FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 augustus 2008

Hill: "Kimi kampioen"

Lewis Hamilton staat weliswaar aan de leiding van het kampioenschap in de Formule 1, maar oud-wereldkampioen Damon Hill denkt toch dat regerend wereldkampioen Kimi Räikkönen de titel weer op gaat eisen. Eerder dit seizoen was hij er nog van overtuigd dat Hamilton kampioen zou worden, maar na de race in Hongarije is hij van mening veranderd.

In de race van afgelopen zondag mocht Hamilton van poleposition vertrekken, maar leverde deze plaats al snel in, omdat Felipe Massa hem in de eerste bocht voorbijstak. Hamilton kreeg tijdens de race een lekke band en wist desondanks toch nog vijfde te worden, mede omdat de Ferrari-motor van Massa drie ronden voor het eind van de wedstrijd de geest gaf. Räikkönen werd in de door Heikki Kovalainen gewonnen race derde, terwijl hij als zesde gestart was.

"Als je me voor zondag had gevraagd, wie er wereldkampioen zou worden, dan zou ik Lewis hebben gezegd. Maar Ferrari zag er heel sterk uit in Hongarije en ik zou mijn geld nu op Kimi Raikkonen zetten," zei Hill tegen de Britse krant The Sun.

Uitslagen oefenduels 5 augustus

In augustus wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie. Als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
SC Heerenveen
Pranjic, Henrique
Xanthi (Gri) 2-1
FC Twente
Arnautovic, Janssen
Ankaraspor (Tur) 2-0
Energie Cottbus (Dui)
Jelic (2)
Willem II
Zijler
2-1
FC Volendam Ergotelis Iraklion (Gri) 0-1
KSVK United Roda JC
Vormer
1-1
VV Annen FC Groningen
Powel (4), Holla (2), Cahais (2), Van de Laak, Gonzalo, Svejdik
0-11
Swansea City (Wal) ADO Den Haag 1-0

Anti-Bush-demonstranten gearresteerd in Zuid-Korea

Bij een grote demonstratie tegen president Bush in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn vanmiddag vijftig mensen opgepakt. De demonstranten gaven aan niet tegen de VS als land te zijn, maar meer tegen Bush zelf. Die is vanmiddag gearriveerd in Seoul voor een staatsbezoek dat tot donderdag duurt.

"Bush out, Myung-Bak out!", werd geschreeuwd door de menige van -naar schatting- 20.000 demonstranten, alsmede slogans tegen de Koreaanse import van rundvlees uit de Verenigde Staten. De Zuid-Koreaanse politie, die zegt dat het aantal demonstranten op 1.500 lag, rukte uit met 7.000 man om de president van de VS te beschermen, en 17.000 agenten die bij de demonstraties ingeschakeld werden.

Rond twaalf uur 's middags probeerden agenten de menigte uiteen te drijven met waterkanonnen. Het water hadden ze voor de zekerheid oranje gekleurd, zodat de demonstranten makkelijk herkenbaar werden. De politie verklaarde eerder, dat zij bereid is om pepperspray en andere traanopwekkende gassen te gebruiken tegen gewelddadige demonstranten.

Morgenmiddag komen de leiders van Zuid-Korea en de Verenigde Staten bijeen op een speciale conferentie, waarna een verklaring over de toekomstige samenwerking van de beide landen wordt verwacht.

Filmpje 

Clinton vrijdag op campagne voor Obama

Hillary Clinton gaat deze maand tweemaal op stap om stemmen te werven voor Barack Obama. Vrijdag gaat zij naar Las Vegas en 21 augustus naar Zuid-Florida om bijeenkomsten aan te voeren. Dat heeft de campagneleiding van Obama dinsdag gezegd.

Het wordt Clintons eerste solo-optreden voor haar vroegere rivaal. Nadat zij de Democratische voorverkiezingen had verloren verschenen zij en Obama samen voor de camera's om blijk te geven van de eenheid in de partij, die tijdens hun felle campagne vaak ver te zoeken was.

Rotterdam ontruimt honderden huizen

Driehonderdvijftig woningen worden 12 oktober ontruimd voor de ruiming van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan de Proveniersstraat in Rotterdam. De bewoners van nog eens vierhonderd huizen in het centrum moeten die dag binnenblijven en bedrijven in de buurt kunnen die dag geen bezoekers ontvangen. Alle omwonenden zijn dinsdag per brief geïnformeerd over de ruiming. Dat laat de gemeente Rotterdam weten.

