FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 oktober 2008

STR met twee coureurs in top tien

Scuderia Toro Rosso mag in de handen knijpen want net als op Monza zijn beide coureurs doorgedrongen tot de laatste kwalificatiesessie voor de Grote Prijs van Japan. Sebastian Vettel start morgen als negende, Sébastien Bourdais staat naast hem op de tiende plaats.

Het Italiaanse team heeft hoge verwachtingen van de race. Hoofd-engineer Laurent Mekies: "Morgen zullen we zien wat de concurrentie heeft gedaan met de brandstof, maar we zijn zeker blij met onze raceafstelling en zien uit naar een sterke race." En van Vettel wordt na de afgelopen goede resultaten verwacht dat hij zich steeds in de top tien rijdt. Dit is de zesde keer in zeven races dat hij daar staat en de zevende keer, Hongarije, was hij elfde. Die race is hij niet gefinisht, maar verder doet de jonge Duitser het erg goed.

Zowel Bourdais als Vettel waren erg tevreden met het resultaat tot nu toe. Vettel denkt dat het vooral de banden zijn die het succes bepalen: "Ik had het aan het einde van de kwalificatie wat moeilijker, toen de auto wat zwaarder was. De wagen voelde niet meer zo goed aan als eerder in de kwalificatie en ik maakte een paar kleine fouten. Maar het gat met de coureurs voor mij was toch al te groot. Ik denk dat we morgen een zware race zullen hebben. Vooral de banden zullen het zwaar te verduren krijgen. Het zal tijdens de race dus erg belangrijk worden om goed voor de banden te zorgen. Hopelijk blijkt onze strategie dan de juiste."

"De kwalificatie ging goed", zei Bourdais na afloop. "Ik ben ook erg blij dat ik zo dicht bij Sebastian sta op dit circuit. Normaal gesproken heb ik op dit soort banen namelijk erg veel problemen met de achterkant van de wagen. Het team heeft de aërodynamica van de auto iets weten te verbeteren voor deze race en volgens mij heeft dat enorm geholpen. Ik denk dat we in goede vorm zijn voor de race", zo verwacht de Fransman.

Volvo Ocean Race van start

In het Spaanse Alicante is vandaag de Volvo Ocean Race van start gegaan. Acht boten vertrokken vandaag voor de eerste etappe van de grootste zeilrace ter wereld richting Kaapstad.

Aan de reis om de wereld van 37.025 nautische mijlen, ruim 68.500 kilometer, doen acht boten met elk elf bemanningleden mee. Een Nederlandse boot, Team Delta Lloyd, en drie Nederlandse zeilers doen aan dit evenement mee. Hieronder de Nederlandse schipper Bouwe Bekking met zijn Spaanse Telefonica Blue-team.

De wedstrijd bestaat uit tien etappes, de finish van de eerste in Kaapstand is omstreeks 3 november. De boten doen daarna achtereenvolgens het Indiase Kochi, Singapore, de olympische zeilstad Qingdao, Rio de Janeiro, Boston, het Ierse Galway, Marstrand in Noorwegen en Stockholm aan. De race eindigt eind juni volgend jaar in Sint Petersburg.

Tussen de etappes door worden in de diverse steden 'in port races' gehouden. De eerste daarvan was afgelopen week al in Alicante en werd gewonnen door het Spaanse Telefonica Blue-team.

Toyota heeft het "goed gedaan"

Jarno Trulli en Timo Glock hadden een superweekend tot nu toe. Was Trulli nog onzichtbaar in de VT3 met een dertiende plaats, een zevende startplek is zijn deel in de race morgen. Glock presteerde uitstekend in de vrije trainingen en staat morgen op de achtste plek op de grid.

Trulli was wel tevreden met zijn prestaties: "We hebben het goed gedaan over heel het weekend in de voorbereidingen op de kwalificatie en de race. Ik moest wat aanpassingen doen in het eerste deel van de kwalificatie, maar aan het eind had ik gelukkig een goede set-up. Ik vond de goede balans en kon goed op snelheid komen. In Q2 was ik vierde en Timo was vijfde dus dat laat zien dat de Toyota's best goed zijn. Q3 was een beetje mysterieus want zodra we meer brandstof erin gooiden was de balans weg, en verloren we een boel grip. Nu moeten we gaan voor een sterk resultaat voor iedereen hier en alle fans en we moeten hard knokken tot het einde morgen."

Zijn teamgenoot Glock was ook erg blij met het resultaat van dit weekend: "We moeten happy zijn met hoe de kwalificatie verliep op het eind. De regen van de ochtend hielp ons niet echt want we hadden liever wat meer rubber op het asfalt gehad. In plaats daarvan was er bijna geen grip maar toch ging Q1 vrij gemakkelijk. Ik was de snelste en ik had er een erg goed gevoel over. Maar daarna was het krabbelen en probeerden we het beste uit de zachte band en een volle tank te halen, en we zaten ietsje verder naar achteren dan gehoopt. Er zijn hier een paar plekken waar je in kan halen dus laten we zien wat er morgen gebeurt. Wat vooral geweldig is, is de support die je hier op je thuiscircuit hebt, er zijn zóveel Toyota-fans en nu we beide auto's in de top tien hebben, is er een goede kans op punten."

Voetbal: Uitslag Nederland - IJsland

Het Nederlands elftal is er in geslaagd om de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland met 2-0 te winnen. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kwam na een kwartier spelen op voorsprong door een doelpunt van Mathijsen. In de tweede helft verdubbelde Huntelaar de score.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd had het Nederlands elftal de overhand. Toch werden er nog niet veel kansen gecreëerd. Alleen Huntelaar en Kuijt waagden een poging, maar de bal zeilde in beide gevallen over het doel van Gunnleifsson. Toch kwam Oranje enkele minuten later verdiend op voorsprong door een treffer van Mathijsen. De verdediger wist de bal in het doel te werken na een voorzet van Van der Vaart. In de 26e minuut zette Babel een actie in en probeerde de bal voor te zetten. Deze opzet faalde echter, doordat er een verdediger van IJsland tussen zat.

Niet veel later kreeg Huntelaar een kopkans, maar de aanvaller kopte over het doel. Aan de andere kant kreeg IJsland, via Hreidarsson, zijn eerste kans. Van der Sar hoefde zich niet in te spannen om deze kans om zeep te helpen. In de slotfase van de eerste helft wist Babel een goede mogelijkheid voor zichzelf te creëren, maar de bal zeilde over het doel. Vlak daarna kopte opnieuw Huntelaar de bal, maar de bal ging wederom over.

Aan het begin van de tweede helft beet IJsland flink van zich af, wat voor een aantal gevaarlijke situaties zorgde. Daarna zakte het duel naar een bedenkelijk niveau. Het spel golfde voortdurend heen en weer, maar er werden geen noemenswaardige kansen meer gecreëerd. Tot de 60e minuut, toen Van der Vaart het eens van afstand probeerde. Gunnleifsson had hier echter geen problemen mee. Kort daarna kwam Nederland alsnog op 2-0 na een treffer van Huntelaar.

Ook daarna bleven grote kansen uit, maar in de 76e minuut wist Afellay een schot op doel af te leveren. De speler van PSV was niet precies, waardoor de bal niet in het doel ging. Aan de andere zijde probeerde Hallfredsson het eens van afstand, maar zijn poging strandde in de handen van Van der Sar. In de slotfase had het er alle schijn van dat Oranje niet meer wilde en dat IJsland wel wilde, maar niet kon. Ook in blessuretijd konden beide elftallen geen potten meer breken.


Karakteristieken

Nederland - IJsland 2-0
15’ Mathijsen 1-0
65’ Huntelaar 2-0

Toeschouwers: 37.500
Scheidsrechter: Trefoloni (Ita)
Stadion: De Kuip, Rotterdam

Opstellingen

Nederland: van der Sar, Marcellis ,Ooijer, Mathijsen, van Bronckhorst, Kuijt, van Bommel, van der Vaart (Sneijder/82), de Jong (de Zeeuw/14), Babel (Afellay/69), Huntelaar

IJsland: Gunnleifsson, R. Sigurdsson (Bjarnarson/61), K. Sigurdsson, Hreidarsson, I. Sigurdsson, Gislason, Gudjohnsen, B. Gunnarson (Gunnarsson/73), B. Sævarsson, V. Gunnarson (Smárason/88), Hallfredsson

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslag Nederland - IJsland

Het Nederlands elftal is er in geslaagd om de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland met 2-0 te winnen. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kwam na een kwartier spelen op voorsprong door een doelpunt van Mathijsen. In de tweede helft verdubbelde Huntelaar de score.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd had het Nederlands elftal de overhand. Toch werden er nog niet veel kansen gecreëerd. Alleen Huntelaar en Kuijt waagden een poging, maar de bal zeilde in beide gevallen over het doel van Gunnleifsson. Toch kwam Oranje enkele minuten later verdiend op voorsprong door een treffer van Mathijsen. De verdediger wist de bal in het doel te werken na een voorzet van Van der Vaart. In de 26e minuut zette Babel een actie in en probeerde de bal voor te zetten. Deze opzet faalde echter, doordat er een verdediger van IJsland tussen zat.

Niet veel later kreeg Huntelaar een kopkans, maar de aanvaller kopte over het doel. Aan de andere kant kreeg IJsland, via Hreidarsson, zijn eerste kans. Van der Sar hoefde zich niet in te spannen om deze kans om zeep te helpen. In de slotfase van de eerste helft wist Babel een goede mogelijkheid voor zichzelf te creëren, maar de bal zeilde over het doel. Vlak daarna kopte opnieuw Huntelaar de bal, maar de bal zeilde wederom over het doel van de opponent.

Aan het begin van de tweede helft beet IJsland flink van zich af, wat voor een aantal gevaarlijke situaties zorgde. Daarna zakte het duel naar een bedenkelijk niveau. Het spel golfde voortdurend heen en weer, maar er werden geen noemenswaardige kansen meer gecreëerd. Tot de 60e minuut, toen Van der Vaart het eens van afstand probeerde. Gunnleifsson ondervond hier echter geen problemen mee. Kort daarna kwam Nederland alsnog op 2-0 na een treffer van Huntelaar.

Ook daarna bleven grote kansen uit, maar in de 76e minuut wist Afellay een schot op doel af te leveren. De speler van PSV was niet precies, waardoor de bal niet in het doel ging. Aan de andere zijde probeerde Hallfredsson het eens van afstand, maar zijn poging strandde in de handen van Van der Sar. In de slotfase had het er alle schijn van dat Oranje niet meer wilde en dat IJsland wel wilde, maar niet kon. Ook in blessuretijd konden beide elftallen geen potten meer breken.


Karakteristieken

Nederland - IJsland 2-0
15’ Mathijsen 1-0
65’ Huntelaar 2-0

Toeschouwers: 37.500
Scheidsrechter: Trefoloni (Ita)
Stadion: De Kuip, Rotterdam

Opstellingen

Nederland: van der Sar, Marcellis, Ooijer, Mathijsen, van Bronckhorst, Kuijt, van Bommel, van der Vaart (Sneijder/82), de Jong (de Zeeuw/14), Babel (Afellay/69), Huntelaar

IJsland: Gunnleifsson, R. Sigurdsson (Bjarnarson/61), K. Sigurdsson, Hreidarsson, I. Sigurdsson, Gislason, Gudjohnsen, B. Gunnarson (Gunnarsson/73), B. Sćvarsson, V. Gunnarson (Smárason/88), Hallfredsson

Patch 1.02 voor Warhammer Online

De tweede grote patch voor Wahammer Online is gisteren uitgekomen en er zitten een aantal handige toevoegingen in. Zo hebben ze weer iets nieuws toegevoegd om Gold spammers tegen te gaan, krijgen sommige facties +20% meer XP om het aantal spelers per factie op een server in balans te houden, en zijn er een heleboel bugs opgelost. Wat exact allemaal in de patch is meegenomen is terug te vinden op de website van Warhammer Online.

'Musici en dansers hebben vaker ADHD'

Musici en dansers hebben relatief vaak ADHD of ADD. Zestig procent van deze kunstenaars heeft klachten die zijn gerelateerd aan deze stoornissen. Dat stelde neuropsycholoog Gert-Jan de Haas vandaag op een symposium in het VU medisch centrum in Amsterdam.

Mensen met ADD, een Attention Deficit Disorder, hebben concentratiestoornissen. Mensen met ADHD, Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, zijn bovendien hyperactief, impulsief en snel driftig, zo legt de Stichting ADD Nederland uit.

De Haas deed onderzoek naar ADHD of ADD-kenmerken onder dansers en musici. Hij ontdekte verder dat deze groep meer psychische klachten heeft.

Filmacteur opgepakt bij actie tegen maffia

De Italiaanse politie heeft bij een actie tegen de georganiseerde misdaad in Napels zeven vermoedelijke maffiosi opgepakt. Onder hen is de 53-jarige acteur Bernardino Terraciano, die in de anti-maffiafilm 'Gomorra' een maffiabaas speelde.

Het Napolitaanse misdaadsyndicaat heet camorra. De zeven arrestanten zouden behoren tot een clan die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord vorige maand op zes Afrikaanse immigranten, zei de politie in Caserta. De verdachten zouden niet direct bij deze moorden betrokken zijn geweest. Hun vermoedelijke baas, Giuseppe Setola, wist aan arrestatie te ontkomen en wordt evenals drie andere verdachten gezocht.

De moord op de Afrikanen op 18 september leidde tot onlusten in het toch al roerige en gewelddadige gebied. De regering stuurde vijfhonderd militairen om de politie te helpen de orde te herstellen. Onderzoekers denken dat de camorra de Afrikanen met de moorden heeft willen straffen voor hun pogingen zich te mengen in de drugshandel, een van de lucratievere activiteiten van het misdaadsyndicaat.

De film Gomorra won dit voorjaar de tweede prijs op het filmfestival van Cannes. De film is ook de Italiaanse inzending voor de Academy Awards in de Verenigde Staten. De film is gebaseerd op een boek van Roberto Saviano, die zich vanwege zijn onthullingen over de camorra onder politiebescherming heeft moeten stellen.

