Brein dringt aan op gecensureerd internet

Stichting Brein is in zijn nopjes met de veroordeling  van de vier oprichters van The Pirate Bay.  De copyrightwaakhond ziet hierin namelijk voldoende reden om bij de rechter een verbod op doorgifte van de populaire torrentsite te forceren, zeker nu ze hebben aangegeven dat The Pirate Bay gewoon online blijft.

Brein stelt dat, nu de site door een Zweedse strafrechter als illegaal is bestempeld, er voldoende grond is isp's te dwingen de toegang tot thepiratebay te blokkeren.  Of die blokkade er ook zal komen valt nog te bezien, aangezien Nederland vrij duidelijke wetten heeft tegen een dergelijke verregaande vorm van censuur.

"Een blokkering van de toegang tot een site door een provider betekent dat de abonnees van die provider niet meer bij de site kunnen komen. Een provider zou dat kunnen weigeren door te bestrijden dat de site illegaal is. Met het Zweedse vonnis in de hand lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een rechter dat argument in geval van Thepiratebay zal accepteren" aldus Brein in een persbericht.

Naast een blokkade op thepiratebay.org is Brein sinds kort ook actief op jacht naar zogenaamde nzb-sites.  NZB bestanden zijn het usenet equivalent van torrents.  Recentelijk sloot nzb-portal.nl  haar site na een dagvaarding van Brein te hebben ontvangen.  Desondanks blijven enkele honderden anderen, zoals nzbindex.nl en binsearch.info, gewoon beschikbaar, waardoor Brein vooralsnog weinig echte resultaten boekt in hun eeuwigdurende jacht tegen de 'internetpiraat'.

The Pirate Bay heeft overigens al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan en heeft er vertrouwen in alsnog te worden vrijgesproken.  Mocht dat inderdaad gebeuren valt nog te bezien of Brein die uitspraak net zo belangrijk vindt als de huidige.

Vul ook onze poll  hierover in...