De niet-ontplofte vliegtuigbom moet geruimd worden, omdat woningstichting PWS nieuwe huizen wil bouwen op dit terrein. De Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht legde de bom 21 juli al bloot. De Britse bom van vijfhonderd pond kan niet direct worden afgevoerd. De neusontsteker is afgebroken en de staartontsteker is gewapend, dus de bom zal ter plekke worden ontmanteld.

De vliegtuigbom is in de nacht van zestien op zeventien augustus 1941 afgeworpen door het Britse bomberCommand van de Royal Air Force. De bom was bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven, maar ontplofte niet en schoot bij de Proveniersstraat 13 onder de grond.


Gewonden op veerboot Oost-Friesland

Vierentwintig mensen zijn gisterenavond gewond geraakt door rondvliegend glas toen een losgeraakte railing op een Duitse veerboot door een ruit heenschoot. Het ongeluk gebeurde op de Noordzee tussen het eiland Helgoland en de plaats Emden ter hoogte van Oost-Friesland.

De hogesnelheids-catamaran week na het incident uit naar een haven in Borkum, het meest westelijke van de Oost-Friese waddeneilanden. Drie gewonden werden vandaar per helikopter naar een ziekenhuis in Emden gevlogen. Vijf personen werden in een kliniek op Borkum zelf behandeld. Er bevonden zich in totaal 361 mensen aan boord.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het losraken van de raling, zei de Duitse politie dinsdag.

Emmen opgeschrikt door lichte aardbeving

In Emmen heeft zich dinsdag in alle vroegte een lichte aardbeving voorgedaan. Het KNMI ontving vijftien meldingen via de website, de politie kreeg vier telefoontjes. De beving, met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter, zou volgens het KNMI verband houden met de gaswinning in de regio.

De beving deed zich voor om 04.35 uur, twee kilometer ten zuiden van het centrum van de Drentse stad. Ondanks de geringe sterkte werd de trilling volgens het KNMI in en rond Emmen goed gevoeld. De inwoners die de politie belden, waren overigens meer nieuwsgierig dan verontrust, meldt een politiewoordvoerder. Er is geen schade gemeld.

Volgens het KNMI waren er meer meldingen dan normaal wegens het tijdstip van de beving. "Je ligt in bed, het is rustiger, dan merk je zoiets sneller", aldus een woordvoerder.

Het is de negende beving die het KNMI in en rond Emmen heeft geregistreerd. De eerste was op 15 februari 1991, met een sterkte van 2,2 op de schaal van Richter. Daarmee was de eerste ook gelijk de sterkste.

Aardbevingen komen in ons land met regelmaat voor sinds de eerste in Noord-Nederland op 26 december 1986. Het KNMI telt er een paar honderd met een maximale magnitude van 3,5. Vanaf de jaren zestig wordt er aardgas in Nederland gewonnen.

Meer Q-koortsgevallen rond Nijmegen

Het aantal besmettingen met Q-koorts rond Nijmegen is opgelopen tot 72. Per week melden zich vier tot vijf patiënten met verschijnselen van Q-koorts. Dat maakte de GGD Regio Nijmegen dinsdag bekend.

Het gebied rond Nijmegen en het noorden van Brabant kampen sinds enkele maanden met een uitbraak van de Q-koorts. De ziekte openbaart zich door griepachtige verschijnselen, maar kan met antibiotica goed worden bestreden. De ziekte wordt overgedragen door besmette runderen, geiten en schapen.

Van de 72 gevallen bij Nijmegen worden er 26 in verband gebracht met een uitbraak van Q-koorts bij een Nijmeegse zorginstelling. Daar waren een stel schapen vermoedelijk de besmettingshaard.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen Universiteit onderzoekt de Q-koorts. Het instituut wil meer weten over de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte.

Rangers Europees uitgeschakeld

Voor de Glasgow Rangers zit het Europese seizoen er alweer op. Het ging verrassend onderuit in de tweede voorronde van de Champions League.

De UEFA-Cup finalist van afgelopen seizoen bleek niet opgewassen tegen FBK Kaunas uit Litouwen. Het verloor de uitwedstrijd met 2-1, terwijl het eerder thuis niet verder kwam dan 0-0.

Clubs die in de derde voorronde van de Champions League verliezen gaan nog naar de UEFA Cup, voor de Rangers is dat vangnet er nu niet. Daardoor is de club uit Schotland in Europees opzicht nu al klaar.

Morgan Freeman geopereerd

Morgan Freeman maakt het goed na een operatie aan zijn arm en hand. "Tijdens de vierenhalf uur durende ingreep werden zenuwen opnieuw aan elkaar gezet en werd schade aan zijn arm en hand gerepareerd", zo meldt zijn woordvoerder dinsdag in een verklaring aan het Amerikaanse tijdschrift People.

