met de verzorgers, kan hij de nieuwsgierigen teleurstellen. "Weet je wat de verzorgers zeiden? Het zal toch niet waar zijn dat het verhaal opnieuw opduikt? Het verspreidt zich blijkbaar weer razendsnel. Maar geloof me, het is echt onzin. Het past trouwens wel bij de dierentuin, een broodje aap-verhaal. Veel meer dierentuinen, in binnen- en buitenland, hebben hiermee trouwens ook al te maken gehad."


Misschien is het hier wel mee begonnenemo

Güvenç tekent contract bij TOP Oss

Emrullah Güvenç (22) en TOP Oss zijn het eens geworden over een tweejarig contract. Na afloop van TOP Oss - AGOVV Apeldoorn maakte trainer-coach/manager technische zaken Hans de Koning dit bekend en werden in het sponsorhome de handtekeningen onder de overeenkomst gezet.

De middenvelder is sinds de winterstop actief voor de Osse club. Güvenç scoorde tot dusverre eenmaal in de veertien wedstrijden voor de club waarin hij zich al snel tot een publiekslieveling ontwikkelt.

Concert: Adele in de HMH

Adele's album 19 werd vorig jaar erg goed ontvangen in ons land. op de kracht van de recensies, word-of-mouth en de vele airplay van 'Chasing Pavements' had ze waarschijnlijk de HMH ook wel uit kunnen verkopen. Toch zullen haar verschijningen bij Mooi! Weer de Leeuw voor een extra run op de kaarten gezorgd hebben. De stempel uitverkocht leek bij binnenkomst wel mee te vallen. In de zaal was nog veel ruimte, maar daarachter was elk stoeltje dan ook bezet. Meestal duidt dat op een gemiddeld wat ouder publiek en rustiger concert. Paul de Leeuw was er zelf ook bij en stond met een grote grijns op zijn gezicht op het balkon.

Foto door Jelmer de Haas

Oprichters Pirate Bay gaan de bak in

Een Zweedse rechtbank heeft de vier mannen achter The Pirate Bay, de meest bekende file-sharing website, veroordeeld tot een celstraf. Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom en Peter Sunde zijn schuldig bevonden aan het breken van de auteurswet en moeten daarvoor een jaar de cel in.

Ook moeten ze 4.5 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen. Sunde zegt dat ze dit niet kunnen betalen en als ze het wel zouden kunnen dat hij het nog liever zou verbranden.

De vier mannen ontkennen nog steeds dat ze iets hebben misdaan, omdat ze de files niet daadwerkelijk hosten.

De assistent rechter legde op de radio uit hoe de rechtbank haar conclusie heeft getrokken. "Allereerst heeft de rechtbank gekeken of er inderdaad een schending van het auteursrecht was, dit was bewezen. Vervolgens werd gekeken of het team wist dat er beschermd materiaal gedeeld werd. Hieruit concludeerden we dat ze doorgingen, ook toen ze wisten dat dit zo was."




Bosch toch naar EK judo

Edith Bosch doet volgende week toch mee aan het EK judo in Georgië. De voormalig wereldkampioene in de klasse tot 70 kg is voldoende hersteld van een langdurige ziekte.

Bosch was sinds de Olympische Spelen in Peking van vorig jaar, waar ze brons won, aan het sukkelen met haar gezondheid. "Ik heb even niet helemaal geleefd als een topsporter. Wellicht werd ik daardoor ontvankelijker voor infecties en virussen. Op een gegeven moment dacht ik helemaal niet meer aan topsport. Ik wilde alleen nog maar gezond worden," aldus de judoka.

Lange tijd was ook niet duidelijk waardoor de klachten van Bosch kwamen. "Ik wist niet waar het aan lag. Uiteindelijk bleek er sprake van een bacterie in de longen. Met de juiste kuur was ik er snel van af. Maar pas sinds een paar weken kan ik weer normaal trainen."

Ramsay serveert kant-en-klaarspul als 'gastronomie'

De verse maaltijden van Gordon Ramsay die hij in zijn drie Londense 'gastronomische pubs' serveert, zouden helemaal niet zo vers zijn als de chef-kok wil doen lijken. De maaltijden worden namelijk klaargemaakt in een 'voedselfabriek' waarna ze via een bestelwagen naar de pubs gebracht worden.

In Clapham zou een centrale keuken zijn waar onder meer de coq-au-vin, de gebraiseerde varkenskaakjes en de chocolade-sinaasappeltaart in bulk bereid worden. Het eten wordt vervolgens in plastic zakken in anonieme bestelbusjes geladen en vervoerd naar zijn drie 'gastropubs'.