Vingerafdrukdatabase niet genoeg voor FBI

Dat iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt zijn vingerafdrukken moet afstaan, was al algemeen bekend. Deze vingerafdrukken komen vervolgens in een database genaamd Integrated Automated Fingerprint Identification System (IAFIS). Onderhand bevat de database de vingerafdrukken van meer dan driehonderd miljoen mensen, waarvan de meeste, zo’n tweehondervijftig miljoen, van onschuldige mensen zijn, een zesde deel van criminelen is, en zo’n 73.000 van bekende en vermoedelijke terroristen zijn.

De FBI is niet geheel tevreden met deze database, en daarom wordt er dan ook gewerkt aan een opvolger om data met andere agentschappen en inlichtingendiensten real-time kunnen te delen. Dit systeem, het Next Generation Identification System (NGIS), zal biometrische kenmerken bevatten, waaronder irisscans, gezichtsscans en handpalmscans, naast de huidige vingerafdrukken. Dit zou helpen in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

Tom Bush, hoofd van de afdeling IAFIS: “IAFIS is een fantastische tool geweest bij de bestrijding van criminelen en de oorlog tegen terrorisme. NGI zal ons meer, beter en snellere mogelijkheden geven en ons naar de toekomst leiden.”

Veel knokken in Dragon Ball Z: Infinite World screens en trailer

De anime-serie Dragon Ball Z heeft al veel games opgeleverd. De jongste telg in de reeks heeft de subtitel Infinite World meegekregen en zal exclusief op de PlayStation 2 uitkomen.

Het spel presenteert zich hieronder in een trailer en een serie screenshots.Dit is slechts een kleine greep uit de beschikbare screenshots. Voor wie ze allemaal wil zien heeft een enthousiasteling een compilatie gemaakt en voorzien van een stemmig en passend muziekje op Youtube gezet. Hieronder kun je dat filmpje zien.

VVV pakt periodetitel

VVV-Venlo pakte gisteren tegen Haarlem de tweede periodetitel. De Limburgse ploeg had het moeilijk, maar wist wel met 4-0 te winnen. Dat was voldoende voor de periodetitel.

Keisuke Honda maakte de eerste twee doelpunten in een duel waarin nauwelijks duidelijk werd welke ploeg de beste van de tweede periode was en welke de slechtste, maar de stand op het scorebord bood uitkomst. Honda zorgde in de 52ste minuut voor de voorsprong van VVV. De Japanse middenvelder haalde van afstand uit en scoorde met een lage schuiver.

Na dit doelpunt kreeg Haarlem nog enkele kansen, maar een kwartier voor tijd forceerde Honda de beslissing met een kopbal: 0-2. Vervolgens was het verzet van Haarlem gebroken en vielen de goals snel. Met een afstandsschot tekende Samir El Gaaouiri voor de 0-3 en met een kopbal zorgde Ferry de Regt voor 0-4.

Door deze winst heeft VVV vijftien punten uit vijf duels. Met nog één speelronde te gaan is het gat van vier punten met nummer twee BV Veendam te groot om nog te overbruggen. In de totaalstand behoudt VVV een voorsprong van twee punten op Excelsior, de winnaar van de eerste periodetitel.

Eten van vis niet ongevaarlijk

Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd.

Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten. "Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen", aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.

Uit onderzoek van Murk blijkt dat vooral vis uit Nederlandse rivieren, de Middellandse Zee en vis die dicht bij de kust is gevangen, veel dioxine bevat. Ze ontraadt dan ook deze vis te eten.


Officiëel is nu ALLES schadelijk voor de gezondheid (foto: ANP)

Albert haalt uit naar Nys

Sven Nys slaagde er zaterdag in om de GP Région Wallonne te winnen. Niels Albert was het echter niet helemaal eens met de koerstactiek van zijn illustere landgenoot en haalde naar hem uit.

Albert werd uiteindelijk derde, maar reed in de slotfase nog bij zijn ploeggenoten Nys en Rob Peeters, die tweede werd. De belofte van het Belgische veldrijden kon echter niet weg en dat irriteerde hem. "Als je 8000 euro opstrijkt moet je mee koersen en niet in de wielen rijden om achteraf de sprint te winnen," was zijn kritiek. "Ik zal in Ruddervoorde dubbel gemotiveerd zijn om Nys er van langs te geven."

Aanstaande zondag wordt in Ruddervoorde namelijk de eerste veldrit in de Superprestige verreden.

Kezman Franse miskoop van het jaar

In de Franse competitie is nu al duidelijk welke speler de titel 'Miskoop van het Jaar' krijgt. Mateja Kezman is deze negatieve eer te beurt gevallen. De Serviër werd van Fenerbahçe overgenomen, maar heeft tot nu toe nauwelijks wat laten zien.

Het Franse blad France Football oordeelde daarom ook hard over het spel van Kezman. De Fransen zijn namelijk van mening dat de aanvaller geen enkele waarde voor zijn ploeg Paris Saint Germain heeft. Zijn optreden stellen nauwelijks wat voor en hij is zeker niet verantwoordelijk voor een redelijke serie wedstrijden bij zijn club.

In Nederland staat Kezman wel bekend als gevaarlijke speler. In de Eredivisie kwam destijds uit voor PSV en werd een aantal maal tot topscorer gekroond. Daarna pakte hij zijn biezen en ging voor Chelsea spelen. In Engeland wist hij het publiek echter niet voor zich te winnen en koos ervoor om bij Atlético Madrid en daarna bij Fenerbahçe te gaan spelen.

PNVD-ers door politie weggestuurd bij demonstratie

Vanmiddag zijn vier leden van de partij voor Naastenliefde, vrijheid en diversiteit (PNVD), ook bekend als de Pedopartij, door de politie weggestuurd bij een demonstratie in Den Haag.

Zaterdag 11 oktober 2008 is uitgeroepen tot internationale actiedag. Vandaag werd er  wereldwijd gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van de overheid. Ook op Het Plein in Den Haag werd gedemonstreerd.  

Toen de  vier aanhangers van de PNVD een spandoek ontvouwden keerden enkele demonstranten zich tegen de vier. "Gaan jullie zelf niet weg, dan helpen we een handje.", werd als keuze gegeven. Omdat de openbare orde verstoord dreigde te worden greep de politie in. De vier leden van de PNVD moesten het terrein verlaten of ze werden gearresteerd. Twee van hen werden staande gehouden en moesten hun personalia geven.

De PNVD geeft in een verklaring aan niets te begrijpen van het besluit om de aanhangers weg te sturen. "De PNVD is van mening dat zij gewoon had moeten kunnen blijven en dat de politie de agressors had moeten wegsturen. Ons spandoek ging immers over het besluit om data langere tijd op te slaan en de EU grondwet; niet over off-topic issues." 

 

 
 
 
 
  

 

 

FOK!Blog Babe Battle #92

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 19.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Chiara en in de rechterhoek Sabrina. Wie willen jullie morgen om 19.30 uur zien?

Making of Mortal Kombat Vs. DC Universe cover

Dit najaar komen de werelden van Mortal Kombat en DC Comics samen in een gewelddadige botsing. Figuren als Superman, Batman en The Joker zullen op de vuist gaan met Scorpion, Sub-Zero en hun vechtmakkers. Natuurlijk wordt elke game in de schappen gelegd met een mooie boxcover. In onderstaande trailer vertelt de kunstenaar hoe de boxcover van de Kollector's Edition van Mortal Kombat vs DC Universe tot stand is gekomen.

Om jullie de kans te geven om de plaat wat beter te zien zijn hier de eindresultaten.No More Heroes 2 krijgt twee uitvoeringen in Europa

Eén van de meest gehoorde kritieken op No More Heroes was dat de Europese versie zwaar gecensureerd is. Suda51 (de lead-designer van de game) heeft nu aangegeven dat Europa met de release van No More Heroes: Deperate Struggle de keuze krijgt uit twee versies: en gecensureerde versie en één waarin wel een grote hoeveelheid geweld en bloed te zien zal zijn.

“We won’t be able to make the same game for all territories. For Europe, we’re going to release two versions. One extreme version, and one with less violence. …With No More Heroes 2 we want to please the fans too. I want the European users to be able to experience the extreme version. When I first had the concept (for NMH), I had both the bloody version and the milder version in mind. So when I worked on the US version, it wasn’t a problem for me to make, but when I made the Japanese version, I needed to rethink it a little bit. But I did both at the same time.”

Jullie hebben voorlopig nog wel even de tijd om na te denken over welke keus je gaat maken. De Europese release van de game staat namelijk pas gepland voor maart 2010. Gamers in de VS zullen al twee maanden voor die tijd los kunnen gaan met Travis en zijn lichtzwaard.

Ernst-Paul Hasselbach verongelukt

RTL-presentator Ernst-Paul Hasselbach is omgekomen bij een auto-ongeluk. Op weg naar de opnames voor het RTL5-programma 71 Graden Noord in Noorwegen raakte hij om onbekende oorzaak met zijn auto van de weg en belandde in een rivier. Een Belgische productieassistente, de 26-jarige Leentje Custers, vond ook de dood.

Hasselbach werd landelijk bekend als presentator van het programma Expeditie Robinson. Later presenteerde hij ook Peking Express en Wondere Wereld. In het programma 71 Graden Noord proberen tien deelnemers de Noordkaap te bereiken.

De 42-jarige presentator was getrouwd met Gracia Witteman, de dochter van Paul Witteman. In 2004 kregen zij een dochter. Hasselbach laat ook twee zoons van 19 en 13 uit een eerdere relatie na.

Vier jaar geleden had FOK! een interview met hem, dat hier te lezen is. Foto's van het ongeluk zijn hier en hier te vinden.

Ernst-Paul Hasselbach

 

Met dank aan koetjiekoetjie, Black_Rainbow, Gnittoo, SiGNe en Dergert2 voor de submit.

Weer nieuw bankbiljet Zimbabwe

Zimbabwe krijgt volgende week een nieuw bankbiljet. Het wordt er een van 50.000 Zimbabwaanse dollar. Zou het op dit moment in omloop worden gebracht, dan was het ongeveer drieënhalve euro waard. Een brood kost in Harare omgerekend ongeveer 1,20 euro.

De Centrale Bank in Harare liet zaterdag weten dat het biljet maandag in omloop komt. Twee weken geleden introduceerde de bank een biljet van 20.000 dollar.

Wat deze dollar maandag nog waard is, is moeilijk te voorspellen. De munteenheid lijdt onder de hoogste geldontwaarding ter wereld, een inflatie van ruim 230 miljoen procent.

IJsland komt verplichtingen na

De regering van IJsland zal aan alle verplichtingen tegenover Nederlandse spaarders voldoen. Dat kondigde minister van Financiën Wouter Bos zaterdag aan.

Volgens de minister heeft een speciale delegatie hierover een akkoord gesloten met de autoriteiten in IJsland. "De handtekeningen zijn gezet. De IJslandse regering neemt zijn verantwoordelijkheid", aldus Bos vanuit Washington.

IJsland betaalt gedupeerde Nederlandse spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug. Tegoeden boven dit bedrag worden tot 100.000 euro vergoed door de Nederlandse overheid.


icesave  (foto: ANP)

Nieuw album Guns N' Roses verschijnt nog dit jaar

Het langverwachte comebackalbum van Guns N' Roses verschijnt nog dit jaar. 'Chinese democracy' is in de Verenigde Staten vanaf 23 november te koop, zo meldden 'goed ingelichte bronnen' aan het Amerikaanse muziekblad Billboard.

De nieuwe studioplaat, de eerste sinds 'The spaghetti incident?' uit 1993, werd al tien jaar geleden aangekondigd. Ongeduldige fans kunnen de track 'Shackler's revenge' al horen in het computerspel 'Rock band 2'. Een gedeelte van het nummer 'If the world' is gebruikt voor de aftiteling van de politieke thriller 'Body of lies'.

Onlangs werd een blogger gearresteerd op verdenking van het lekken van liedjes van 'Chinese democracy'. De 27-jarige man zou in juni negen nummers van het album op zijn website hebben gezet.

Anno 2008 is van de oorspronkelijke bezetting van Guns N' Roses alleen frontman Axl Rose nog over. Gitarist Slash en basgitarist Duff McKagan, beiden bandleden van het eerste uur, stapten in de tweede helft van de jaren negentig uit de band, waarna Rose alleen overbleef.


Axl Rose (foto: AP/DAG)

AH deelt bonuskaartgegevens met justitie

Ondanks dat op de bonuskaart van de Albert Heijn staat dat de gegevens over inkopen niet aan derden ter beschikking worden gesteld, moeten grote winkelketens, zoals Albert Heijn, dergelijke klantgegevens zeker tientallen keren per jaar met justitie delen. Dat meldt BNR nieuwsradio. Het OM wil niet vertellen hoe vaak er precies om de gegevens wordt gevraagd.

"Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. Dat kan belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek", zegt Officier van Justitie Monique Korte.

"Het is op zich geen nieuw feit. Het is wettelijk toegestaan om gegevens op te vragen", aldus Naima Azough van GroenLinks. De supermarkten maken niet goed duidelijk aan hun klanten dat de gegevens door justitie kunnen worden bekeken, aldus de politica. Daarnaast zou er vertrouwelijk met de gegevens moeten worden omgegaan door politie en justitie. "Daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over." De gegevens moeten vernietigd worden als mensen niet langer verdacht zijn, vindt Azough. "Ik ben bang dat dit soort gegevens, boodschappenlijstjes en locaties waar je bent geweest, gewoon rondslingeren of in ieder geval niet vernietigd worden zoals zou moeten gebeuren."

Fransen: "Domenech weg, Blanc komt"

De kans is groot dat Raymond Domenech binnenkort het veld moet ruimen. De kritiek op de bondscoach van Frankrijk neemt steeds verder toe. De Fransen zijn het er al over eens wie zijn opvolger moet worden, namelijk Laurent Blanc.

Blanc is erg populair in Frankrijk en dat heeft met name te maken met de uistekende prestaties, die hij bij Girondins Bordeaux boekt. Daarnaast was de voormalig international in 1998 aanvoerder van de Franse voetbalploeg. Zij wisten destijds de wereldtitel voor zich op te eisen.

Het ontslag van Domenech zou na dit weekend al plaats kunnen vinden, maar dat hangt af van de prestaties van Frankrijk tegen Roemenië. In Bordeaux zou men echter kunnen hopen op een zege van de Franse nationale ploeg. Op die manier kan Blanc gewoon bij de plaatselijke voetbalclub blijven.

