'Wereldwijde monetaire ineenstorting deze zomer'
De Europese denktank LEAP/E2020 (European Laboratory of Political Anticipation) voorspelt in een nieuw rapport deze zomer een 'wereldwijde monetaire ineenstorting'. De onafhankelijke denktank heeft enigszins een trackrecord opgebouwd door bijvoorbeeld in februari 2006 al te voorspellen dat de kredietcrisis in september 2008 in alle hevigheid zou uitbreken.
China is zo goed als gestopt met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. Het opkomende land is zelfs de Chinese voorraad van 1,9 biljoen dollar aan het afbouwen door massaal grondstoffen als koper, zink en aluminium strategisch in te slaan. Peking zou zich volgens LEAP/E2020 in het geheim begonnen zijn om maatregelen te treffen, om aan het eind van de zomer van 2009 definitief aan de val van de Amerikaanse dollar te ontsnappen.
"Als de VS eenmaal bankroet gaat door haar enorme schuldenlast, zal het 'ieder voor zich' zijn, om zo internationaal te kunnen overleven. Dit is geheel in lijn met de afspraken die tijdens de recente G20-top in Londen zijn gemaakt, die neerkomen op het uitbreken van een geopolitieke ontwrichting", aldus de Europese denktank.
LEAP/E2020: "Achter de poppenkast in Londen, waar iedereen deed alsof men geloofde dat er een 'historische internationale samenwerking' aan de gang was, onthulde de G20-top feitelijk enorme meningsverschillen. De Amerikanen en de Britten, met een volgzaam Japan in hun kielzog, probeerden wanhopig om de controle over het wereldwijde financiële systeem te behouden, door iedere vorm van het delen van de macht met andere wereldspelers, tegen te houden of te verzwakken. Maar ze zijn niet langer machtig genoeg om dit doel te bereiken."
Het vasteland van Europa zou het voortouw moeten nemen in het creëren van een nieuwe wereldreservemunt, gebaseerd op werelds belangrijkste valuta. LEAP/E2020: "De Europeanen weten eveneens welke politieke benadering nodig is om de verschillende strategische belangen van de diverse betrokken landen te combineren, wier valuta's de nieuwe internationale reservemunteenheid moeten gaan vormen." Echter faalt Europa hierin door niet tot actie over te gaan.
De denktank voorziet eind deze zomer een faillissement van de VS. Vanaf deze maand zou het gedonder al uitbreken als blijkt hoe de belastinginkomsten (april is de Amerikaanse belastingmaand) van het land flink zijn opgedroogd. De schuldenberg zou oncontroleerbaar groot worden met torenhoge uitgaven (+41%) en instortende belastinginkomsten (-28%).