'De hel wat voeding betreft' 
Dat de verse maaltijden toch niet zo vers zijn als de chef-kok wil doen lijken is opmerkelijk, omdat Ramsay op televisie pleit voor vers bereide maaltijden. In het verleden heeft de chef meermaals verkondigd dat hij absoluut niet van kant-en-klaar maaltijden houdt. Hij noemde ze zelfs 'de hel wat voeding betreft'.. "Het is zo makkelijk een maaltijd te bereiden met verse producten, maar mensen nemen hun toevlucht tot kant-en-klare maaltijden die allemaal hetzelfde smaken," aldus de chef-kok.

Bekentenis
Niet alleen de 'gastropubs' van de beroemde kok zouden op deze manier bevoorraad worden: ook zijn bistro Foxtrot Oscar in Chelsea en restaurants 'The Narrow' in Limehouse, 'The Warrington' in Maida Vale en 'The Devonshire' in Chiswick worden op deze manier voorzien van 'verse' maaltijden. Inmiddels zouden de 'gastroteams' van de beroemde chef-kok bekend hebben dat niet al het eten vers bereid wordt in de eigen keuken, maar afkomstig is van de centrale keuken.

Winstmarge van 586 procent 
De beroemde kok zou op deze manier volgens de Britse krant The Sun een winstmarge van 586 procent behalen. Dit hoge percentage wordt onder meer bereikt door viscakes die de centrale keuken voor 1,92 pond per stuk levert, in de gastropubs te verkopen voor 11,25 pond. Ook de worstenbroodjes leveren aardig wat winst op. Ramsay betaalt de centrale keuken 0,75 pond voor een worstenbroodje dat vervolgens voor 3,50 pond verkocht wordt.

GR Logistics
Ramsays 'voedselfabriek' wordt gerund door GR Logistics. Dit is de cateringtak van het paraplubedrijf GR Holdings. Darran Ridley, hoofdkok van 'de voedselfabriek' heeft aan een undercover reporter van The Sun laten weten dat zij het gros van het eten in Foxtrot Oscar leveren.

"Alles, van coq-au-vin tot voorgerechten, terrines, zalmrillette, desserts en rundvlees in rode wijn. Alles met een lange bereidingstijd wordt hier gemaakt. We leveren coq-au-vin aan voor 2,60 pond per portie, in een zak met saus. Zij moeten het enkel nog in een pot kwakken en opwarmen. Het idee achter deze centrale keuken is dat de keuken in de pubs en in Foxtrot Oscar te klein zijn en er is ook te weinig personeel."

 

Met dank aan devuser_250 voor de submit.

'Reddingsplan VS gedoemd te mislukken'

Joseph Stiglitz, de invloedrijke Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar, stelde vrijdag in een interview met persagentschap Bloomberg dat de reddingsplannen van de Amerikaanse regering gedoemd zijn te mislukken. Stiglitz vindt dat de plannen erop gericht zijn om Wall Street te helpen in plaats van een nieuw gezond financieel systeem op te bouwen.

Stiglitz: "Alle plannen zijn zwak. Ze missen belangrijke ingrediënten." Hij is extreem kritisch over het plan van Amerikaans minister van Financiën Timothy Geithner om giftige kredieten op te kopen: "De overheid staat garant voor 92 procent van de giftige kredieten, terwijl private partijen slechts 8 procent hoeven in te leggen. Wanneer er winst wordt gemaakt op de kredieten gaat er 50 procent naar de private partijen, een onevenredig groot percentage gezien de inleg." De belastingbetaler zou dan opdraaien voor een groot deel van de verliezen.

De huizenmarkt in de VS staat volgens Stiglitz nog meer ellende te wachten: "Zowel de Bush- als Obama-regering wilde ons doen geloven dat er geen zeepbel op de huizenmarkt was. Dat het slechts een kwestie van vertrouwen was, en dat met een paar speeches het vertrouwen wel zou terugkeren. De meeste woningmarktexperts geloven echter dat er wel een zeepbel was. De zeepbel is gebarsten en de huizenprijzen zijn naar beneden gekomen. Echter denken zij ook dat de huizenprijzen nog veel verder zullen dalen."

Het beperkt eigen vermogen van Amerikaanse banken kan door verder dalende huizenprijzen fors ondermijnd worden, aldus Stiglitz.

De Nobelprijswinnaar stelt dat meerdere adviseurs van president Obama tegenstrijdige belangen hebben vanwege hun relatie met Wall Street. Dat gold overigens ook voor Henry Paulson, die minister van Financiën was onder president Bush en topman is geweest van Goldman Sachs.

Om banken weer gezond te maken moet er volgens Stiglitz veel meer kapitaal in: "Er is niet genoeg geld en de regering wil niet meer naar het Congres. Zij wil het niet op een open, transparante wijze doen en ze willen ook geen controle nemen over de banken. Een mislukking is gegarandeerd."

 Joseph Stiglitz vrijdag 17 april op Bloomberg TV

Fortis België straks mogelijk weer Generale Bank

Als de verkoop van de Belgische Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas niet doorgaat, wordt de bank mogelijk weer omgedoopt in Generale Bank. Zo heette het bedrijf ook voordat het in 1999 met de Belgische ASLK en enkele Nederlandse banken fuseerde tot Fortis.

