'Groot deel gemeenten gebruikt schuldhulp verkeerd'

Veertig procent van de Nederlandse gemeenten gebruikt miljoenen euro's uit het potje voor schuldhulpverlening voor andere doeleinden. Dat constateert de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, na een steekproef onder honderd gemeenten. Het rijk maakt jaarlijks tachtig miljoen euro over aan gemeenten om burgers in financiële nood bij te staan.

De secretaris van de NVVK heeft een bericht daarover in De Telegraaf vandaag bevestigd. De brancheorganisatie heeft een brief met haar bevindingen gestuurd aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De leden van de NVVK zijn onder andere gemeentelijke kredietbanken en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening.

"Een deel van het geld gaat bijvoorbeeld naar armoedebestrijding”, legt bestuurslid Aant de Jong uit. "Dat is ook een heel nuttige besteding. Maar daar is het geld niet voor bedoeld." Onlangs kondigde het kabinet aan tot 2011 ter bestrijding van schulden 130 miljoen euro extra te willen overmaken. De NVVK vreest dat de gemeenten ook een deel van dat geld verkeerd gaan besteden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in een reactie dat het "geen geoormerkt geld is. Dus gemeenten mogen de besteding van het geld zelf invullen, zolang het maar wordt aangewend om de armoede te bestrijden." De NVVK beveelt staatssecretaris Klijnsma ook aan om het geld uit dit potje voortaan wèl te oormerken.