Internationale 'Coming Out Dag'

Het is vandaag de 'Internationale Coming Out Day', oftewel, de internationale uit-dekast-kom-dag. Overal ter wereld worden vandaag homoseksuelen en lesbiennes die nog niet 'uit de kast zijn gekomen' aangemoedigd om dat alsnog te doen.

De dag is ontstaan in Amerika. In de jaren negentig werd deze dag geïntroduceerd door Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol. Hij deed toen mee aan de legendarische homorechtenmanifestatie 'March on Washington'. Het evenement werd in ons land in eerste instantie kleinschalig georganiseerd, maar sinds vorig jaar heeft minister Plasterk besloten dat de dag groots opgezet moest worden, wat dit jaar voor het eerst zal gebeuren.

Minister Plasterk zal vandaag een speciale Coming Out Dag-toernee door Nederland maken, beginnende in Den Haag. Hij zal hier WoonZorgcentrum WZH De Strijp bezoeken om de dag officieel te openen, waarna hij met de bus naar Nijmegen vertrekt om het thema 'Onderwijs en Jongeren' in de Hema te bespreken.

Ten slotte zal de minister naar Arnhem reizen. In de hal van het stadhuis in Arnhem zal de minister met jongeren in gesprek gaan en zal er een nieuw boek rondom het thema 'uit de kast komen' worden gepresenteerd.

De minister zal zijn reis maken samen met de organisatie 'Jong & Out', de jongerenorganisatie van het COC, alsmede met 18min.eu, de website van de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Van iedere organisatie reizen zes tieners mee, daarnaast zal Mr Gay 2008 met hem meereizen.

Bij veel COC-vestigingen zijn vandaag activiteiten georganiseerd. Voor een lijst van de locaties en activiteiten kan je hier kijken.

Met dank aan Paultjuhhh voor de submit.