Volgens de Vlaamse krant De Standaard heeft Fortis het logo en de merknaam Generale Bank weer in het merkenregister van de Benelux laten opnemen en ook de internetdomeinnaam laten beschermen. Dat gebeurde kort nadat de aandeelhouders van Fortis in februari de verkoop aan BNP Paribas blokkeerden, aldus De Standaard vandaag.

Eind deze maand stemmen de aandeelhouders opnieuw over de verkoop van Fortis aan het Franse concern. De kans dat ze weer nee zullen zeggen tegen de (op onderdelen gewijzigde) overeenkomst is niet zo groot. Deze keer mogen ook degenen stemmen die hun Fortisaandeel pas verwierven na de opslitsing van de Belgische en Nederlandse tak van het bedrijf in oktober vorig jaar. Naar verwachting zullen de meeste nieuwe aandeelhouders de verkoop aan BNP Paribas goedkeuren.

Inspectie eist inzage sterftecijfers ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil vanaf 2010 inzage krijgen in de sterftecijfers van ziekenhuizen en de wijze waarop die tot stand komen. Dat stelt Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal voor de gezondheidzorg, vandaag in een interview met het AD.

"We willen vanaf volgend jaar van alle ziekenhuizen weten hoe zij die sterftecijfers registreren. Dat moet heel precies en zorgvuldig om vergelijkingen mogelijk te maken," aldus Van der Wal. De inspectie zal de hospitaals niet dwingen de cijfers ook openbaar te maken maar Van der Wal verwacht dat het publiek "vroeg of laat" de cijfers zal kunnen inzien. Klinieken zouden daardoor beter hun best doen om de aantallen laag te houden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks onnodig 1735 mensen sterven in ziekenhuizen. Inspectie en de ziekenhuizen zijn overeengekomen dat dat aantal met de helft moet worden teruggebracht.

In Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers al jaren openbaar. Daar zou het een gunstig effect hebben op de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid.

Inwoners Groningen meest tevreden over woonplaats

Inwoners van Groningen zijn het gelukkigst met hun woonplaats. De stad kreeg gemiddeld een score van 6,78 in de eerste Gemeente van het Jaar verkiezing, waarvoor ruim 53.000 mensen hun mening gaven. Dat meldde marktonderzoeksbureau Q&A Research& Consultancy gisteren.

De meest populaire kleine, middelgrote en grote gemeenten zijn respectievelijk Drechterland (6,33), Rijswijk (6,56) en Alkmaar (6,62). Van de 25 grootste steden in Nederland vormen Groningen, Zwolle en Zoetermeer de top drie.

In geen enkele stad zijn de inwoners zo te spreken over de veiligheid als in Groningen, blijkt uit de resultaten. Inwoners van Drechterland zijn landelijk het meest tevreden over de kwaliteit van dienstverlening van de gemeente en hun woonsituatie.

VS maken weg vrij voor klimaatwetgeving

Het Amerikaanse federale milieubureau EPA heeft gisteren de weg vrijgemaakt voor goedkeuring van klimaatwetgeving. Het bureau bestempelde broeikasgassen, waaronder CO2, tot "gevaar voor de volksgezondheid en welvaart".

Over zestig dagen kan het Congres daardoor de zogeheten Schone Lucht Wet in behandeling nemen. Daarin staat dat bedrijven die teveel schadelijke stoffen uitstoten emissierechten moeten kopen van bedrijven die minder uitstoten dan maximaal is toegestaan. Op die manier kan een maximum gesteld worden aan de hoeveelheid uitstoot die in de VS de lucht in mag.

Het besluit van de EPA wordt internationaal gezien als een teken dat president Barack Obama serieus werk gaat maken van zijn beloften om het milieu te verbeteren. Hij beloofde tijdens zijn campagne dat hij zich in zou zetten om wereldwijde afspraken over uitstoot te maken.

Tijdens het bewind van oud-president George W. Bush stelde overheidsdienst EPA zich nog op het standpunt dat CO2 niet gereguleerd kon worden omdat het geen vervuilende stof zou zijn. Daardoor werden staten verboden om eisen te stellen aan de industrie en autobezitters.

Naar verwachting zal de EPA nu ook snel toestemming geven aan staten als Californië om een uitzondering te maken op de federale wetten en alleen efficiënte auto's op de weg toe te laten. Zeker vijftien staten hebben soortgelijke plannen.

IMF leent Mexico 36 miljard euro

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren een lening van 47 miljard dollar (36 miljard euro) voor Mexico goedgekeurd. Het krediet is bedoeld om het land de mogelijkheid te geven gevolgen van de economische crisis af te wenden.

Het IMF meldde ook dat Mexico vooralsnog niet van plan is gebruik te maken van de lening. Het krediet is uit voorzorg verstrekt, zodat Mexico het geld indien nodig beschikbaar heeft.

