Vingerafdrukdatabase niet genoeg voor FBI

Dat iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt zijn vingerafdrukken moet afstaan, was al algemeen bekend. Deze vingerafdrukken komen vervolgens in een database genaamd Integrated Automated Fingerprint Identification System (IAFIS). Onderhand bevat de database de vingerafdrukken van meer dan driehonderd miljoen mensen, waarvan de meeste, zo’n tweehondervijftig miljoen, van onschuldige mensen zijn, een zesde deel van criminelen is, en zo’n 73.000 van bekende en vermoedelijke terroristen zijn.

De FBI is niet geheel tevreden met deze database, en daarom wordt er dan ook gewerkt aan een opvolger om data met andere agentschappen en inlichtingendiensten real-time kunnen te delen. Dit systeem, het Next Generation Identification System (NGIS), zal biometrische kenmerken bevatten, waaronder irisscans, gezichtsscans en handpalmscans, naast de huidige vingerafdrukken. Dit zou helpen in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

Tom Bush, hoofd van de afdeling IAFIS: “IAFIS is een fantastische tool geweest bij de bestrijding van criminelen en de oorlog tegen terrorisme. NGI zal ons meer, beter en snellere mogelijkheden geven en ons naar de toekomst leiden.”