Nicolas de Tavernost, voorzitter van de club, liet al weten zijn trainer niet zomaar te laten gaan. "Natuurlijk is het een compliment als Laurent in verband gebracht wordt met de functie van bondscoach, maar hij heeft nog een contract bij ons. En iemand als Laurent respecteert contracten. Ik ga er dus vanuit dat hij sowieso de rest van het seizoen nog bij ons op de bank zit."

Het huidige contract van Blanc loopt na dit seizoen af. Een verlenging van deze overeenkomst zit er vooralsnog niet in, aangezien de oefenmeester eerdere pogingen vakkundig afwimpelde. De 42-jarige trainer heeft overigens een staat van dienst, waar menig voetballer jaloers op kan zijn. Hij droeg onder meer het shirt van Napoli, Saint-Etienne, Auxerre, FC Barcelona, Olympique Marseille, Inter en Manchester United. Daarnaast speelde hij 97 interlands met Frankrijk en wist een WK (1998) en EK (2000) te winnen.

Ciolek mist Parijs-Tours

Gerald Ciolek zal niet deelnemen aan de najaarsklassieker Parijs-Tours, die aanstaande zondag wordt afgewerkt. De renner van Team Columbia is geveld door de griep en zal daardoor niet op de fiets stappen.

Hierdoor zal Team Columbia zondag door slechts zeven renners worden vertegenwoordigd. Bernhard Eisel is aangewezen als kopman voor de klassieker. De Oostenrijker verkeert in uitstekende vorm en wist afgelopen donderdag Parijs-Bourges op zijn naam te schrijven.

Nalbandian in finale Stockholm

David Nalbandian heeft zich voor de finale van het tennistoernooi in Stockholm geplaatst. De Argentijn wist in de halve finales zijn tegenstander Jarkko Nieminen binnen mum van tijd te verslaan. De setstanden waren 6-1 en 6-2.

Nalbandian kent een uitstekend toernooi in de Zweedse hoofdstad. Zo verloor de tennisser in deze editie nog geen set. Ook tegen Nieminen was er niets op zijn spel aan te merken. De Fin wist een vroege break nog wel onschadelijk te maken, maar was in het vervolg kansloos.

"Ik speelde erg goed," aldus Nalbandian, die in Stockholm de eerste Argentijn in 40 jaar kan worden die het toernooi op zijn naam schrijft. "Ik serveerde prima en stond er op de belangrijke punten."

Kuyt wil vaste basisplaats bij Oranje

Vanavond staat hij in de basis, maar Dirk Kuyt lijkt ook onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk geen vaste basisspeler bij het Nederlands elftal. De speler van Liverpool baalt hier duidelijk van.

"Teleurstellend na mijn prestaties op het EK. Alhoewel ik besef dat het voor een bondscoach niet gemakkelijk is om keuzes te maken, met zo veel goede spelers tot z'n beschikking," aldus Kuyt in De Telegraaf. "Ik moet de bondscoach laten zien dat hij niet om me heen kan."

De eerste drie interlands kwam Kuyt alleen als invaller binnen de lijnen, tegen IJsland vanuit de basis. "Door blessures ja, en dat is jammer. Je wilt toch dat de bondscoach zegt: 'iedereen is fit, maar jij bent mijn man'. Dat blijft mijn streven."

Alonso content met startplek en progressie

Fernando Alonso is wel tevreden met zijn vierde startplaats in de Grand Prix van Japan. De Reanult-coureur reed in de allerlaatste seconden een tijd van 1.18.852, waardoor hij Felipe Massa, titelkandidaat voor dit seizoen, naar de derde startrij zette.

"We mogen tevreden zijn met de vierde plaats. Dit is een goed resultaat en het harde werken op vrijdag heeft zich zeker uitbetaald", zei Alonso na afloop. "In Q2 hadden we het nog even moeilijk, maar tijdens Q3 presteerde de wagen weer prima, wat bemoedigend is voor de race van morgen. We zullen voor een finish in de top-vijf gaan."

De Spanjaard is ook tevreden met de progressie die geboekt is in de performance van de auto. En de zege in Singapore was wel een verrassing. "We hadden verwacht dat we op ons huidige niveau aan het seizoen hadden kunnen beginnen. Dat was niet het geval; een flinke tegenvaller. Gelukkig zijn we erin geslaagd vanuit het middenveld de stap naar de subtop te maken. Gezien de laatste races lijkt het erop dat alleen Ferrari en McLaren ons te snel af zijn."

Nog niet zo lang geleden had de Renault R28-bolide in Fuji nooit zo sterk kunnen presteren, zo dacht Alonso: "Dan waren we veldvulling geweest en niets meer. Inmiddels kunnen we op ieder type circuit uit de voeten." De problemen van het begin van dit seizoen komen nog voort uit vorig seizoen, toen het Franse team een grote achterstand opliep door de verplichte keuze voor de Bridgestone-banden. Die aanpassing bracht nogal wat moeilijkheden met zich mee.

Daarbij kwamen nog meer problemen: te weinig motorvermogen, te weinig tractie en instabiliteit onder het aanremmen. Om maar wat te noemen. Alonso: "Die zaken hebben we stuk voor stuk geprobeerd op te lossen en het lijkt erop dat we daar in zijn geslaagd. Kijk maar naar de recente resultaten. Helaas staan er nog maar drie Grand Prix' op de kalender, van mij had het seizoen langer mogen duren."

Technisch directeur Bob Bell zei al eerder dat Renault er alles aan heeft gedaan om Alonso voor het team te behouden, en nog altijd is het onzeker welke toekomstplannen de rijder heeft. "Fernando weet als geen ander over wat voor faciliteiten wij beschikken, wat we er voor over hebben en dat Renault meedoet om te winnen. En voor niets minder."

Fernando Alonso zelf houdt zich nog altijd wat meer op de vlakte: "Ik weet nog niet wat ik ga doen volgend seizoen en dus ook niet of ik al dan niet bij Renault blijf. Alle teams geloven momenteel dat ze komende winter een sprong voorwaarts kunnen maken. Het is zaak om tussen alle beloften en mooie woorden door een weloverwogen besluit te nemen."

Als het aan Honda's directeur Nick Fry ligt, komt de 27-jarige Spanjaard uit Oviedo voor zijn renstal rijden:"oss Brawn en ik hebben er geen geheim van gemaakt dat we onder de indruk zijn van Alonso's kwaliteiten en we zouden hem graag in ons team verwelkomen."

Federer heeft genoeg gerust

Roger Federer keert in Madrid terug op de baan na een korte rustpauze. Federer liet het toernooi van Stockholm schieten om even tot rust te komen na de Daviscup ontmoeting met België.

Hij wilde van week tot week bekijken of hij dit kalenderjaar nog in actie zou komen. Gelukkig voor de organisatoren van het toernooi van Madrid is dit dus wel het geval. Nu ook Federer meedoet aan dat toernooi, zijn 24 van de 25 beste spelers van de wereld aanwezig in Madrid. Alleen de Kroaat Marin Cilic is niet aanwezig in de Spaanse hoofdstad. De eerste zestien spelers van de ranglijst krijgen in Madrid een bye in de eerste ronde.

Starcraft 2 wordt trilogie

Tijdens de Blizzcon heeft Blizzard aangekondigd dat Starcraft 2 als trilogie wordt uitgebracht, waarbij elk deel een eigen campaign heeft. Het eerst deel zal de Terran-campaign bevatten en zal daarom de titel "Terrans: Wings of Liberty" dragen. Het tweede deel zal zich concentreren op de Zerg met als titel "Zerg: Heart of the Swarm" en het derde deel zal "Protoss: Legacy of the Void" en zich volledig concentreren op de Protoss. Deze beslissing is gemaakt om er voor te zorgen dat de kwaliteit van het eindproduct gegarandeerd blijft zonder de game al te veel uit te stellen.

De tweede en derde game van deze trilogie zullen uitgebracht worden als expansion packs, maar Blizzard benadrukt dat ze aan zullen voelen als volledige games. Elk deel zal bovendien erg verschillend zijn, zo zal de Zerg-campaign veel RPG-elementen en de Protoss-campaign diplomatieke gameplay bevatten.

Elke campaign zal een grootse verhaallijn bevatten met genoeg content om een eigen deel te rechtvaardigen. De verhaallijnen zullen langer zijn en meer in-game cutscenes bevatten.

Verder zal de multiplayer onveranderd blijven door deze beslissing, maar moeten spelers er rekening mee houden dat bepaalde units alleen in de campaigns voorkomen en niet in multplayer beschikbaar zijn.

Keen/Schlager naar finale

Trinko Keen en zijn partner, de Oostenrijker Werner Schlager, hebben in Sint Petersburg de finale weten te bereiken van het dubbelspel. De twee moesten het in de halve finale opnemen tegen de jonge Zweden Robert Svensson en Jon Persson. Die werden in vijf sets aan de kant gezet.

Keen en Schlager begonnen moeizaam tegen de opportunistisch spelende Zweden. In de eerste game, en een gedeelte van de tweede, voerden de Scandinaviërs de boventoon. Daarna kwamen de routiniers echter opzetten en trokken ze de partij naar zich toe. De laatste vier games gingen met 11-7, 11-9, 11-5 en wederom 11-7 naar de veteranen.

Voor Keen is het een primeur dat hij in de finale komt. Met zijn vorige partner, Danny Heister, wist hij al eerder al eens brons te pakken. Twee maal wist hij de halve finale te halen, beide keren in Eindhoven op het EK. Zowel in het enkelspel als bij de landenwedstrijd was de halve finale het eindpunt. Op zijn laatste internationale toernooi heeft Keen nu dus kans om er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

Om dat voor elkaar te krijgen moeten ze echter in de finale wel zien te winnen van de torenhoge favorieten Timo Boll en Christian Süss. Op zondag om 15.00 Nederlandse tijd begint de finale.

Er komt geen nieuwe thuiskopieregeling

Er komt ook in 2009 geen extra thuiskopieheffing. De bestaande regeling wordt met een jaar verlengd. Dat maakte de ministerraad gisteren bekend. De nieuwe regeling is misgelopen door meningsverschillen tussen de leveranciers van elektronica, lege opnamemedia, rechthebbenden en consumentenorganisaties, die niet tot een deal konden komen die voor alle partijen acceptabel was. "Principiële meningsverschillen" zouden volgens het kabinet een gezamenlijk plan hebben dwarsgezeten.

In Nederland is een juridisch vrij weinig voorkomende situatie waarbij het maken van een kopie van beschermde werken als muziek en films, maar ook boeken, is toegestaan. Om rechthebbenden hiervoor te compenseren zit er een extra heffing op lege media als DVD-R's. Stichting De Thuiskopie int die gelden en zorgt ervoor dat ze terecht komen bij de rechthebbenden. Het punt voor de rechthebbenden is dat er niet zo'n heffing bestaat voor mp3-spelers, harddiskrecorders of harde schijven. Er is daarom veel sprake van kopiëren zonder dat daarvoor een extra vergoeding wordt geïnd. Consumentenorganisaties en de Tweede Kamer zijn echter tegen het invoeren van een extra heffing op apparatuur, zeker omdat het hele stelsel van de thuiskopie over niet al te lange tijd waarschijnlijk door EU-regels op de schop moet.

Over de thuiskopie-regeling is altijd veel te doen geweest omdat er veel belangen een rol spelen. Naast een groot Europees overleg dat in de zomer van 2009 moet gaan plaatsvinden, lopen er ook nog enkele rechtszaken tegen Stichting De Thuiskopie die de regeling op zijn kop zouden kunnen zetten. Het gaat dan onder andere om de verdeelsleutel naar de rechthebbenden, waar problemen mee zijn. De mogelijkheid om online muziek aan te schaffen maakt de heffing op bijvoorbeeld een mp3-speler omstreden, omdat consumenten dan min of meer dubbel zouden betalen. Het orgineel bevindt zich immers al op de schijf.

Turkije bombardeert PKK-stellingen in Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen en artillerie hebben vandaag stellingen van Koerdische guerrillastrijders in Noord-Irak gebombardeerd. De beschietingen zijn een antwoord op toegenomen aanvallen van rebellen waarbij vorige week zeventien Turkse militairen werden gedood.

Het leger meldde 'succesvolle aanvallen' op 31 doelwitten in Noord-Irak. Een woordvoerder van de guerrillabeweging PKK zei dat de aanvallen drie uur duurden, maar dat niemand gewond was geraakt.

Op eigen bodem zette het Turkse leger vandaag operaties tegen PKK-strijders voort in de provincie Sirnak, aan de grens met Irak. De regering overweegt in het zuidoosten van het land ook duizenden leden van de terreurbestrijdingspolitie in te zetten. Verder voert Turkije de druk op de regering van Iraaks Koerdistan op om de rebellen aan te pakken. Turkse leiders hebben het leger toestemming gegeven om zo nodig een aanval met grondtroepen te beginnen.

In Istanbul arresteerde de politie een vrouw die tien kilo explosieven bij zich had. De politie verschafte verder geen bijzonderheden en het was onduidelijk of zij banden had met de PKK.

België vreest inbraakgolf door bankencrisis

De Belgische politie vreest een forse toename van het aantal inbraken omdat een deel van de Belgische spaarders uit angst voor het omvallen van banken spaarrekeningen leeghaalt en het geld thuis bewaart. Criminelen hebben dat goed in de gaten, zegt de politie in Vlaamse kranten.

Belgische banken als Dexia en Fortis kregen de afgelopen week nogal wat klanten over de vloer die hun rekeningen en spaarboekjes kwamen leeghalen. De politie vreest dat dieven meer zullen inbreken, op zoek naar cash geld. Deze week was er in België een toename te zien van de verkoop van het aantal kluisjes.

Nederlands fruit best schoon

Op groente en fruit in de supermarkt zaten in 2007 over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen dan het jaar ervoor. Verder is het Nederlandse fruit beduidend schoner dan dat uit Spanje en Italië, zo bleek vandaag uit gegevens die door Milieudefensie en Natuur en Milieu zijn vergaard.

De twee organisaties publiceerden vandaag op internet (www.weetwatjeeet.nl) de meetresultaten van de overheid naar restanten landbouwgif op groente en fruit in 2006 en 2007. Ze verkregen de informatie door een beroep te doen op de wet openbaarheid van bestuur. Zo is te lezen dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 in totaal 3706 metingen deed naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. "In 2006 zat op 66 procent van dat voedsel landbouwgif, in 2007 nog 63 procent. Ook was de vervuilingsgraad minder."