Vrouw tapet hond aan koelkast

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Colorado had afgelopen dinsdag heel wat uit te leggen aan haar vriend. De twintigjarige vrouw had namelijk de hond van haar vriend met plakband vastgeplakt op de koelkast. Dit heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

De vrouw is inmiddels wegens dierenmishandeling en andere vergrijpen door de politie opgepakt. Volgens de politie werden de snuit, poten en staart vastgetapet en plakte de vrouw het beest, een Japanse Shiba, vervolgens op de koelkast. Ze was namelijk boos op haar vriend, omdat deze de hond niet kwijt wilde.

Ondanks dat de vriend van niets scheen te weten, heeft de politie hem ook maar gearresteerd. Rex, zoals de viervoeter door het stel werd genoemd, is overgebracht naar het asiel. Hij zal ter adoptie worden aangeboden.

Van Agt sluit samenwerking CDA met PVV uit

In tegenstelling tot de CDA-top die na verkiezingen de samenwerking met geen enkele partij uitsluit, zien oud-premier Dries van Agt en ex-minister Bert de Vries niets in samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Van Agt stelt vandaag in dagblad Trouw dat hij blij is dat hij niet hoeft na te denken over deze "verzoeking". De prominente CDA'er maakte de positie van zijn partij eind jaren zeventig duidelijk door te stellen: "We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts". Vandaag voegt hij daar over mogelijke samenwerking met de PVV aan toe: "Dat is een verwerpelijke partij. We buigen zeker niet naar ultrarechts."

Ook Bert de Vries, voormalig-minister van Sociale Zaken, wijst samenwerking met de PVV af. "Dat is geen partij voor het CDA. De PVV is voor mij hetzelfde als de Centrumpartij van Janmaat destijds. Daar deden we ook geen zaken mee. De PVV van nu en de Centrumdemocraten van toen staan buiten ons gezichtsveld. Als de partij toch die samenwerking zoekt, dan zullen mensen zoals ik afhaken."

Alkmaar maakt zich op voor volksfeest

De stad Alkmaar maakt zich op voor een mogelijk volksfeest. Als de Alkmaarse voetbalclub AZ vanavond wint van Vitesse, mag de club zich na 28 jaar eindelijk weer landskampioen noemen. AZ speelt de beslissende wedstrijd vandaag in eigen stadion.

De Noord-Hollandse stad is voorbereid op een groots evenement. Volgens Bob Heusy van Horeca Alkmaar is het dit weekeinde "alle hens aan dek" in de Alkmaarse café's. Alle verloven zijn voor de zekerheid ingetrokken.

Om het kampioensfeest vandaag in goede banen te leiden, zet de politie veel extra agenten op de been. Vooral in de binnenstad en op de route van het DSB Stadion naar het centrum worden extra agenten ingezet.

De wedstrijd begint om kwart voor negen 's avonds. Bij een kampioenschap wordt de Alkmaarse voetbalclub morgen gehuldigd. Dat zal gebeuren op een drijvend podium in het Noordhollands Kanaal. De politie houdt rekening met zo'n 30.000 bezoekers morgen.

Oude nokia populair bij criminelen

Wie dacht dat zijn oude mobiele telefoon niets meer waard was, kan het wel eens goed mis hebben. Criminelen bieden op internet veel geld voor de Nokia 1100 uit 2001 of 2002 die een bijzondere extra functie zou hebben. Met dit oude telefoontje zou namelijk ingebroken kunnen worden in het betalingsverkeer via internet.

Angelo vertelt op de website anymobile.nl over de verkoop van zijn oude telefoon:"Gemiddeld om de twee dagen belde iemand om die Nokia, met de vraag naar het bouwjaar, en telkens dropen ze af toen ik zei dat het niet van 2001 was." Recherchebureau Ultrascan-KPO laat weten dat er druk geboden wordt op de oude telefoons en dat de prijzen voor het telefoontje oplopen van 7500 tot zelfs 10.000 euro.

Nokia zegt niet bekend te zijn met de 'extra functies' van het oude telefoontje. Zij spreken in dit verband dan ook over 'geruchten'.

VVV langer door met trainer Van Dijk

VVV-Venlo gaat door met trainer Jan van Dijk. De Venlonaren wonnen gisteren met 4-0 van FC Emmen. Na afloop van het duel verlengde Van Dijk zijn contract met twee seizoenen.

"Ik voel me bij VVV-Venlo prima op mijn plek", aldus Van Dijk na afloop van het duel op de persconferentie. "De samenwerking met het bestuur, management, technische en medische staf en de spelersgroep verloopt prima."

"Ik hoop zeker ook voor de supporters en sponsors en iedereen die VVV-Venlo een warm hart toedraagt de komende weken de kroon op dit mooie seizoen te kunnen zetten."

Met nog drie wedstrijden voor de boeg lijkt het vrijwel zeker dat VVV kampioen wordt van de Jupiler League. De ploeg heeft nu zes punten voorsprong op de nummer twee RKC Waalwijk.

