Inspectie eist inzage sterftecijfers ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil vanaf 2010 inzage krijgen in de sterftecijfers van ziekenhuizen en de wijze waarop die tot stand komen. Dat stelt Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal voor de gezondheidzorg, vandaag in een interview met het AD.

"We willen vanaf volgend jaar van alle ziekenhuizen weten hoe zij die sterftecijfers registreren. Dat moet heel precies en zorgvuldig om vergelijkingen mogelijk te maken," aldus Van der Wal. De inspectie zal de hospitaals niet dwingen de cijfers ook openbaar te maken maar Van der Wal verwacht dat het publiek "vroeg of laat" de cijfers zal kunnen inzien. Klinieken zouden daardoor beter hun best doen om de aantallen laag te houden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks onnodig 1735 mensen sterven in ziekenhuizen. Inspectie en de ziekenhuizen zijn overeengekomen dat dat aantal met de helft moet worden teruggebracht.

In Groot-Brittannië zijn de sterftecijfers al jaren openbaar. Daar zou het een gunstig effect hebben op de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid.
Submitter:  Bron: ANP