'Noord-Korea geen schurk meer'

Noord-Korea wordt alsnog geschrapt van een Amerikaanse zwarte lijst. Een anonieme Amerikaanse functionaris heeft vandaag bevestigd dat Washington het regime in Pyongyang niet meer te boek laat staan als 'staat die terrorisme steunt'.

Het voornemen wordt volgens hem vandaag officieel bekendgemaakt. Noord-Korea zal als tegenprestatie een serie stappen ondernemen om internationaal toezicht op de ontmanteling van Noord-Koreraanse nucleaire installaties mogelijk te maken.

Barcelona en Valencia 'vechten' om Keirrison

Het seizoen is pas net onderweg, maar de diverse Europese topclubs denken al weer na over het volgende seizoen. Een van de meest begeerde spelers in Spanje is de Braziliaan Keirrison, die wordt begeerd door Barcelona en Valencia.

De jonge spits komt op dit moment uit voor Coritiba uit Brazilië, waarvoor hij al 54 keer heeft gescoord in 100 wedstrijden. Volgens geruchten in Spanje heeft de 19-jarige aanvaller reeds een voorcontract getekend bij Palmeiras, maar onder meer Barcelona en Valencia zouden interesse hebben in de jeugdinternational.

Volgens de Spaanse krant AS was technisch directeur Txiki Begiristain van Barcelona vorige week in Brazilië om een mogelijke overgang te bespreken. De jeugdige spits lijkt bij Valencia meer speelkansen te hebben. Keirrison moet volgens AS zo'n dertien miljoen euro opbrengen.

Mourinho wil Real Madrid 'beroven'

Inter-manager Jose Mourinho hoopt in januari een grote slag te slaan bij Real Madrid.

Volgens El Mundo Deportivo heeft de Portugees Pepe en Gonzalo Higuaín op zijn lijstje staan als gewenste aankopen. Inter heeft achterin de nodige problemen en Mourinho is zoals bekend een groot bewonderaar van Pepe. De 25-jarige centrumverdediger moet de verdedigende problemen bij de Italiaanse kampioen derhalve oplossen.

Ook Higuaín wordt begeerd door de koploper van de Serie A. Bij Real Madrid komt de jonge Argentijn niet wekelijks aan spelen toe en zeker niet centraal in de aanval, waar zijn voorkeur ligt. Met de mogelijke komst van Pepe en Higuain hoopt Mourinho nog sterker te maken om uiteindelijk het grote doel te bereiken met Inter: de Champions League winnen.

Teams niet blij met verdwijnen GP Canada

De Formule 1-teams zijn niet te spreken over het verdwijnen van de Canadese Grand Prix volgend jaar. Het schrappen van de wedstrijd in Montreal betekent het einde van de races op het Noord-Amerikaanse continent. De grote autofabrikanten missen daarmee een erg belangrijke afzetmarkt.

Directeur van BMW Motorsport Mario Theissen zei: "We zijn zeker niet blij met het feit dat we volgend jaar niet meer in Noord-Amerika zullen racen. Voor BMW is de Verenigde Staten een zeer belangrijke markt, en ik denk dat dat voor meer autofabrikanten geldt. We hadden liever gezien dat er nog een race in Noord-Amerika bijkwam in plaats van dat de race in Canada werd geschrapt."

Ook Toyota-baas John Howett was teleurgesteld: "De Grand Prix van Canada is een geweldige race en we zouden er graag weer naar toe gaan. Het moet nu ook een taak van de FOTA zijn om de houder van de commerciële rechten hierop aan te spreken en duidelijk te maken dat we meer voet aan de grond willen krijgen in Noord-Amerika, en dan met name in de VS. Dit zou economisch gezien erg goed zijn voor de hele Formule 1. Dit is dus een belangrijk punt waar de FOTA zich hard voor moet maken. Hopelijk hebben we over één of twee jaar ook weer een race in de Verenigde Staten."

"We zijn immens teleurgesteld dat de race in Canada niet doorgaat. Honda is zeer succesvol in Canada en we hebben daar een fabriek staan. We ontvangen er altijd veel gasten uit Canada en de VS. We zouden graag zien dat deze Grand Prix zo snel mogelijk weer op de kalender komt en ik denk dat we het hier tijdens de volgende bijeenkomst van de FOTA ook over moeten hebben", zei Honda-teambaas Nick Fry.

Fry pleit er ook voor om dan direct twee races in Noord-Amerika op de kalender te zetten: "De kosten om voor één race de Atlantische Oceaan over te steken zijn gigantisch. Ik denk dat we meerdere races in Amerika moeten hebben. Het is ook zo'n belangrijke markt."

[Upd] Twee treinen botsen bij Gouda

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Rotterdam ligt zaterdag helemaal plat door een botsing op het station van Gouda. Er zijn geen zwaargewonden, meldt de spoorwegpolitie.

Het treinverkeer kon al niet meer rijden via Den Haag omdat daar werkzaamheden plaatsvinden. Nu is ook verkeer over de omleidingsroute onmogelijk, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Die weet ook te melden dat er lichtgewonden zijn gevallen bij de aanrijding.

Rond 11.00 uur schampten de Thalys uit Parijs en de intercity van Den Haag naar Groningen elkaar op het station. De passagiers konden de treinen zelf verlaten, omdat de treinen ter hoogte van het perron staan. Beide treinen liepen forse schade op en zijn deels ontspoord.

Update 15:51
De Thalys wordt nu gestabiliseerd door de brandweer. De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoekt de oorzaak van het ongeluk. Daarbij wordt allereerst gesproken met de machinisten en worden de ritgegevens vastgelegd.

Gouda werd gebruikt als omleidingsroute voor de treinen tussen Rotterdam en Amsterdam die normaal gesproken via Den Haag rijden. Op dat laatste traject vinden werkzaamheden aan het spoor plaats. Omdat nu beide voor de hand liggende routes platliggen is er geen treinverkeer tussen de plaatsen mogelijk. ProRail heeft ook geen suggesties voor een andere route. De NS waarschuwt voor vertragingen van meer dan een uur. Er worden bussen ingezet.

 

 

Foto door: knars

Gears of War platina en bronzen beelden te koop

Voor de gamers die action-figures te kinderachtig vinden komen Sideshow Collectibles en Mindzeye Studios met een aantal Gears of War beelden. Deze beelden zijn zeer gedetailleerd en afgewerkt met platina of brons metallic gekleurde verf. Er is keuze uit Marcus Fenix, Dom Santiago en Boomer. De beelden zijn tussen de 25 en 31 centimeter hoog en wegen 1.6 tot 5.1 kg. Mocht je Marcus of Dom willen, dan moet je een schamele 204,99 dollar betalen, en voor Boomer betaal je 259,99 dollar. Wees er wel snel bij want er zijn maar 1000 exemplaren van elk.
Sarpong geblesseerd terug bij Ajax

Jeffrey Sarpong is geblesseerd teruggekomen van een interland met de beloften van Oranje. De middenvelder van Ajax had in Oekraďne last van zijn nek en kwam niet aan de aftrap van de wedstrijd.

Oranje speelde in Kiev een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oekraďne. Tijdens de wedstrijd viel er nog een andere Ajacied uit met een blessure, namelijk John Goossens. Hij moest zich al na vijf minuten laten vervangen, omdat hij geblesseerd was geraakt aan zijn enkel na een charge van een Oekraďner.

De wedstrijd van de beloften, het team voor voetballers onder de 21, eindigde overigens in een doelpuntloze 0-0.

Adebayor speelt toch met Togo

Emanuel Adebayor is dan toch op het vliegtuig richting Togo gestapt. De aanvaller van Arsenal wilde de wedstrijd eerst boycotten, maar is nu terug gekomen op dat besluit.

Volgens Adebayor is deze wedstrijd "te belangrijk voor de toekomst van het Togolese voetbal." Daarom heeft hij zich alsnog gemeld in Accra, de hoofdstad van Ghana, voor het duel van zijn Togo tegen Swaziland. Men is uitgeweken naar Ghana wegens ongeregeldheden die zich de vorige keer voordeden in Togo. Togo moet winnen om nog kans te houden op kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

De Togolese bond behandelt de spelers en coaches onbehoorlijk, volgens Adebayor. ''We hebben op het WK in Duitsland gespeeld en hadden van de gelegenheid gebruik moeten maken omstandigheden in Togo te verbeteren. Maar de bond blijft de spelers en coaches slecht behandelen. Als aanvoerder kan ik de ogen daar niet voor sluiten. Tot de volgende fase van de kwalificatie hebben we genoeg tijd deze zaken aan te pakken.''

Vermaelen blij met Oleguer

Ajacied Thomas Vermaelen is zeer te spreken over de samenwerking tussen hem en Oleguer Presas, de Spanjaard die deze zomer overkwam van Barcelona. Als ze beide fit zijn, vormen zij het duo in het centrum van de verdediging bij Ajax.

"Hij spreekt gewoon goed Engels, dat maakt de communicatie een stuk makkelijker. Daarbij merk je dat die jongen aardig wat ervaring heeft. Hij blijft altijd rustig. Het is fijn om zo iemand naast je te hebben", aldus de Belg op de website van Ajax.

Vermaelen ziet wel een groot verschil met de mannen waar hij voorheen mee speelde, mannen zoals Jaap Stam en John Heitinga. "Met Jaap stond er natuurlijk een enorme persoonlijkheid in het veld, die ook verbaal nadrukkelijk aanwezig was. Het was logisch dat hij gezien zijn ervaring het voortouw nam. Tussen Oleguer en mij is er niet zo’n hiërarchische situatie. We spelen allebei op een belangrijke positie en laten allebei van ons horen."

Jankovic groots langs Dementieva

Jelena Jankovic heeft haar status als nummer één van de wereld nog maar eens waar gemaakt. In de Kremlin Cup in Moskou won ze in drie sets van Elena Dementieva en plaatste ze zich voor de finale. De setstanden waren 0-6 6-1 en 6-0.

In de eerste set leek het nog een dramatische wedstrijd te worden voor Jankovic. Dementieva speelde een hoog tempo en maakte weinig fouten. Jankovic had geen antwoord op het felle spel van haar Russische opponente. In de tweede set kwam Jankovic echter terug. Ze beet van zich af en de rally’s werden langer, veelal in het voordeel van de Servische. De setstand van de derde set is geflatteerd, omdat Dementieva toch aan kon klampen met de nummer een van wereld. Op belangrijke punten moest ze echter de punten laten aan Jankovic. Die besliste de wedstrijd met een schitterende passing die in eerste instantie uit werd gegeven, maar dankzij het Hawk-Eye systeem haar alsnog de overwinning bezorgde.

In de finale treft ze de winnaar van de partij tussen Dinara Safina en Vera Zvonareva.

Standard dreigt naar Frankrijk te gaan

Standard Luik heeft gedreigd om uit te wijken naar de Franse profliga als de opsplitsing van de Belgische voetbalbond daadwerkelijk wordt doorgezet. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Standard is boos omdat de Belgische bond voetballend België wil opsplitsen in een Vlaams gedeelte en een Waals gedeelte. Overigens zouden de eerste en de tweede divisie daar niet onder vallen, maar alles daaronder zou wel getroffen worden. De Vlaamse voetbalclubs hebben al ingestemd met het plan, maar Standard is het daar niet mee eens.

De reden van de opsplitsing is overigens een kwestie van geld. De Belgische minister van Sport heeft 5,5 miljoen euro toegezegd aan de clubs voor jeugdvoetbal en om kunstgrasvelden aan te leggen. Ook zou er nog eens 50 miljoen extra bijkomen voor de bouw van nieuwe stadions. Het geld komt echter pas vrij als er een Vlaamse voetbalbond wordt opgericht.

"Dit is een eerste stap, maar een gevaarlijke stap. Want als de bond wordt uitgekleed, wat schiet er straks dan nog over? De crisis die het land en de politiek verlamt, wordt in het voetbal geďmporteerd", aldus Standards vice-voorzitter Luciano D'Onofrio. "Ze laten zich gijzelen door het geld en de Vlaamse politiek. De solidariteit is zoek en dat is jammer. Want wat is de volgende stap? Een splitsing van het voetbal in eerste en tweede klasse? Als het zo ver komt, zal ik met Standard verplicht zijn uit te wijken naar Frankrijk. Op dit ogenblik wordt mij geen andere keuze gegeven."

Hleb wil Fŕbregas naar FC Barcelona halen

Alexander Hleb vertrok in de zomer naar FC Barcelona. Voorafgaand aan deze transfer speelde de Wit-Rus in het shirt van Arsenal. Bij de club uit Londen was Cesc Fŕbregas één van zijn beste vrienden, maar hij staat nog bij de Engelsen onder contract.

Hleb zou graag zien dat Fŕbregas ook voor FC Barcelona gaat spelen. Van een transfer is op dit moment echter geen sprake, maar in de toekomst zou het zomaar kunnen gebeuren. De Spaans international sprak eerder deze week namelijk over zijn toekomst en zei zich nu volledig op Arsenal te concentreren. In de toekomst zou een vertrek naar Spanje zeker tot de mogelijkheden behoren.

"Zowel op als buiten het veld konden we het goed met elkaar vinden. Hij is als een broer voor mij. We bellen nog steeds vaak met elkaar," liet Hleb in de Spaanse media weten. De Wit-Rus zei ook dat Fŕbregas hem bij The Gunners mist. "Ik zou het geweldig vinden als hij naar Barcelona zou komen en ik ga hem dat zeggen tot het moment dat hij ook echt komt en naar me luistert. Het zou geweldig zijn voor Barcelona."

Sutil: "Niet competitief genoeg"

Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella behaalden de hoogste snelheden op het lange rechte stuk tijdens de kwalificatie op het circuit van Fuji. Toch starten de coureurs van Force India dit weekend wederom vanaf de laatste startrij.

"Het zat vandaag weer eens erg dicht bij elkaar," liet Sutil, die maar een fractie langzamer dan Jenson Button was, optekenen. "Ik ben redelijk tevreden over mijn eigen prestaties. Ik reed enkele goede ronden en mijn laatste poging was echt op het randje. Ik denk niet dat ik nog veel meer had kunnen doen. We zitten maar een seconde van de pole, dus dat is erg positief, maar we zijn nog altijd niet competitief genoeg. We zullen nu moeten afwachten wat de race ons brengt. We hebben een goede snelheid op het rechte stuk, dus ik denk dat we nog wel een paar plekjes kunnen goedmaken."