Gouden kooi Huub vreest voor reputatie

Huub van Ballegooy, beter bekend als Gouden Kooi Huub, Gouden Huub of Miljonair Huub, heeft alsnog afgezegd voor de kickoff van The Bunker aanstaande vrijdag, zo meldt hij gisteravond op zijn weblog.

Nadat hij eerder al fel uithaalde  tegen het format van Enjoy Media, maar vervolgens toch stellig beweerde minstens een dag en nacht langs te komen, bedacht hij zich gisteravond dat het zijn reputatie als tv-maker niet ten goede zou komen.  De aanleiding hiervoor zou een artikeltje in de Telegraaf geweest zijn waarin Huub 'Gouden Kooi Huub' genoemd werd.  Een titel die hij niet erg op prijs stelt.

"Na 10 maanden keihard werken aan mijn reputatie als serieuze redacteur heb ik geen zin in de media over GOUDEN KOOI HUUB IN BUNKER en dingen van die strekking. Als ik dat artikel lees dan is het in 1 klap alsof de afgelopen 10 maanden er niet zijn geweest, dus daarom dat besluit"  Zo licht hij zijn beslissing aan FOK! toe.

Overigens is televisiemaker Huub nog gewoon te boeken met zijn singles "Wat zullen we drinken!" en zijn single bekend van tv en tevens lijfspreuk van de kleine miljonair: "Nooit meer naar huis!". Aansluitend deze singles is er een meet and greet, dit programma duurt ongeveer een uur. Daarnaast is Huub ook te boeken als DJ met electro en clubhits als stijl. Dit kan gecombineerd worden met een meet and greet.

 

Uitslag kwalificatie China

De pole is in de laatste paar seconden van de kwalificatie in China gepakt door Sebastian Vettel. Het is voor Red bull Racing de eerste pole ooit. Fernando Alonso stelde de tweede plaats veilig voor Renault en Mark Webber verzekerde Red Bull ook van de derde plek. De twee Brawn GP's van Rubens Barrichello en Jenson Button starten van plaats vier en vijf.

Zowel McLaren als Renault rijden dit weekend in de Grand Prix van China met aangepaste diffusers, nadat de FIA het protest tegen de dubbele diffusers van Ferrari, Renault en Red Bull eerder deze week had afgewezen. Die twee teams voegen zich bij de drie teams die de superdiffuser de afgelopen twee races al gebruikten: Brawn GP, Toyota en Williams. Het KERS wordt in nog maar weinig wagens gebruikt deze race, slechts de twee McLarens en de BMW van Nick Heidfeld hebben het gemonteerd dit raceweekend in China.

De kwalificatie begon met de twee Force India's en Sébastien Buemi op de baan. Zowel Nico Rosberg als de Toyota's waren sneller, terwijl Lewis Hamilton de snelste tijd neerzette. Die werd op de hielen gevolgd door Kimi Räikkönen. Met een paar duizendsten pakte Rubens Barrichello de snelste tijd. De McLaren van Heikki Kovalainen kwam als laatste op de baan. Met nog vier minuten op de klok waren de twee Toyota's en Nick Heidfeld nog niet veilig, de twee Force India's van Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella stonden laatste. Timo Glock reed zich in de veilige zone, en hetzelfde deed niet veel later ook Jarno Trulli.

De twee BMW's leken in problemen te zijn: Robert Kubica wist zich niet te verbeteren en reed slechts de zestiende tijd toen de vlag voor Q1 gevallen was en hij zakte naar de achttiende plek op de grid morgen. Teamgenoot Heidfeld wist zich in de laatste paar seconden wel voor Q2 te kwalificeren. De andere vier afvallers in de eerste kwalificatiesessie waren Fisichella, Sutil, Nelson Piquet jr. en Sébastien Bourdais.

De verrassing van de eerste kwalificatiesessie was Buemi die de achtste tijd neerzette in zijn Scuderia Toro Rosso. Kubica had vanmorgen in de derde vrije training het KERS-systeem uitgeprobeerd, maar had toch besloten het niet te gaan gebruiken. Net zoals in de eerste twee races. De tweede sessie ving opnieuw aan met goede tijden voor Williams' Rosberg, maar net als in de eerdere twee races in Australië en Maleisië gingen de beide Brawn GP-bolides hard en waren zowel Button als Barrichello bij de eerste vier te vinden. De enige die nog niet naar buiten ging, was Sebastian Vettel. Zijn teamgenoot bij Red Bull Racing Mark Webber had wel de snelste tijd neergezet inmiddels.

