BMW koos verkeerde banden

Sally (Tessa)
Nick Heidfeld mag dan een nieuw contract hebben voor komend jaar, daar had hij vandaag niet veel aan in de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. Hij start morgen als zestiende, maar dat lag niet aan zijn rijstijl, maar aan een verkeerde bandenkeuze van het team. Ook Robert Kubica zou er last van hebben gehad.

"Nu weten we dat het een foute beslissing was om de harde compound te gebruiken voor de tweede run in Q1", zei Heidfeld na afloop. De Duitser kwam niet door de eerste kwalificatiesessie heen, wat velen verbaasde. "Ik wist dat ik op de harde band kon verbeteren, dus we namen het risico. Ik verbeterde mij ook – ik was ongeveer een halve seconde sneller – maar het was niet genoeg en ik miste Q2 op een tiende van een seconde."

Quick Nick voegde er wel aan toe dat hij geen opgever is, maar zijn uitgangspunt is toch wel aardig uitzichtloos. BMW Sauber-teambaas Mario Theissen nam alle verantwoordelijkheid voor de misser op zich: "We hebben fout ingeschat hoe de omstandigheden op de baan zouden veranderen, en wat voor invloed dat zou hebben op de banden. We stuurden onze coureurs tweemaal naar buiten met de harde band, terwijl anderen al wisselden naar de zachte band."

Ook teamgenoot Robert Kubica had last van de verkeerde banden, maar wist zich wel naar de tweede sessie te rijden. Toen kon de Pool zich weer wat herstellen, en uiteindelijk was de zesde startplek een goed resultaat. "Gisteren hadden we last van weinig grip, dus de regen van vannacht hielp ons niet bepaald, omdat al het rubber weer weg was. De balans van de auto was pima, maar we kwamen gewoon grip tekort. Ik probeerde alles wat ik kon. Dit was het beste wat ik eruit kon halen. Zesde is gezien de omstandigheden zo slecht nog niet", aldus Kubica.