Fisichella was minder tevreden: "Ik had mijn tijd nog flink kunnen verbeteren, maar toen ik de pits uitreed voor mijn laatste snelle run, stuitte ik op verkeer waardoor ik de banden niet goed op temperatuur wist te krijgen. In de eerste bocht blokkeerde ik hierdoor een band en verloor ik al zeeën van tijd."

"De rest van de ronde was redelijk, maar ik ging nergens echt snel genoeg. Dat is erg jammer, maar we zaten er qua tijden toch redelijk goed bij. We zullen morgen moeten proberen om met de strategie nog wat verder naar voren te komen. En wie weet wat het weer nog gaat doen", besloot Fisichella.

Boek: Peter Leonard - Bloedpijl

De kaft van het boek staart je donker en intens aan. Sommige boeken nodigen alleen al op basis van de cover uit om te lezen. Dat is ook het geval bij Bloedpijl, het debuut van schrijver Peter Leonard. De lichte bloedaccenten op de pijl wekken spanning en nieuwsgierigheid op. Wat is er met deze pijl gebeurd? Wiens bloed kleeft er aan deze pijl? En wie heeft deze pijl gebruikt om te doden? Het zijn enkele van de vele vragen die het zien van de voorkant van het boek bij je oproepen. Om achter de antwoorden te komen, is er maar één manier: openslaan en lezen.

China bouwt huizen voor Tibetaanse herders

De Chinese overheid gaat een half miljoen Tibetaanse herders die in de zuidwestelijke provincie Sichuan leven, voorzien van huizen. Het project kost meer dan 543 miljoen euro, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Volgens de overheid leven in de provincie 533.000 herders. Van hen hebben 219.000 mensen geen huis, de rest woont in krotten. Het is dus hoog tijd voor stenen huizen, scholen, ziekenhuizen en kantoren, vindt China.

Het staatspersbureau schrijft niet hoe de herders ervan overtuigd kunnen worden hun huidige nomadenbestaan op te geven voor een vaste woning. Onder de herders heerst de opvatting dat China hun manier van leven probeert te verwoesten.

De Chinese overheid beloofde economische voorspoed te brengen aan de Tibetaanse regio's na anti-Chinese protesten in maart. De huizen moeten de herders toegang geven tot "het moderne leven", aldus de overheid. Gelijksoortige projecten zullen uitgevoerd worden in Tibet en de provincies Qinghai en Gansu in het noordwesten van de Volksrepubliek.

Twijfels over reddingsplan G7

De G7, de groep van zeven belangrijkste industrielanden, hebben een actieplan aangekondigd voor de gemeenschappelijke aanpak van de mondiale financiële crisis. In het plan verplichten de leden zich om elk faillissement van een belangrijk bankconcern te verhinderen.

"Alle beschikbare instrumenten" worden aangewend om "stelselmatig" belangrijke financiële instituties te ondersteunen en daarmee voor de ondergang te behoeden, aldus de verklaring zaterdagmorgen Nederlandse tijd.

Volgens minister van Financiën Wouter Bos heeft de G7 echter niet duidelijk gemaakt hoe het reddingsplan er concreet moet uitzien. "Er is eenheid over de doelen, maar ik lees weinig over de instrumenten die daarvoor gebruikt kunnen worden", aldus Bos in een reactie.

Ook analisten zijn sceptisch over de plannen. Veel van hen vragen zich af of het de paniek op de markten zal kunnen bezweren. "Ze beloven van alles, maar daardoor lijkt het alsof ze geen idee hebben waar ze de oplossing moeten vinden", aldus een econoom van onderzoeksbureau FAO Economics.

In de verklaring van de G7 staat dat de huidige situatie om dringende en buitengewone maatregelen vraagt. "We verplichten onszelf samen te werken om de financiële markten te stabiliseren en de kredietstroom te herstellen, om de wereldeconomie te ondersteunen".

De G7 wil er alles aan doen om de geldstroom bij banken constant te houden. Om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen moet hiervoor zowel particulier als ook overheidskapitaal in voldoende mate ter beschikking komen aan financiële instellingen.

De maatregelen moeten zo gekozen worden dat de belastingbetaler beschermd wordt en mogelijke schadelijke gevolgen voor andere landen vermeden worden. Ook moet het beschermingsstelsel van bankdeposito's "stevig" zijn om het vertrouwen te herstellen.

Bij de bijeenkomst in Washington waren de ministers van Financiën en topmannen van centrale banken aanwezig van de leden van de G7: Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Canada en de VS. De G7 schuift dit weekeinde ook aan bij de IMF-vergadering in Washington. Daar zijn ook minister Bos en bankpresident Nout Wellink bij aanwezig.

De Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson sprak in een aparte verklaring van een "agressief" plan dat de G7 heeft opgesteld. "Dit actieplan verschaft een samenhangende structuur die richting geeft aan onze individuele en collectieve beleidmaatregelen om onze markten van liquiditeit te voorzien, de financiële instituties te versterken en spaarders en investeerders te beschermen."

Financiële strop dreigt voor gemeente Asten

De gemeente Asten hangt een financiële strop van een miljoen euro boven het hoofd. De Brabantse gemeente heeft een deposito uitstaan bij de in de problemen geraakte IJslandse Landsbanki en is bang het geld kwijt te raken. Dat zei wethouder van Financiën Peter Gerrits (VVD) tegen Omroep Brabant.

Volgens het Eindhovens Dagblad, dat het nieuws zaterdag meldde, wil de oppositie in de gemeenteraad opheldering. "Ik vind het ontzettend vervelend, maar het is een geval van botte pech", zei Gerrits tegen Omroep Brabant. "Wij hebben ons keurig aan de regels gehouden, regels die zijn opgesteld met medeweten van de gemeenteraad. Bovendien was deze IJslandse bank betrouwbaar. Wij gaan in Asten zorgvuldig met gemeenschapsgeld om."

Gerrits durft niet te zeggen of het geld nog zal terugvloeien naar de Astense gemeentekas. "Wij blijven de zaak intensief volgen en hopen dat we het geld terugkrijgen." De Nederlandse overheid heeft een garantieregeling voor spaargeld, maar die geldt niet voor bedrijven en overheden. De gemeente Asten heeft in totaal twintig miljoen euro aan deposito's bij verschillende banken uitstaan.

Ook het kabinet denkt niet dat de gemeente Asten iets valt te verwijten. Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed het 'uiterst normaal' te vinden dat gemeenten geld uitzetten bij buitenlandse banken. "De IJslandse bank had een betrouwbare status en op basis daarvan mag een gemeente besluiten hier geld weg te zetten", zei Rouvoet.

De minister gaf te kennen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek begint om na te gaan of er meer gemeenten of provincies door de financiële crisis in de problemen zijn gekomen. Landsbanki is het moederbedrijf van Icesave, de internetspaarbank met 120 duizend Nederlandse klanten die zijn verplichtingen niet meer kan nakomen.

Kovalainen: "Derde plaats was maximum"

Heikki Kovalainen was van mening dat er tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan niet meer in zat dan een derde plaats. In de laatste ronden klokte de Fin een tijd van 1:18,821 en was hiermee twee tienden langzamer dan Kimi Räikkönen van Scuderia Ferrari.

De ploeggenoot van Kovalainen, Lewis Hamilton, was nog iets sneller en start aanstaande zondag vanaf pole. "De kwalificatie ging vrij goed," liet de coureur na afloop weten. "In Q1 duurde het even voordat ik op snelheid was, maar in Q2 verliep alles redelijk gesmeerd. Aan het einde van de kwalificatie reed ik twee aardige ronden, al waren er wel een paar kleine foutjes. Toch denk ik dat de derde startplaats vandaag het maximaal haalbare was. Hopelijk pakt het morgen dan goed uit. We zijn voor beide wereldtitels aan het knokken, dus het is zaak dat ik morgen zoveel mogelijk punten scoor."

FC Emmen - VVV-Venlo dag later

De competitiewedstrijd tussen FC Emmen en VVV-Venlo is op verzoek van de ploeg uit Drenthe verplaatst. In eerste instantie stonden de twee ploegen op 14 november tegenover elkaar, maar dit is nu een dag later.

FC Emmen vroeg de verplaatsing aan, vanwege het KNVB beker-duel tussen Hardenberg en Feyenoord. Deze wedstrijd wordt namelijk in het stadion van FC Emmen afgewerkt. De ploeg uit Drenthe wilde de grasmat na deze confrontatie een dag rust geven. VVV-Venlo had geen problemen met de verschuiving, waarna de Nederlandse voetbalbond (KNVB) ook toestemming gaf.

BMW koos verkeerde banden

Nick Heidfeld mag dan een nieuw contract hebben voor komend jaar, daar had hij vandaag niet veel aan in de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. Hij start morgen als zestiende, maar dat lag niet aan zijn rijstijl, maar aan een verkeerde bandenkeuze van het team. Ook Robert Kubica zou er last van hebben gehad.

"Nu weten we dat het een foute beslissing was om de harde compound te gebruiken voor de tweede run in Q1", zei Heidfeld na afloop. De Duitser kwam niet door de eerste kwalificatiesessie heen, wat velen verbaasde. "Ik wist dat ik op de harde band kon verbeteren, dus we namen het risico. Ik verbeterde mij ook – ik was ongeveer een halve seconde sneller – maar het was niet genoeg en ik miste Q2 op een tiende van een seconde."

Quick Nick voegde er wel aan toe dat hij geen opgever is, maar zijn uitgangspunt is toch wel aardig uitzichtloos. BMW Sauber-teambaas Mario Theissen nam alle verantwoordelijkheid voor de misser op zich: "We hebben fout ingeschat hoe de omstandigheden op de baan zouden veranderen, en wat voor invloed dat zou hebben op de banden. We stuurden onze coureurs tweemaal naar buiten met de harde band, terwijl anderen al wisselden naar de zachte band."

Ook teamgenoot Robert Kubica had last van de verkeerde banden, maar wist zich wel naar de tweede sessie te rijden. Toen kon de Pool zich weer wat herstellen, en uiteindelijk was de zesde startplek een goed resultaat. "Gisteren hadden we last van weinig grip, dus de regen van vannacht hielp ons niet bepaald, omdat al het rubber weer weg was. De balans van de auto was pima, maar we kwamen gewoon grip tekort. Ik probeerde alles wat ik kon. Dit was het beste wat ik eruit kon halen. Zesde is gezien de omstandigheden zo slecht nog niet", aldus Kubica.

Uitslagen Jupiler League speelronde 11

Dit weekend werd in de Jupiler League de 11e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

VVV-Venlo slaagde er dit weekend in om de tweede periodetitel in de wacht te slepen. De Limburgse formatie wist eenvoudig van HFC Haarlem (4-0) te winnen. Honda was de grote man aan de zijde van de koploper in de Jupiler League. De Japanner trof tegen de Haarlemmers twee keer doel. De andere treffers werden door El Gaaouiri en De Regt gemaakt.

Excelsior, dat de eerste periodetitel binnenhaalde, wist zijn duel ook in winst op te zetten. De Rotterdammers hadden het lastig tegen FC Omniworld (2-1), maar wisten uiteindelijk wel te winnen. De bezoekers uit Almere kwamen voor rust nog wel op voorsprong door een doelpunt van Duits. Van Guldener en Voskamp zorgden er echter voor dat de punten in Rotterdam konden blijven.

Ook de nummer drie van de Jupiler League, RKC Waalwijk, wist dit weekend drie punten te pakken. Benson en Berger waren trefzeker voor de Brabantse formatie, die door de winst afstand namen van FC Zwolle. De ploeg uit Overijssel wist namelijk niet te winnen van FC Eindhoven. Na 90 minuten spelen stond er namelijk 2-2 op het scorebord.


Uitslagen:

DatumThuisUitslagen
RBC Roosendaal AGOVV 3-0
Helmond Sport TOP Oss 3-0
MVV Telstar 2-0
Haarlem VVV Venlo 0-4
FC Zwolle FC Eindhoven 2-2
FC Den Bosch FC Emmen 5-0
Excelsior FC Omniworld 2-1
BV Veendam Go Ahead Eagles 2-0
Cambuur Leeuwarden FC Dordrecht 2-0
RKC Waalwijk Fortuna Sittard 2-0

De stand:

#Club WedstrijdenWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VVV Venlo +11 8 2 1 26 28-8
2 Excelsior +11 8 0 3 24 20-10
3 RKC Waalwijk 11 5 6 0 21 18-9
4 Helmond Sport 11 6 2 3 20 21-15
5 FC Zwolle 11 5 4 2 19 18-12
6 BV Veendam 11 5 3 3 18 16-17
7 FC Den Bosch 11 4 4 3 16 22-14
8 MVV 11 4 4 3 16 15-10
9 Cambuur Leeuwarden 11 5 1 5 16 19-18
10 TOP Oss 11 4 4 3 16 16-15
11 RBC Roosendaal 11 4 3 4 15 15-15
12 Haarlem 11 4 1 6 13 17-23
13 Go Ahead Eagles 11 3 4 4 13 9-16
14 AGOVV 11 3 3 5 12 15-20
15 FC Eindhoven 11 2 5 4 11 19-24
16 FC Emmen 11 3 2 6 11 12-26
17 Fortuna Sittard 11 1 6 4 9 10-16
18 Telstar 11 1 5 5 8 13-21
19 FC Omniworld 11 2 2 7 8 9-17
20 FC Dordrecht 11 2 1 8 7 9-15

+ = periodekampioen

Topscorers:

#Speler Club Doelpunten
1Koc FC Eindhoven 8
=Calabro VVV Venlo 8
3Ars RBC Roosendaal 7
4Mertens AGOVV 6
=Hemmen BV Veendam 6
=Berger RKC Waalwijk 6

Programma:

DatumThuisUit
17/10AGOVVFC Zwolle
17/10FC OmniworldFC Den Bosch
17/10TOP OssRKC Waalwijk
17/10FC EindhovenFC Emmen
17/10Fortuna SittardCambuur Leeuwarden
17/10Go Ahead EaglesRBC Roosendaal
17/10HaarlemExcelsior
17/10FC DordrechtMVV
17/10VVV VenloTelstar
17/10BV VeendamHelmond Sport

CD: Kempi - Du Zoon

Echte gangsta-rappers kent ons Nederland niet. Degene die er nog het meest bij in de buurt komt, is de Eindhovense Kempi. Zijn tracks gaan veelal over dealen en het straatleven in het algemeen. Zijn strafblad is er dan ook naar, tijdens het verschijnen van zijn debuutplaat Du Zoon zit de rapper al voor de zesde keer vast. Ditmaal voor het reizen met een vals vervoersbewijs en het bedreigen met een pistool van conducteurs. Het geeft niet echt een snuggere indruk van de rapper, maar talent heeft hij gelukkig wel. Op Du Zoon laat hij horen ook niet zo dom te zijn zoals hij af en toe doet voorkomen.