Met nog iets meer dan twee minuten te gaan ging Vettel toch naar buiten om te proberen bij de eerste tien te komen. De twee Toyota's, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi waren nog niet uit de gevarenzone. STR's Buemi wist zich net na de vlag voor Q2 wel te verbeteren naar de achtste plek, maar werd nog naar de tiende plek terugverwezen. Dat was wel genoeg om naar de derde sessie door te mogen. Op nieuwe, superzachte banden wurmde Barrichello zich op de derde plaats, vier tienden achter Vettel die inmiddels de sneltste tijd in Q2 had gereden. De afvallers van de tweede kwalificatiesessie waren Nakajima, Glock, Felipe Massa Heikki Kovalainen en Nick Heidfeld. Timo Glock moet nog vijf plaatsen terug op de grid morgen, omdat hij zijn versnellingsbak gewisseld had. Kovalainen maakte een fout in zijn flying lap waardoor de Fin zijn tijd niet meer kon verbeteren.

Met tien wagens vingen de laatste tien minuten van de laatste kwalificatiesessie aan. Rosberg, Trulli en Fernando Alonso gingen direct na het groene licht de baan op. Met zijn superdiffuser zette Alonso de snelste tijd neer, maar al snel was het Webber die de eerste tijd met maar liefst twee tienden overnam. Die tijd zou al snel verbeterd worden door Barrichello. Opnieuw was Vettel als laatste op de baan in deze kwalificatiesessie. Vlak voor de vlag zou vallen plaatste Lewis Hamilton zich op een zevende plaats, de Brit kon nog wel een flying lap maken maar deed dat niet.

Webber, Rosberg en Alonso waren snel onderweg en precies toen de vlag viel pakte Webber de snelte tijd van dat moment, die al meteen overgenomen werd door Vettel. Barrichello en Button konden de eerste tijd van 1:36,184 niet meer verbeteren en zo pakte Sebastian Vettel voor Red Bull de eerste pole. De eerste pole voor de Duitser was in de Grand Prix van Italië in 2008 in een Toro Rosso. Fernando Alonso verbeterde de tijd van Mark Webber nog en de Spanjaard start morgen van de tweede plaats. Webber en Barrichello staan op de respectievelijk derde en vierde plek op de grid morgen. Hamilton (9) en Buemi sluiten (10) de eerste tien plekken af.


Uitslag kwalificatie van China

PosCoureurTeam TijdRonden
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:36.184 11
2 Fernando Alonso Renault F11:36.381 21
3 Mark Webber Red Bull Racing 1:36.466 19
4 Rubens Barrichello Brawn GP1:36.493 21
5 Jenson Button Brawn GP1:36.532 19
6 Jarno Trulli Toyota 1:36.835 21
7 Nico Rosberg Williams 1:37.397 23
8 Kimi Räikkönen Ferrari 1:38.089 19
9 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:38.595 17
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso1:39.321 21

11 Nick Heidfeld BMW Sauber 1:35.97514
12 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 1:36.03210
13 Felipe Massa Ferrari 1:36.03311
14 Timo Glock *Toyota 1:36.06614
15 Kazuki Nakajima Williams 1:36.19313

16 Sebastien Bourdais Scuderia Toro Rosso1:36.90610
17 Nelsinho Piquet Renault F11:36.90810
18 Robert Kubica BMW Sauber 1:36.9668
19 Adrian Sutil Force India F11:37.66910
20 Giancarlo Fisichella Force India F11:37.67210
*) Timo Glock moet vijf plaatsen terug op de grid vanwege versnellingsbakwissel

Boek: Elizabeth Burton-Philips - Mam, kun je me geld lenen?

Iedereen weet wel dat drugs niet goed zijn voor een mens en dat het een verslavend middel is dat een leven kan verwoesten. Maar de volledige impact die een drugsverslaving op een leven heeft -niet alleen dat van de verslaafde, maar ook van zijn omgeving- is maar moeilijk te bevatten. Laat staan dat termen als 'codependant' een belletje doen rinkelen. Elizabeth Burton-Philips ondervond het aan den lijve, en niet door één verslaafde zoon, maar door beide zoons aan de drugs te 'verliezen'. In haar boek Mam, kun je me geld lenen? vertelt zij haar verhaal, doorweven met ervaringen van één van haar zoons en andere mensen uit haar naaste omgeving. Een indrukwekkend, onthullend en bij vlagen schokkend relaas van een moeder die er alles aan doet haar zoons te 'redden'. Dat is de enige conclusie die getrokken kan worden.

Van den Bergh: "We hebben goede zaken gedaan"

Ricky van den Berg was gisteravond de grote man bij Heracles in het met 4-0 gewonnen duel tegen NAC Breda. De middenvelder wist een penalty te benutten en gaf twee assists af.

"Wij wisten dat we thuis tegen dit soort ploegen punten kunnen pakken", aldus Van den Bergh na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. "Maar het ging niet zo gemakkelijk als het leek. Kijk we weten dat we kunnen voetballen. Soms moeten net de puntjes op de i worden gezet."

In de tweede helft kon Heracles de goede lijn van de eerste helft niet doorzetten. "Jammer dat we in de tweede helft geen gas hebben kunnen geven. Het is wel een fantastische overwinning. We hebben NAC in ieder geval goed geanalyseerd."

