Er komt geen nieuwe thuiskopieregeling

Er komt ook in 2009 geen extra thuiskopieheffing. De bestaande regeling wordt met een jaar verlengd. Dat maakte de ministerraad gisteren bekend. De nieuwe regeling is misgelopen door meningsverschillen tussen de leveranciers van elektronica, lege opnamemedia, rechthebbenden en consumentenorganisaties, die niet tot een deal konden komen die voor alle partijen acceptabel was. "Principiële meningsverschillen" zouden volgens het kabinet een gezamenlijk plan hebben dwarsgezeten.

In Nederland is een juridisch vrij weinig voorkomende situatie waarbij het maken van een kopie van beschermde werken als muziek en films, maar ook boeken, is toegestaan. Om rechthebbenden hiervoor te compenseren zit er een extra heffing op lege media als DVD-R's. Stichting De Thuiskopie int die gelden en zorgt ervoor dat ze terecht komen bij de rechthebbenden. Het punt voor de rechthebbenden is dat er niet zo'n heffing bestaat voor mp3-spelers, harddiskrecorders of harde schijven. Er is daarom veel sprake van kopiëren zonder dat daarvoor een extra vergoeding wordt geïnd. Consumentenorganisaties en de Tweede Kamer zijn echter tegen het invoeren van een extra heffing op apparatuur, zeker omdat het hele stelsel van de thuiskopie over niet al te lange tijd waarschijnlijk door EU-regels op de schop moet.

Over de thuiskopie-regeling is altijd veel te doen geweest omdat er veel belangen een rol spelen. Naast een groot Europees overleg dat in de zomer van 2009 moet gaan plaatsvinden, lopen er ook nog enkele rechtszaken tegen Stichting De Thuiskopie die de regeling op zijn kop zouden kunnen zetten. Het gaat dan onder andere om de verdeelsleutel naar de rechthebbenden, waar problemen mee zijn. De mogelijkheid om online muziek aan te schaffen maakt de heffing op bijvoorbeeld een mp3-speler omstreden, omdat consumenten dan min of meer dubbel zouden betalen. Het orgineel bevindt zich immers al op de schijf.