Exemplaar LittleBigPlanet uitgelekt

Een bron van de website Maxconsole, die anoniem wenst te blijven vanwege vergeldingsacties, geeft aan de US-versie van LittleBigPlanet reeds te bezitten, twee weken voor de release van de game. Het uitpakken en installeren zijn in onderstaande afbeeldingen te zien. De game-servers zijn eveneens nog niet online. Tevens heeft deze persoon afbeeldingen meegestuurd van het trophy-scherm.

Milan ziet Moutinho als alternatief voor Fŕbregas

AC Milan wil de selectie in de winterstop versterken met een topmiddenvelder. Eerste keus is Arsenal-ster Cesc Fŕbregas, maar als die niet haalbaar is, worden de pijlen gericht op Joăo Moutinho. De jonge Portugees moet een duo gaan vormen met Andrea Pirlo.

Moutinho speelt nu nog bij Sporting Lissabon, maar wordt al jaren gelinkt aan een vertrek naar een grote Europese club.
Het prijskaartje wat om de nek van de international hangt is echter niet misselijk: 30 miljoen euro. Volgens Il Corriere dello Sport wil Milan beginnen met een bod van 25 miljoen euro.

Eerste keus Fŕbregas zal echter niet op te halen zijn voor 30 miljoen euro. Zijn transfersom wordt op minimaal het dubbele geschat. Milan heeft als doel de selectie te verjongen en in dat plaatje past Moutinho prima. Europees kan hij echter niet meer worden ingezet voor Milan, dat uitkomt in de UEFA Cup, omdat de middenvelder met Sporting deelneemt aan de Champions League.

[MLB] Phillies winnen opnieuw, Red Sox ook

De Philadelphia Phillies hebben een 2-0 voorsprong genomen in de NLCS. Tegen de Los Angeles Dodgers stond de eindscore al na vier innings op het bord, namelijk 8-5.

De eerste inning ging vrij gemakkelijk voor beide pithcers, maar het bleek stilte voor de storm. Nadat de Dodgers het eerste punt scoorden, stormden de Phillies daar in de andere helft van de inning overheen. Grote man bij de slagmensen van de Phillies was opmerkelijk genoeg de pitcher Brett Myers. Myers, die in het hele reguliere seizoen maar vier keer raak had weten te slaan, kwam drie keer bij de plaat en wist ook drie keer de bal in het veld te brengen. Hij sloeg daarmee drie punten binnen. Uiteindelijk waren inning twee en drie, waarin de Phillies beide keren vier punten scoorden, genoeg voor de overwinning. Een homerun van Manny Ramirez in de vierde inning met twee man op de honken kon daar niets meer aan doen.

Ramirez' oude team, de Boston Red Sox, hadden meer succes. Onder leiding van startende werper Daisuke Matsuzaka wisten de Red Sox de eerste wedstrijd in de ALCS te winnen. Dice-K hield de Rays zes innings zonder slag en de bullpen maakte het na de zevende inning af voor Matzusaka. Ondertussen zorgen Kevin Youkilis en Jed Lowrie voor de punten die nodig waren om een 2-0 voorsprong te pakken en uiteindelijk de wedstrijd te winnen.

De Red Sox en Rays spelen vanavond hun tweede wedstrijd, de Phillies en Dodgers reizen eerst naar Los Angeles om daar zondag aan de derde wedstrijd te beginnen.

Golden Gate Bridge krijgt suďcide-net

Mensen met zelfmoordneigingen die van de Golden Gate Bridge in San Francisco willen springen, moeten snel zijn. De plaatselijke autoriteiten hebben besloten een net te plaatsen om mensen op te vangen die van de wereldberoemde Californische brug springen.

Het stalen net komt 6 meter onder de brug te hangen en gaat ongeveer 50 miljoen dollar kosten, meldden Amerikaanse media. Daarnaast wordt ook nog nagedacht over andere maatregelen om suïcidale mensen te ontmoedigen, zoals het plaatsen van tralies bovenop de brugleuning.

Al sinds de opening in 1937 is de brug in trek bij zelfmoordenaars. De afgelopen ruim zeventig jaar zijn al meer dan 1300 mensen van de overspanning gesprongen, 70 meter de diepte in.

Uit studie is gebleken dat de meeste springers mannen waren van gemiddeld 42 jaar. De oudste zelfmoordenaar in de afgelopen decennia was 84 jaar, de jongste was pas veertien.

  (foto: ANP)

Wilhelmus geschreven tijdens Haarlems Beleg

Het Wilhelmus is geschreven in 1572 in Haarlem. Dat stelt de Duitse historica Gudrun Dekker-Schwichow.

Volgens haar onderzoek is het Wilhelmus tijdens het Beleg van Haarlem door de Spanjaarden tot stand gekomen tussen 7 en 31 december 1572. Bekend was dat het Wilhelmus, sinds 1932 het nationale volkslied, tussen 1568 en 1572 is gecomponeerd.

Dekker concludeert ook dat het lied is geschreven door Philips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540-1598). Historici hadden hem al aangewezen als de veronderstelde schrijver. De historica is dit jaar afgestudeerd aan de Rijksuniversteit Groningen en maakt haar bevindingen bekend tijdens de Week van de Geschiedenis, die vandaag begint.

'Kinderboekenweek succesvol'

Boekenwinkels trokken meer lezers dan vorig jaar tijdens de Kinderboekenweek. Ook ging er afgelopen week een groter aantal kinderboeken over de toonbank dan vorig jaar. Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend.

Van het Kinderboekenweekgeschenk Vlammen, dat in een recordoplage van 439.000 stuks verscheen, zijn praktisch alle exemplaren uitgedeeld. De 54e editie van het Kinderboekenfestijn, dat in het teken stond van poëzie, werd in Almere afgesloten door de schrijver van het geschenk Hans Hagen. Het was de eerste keer dat er officieel een einde kwam aan de Kinderboekenweek.

In de wekelijkse lijst met 60 best verkochte boeken stonden dankzij de week een kleine 30 kinderboeken genoteerd. Gouden Griffel-winnaar Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten haalde de top 10.

Interview: Gotye in 30 minutenGotye: muzikaal fenomeen in thuisbasis Australië maar voor 30 minuten even de gezellige jongen aan de andere kant van mijn tafeltje in de foyer van een hotel aan de P.C. Hooftstraat. De marmeren vloer en goudkleurige ornamenten geven mij een unheimisch gevoel. Kopjes thee komen hier in mammoetformaat, waardoor ik gedwongen naar mezelf staar als ik voorzichtig een slokje neem. Net voor ik naar huis wil rennen om mijn avondjurk aan te trekken, schuift Gotye aan, niet in maatpak, maar in spijkerbroek en t-shirt. Vrolijk reikt hij mij de hand "Hi, I’m Wally." Zonder sterallures vertelt hij mij de komende 30 minuten in hoog tempo en vol enthousiasme over de dingen die hem bezig houden.

Britney Spears poedelnaakt in nieuwe videoclip

Britney Spears mag haar leven dan weer op de rails hebben, ze is nog altijd niet vies van een beetje controverse. Voor de clip van haar nieuwe single 'Womanizer' ging ze uit de kleren. Poedelnaakt en bezweet ligt ze in de video op een bankje in een chique sauna.

In de videoclip, die vrijdag voor het eerst te zien was op de Amerikaanse televisie, speelt de zangeres achtereenvolgens een huisvrouw, een sexy zakenvrouw, een serveerster en de chauffeur van een limousine.

'Womanizer' is de eerste single van het nieuwe album 'Circus', dat vanaf 2 december in de winkel ligt. Het is het zesde studioalbum voor de 26-jarige artieste, die een turbulente tijd achter de rug heeft. In de afgelopen twee jaar scheidde Spears van haar man Kevin Federline, raakte ze de voogdij kwijt over haar twee zoontjes en werd ze tweemaal opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Verder vertoonde ze vreemd gedrag; zo schoor ze haar hoofd kaal.

Ook Spears weet niet wat haar bezielde. "Ik kijk terug en ik denk: ik ben een slim persoon, wat haalde ik me in mijn hoofd?", zegt ze in een nog uit te zenden interview met muziekzender MTV.

Holland Casino in geldproblemen

Het gaat niet zo goed met Holland Casino. En dat is ook vervelend voor de gemeente Utrecht. Het bedrijf overweegt namelijk de investering in het stationsgebied in Utrecht terug te trekken. Er moet een nieuw Casino in het vernieuwde stationsgebied komen. Maar die staat nu dus ter discussie.

Bij diverse vestigingen van Holland Casino vallen 130 ontslagen. Ook grote investeringen worden dus onder de loep genomen.

Volgens fractievoorzitter Oskam van D66 in de Utrechtse gemeenteraad kan de terugtrekking van Holland Casino in Utrecht grote gevolgen hebben. De partij heeft aangekondigd wethouder Jansen om opheldering te vragen.

CD: CCR - 6CD 40th Anniversary Edition

Begin jaren zestig vormden John Fogerty, Stu Cook en Douglas Clifford in Californië de band The Blue Velvets. Het duurde niet lang voor de oudere broer van John, Tom Fogerty, zijn intrede in de band deed. In 1964 tekenden de groep een contract bij Fantasy Records in San Francisco en veranderde de naam in de Golliwogs (al waren ze zich hier niet van bewust tot hun eerste persing verscheen). Destijds had het kwartet nog een kleinschalige hit met 'Brown-Eyed Girl'. Pas in 1967 ging de band onder zijn uiteindelijke naam Creedence Clearwater Revival opereren, vernoemd naar een kennis, een bierreclame en de doorstart van de groep. Tevens vond er een muzikale verschuiving plaats: de vier richtten hun pijlen op een mix van rhythm & blues en rock 'n roll. Dit experiment resulteerde onder andere in de single 'Suzie Q', waarin de heren het nummer van Dale Hawkins onder handen namen. In 1968 werd deze uitgave een grote hit. R 'n B en R 'n R swingden hand in hand en de ruige stem van John Fogerty zorgde voor een stevige trap na.
Nu, veertig jaar later, verschijnen alle studio-albums van deze bijzonder getalenteerde band als kwartet geremasterd en plus extra's opnieuw op cd. Zesmaal CCR met toeters en bellen.

Buffon nóg twee maanden aan de kant

Gianluigi Buffon staat nog zeker twee maanden buitenspel. Het herstel van de blessure van de Juventus-doelman loopt minder spoedig dan verwacht.

Vrijdag werd de Italiaans international nader onderzocht door Riccardo Agricola, de arts van de Italiaanse voetbalbond. Tijdens de competitiewedstrijd tegen Cagliari raakte Buffon geblesseerd aan zijn rechterbeen. Agricola wil Buffon nog voor het einde van 2008 op het veld hebben. Hij gaat dan ook een revalideringsschema maken voor de keeper van de nationale ploeg en Juventus.

Google gaat adverteren in games

Google gaat adverteren in games en introduceert Adsense for Games. Op Googles officiële blog maakt de zoekmachinegigant bekend dat ze een uitbreiding op Adsense ontwikkeld hebben en dat ze momenteel op zoek zijn naar uitbreiding van hun netwerk. Volgens Ryan Hayward, Product Marketing Manager bij Google, is het mogelijk om video-, afbeeldings- en tekstadvertenties te plaatsen om onzet te genereren met Adsense for Games. Een voorbeeld van hoe dergelijke reclame in een online game verwerkt wordt kun je zien in onderstaande video, met daaronder een video over Adsense for Games.

Microsoft: Third-parties van PlayStation naar Xbox 360

Microsofts directeur Product Management, Aaron Greenberg, heeft verklaard dat Japanse publishers hun loyaliteit verschuiven van Sony's producten naar Microsofts Xbox 360. Tijdens de de Tokio Game Show maakte Microsoft bekend dat Namco Bandai Tekken 6 (serie was voorheen PlayStation-exclusief) ook op de Xbox 360 uitbrengt.

Volgens Greenberg is de Xbox 360 het platform waar third-party ontwikkelaars naar op zoek zijn om hun producten aan de man te brengen en is het voor het eerst dat er zo veel third-party publishers verschuiven van PlayStation merk naar de Xbox 360. Naast Tekken is eerder Final Fantasy XIII aangekondigd voor de Xbox 360.

Greenberg: "We've come a long way... Square Enix's biggest RPG franchises, Namco Bandai bringing their top titles including Tekken 6. A lot of great arcade titles that the Japanese publishers continue to really recreate for this whole new generation, and we're finally at a price the world can afford."

AZ stelt nieuwe techniektrainer aan

AZ heeft een nieuwe techniektrainer aangesteld. Barendrechter Cock van Dijk gaat vanaf maandag aan de slag in Alkmaar en vervangt daarmee Chris Kronshorst, die door Co Adriaanse naar Oostenrijk werd gehaald.

Van Dijk was werkzaam als hoofd opleidingen bij zaterdaghoofdklasser Barendrecht. Hij zou die functie per 1 januari neerleggen, maar het bestuur besloot de samenwerking eerder te beëindigen. Van Dijk werkte eerder bij CVV, TOGB, Feyenoord en DHC. Hij deed dit altijd via de Wiel Coerver-methode. In Alkmaar krijgt Van Dijk in eerste instantie drie maanden de kans zich te bewijzen. Als de Barendrechter hierin slaagt, dan zal hij een vast dienstverband krijgen.

Van Dijk, die enkele jaren terug al eens een DVD met techniektraining voor voetbaltrainers maakte, toont zich opgetogen over de kans: "Vier, vijf weken geleden kreeg ik een telefoontje van Aloys Wijnker, hoofd jeugdopleiding van AZ, of ik interesse had om techniektrainer in Alkmaar te worden. Daarna heb ik een demonstratietraining bij AZ gegeven en een gesprek gehad met Marcel Brands. De komende drie maanden ga ik een paar keer per week jeugd in Alkmaar trainen en een paar keer de trainers bijscholen. Als dat wederzijds bevalt, is de bedoeling mijn werkzaamheden in januari een stuk uit te breiden en spelers intensiever te gaan trainen." Bovendien is hij ervan overtuigd iets toe te kunnen voegen aan het profvoetbal: "Ook bij de profs is er heel veel te doen en een wereld te winnen. Mijn uitdaging ligt er natuurlijk ook in om dat te bewijzen."