FOK!ker versiert Eyserbosweg voor AGR

Aanstaande zondag wordt de Amstel Gold Race weer verreden. Veel mensen zullen naar Limburg afreizen om een stukje van dit spektakel mee te krijgen. Daarnaast zullen een veel mensen ook weer namen op de weg schilderen.

FOK!ker maartenducrot heeft dit gisteravond ook gedaan en deed dit op de Eyserbosweg. Deze hellende straat behoort toe aan het dorp Eys en loopt ten noorden van het dorp langs.

De Eyserbosweg is overigens één van de lastigste klimmen in Zuid-Limburg. De weg is 1.020 meter lang en het hoogteverschil bedraagt 90 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 8,8%.

Een geoefende fietser zal aan het begin van de klim nauwelijks problemen ondervinden, maar dat zal veranderen als men in bos voorbij de eerste dikke boom aan de rechterzijde is. Dan loopt het stijgingspercentage namelijk op tot 16,7%.

Op de foto's zijn in elk geval de namen van Damiano Cunego, Thomas Dekker, Joaquím Rodríguez en Maarten Durcrot te onderscheiden. Daarnaast is ook de term 'Harken' op de weg geschilderd.

Toch ging het schilderen niet helemaal soepel. Op het FOK!forum gaf maartendurcrot namelijk aan dat er af en toe verkeer voorbij kwam, waardoor de verf een beetje uitliep. Uiteindelijk had dit geen gevolg voor de namen, die nog altijd te onderscheiden waren.

Aantal geboekte vakanties vermindert

Nu de economische crisis vol aan de gang is, lijken Nederlanders op de vakantie te bezuinigen. Volgens een onderzoek van de ANVR zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 13 procent minder vakanties geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Uit de gegevens die de ANVR verzamelde bij 175 touroperators, blijkt dat mensen dichter bij huis hun vakantie vieren en dat het aantal vakanties per jaar afneemt. Het aantal vliegreizen, inclusief een hotel of appartement, nam met 21 procent af. De beslissing om daadwerkelijk op vakantie te gaan wordt volgens de touroperators steeds langer uitgesteld.

Ze zijn eruit: 1,8 miljard euro aan bezuinigingen verdeeld

Het kabinet is het gisteren 'op hoofdlijnen' eens geworden over bezuinigingen de komende jaren. Dat zei premier Jan Peter Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Er zijn afspraken gemaakt over bezuinigingen in 2009 en 2010. In 2011 wordt in principe 1,8 miljard euro structureel bezuinigd, maar de uitwerking hangt af van de stand van de economie. Minister Wouter Bos van Financiën toonde zich "zeer tevreden dat het gelukt is".

De begroting voor 2009 moest worden aangepast door een aantal fikse tegenvallers van ongeveer 2 miljard euro en een financiële meevaller van 500 miljoen euro; dat betekent een bezuiniging van 1,5 miljard euro.

Over een concrete invulling van de bezuinigingen zijn vrijdag wel afspraken gemaakt, maar Balkenende en Bos wilden die niet geven. Ze worden in de loop van volgende maand eerst naar de Tweede Kamer gestuurd.

De overschrijdingen van de budgetten zitten vooral bij de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Sociale Zaken. Zo zag Bos eerder al 'grote problemen' in de zorg. Het gebruik van bepaalde medicijnen en medische hulp is veel groter dan verwacht. Ook zijn er tegenvallers doordat medisch specialisten veel meer verdienen dan vooraf ingeschat. In totaal zou dat bij het ministerie van Volksgezondheid een tekort opleveren van 900 miljoen euro.


Ze zijn eruit: 1,8 miljard euro aan bezuinigingen verdeeld  (foto: DAG)

Aedes-topman wil best een halve ton minder verdienen

De nog te kiezen voorzitter van vereniging van woningbouwcorporaties Aedes, Marc Calon, krijgt bij benoeming geen salaris van 2 ton voor drie dagen werk per week, maar gaat dan een dienstverband voor drie dagen per week aan voor een bruto jaarsalaris van 150.000 euro bruto.

Minister Eberhard van der Laan Wonen, Wijken en Integratie, voorzitter Hans Alders van de raad van commissarissen van Aedes en Calon zijn dat overeengekomen, aldus het ministerie vrijdag. Afgelopen week ontstond er commotie over de 2 ton voor Calon èn over de vertrekbonus van dik 1 miljoen euro voor zijn voorganger, Willem van Leeuwen.

"Contractueel zal worden vastgelegd dat Calon bij vertrek bij Aedes geen beroep zal doen op enige beëindigingvergoeding", aldus het ministerie verder. Ook heeft Calon zich bereid verklaard om over vier jaar, mocht hij dan worden herkozen, zijn arbeidsovereenkomst aan te passen aan de op dat moment geldende norm voor corporatiedirecteuren.


