Fransen: "Domenech weg, Blanc komt"

Sjors (Sj0rSz)
De kans is groot dat Raymond Domenech binnenkort het veld moet ruimen. De kritiek op de bondscoach van Frankrijk neemt steeds verder toe. De Fransen zijn het er al over eens wie zijn opvolger moet worden, namelijk Laurent Blanc.

Blanc is erg populair in Frankrijk en dat heeft met name te maken met de uistekende prestaties, die hij bij Girondins Bordeaux boekt. Daarnaast was de voormalig international in 1998 aanvoerder van de Franse voetbalploeg. Zij wisten destijds de wereldtitel voor zich op te eisen.

Het ontslag van Domenech zou na dit weekend al plaats kunnen vinden, maar dat hangt af van de prestaties van Frankrijk tegen Roemenië. In Bordeaux zou men echter kunnen hopen op een zege van de Franse nationale ploeg. Op die manier kan Blanc gewoon bij de plaatselijke voetbalclub blijven.

Nicolas de Tavernost, voorzitter van de club, liet al weten zijn trainer niet zomaar te laten gaan. "Natuurlijk is het een compliment als Laurent in verband gebracht wordt met de functie van bondscoach, maar hij heeft nog een contract bij ons. En iemand als Laurent respecteert contracten. Ik ga er dus vanuit dat hij sowieso de rest van het seizoen nog bij ons op de bank zit."

Het huidige contract van Blanc loopt na dit seizoen af. Een verlenging van deze overeenkomst zit er vooralsnog niet in, aangezien de oefenmeester eerdere pogingen vakkundig afwimpelde. De 42-jarige trainer heeft overigens een staat van dienst, waar menig voetballer jaloers op kan zijn. Hij droeg onder meer het shirt van Napoli, Saint-Etienne, Auxerre, FC Barcelona, Olympique Marseille, Inter en Manchester United. Daarnaast speelde hij 97 interlands met Frankrijk en wist een WK (1998) en EK (2000) te winnen.