'Mugabe zet akkoord weer op scherp'

Het onlangs gesloten akkoord tussen de Zimbabwaanse president Mugabe en oppositieleider Tsvangirai staat weer op scherp. Mugabe heeft namelijk besloten dat zijn partij Zanu-PF de leiding behoudt over de belangrijkste ministeries in het land. Het gaat om de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Financiën.

Morgan Tsvangirai, leider van de oppositiepartij MDC, reageert woedend op het eenzijdig genomen besluit. Het samenwerkingsakkoord, dat tot stand kwam door bemiddeling van de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, wordt hiermee in gevaar gebracht. Eerder deze week besloten beide partijen nog om Mbeki opnieuw te vragen als bemiddelaar om tot een overeenkomt over de machtverdeling te komen.

Infogrames voltooit overname Atari Inc.

Infogrames heeft bekend gemaakt dat ze de in de VS gevestigde Atari Inc. volledig hebben overgenomen voor ongeveer 11 miljoen dollar. De Franse onderneming, die eerder dit jaar verraste door voormalig EA-topman David Gardner aan te stellen als CEO en voormalig President van Sony's Worldwide Studios Phil Harrison aan te stellen als directeur, kan nu definitief het merk Atari omarmen, wat InfoGrames al wel al enige tijd mocht in Europa en andere delen van de wereld.


Infogrames bezat 51,4% van Atari Inc.'s aandelen en de fusie, aanvankelijk overeengekomen op 30 april jongstleden, is afgerond met een basisprijs van 1,68 dollar per uitstaand aandeel. Atari's voormalige management team zal de onderneming laten blijven focussen op groei in Noord Amerika.

Infogrames heeft eveneens een strategie uiteengezet die de gefuseerde onderneming zal leiden in de 'versimpelde mondiale structuur':
- Verminderen van algemene en administratieve kosten, waaronder de kosten om een publieke onderneming in de VS te zijn en het genereren van schaalvoordeel;
- Betere mogelijkheden voorzien om de distributie in de VS te ontwikkelen en nieuwe partnerships aangaan;
- Het Amerikaanse online platform versterken om online activiteiten te ontwikkelen.

Ondanks de wereldwijde beurscrisis sprong het aandeel van Infogrames 15% omhoog op de eerste aankondiging, afgelopen donderdag en eindigde de week op 7,07 euro.

Militaire vader mag missie overslaan

Mannelijke militairen met een kind jonger dan 1 jaar krijgen het recht een keer een missie over te slaan. Dat kan meteen bij de geboorte of later tot het kind 5 jaar is. Die maatregel stelt staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) komende week voor, schrijft De Telegraaf vandaag.

Met het plan wil De Vries zorgen dat er minder militairen Defensie de rug toe keren. Het tekort bij Defensie is door het vertrekoverschot opgelopen tot zevenduizend man. "We moeten moderner zijn in de combinatie werk en zorg", zegt De Vries in de krant.

Voor vrouwen is er al een regeling om de zorg van kinderen te waarborgen. De staatssecretaris heeft onderzocht of de regeling voor mannen hetzelfde zou moeten worden, maar dat bleek niet haalbaar. Vrouwen in de krijgsmacht met een kind hoeven de eerste vijf jaar niet op missie. "Als we dat voor mannen ook zouden doen betekent dat dat er 4300 voor in aanmerking komen."

Sony wil dat Xbox 360 slaagt in Japan

Shuhei Yoshida, directeur van Sony's Worldwide Studios, heeft aangegeven dat hij juist wil dat Microsofts Xbox 360 succes gaat krijgen in Japan om HD-gaming-concepten richting de plaatselijke bevolking te promoten. Nintendo's Wii is momenteel de populairste console op de Japanse markt en wil mensen overtuigen om over te gaan op next-generation gaming.

Yoshida: "I like to see people here in Japan showing interest in high-definition gaming and more sophisticated gaming experiences."

Volgens Yoshida hebben Japanners nog niet echt de zin getoond in realistische graphics en intelligente AI; wat next-generation gaming kan bieden. Wat Microsoft en Sony aanbieden ligt dichter bij elkaar dan wat andere platforms aanbieden. Door deze overeenkomst zorgen nieuwe games die uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3 ervoor dat consumenten geďnteresseerd raken in in deze generatie van gaming.


Momenteel worden beide consoles in Japan volledig onder de voet gelopen door Nintendo's Wii en ondanks dat de Xbox 360 de afgelopen weken stukken meer verkocht dan de PlayStation 3, is dit succes volgens Yoshida van korte duur. Toch geeft hij toe dat hij wel onder de indruk is van New Xbox Experience, die hij eveneens verkiest boven Nintendo's Miis.

"I think it's quite nice. I like the avatar designs they're working on. Personally, Microsoft's work is closer to my personal preference. The Miis are very nice, but everybody looks cute, like Japanese-style characters."

Internationale 'Coming Out Dag'

Het is vandaag de 'Internationale Coming Out Day', oftewel, de internationale uit-dekast-kom-dag. Overal ter wereld worden vandaag homoseksuelen en lesbiennes die nog niet 'uit de kast zijn gekomen' aangemoedigd om dat alsnog te doen.

De dag is ontstaan in Amerika. In de jaren negentig werd deze dag geïntroduceerd door Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol. Hij deed toen mee aan de legendarische homorechtenmanifestatie 'March on Washington'. Het evenement werd in ons land in eerste instantie kleinschalig georganiseerd, maar sinds vorig jaar heeft minister Plasterk besloten dat de dag groots opgezet moest worden, wat dit jaar voor het eerst zal gebeuren.

Minister Plasterk zal vandaag een speciale Coming Out Dag-toernee door Nederland maken, beginnende in Den Haag. Hij zal hier WoonZorgcentrum WZH De Strijp bezoeken om de dag officieel te openen, waarna hij met de bus naar Nijmegen vertrekt om het thema 'Onderwijs en Jongeren' in de Hema te bespreken.

Ten slotte zal de minister naar Arnhem reizen. In de hal van het stadhuis in Arnhem zal de minister met jongeren in gesprek gaan en zal er een nieuw boek rondom het thema 'uit de kast komen' worden gepresenteerd.

De minister zal zijn reis maken samen met de organisatie 'Jong & Out', de jongerenorganisatie van het COC, alsmede met 18min.eu, de website van de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Van iedere organisatie reizen zes tieners mee, daarnaast zal Mr Gay 2008 met hem meereizen.

Bij veel COC-vestigingen zijn vandaag activiteiten georganiseerd. Voor een lijst van de locaties en activiteiten kan je hier kijken.

Met dank aan Paultjuhhh voor de submit.

Werkstraf voor terroriseren allochtone buren

Omdat hij zijn Roemeense buren lastig viel en stalkte heeft de 44-jarige Oeds B. uit Burum gisteren een werkstraf van tachtig uur opgelegd gekregen. Hij bedreigde zijn buren met teksten als "I kill yoi, you are terrorists" en "Jullie zijn moslims, jullie moeten eruit." Hij zette zijn woorden kracht bij door vecht- en snijbewegingen voor de ramen van het gezin te maken.

Oeds B. gooide de kinderen van het gezin regelmatig nat en heeft daarnaast nog een pot pindakaas over de schutting gegooid. Door alle pesterijen voelden de buren zich zo geintimideerd dat ze na 2,5 jaar besloten hebben hun huis te verkopen.

De man zegt zich niet meer zoveel te herinneren van de pesterijen, maar hij weet wel dat hij vervelend is geweest tegen de buren. Zijn reden hiervoor: "Zij waren ook heel vervelend."

Met dank aan Cops voor de submit.

Dode door verplicht hardlopen op Chinese scholen

Tijdens een verplichte hardloopsessie is in de Chinese stad Peking een middelbare scholier om het leven gekomen door een hartaanval. Dat schrijft de krant Beijing Nieuws zaterdag op de voorpagina.

Het nieuwe beleid van de Chinese overheid om alle scholieren en studenten elke dag verplicht te laten hardlopen krijgt steeds meer kritiek.

Vorige week lanceerde het Chinese ministerie van Onderwijs de 'Zonnige Winter Lange Afstandsloop', waarbij alle scholen en universiteiten verplicht zijn hun leerlingen het hele schooljaar dagelijks tussen de 1 en 2 kilometer te laten rennen, afhankelijk van de leeftijd. Het programma is een onderdeel van de viering van het 60-jarige bestaan van de Volksrepubliek China in 2009.

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Onderwijs in China een plan moet terugdraaien. Eerder dit jaar gebeurde dat met het voorstel om een jaarlijks bezoek aan de Peking Opera verplicht te stellen.

YouTube zet klassieke series op net

De gratis videowebsite YouTube zet binnenkort complete televisieseries op de website. Dat heeft een woordvoerder van het internetbedrijf vrijdag bekend gemaakt.

De populaire site, waar nu alleen korte filmpjes te zien zijn, maakt vooralsnog alleen klassiekers als Star Trek en Beverly Hills 90210 toegankelijk via het internet. De series zijn te zien op groot formaat, in tegenstelling tot de filmpjes die de site nu te bieden heeft. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer televisiehits te zien zijn.


Nu al in kleinformaat op YouTube (bron: YouTube)

'Nieuw proces voor O.J. Simpson'

Het proces tegen OJ Simpson moet overnieuw, althans; dat bepleiten de advocaten van de Amerikaanse acteur en voormalige football-legende. Amerikaanse media meldden zaterdagochtend dat de verdedigers vinden dat het proces tegen de vorige week veroordeelde Simpson oneerlijk is gevoerd.

Volgens hen was de jury, die helemaal blank was, niet evenwichtig genoeg samengesteld. Ook zou het bewijs ontoereikend zijn voor veroordeling.

Simpson (61) en een medeverdachte hebben volgens de uitspraak in september vorig jaar gewapenderhand een aantal van zijn sportsouvenirs teruggehaald van twee verzamelaars. De jury had meer dan dertien uur nodig voor de beraadslagingen over de schuldvraag. De maximale straf voor het vergrijp is levenslang. De strafmaat wordt in december bepaald.

In 1995 werd O.J. Simpson vrijgesproken in een proces om de moord op zijn ex-vrouw Nicole en een vriend van haar. Het proces trok wereldwijd aandacht en duurde tien maanden.


O, jee! (foto: ANP)

Racen met je stem in Rotterdam en de Brullende Bolides

Het bedrijf Rotterdam Marketing laat zien dat Ubisoft niet de enige is die je met je stem laat gamen. In het spel Rotterdam en de Brullende Bolides moet je namelijk je wagen vooruit brullen. Zorg dat je een microfoon of headset hebt, eventueel een webcam en karren maar! Indien je een webcam hebt kun je je eigen smoelwerk boven in beeld zien, altijd fijn om met jezelf op beschamende wijze geconfronteerd te worden.

Ga naar www.brullendebolides.nl om in onder andere een F1 wagen of een LeMans wagen te stappen en je keel even goed schoon te blčren.

Sarah Palin misbruikte macht in Alaska

Sarah Palin heeft als gouverneur in Alaska haar macht misbruikt. Dat concludeerde een commissie in de Amerikaanse staat vrijdag. De Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap ontsloeg deze zomer een commissaris van de politie, die weigerde Palin's zwager te ontslaan. Die zwager lag in scheiding met de zus van de vicepresidentskandidaat.

Het ontslag van de commissaris was volgens de commissie niet onwettig. Familiebelangen speelden echter wel een rol in het besluit van Palin, zelfs als die niet de enige reden zou zijn voor het ontslag. Volgens Palin werd de commissaris op straat gezet na onenigheid over een begroting.

De advocaat van Palin weerspreekt de conclusie van de commissie dat ze ethiekregels heeft overtreden. Daarvoor zou volgens de raadsman moeten worden aangetoond dat ze financieel heeft geprofiteerd van een besluit en dat is niet gebeurd.

Jörg Haider omgekomen bij auto-ongeluk

De extreem-rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider is vanochtend omgekomen bij een auto-ongeluk in het zuiden van het land. Dat meldt de lokale politie. Over het ongeluk zijn nog geen details naar buiten gebracht.

De 58-jarige Haider is vooral bekend van zijn regeringsdeelname in 1999. Na 27 procent van de stemmen te hebben gekregen met zijn vrijheidspartij FPÖ vormde hij een regering met de conservatieven. Maanden van sancties van de Europese Unie volgden vanwege uitspraken van Haider. Die uitspraken waren xenofoob en antisemitisch en getuigden bovendien van sympathie voor Adolf Hitler. Haider richtte drie jaar na een breuk met de FPÖ de BZÖ op. Voor die partij was hij premier van de deelstaat Karinthië.

Doe ook mee aan de speciale FP-poll over Haider.

Met dank aan verschillende users voor de submit.

Uitslag kwalificatie GP Japan

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Japan bemachtigd. Op het circuit van Fuji was de Brit de snelste man op de baan. Kimi Räikkönen en Heikki Kovalainen maakten de top 3 compleet.

De eerste kwalificatiesessie begon op een vochtige baan. Al vrij snel was het druk op de baan. Wat opviel is dat veel coureurs last hadden van overstuur bij het uitkomen van het langzame deel van het circuit. Timo Glock en Nelson Piquet jr. lieten zich goed van voren zien. Het team van Force India lijkt er deze race niet aan te pas te gaan komen. Opvallendste afvaller was Nick Heidfeld. Samen met Rubens Barrichello, Jenson Button, Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella kon de Duitser toekijken bij de rest van de kwalificatie.

In de tweede sessie waren de Ferrari's als het eerste op de baan te vinden. Ze werden al snel gevolgd door de Toyota's en Lewis Hamilton. Nelson Piquet en Robert Kubica bleven lang binnen. Kubica wist zich nog in de top tien te rijden, Piquet lukte dat niet. Ferrari en McLaren domineerde deze sessie door de eerste drie posities in te nemen. De afvallers waren David Coulthard, Nelson Piquet, Mark Webber, Kazuki Nakajima en Nico Rosberg. Wederom opvallend dat het Toro Rosso team wel de derde kwalificatie haalde waar moederteam Red Bull dit niet lukte.

