Belgen gaan wc-papier rapen in woestijn

Twee Belgen gaan morgen naar Egypte, om daar gebruikt wc-papier te rapen in de woestijn. Het klinkt als een slechte Belgenmop, maar niets is minder waar. De enorme hoeveelheden rondslingerend, gebruikt toiletpapier is het echtpaar Wilfried Vandepitte en Hedwig Vansteenkiste namelijk een doorn in het oog.

Het stel stapt morgen op het vliegtuig om samen met negen andere Belgen een weeklang toiletpapier te zoeken.  De Desert Fox Club, zo noemt het elftal dappere Vlamingen zich. De elf zijn bevriend geraakt met gids Ayman Mohamed in de oase van Farafra aan de rand van de Witte Woestijn.

"Negentig procent van het zwerfvuil is papier. Toiletpapier van de duizenden Europese toeristen die hun behoefte doen in het zand", vertelt Wilfried Vandepitte. "Waarom we zo zeker zijn dat het van westerlingen komt? Omdat de Egyptenaren geen toiletpapier gebruiken. Ze hebben genoeg aan wat water en hun linkerhand. Zoals alle Afrikanen en Aziaten. Alleen wij hebben papier nodig. Bergen papier. En dat blijft daar allemaal achter."

Volgens hem hoeven ze niet bang te zijn om stront aan de handen te krijgen. De poep verweert namelijk, de keutels drogen op, waarna ze verkruimeld door de wind worden meegevoerd. Het gebruikte papier verteert echter niet. "De toeristen stoppen dat onder het zand of onder een steen en een paar dagen later komt dat aan de oppervlakte. En uiteindelijk waait dat allemaal tegen de weinige struiken in de woestijn."


"I need TP for my bunghole!"