Aedes-topman wil best een halve ton minder verdienen  (foto: DAG)

Verbod op massatoerisme Zuidpool

Er is gisteren op een conferentie in de Verenigde Staten een limiet gesteld aan het toerisme op de Zuidpool. Meer dan 47 landen rond de pool spraken af dat schepen met meer dan vijfhonderd passagiers niet op de Zuidpool mogen aanmeren. Ook mogen niet meer dan honderd toeristen tegelijkertijd het schip af.

De afspraken zijn volgens de betrokken landen nodig om het fragiele ecosysteem op de pool te beschermen. Vakanties naar de Zuidpool worden steeds populairder. Afgelopen seizoen maakten 46.000 mensen een cruise naar het gebied, twee keer zoveel als vijf jaar eerder.

De overeenkomst werd opgesteld op een elfdaagse conferentie in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. Het verdrag moet door de betrokken landen nog wel geratificeerd worden voordat het ingaat.

De regels zijn een uitbreiding op het Antarctisch Verdrag, dat in 1959 door twaalf landen werd getekend. Zij onderstreepten daarin het belang van het witte continent voor het klimaat op aarde en voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens het verdrag mag Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden worden gebruikt en niet het toneel worden van enig internationaal conflict.

Chavez wil vriendschap met Obama

De Venezolaanse president Hugo Chavez en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama hebben elkaar gisteren voor het eerst de hand geschud. Chavez zei tijdens de korte ontmoeting vrienden te willen zijn met Obama.

De ontmoeting had plaats aan het begin van een driedaagse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Trinidad en Tobago. Chavez zei in het Spaans: "Ik heb acht jaar geleden Bush gegroet met deze hand: Ik wil je vriend zijn", aldus een verklaring van het presidentieel kantoor. Obama bedankte hem in het Engels.

Chavez toonde zich de afgelopen jaren een fervent criticus van de Verenigde Staten en dan vooral van de voormalige president George W. Bush. Volgens Chavez hebben de Amerikanen geprobeerd hem uit het zadel te werken en staan ze vrede in Latijns-Amerika in de weg.

Na de ontmoeting zei Chavez nog: "We hebben elkaar als heren de hand geschud." Hij meldde ook meer heil te zien in Obama dan in zijn voorganger. "President Obama is een intelligente man, anders dan zijn voorganger." Chavez noemde Bush eerder een dronkenlap en duivel.

Uitslag 3e vrije training China

Nico Rosberg heeftde snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van China. Jarno Trulli reed de tweede tijd, gevolgd door Lewis Hamilton, Jenson Button en Nelson Piquet.

Rosberg heeft nu zes van de negen vrije trainingen van het seizoen op zijn naam staan. Overigens begon deze training niet al te best voor de Duitser: aan het einde van zijn installatieronde kwam hij in de grindbak bij de ingang van de pitstraat terecht, waar Hamilton twee jaar terug zijn kans op de titel verspeelde.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 N. Rosberg Williams 1:36.13317
2 J. Trulli Toyota 1:36.27222
3 L. Hamilton McLaren 1:36.33017
4 J. Button Brawn GP 1:36.46316
5 N. Piquet jr. Renault 1:36.46416
6 F. Massa Ferrari 1:36.52818
7 H. Kovalainen McLaren 1:36.54713
8 K. Nakajima Williams 1:36.56017
9 K. Räikkönen Ferrari 1:36.58817
10 R. Barrichello Brawn GP 1:36.64217
11 N. Heidfeld BMW 1:36.70214
12 R. Kubica BMW 1:36.74214
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:36.74216
14 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:36.83417
15 M. Webber Red Bull 1:37.3308
16 S. Vettel Red Bull 1:37.3497
17 A. Sutil Force India F1 1:37.53417
18 G. Fisichella Force India F1 1:37.73218
19 F. Alonso Renault 1:38.0036
20 T. Glock Toyota 1:39.1106

De tien leukste typetjes van Nederland

De Vieze Man, Fred en Ria Onderbuik en Ushi behoren tot de leukste Nederlandse typetjes. Lezers van het AD konden vanaf zondag hun stem uitbrengen op hun favoriete personages. Ruim 30.000 stemmen werden door 12.000 stemmers uitgebracht.

Stemmers mochten op maximaal drie typetjes stemmen. De top 10 van types met de meeste stemmen is gisteravond op de website van het dagblad gepubliceerd.

Fans kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op de top 10. Het type met de meeste stemmen gaat uiteindelijk aan de haal met de AD Typetjestrofee. Op 25 april zal hoofdredacteur Jan Bonjer van het AD de Typetjestrofee uitreiken aan de winnaar.

De top 10 bestaat verder uit: Debiteuren/Crediteuren, Harry van Raaij, Jacobse en Van Es, Joop en Leon van de snackbar, Lullo's, Meneer en Mevrouw De Bok en met Swiebertje is de lijst compleet.

De tien leukste typetjes van Nederland  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.