In de derde sessie kwamen vrijwel alle coureurs snel de baan op. Tot de pitstops gebeurde er vrij weinig. Met nog ongeveer vijf minuten te gaan kwamen de eerste tijden op de klokken. Zoals gebruikelijk werden de echte tijden pas in de laatste seconden genoteerd. Lewis Hamilton wist met een hele snelle ronde de pole op te eisen. De tweede plek ging naar Raikkonen. In de laatste seconden gingen zowel Fernando Alonso als Heikki Kovalainen voorbij aan Felipe Massa die als vijfde van start zal moeten.


Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMclaren-Mercedes1:18.404
2Kimi RaikkonenScuderia Ferrari1:18.644
3Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes1:18.821
4Fernando AlonsoRenault1:18.852
5Felipe MassaScuderia Ferrari1:18.874
6Robert KubicaBMW F11:18.979
7Jarno TrulliToyota Racing1:19.026
8Timo GlockToyota Racing1:19.118
9Sebastian VettelScuderia Toro Rosso1:19.638
10Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso1:20.167

11David CoulthardRed bull Racing1:18.187
12Nelson PiquetRenault1:18.274
13Mark WebberRed Bull Racing1:18.354
14Kazuki NakajimaWilliams F11:18.594
15Nico RosbergWilliams F11:18.672

16Nick HeidfeldBMW1:18.835
17Rubens BarrichelloHonda Racing F11:18.882
18Jenson ButtonHonda Racing F11:19.100
19Adrian SutilForce India1:19.163
20Giancarlo FisichellaForce India1:19.910

Dashboard Update vereist minimaal 128 MB opslag

Binnenkort is het zover, dan komt er een nieuwe dashboard update voor de Xbox 360. Deze update gaat een paar wijzigingen doorvoeren en verbeteringen brengen aan de Xbox 360 gamers.

Op dit moment is bekend geworden dat je minimaal 128 MB aan vrije ruimte moet hebben om de "Dashboard Update" te kunnen installeren. Mocht je geen opslag hebben, dan heeft Microsoft een andere oplossing voor de Xbox Live gebruikers. Hoe Microsoft dit gaat invullen is nog niet bekend. Uiteraard houden wij jullie hiervan op de hoogte zodra wij meer informatie hebben.Juventus gaat ook voor Eboue

Juventus heeft grootse plannen in de winterstop. De Italiaanse grootmacht heeft de ambitie om de selectie danig te versterken.

Op het lijstje van gewenste aanwinsten is nu ook de naam van Emmanuel Eboue gevoegd. Volgens The Daily Mirror heeft de Oude Dame concrete interesse om de 25-jarige Ivoriaan over te nemen van The Gunners.

Eboue kan zowel in de acterhoede als op het middenveld uit de voeten en is bij Arsenal al jaren een gewaardeerde kracht. Juventus wil de selectie danig versterken, met name achterin en op het middenveld.

[NBA] Magic in Moskou

De Orlando Magic speelde een vriendelijkschappelijk wedstrijd tegen CSKA Moscow en won die vrij gemakkelijk met 94-66. De grote uitblinker was Dwight Howard.

Howard, die vorig seizoen de slam-dunk competitie won, eindigde met 28 punten en tien rebounds in 29 minuten speeltijd. Hedu Turkoglu voegde daar zestien punten aan toe terwijl Rashard Lewis er vijftien scoorde.

Terence Morris was de topscorer aan de kant van Moscow met zestien punten. Morris, die zijn carričre begon in Maryland, leidde Maccabi Tel Aviv tot de finales van de Euroleague vorig jaar krijgt nu een nieuwe kans om zich als leider te bewijzen. Andrei Vatutin, eigenaar van de club uit Moskou had het volgende over de guard te zeggen. “Een speler van dit kaliber kon het gebied van Moskou niet vermijden. Het is niet makkelijk om in het eerste team van de Euroleague gekozen te worden. Ik ben dan ook erg blij met de komst van Terence.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Orlando MagicCSKA Moscow94-66
Philidelpia SixersNew York Knicks104-110
Washington WizardsDetroit Pistons62-73
Indiana PacersChicago Bulls102-95
Boston CelticsCleveland Cavaliers96-94
Memphis GrizzliesCharlotte Bobcats92-79
Portland TrailblazersAtlanta Hawks102-80
Milwaukee BucksDallas Mavericks79-105
San Antonio SpursNew Orleans Hornets84-89
Denver NuggetsMinnesota Timberwolves118-95
Sacramento KingsOklahoma City Thunder94-85

Buemi achter stuur Medical Car

De derde coureur van Red Bull Racing, Sébastien Buemi, zit dit weekend in Japan achter het stuur van de Medical Car omdat de normale bestuurder ziek is. In Singapore twee weken terug zat Alexander Wurz nog op dat stoeltje.

Buemi is een kandidaat om de naar Red Bull vertrekkende Sebastian Vettel op te volgen. Donderdag reed de Zwitser al een paar proefrondjes in de Mercedes. Volgens zijn werkgever krijgt Buemi een aardig bedrag voor dit klusje.

Uitslag 3e vrije training Japan

In een kletsnatte derde vrije training voor de Grand Prix van Japan zette Robert Kubica de snelste tijd neer met 1:25.087. Toyota-coureur Timo Glock verraste opnieuw met een tweede tijd op het thuiscircuit van het team. Renault-rijder Nelson Piquet jr. werd derde.

De training begon met een natte baan omdat het in de nacht had geregend, waardoor de regenbanden werden van stal gehaald. Een boel uitstapjes naast de baan leverden toch niet echt problemen op voor de coureurs. De intermediates bleken voor de omstandigheden de snelste optie en in het tweede half uur van de trainingssessie begon de baan op te drogen. De snelste tijd werd dan ook veelvuldig verbroken.

PosCoureurTeamTijdVerschilRonden
1Robert KubicaBMW Sauber1:25.08719
2Timo GlockToyota1:25.1710.08425
3Nelsinho PiquetRenault1:25.4150.32819
4Nick HeidfeldBMW Sauber1:25.4740.38724
5Kazuki NakajimaWilliams-Toyota1:25.5630.47623
6David CoulthardRed Bull-Renault1:25.6140.52720
7Felipe MassaFerrari1:25.7090.62215
8Mark WebberRed Bull-Renault1:25.7850.69820
9Fernando AlonsoRenault1:25.7990.71219
10Sebastian VettelSTR-Ferrari1:25.8800.79324
11Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes1:25.9010.8148
12Sebastien BourdaisSTR-Ferrari1:25.9840.89722
13Jarno TrulliToyota1:26.0130.92621
14Nico RosbergWilliams-Toyota1:26.213112619
15Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes1:26.239115210
16Kimi RäikkönenFerrari1:26.277119018
17Rubens BarrichelloHonda1:26.662157522
18Jenson ButtonHonda1:26.922183526
19Adrian SutilForce India-Ferrari1:27.357227012
20Giancarlo FisichellaForce India-Ferrari1:27.918283117

Tweede arrestatie in vermissingszaak Bonaire

De politie heeft vrijdag op Bonaire een tweede verdachte opgepakt in verband met de vermissing van de Nederlandse Marlies van der Kouwe. De 19-jarige man werd om 15.00 uur lokale tijd opgepakt. Aansluitend heeft de politie een huiszoeking verricht. Donderdag en vrijdag is met speurhonden op diverse plekken gezocht naar de apothekersassistente. Dat meldt de politie vrijdag.

De 24-jarige Ryan P. die sinds eind september werd opgepakt , zit nog steeds vast . De nieuwe verdachte zou een vriend van hem zijn. De politie kan dat niet bevestigen. P. ontkent iets met de verdwijning te maken te hebben.

Van der Kouwe verdween vorige maand nadat ze van haar fiets was getrokken.

 

Turks Tuig? Help Ebru Umar aan verkering!

Eigenlijk zou het niet moeten, maar ik kan niet ontkennen dat ik iedere vrijdag heimelijk uitkijk naar de column van Ebru Umar. De column in gratis dagblad Metro, welteverstaan. U kent Ebru Umar niet? Zonde! Zij is een Nederlands-Turkse oempa loempa die voorheen een protegé was van wijlen Theo van Gogh. Goed, daar gaat het nu niet echt om. Waar het wel om gaat? Er is iets mis met Ebru Umar. Grondig mis! Ebru heeft moeite met haar eigen identiteit en projecteert dat op ieder randverschijnsel dat de media haalt. Bovendien moet Ebruutje door het leven zonder partner. Ik vermoed dat het één sterk te maken heeft met het ander.

Boek: R.Davidson/S.Vine - Het geweldige boek voor meisjes

De titel van het boek laat de suggestie achter dat het een boek voor kinderen -meisjes in het bijzonder- is. Toch is niets minder waar. Het geweldige boek voor meisjes is ook voor vrouwen die nog even meisje willen zijn. De doelgroep is dan ook heel breed te noemen. Met een lekker retro kaftje staart het boek je aan, klaar om gelezen te worden. De uitstraling van het boek is niet hip, vet of dik (zoals kinderen tegenwoordig bepaalde zaken betitelen), het oogt juist ouderwets. Het straalt uit dat er naast internet, sms, chat en alle andere moderne zaken, ook nog tijd en ruimte is om even terug in de tijd te gaan. Terug naar de kern van het 'meisjes-zijn'. Want zeg nu zelf, hoe hip ze tegenwoordig ook zijn -de meisjes en vrouwen-, ze smachten allemaal wel eens naar lekker tuttig op de bank zitten of heerlijk oubollig een appeltaart bakken. Dit boek is daar een uitstekend hulpmiddel voor.

Raad Utrecht boos over wegpesten lesbisch paar

De gemeenteraad van Utrecht noemt het onacceptabel dat een lesbisch stel is 'weggetreiterd' uit de Utrechtse wijk Zuilen. "Iedereen moet in Utrecht vrij kunnen leven en zich veilig voelen in zijn eigen huis. Dat de seksuele geaardheid vermoedelijk de motivatie van de pesterijen was, maakt de zaak des te schrijnender", laat de raad gisteravond weten.

Onbekenden gooiden onder meer de ruiten in van het huis waar het koppel woont. Ook is de woning beklad en zijn andere vernielingen aangericht. De vrouwen wonen tijdelijk elders totdat de woningbouwvereniging een andere woning voor ze heeft gevonden.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat niet bekend is wie er achter de pesterijen zit of zitten. De politie onderzoekt de zaak.

Vertrouwen in kabinet in tijden niet zo hoog

Ondanks de financiële crisis is het vertrouwen dat burgers in het kabinet hebben sinds juni vorig jaar niet zo hoog geweest. Dat terwijl een dalend vertrouwen in de economie doorgaans gepaard gaat met een dalend vertrouwen in het kabinet. Ruim dertig procent heeft 'veel vertrouwen' in het vierde kabinet-Balkenende. Dat blijkt gisteren uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van RTL Nieuws.

Alleen in de zogeheten eerste honderd dagen van Balkenende IV, waarin bewindslieden het land in gingen om met het volk te praten, was het vertrouwen hoger. Veel mensen die het kabinet zeggen te vertrouwen geven aan dat het daadkrachtige optreden in de crisis daartoe bijdraagt.

TNS noemt het verder opvallend dat Nederlanders vaker dan anderhalve week geleden het gevoel hebben dat het huidige kabinet beter dan voorgaande kabinetten luistert naar de wensen van burgers en maatschappelijke organisaties.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) ziet zijn populariteit stijgen dankzij zijn aanpak in de crisis. Het rapportcijfer dat hij krijgt is in twee weken tijd van een 5,6 naar een 6,3 gegaan. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) profiteerde minder: hij ging van een 5,7 naar een 5,9.

Hun beider partijen zitten ook in de lift, als het gaat om de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de PvdA op 25 zetels komen: vijf meer dan eind september. Het CDA zou 33 zetels bezetten. Dat zijn er twee meer dan eind september.

TNS ondervroeg 951 personen van 18 jaar en ouder.

Nucleair verdrag VS en India getekend

De Amerikaanse en de Indiase ministers van buitenlandse zaken hebben hun handtekening gezet onder een nucleair samenwerkingsverdrag. Daarmee is het akkoord nu volledig in werking getreden.

Condoleezza Rice en Pranab Mukherjee signeerden het akkoord op het ministerie van buitenlandse zaken in Washington. Door het verdrag komt de weg vrij voor Amerikaanse bedrijven om nucleaire brandstof, technologie en reactoren aan India te verkopen. Het akkoord is een opsteker voor president George Bush, die er erg voor geijverd heeft. Het maakt bovendien duidelijk dat het wederzijdse wantrouwen tussen de twee landen aanzienlijk is verminderd.

Cafés dicht tegen rookverbod

Cafés in het Brabantse Etten-Leur zijn gisteravond een uur lang dicht geweest als protest tegen het rookverbod in de horeca. Tussen de 600 en 700 mensen waren volgens een woordvoerder van de kroegen op de Markt in Etten-Leur aanwezig bij de actie.

De cafés kampen sinds het rookverbod niet alleen met lagere bezoekersaantallen. Volgens de woordvoerder verdwijnt door het rookverbod ook sociale functie. "Rokers voelen zich minder op hun gemak. Ik heb nu een bruiloft in mijn café en ik moet die mensen op de mooiste dag van hun leven verbieden te roken."

Cafés dicht tegen rookverbod  (foto: ANP)

Elf doden bij schietpartij in bar Mexico

Bij een schietpartij in een bar in Mexico zijn elf mensen omgekomen. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Gewapende mannen liepen donderdag tegen middernacht een bar in het noordelijke Chihuahua binnen en begonnen willekeurig om zich heen te schieten. De politie heeft er geen idee van wat het motief was of wie de daders waren. In Chihuahua zijn dit jaar al honderden moorden gepleegd. De politie probeert de strijdende drugskartels in het land hard aan te pakken.

In het toeristische Creel, dat ook in Chihuahua ligt, werden op 16 augustus dertien mensen gedood door schutters. Gisteren werd in de staat Michoacan de hoofdredacteur van een lokale krant gevonden aan de kant van een weg. Ook hij was door kogelschoten om het leven gebracht.

Laatste reviews en specials
review
Starlink: Battle for Atlas
special
Fun met Funda #120 - Nogal futuristisch wonen in Beekbergen
review
First Man
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
review
WWE 2K19
©FOK.nl e.a.