Van Agt sluit samenwerking CDA met PVV uit

In tegenstelling tot de CDA-top die na verkiezingen de samenwerking met geen enkele partij uitsluit, zien oud-premier Dries van Agt en ex-minister Bert de Vries niets in samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Van Agt stelt vandaag in dagblad Trouw dat hij blij is dat hij niet hoeft na te denken over deze "verzoeking". De prominente CDA'er maakte de positie van zijn partij eind jaren zeventig duidelijk door te stellen: "We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts". Vandaag voegt hij daar over mogelijke samenwerking met de PVV aan toe: "Dat is een verwerpelijke partij. We buigen zeker niet naar ultrarechts."

Ook Bert de Vries, voormalig-minister van Sociale Zaken, wijst samenwerking met de PVV af. "Dat is geen partij voor het CDA. De PVV is voor mij hetzelfde als de Centrumpartij van Janmaat destijds. Daar deden we ook geen zaken mee. De PVV van nu en de Centrumdemocraten van toen staan buiten ons gezichtsveld. Als de partij toch die samenwerking zoekt, dan zullen mensen zoals ik afhaken."