Filmacteur opgepakt bij actie tegen maffia

Redactie

De Italiaanse politie heeft bij een actie tegen de georganiseerde misdaad in Napels zeven vermoedelijke maffiosi opgepakt. Onder hen is de 53-jarige acteur Bernardino Terraciano, die in de anti-maffiafilm 'Gomorra' een maffiabaas speelde.

Het Napolitaanse misdaadsyndicaat heet camorra. De zeven arrestanten zouden behoren tot een clan die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord vorige maand op zes Afrikaanse immigranten, zei de politie in Caserta. De verdachten zouden niet direct bij deze moorden betrokken zijn geweest. Hun vermoedelijke baas, Giuseppe Setola, wist aan arrestatie te ontkomen en wordt evenals drie andere verdachten gezocht.

De moord op de Afrikanen op 18 september leidde tot onlusten in het toch al roerige en gewelddadige gebied. De regering stuurde vijfhonderd militairen om de politie te helpen de orde te herstellen. Onderzoekers denken dat de camorra de Afrikanen met de moorden heeft willen straffen voor hun pogingen zich te mengen in de drugshandel, een van de lucratievere activiteiten van het misdaadsyndicaat.

De film Gomorra won dit voorjaar de tweede prijs op het filmfestival van Cannes. De film is ook de Italiaanse inzending voor de Academy Awards in de Verenigde Staten. De film is gebaseerd op een boek van Roberto Saviano, die zich vanwege zijn onthullingen over de camorra onder politiebescherming heeft moeten stellen.