Turkije bombardeert PKK-stellingen in Irak

Turkse gevechtsvliegtuigen en artillerie hebben vandaag stellingen van Koerdische guerrillastrijders in Noord-Irak gebombardeerd. De beschietingen zijn een antwoord op toegenomen aanvallen van rebellen waarbij vorige week zeventien Turkse militairen werden gedood.

Het leger meldde 'succesvolle aanvallen' op 31 doelwitten in Noord-Irak. Een woordvoerder van de guerrillabeweging PKK zei dat de aanvallen drie uur duurden, maar dat niemand gewond was geraakt.

Op eigen bodem zette het Turkse leger vandaag operaties tegen PKK-strijders voort in de provincie Sirnak, aan de grens met Irak. De regering overweegt in het zuidoosten van het land ook duizenden leden van de terreurbestrijdingspolitie in te zetten. Verder voert Turkije de druk op de regering van Iraaks Koerdistan op om de rebellen aan te pakken. Turkse leiders hebben het leger toestemming gegeven om zo nodig een aanval met grondtroepen te beginnen.

In Istanbul arresteerde de politie een vrouw die tien kilo explosieven bij zich had. De politie verschafte verder geen bijzonderheden en het was onduidelijk of zij banden had met de PKK.