VS woedend over vrijspraak Bin Laden

Amerikanen hebben woedend gereageerd op de 'vrijspraak' van Osama Bin Laden in het AVRO-programma Advocaat van de Duivel. Rudy Giuliani, burgemeester ten tijde van 9/11 in New York, heeft samen met andere Amerikaanse politici het programma sterk veroordeeld.

Giuliani voelt zich geschoffeerd door de show, die volgens hem een geschifte boodschap de wereld instuurt: "Het enige wat dit is, is brandstof voor gekke complottheorieën en dat is een belediging voor de slachtoffers, en hun nabestaanden."

"De Advocaat van de Duivel wil aantonen dat achter elk verhaal een ander verhaal steekt. Een verhaal dat wij misschien liever niet willen horen", motiveren de makers achter het programma. Bin Laden, verdedigd door meester Gerard Spong, werd door de jury op twee van de drie aanklachten vrijgesproken wegens gebrek aan overtuigend bewijs.

Zij achten het onbewezen dat Bin Laden achter 9/11 zit en leider van Al-Qaida is. Wel werd Bin Laden schuldig aan terrorisme bevonden.

Bin Laden was vroeger een protegé van de Amerikaanse overheid, ten tijde van de Afghaanse Oorlog (1979-1989) tegen voormalig Sovjet-Unie. Ook trainde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toen de manschappen van Bin Laden en ontwierpen zij de bunkergrotten van Tora Bora.

Vonnis Bin Laden in Advocaat van de Duivel (deel 1 van 4)