Ramsay serveert kant-en-klaarspul als 'gastronomie'

De verse maaltijden van Gordon Ramsay die hij in zijn drie Londense 'gastronomische pubs' serveert, zouden helemaal niet zo vers zijn als de chef-kok wil doen lijken. De maaltijden worden namelijk klaargemaakt in een 'voedselfabriek' waarna ze via een bestelwagen naar de pubs gebracht worden.

In Clapham zou een centrale keuken zijn waar onder meer de coq-au-vin, de gebraiseerde varkenskaakjes en de chocolade-sinaasappeltaart in bulk bereid worden. Het eten wordt vervolgens in plastic zakken in anonieme bestelbusjes geladen en vervoerd naar zijn drie 'gastropubs'.

'De hel wat voeding betreft' 
Dat de verse maaltijden toch niet zo vers zijn als de chef-kok wil doen lijken is opmerkelijk, omdat Ramsay op televisie pleit voor vers bereide maaltijden. In het verleden heeft de chef meermaals verkondigd dat hij absoluut niet van kant-en-klaar maaltijden houdt. Hij noemde ze zelfs 'de hel wat voeding betreft'.. "Het is zo makkelijk een maaltijd te bereiden met verse producten, maar mensen nemen hun toevlucht tot kant-en-klare maaltijden die allemaal hetzelfde smaken," aldus de chef-kok.

Bekentenis
Niet alleen de 'gastropubs' van de beroemde kok zouden op deze manier bevoorraad worden: ook zijn bistro Foxtrot Oscar in Chelsea en restaurants 'The Narrow' in Limehouse, 'The Warrington' in Maida Vale en 'The Devonshire' in Chiswick worden op deze manier voorzien van 'verse' maaltijden. Inmiddels zouden de 'gastroteams' van de beroemde chef-kok bekend hebben dat niet al het eten vers bereid wordt in de eigen keuken, maar afkomstig is van de centrale keuken.

Winstmarge van 586 procent 
De beroemde kok zou op deze manier volgens de Britse krant The Sun een winstmarge van 586 procent behalen. Dit hoge percentage wordt onder meer bereikt door viscakes die de centrale keuken voor 1,92 pond per stuk levert, in de gastropubs te verkopen voor 11,25 pond. Ook de worstenbroodjes leveren aardig wat winst op. Ramsay betaalt de centrale keuken 0,75 pond voor een worstenbroodje dat vervolgens voor 3,50 pond verkocht wordt.

GR Logistics
Ramsays 'voedselfabriek' wordt gerund door GR Logistics. Dit is de cateringtak van het paraplubedrijf GR Holdings. Darran Ridley, hoofdkok van 'de voedselfabriek' heeft aan een undercover reporter van The Sun laten weten dat zij het gros van het eten in Foxtrot Oscar leveren.

"Alles, van coq-au-vin tot voorgerechten, terrines, zalmrillette, desserts en rundvlees in rode wijn. Alles met een lange bereidingstijd wordt hier gemaakt. We leveren coq-au-vin aan voor 2,60 pond per portie, in een zak met saus. Zij moeten het enkel nog in een pot kwakken en opwarmen. Het idee achter deze centrale keuken is dat de keuken in de pubs en in Foxtrot Oscar te klein zijn en er is ook te weinig personeel."

 

Met dank aan devuser_250 voor de submit.