Uitslag Nederland - IJsland

Het Nederlands elftal is er in geslaagd om de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland met 2-0 te winnen. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk kwam na een kwartier spelen op voorsprong door een doelpunt van Mathijsen. In de tweede helft verdubbelde Huntelaar de score.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd had het Nederlands elftal de overhand. Toch werden er nog niet veel kansen gecreëerd. Alleen Huntelaar en Kuijt waagden een poging, maar de bal zeilde in beide gevallen over het doel van Gunnleifsson. Toch kwam Oranje enkele minuten later verdiend op voorsprong door een treffer van Mathijsen. De verdediger wist de bal in het doel te werken na een voorzet van Van der Vaart. In de 26e minuut zette Babel een actie in en probeerde de bal voor te zetten. Deze opzet faalde echter, doordat er een verdediger van IJsland tussen zat.

Niet veel later kreeg Huntelaar een kopkans, maar de aanvaller kopte over het doel. Aan de andere kant kreeg IJsland, via Hreidarsson, zijn eerste kans. Van der Sar hoefde zich niet in te spannen om deze kans om zeep te helpen. In de slotfase van de eerste helft wist Babel een goede mogelijkheid voor zichzelf te creëren, maar de bal zeilde over het doel. Vlak daarna kopte opnieuw Huntelaar de bal, maar de bal zeilde wederom over het doel van de opponent.

Aan het begin van de tweede helft beet IJsland flink van zich af, wat voor een aantal gevaarlijke situaties zorgde. Daarna zakte het duel naar een bedenkelijk niveau. Het spel golfde voortdurend heen en weer, maar er werden geen noemenswaardige kansen meer gecreëerd. Tot de 60e minuut, toen Van der Vaart het eens van afstand probeerde. Gunnleifsson ondervond hier echter geen problemen mee. Kort daarna kwam Nederland alsnog op 2-0 na een treffer van Huntelaar.

Ook daarna bleven grote kansen uit, maar in de 76e minuut wist Afellay een schot op doel af te leveren. De speler van PSV was niet precies, waardoor de bal niet in het doel ging. Aan de andere zijde probeerde Hallfredsson het eens van afstand, maar zijn poging strandde in de handen van Van der Sar. In de slotfase had het er alle schijn van dat Oranje niet meer wilde en dat IJsland wel wilde, maar niet kon. Ook in blessuretijd konden beide elftallen geen potten meer breken.