De familie van Freeman is op bezoek bij de 71-jarige acteur in het ziekenhuis in Memphis. "Hij loopt sinds vanmorgen weer rond en kijkt uit naar zijn ontslag uit het ziekenhuis binnen een paar dagen", vertelt de woordvoerder.

Freeman raakte zondag met een vriendin, de eigenares van het voertuig, in de staat Mississippi van de weg. Het door Freeman bestuurde voertuig sloeg meerdere malen over de kop op een donkere tweebaansweg en belandde in een greppel. Met een hydraulische schaar werd de acteur, die momenteel te zien is in 'The Dark Knight', uit de auto bevrijd om per helikopter naar een ziekenhuis 145 kilometer verderop te worden gebracht.

Een getuige vertelt in een plaatselijke krant hoe hij vanuit zijn huis zag hoe de auto over de kop sloeg. De man rende naar de plaats van het ongeluk, waar hij Freeman onmiddellijk herkende. Volgens hem was de vrouw bij bewustzijn, maar was de acteur 'er niet helemaal bij'. Bij aankomst van de politie en ambulancediensten was Freeman helemaal helder.

Freeman heeft een groot aantal films op zijn naam staan, waaronder 'Driving Miss Daisy' en meer recentelijk 'The bucket list'. Voor zijn rol in 'Million dollar baby' won hij in 2005 een Oscar.

Man die buspassagier onthoofdde wil dood

De man die vorige week aan boord van een Greyhound-bus in Canada een medepassagier doodstak, onthoofdde en stukken vlees van zijn slachtoffer at, is vandaag voorgeleid. Hij smeekte om te worden gedood en de rechter gaf opdracht voor een psychiatrisch onderzoek.

De man, de Chinese immigrant Vince Weiguang Li, is doodslag ten laste gelegd. Li stak zijn slachtoffer, de 22-jarige Tim McLean, volgens een getuige veertig à vijftigmaal met een mes. Vervolgens sneed hij de jonge man diens hoofd af. De bus, onderweg van Edmonton naar Winnipeg, was inmiddels gestopt en de andere passagiers waren naar buiten gevlucht. Na verloop van tijd liep de moordenaar naar de deur van de bus om het afgesneden hoofd te laten zien aan de andere passagiers. Daarna liep hij terug naar het verminkte lijk om het verder aan stukken te snijden. Volgens een politieman die bij de bus stond, at Li vervolgens stukken vlees van het slachtoffer.

Wat Li bezield heeft is vooralsnog een raadsel. Noch zijn werkgever, noch de pastoor die hem na zijn aankomst in de VS een baantje in zijn kerk bezorgde, hadden ooit iets vreemds aan hem opgemerkt. Volgens zijn werkgever, een distributeur van kranten in Edmonton, was Li een modelwerknemer. Hij had zijn baas een paar dragen vrij gevraagd om naar een sollicitatiegesprek in Winnipeg te kunnen gaan, maar was onduidelijk over de data. Tegen zijn vrouw had Li gezegd dat hij naar familie moest in verband met een noodgeval.

In de rechtszaal vroeg de rechter aan Li of hij een advocaat wilde. Maar Li schudde zijn hoofd en zei zachtjes: "Dood mij alsjeblieft."

Kritische rechter verlaat Joegoslavië-Tribunaal

Wolfgang Schomburg stopt op 1 november als rechter bij het Joegoslavië-Tribunaal. Dit heeft de woordvoerster van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdag laten weten. De Duitse jurist heeft zich herhaaldelijk in het openbaar kritisch uitgelaten over het VN-hof in Den Haag.

Zo verweet hij toenmalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte ooit in een interview dat zij zonder voorafgaand grondig onderzoek aanklachten uitvaardigde. Vorige maand nog zei Schomburg op de Duitse radio dat de rechters van het tribunaal hun geduld hebben verloren met de manier van werken van Del Ponte, die weigerde tenlasteleggingen tot de essentiële punten te beperken.

Wolter Kroes niet vies van poepluiers

Wolter Kroes draait zijn hand niet meer om voor een vieze luier. "Vroeger had ik nog heel weinig geduld voor het verschonen van luiers", vertelt de zanger aan Novum Nieuws. "Laatst werd ik voor het blok gezet. Tess was even boodschapjes doen en toen begon het opeens een bak te stinken in huis. Dat kon alleen maar Thomas zijn. Ik heb me er dus maar weer eens aan gewaagd en eigenlijk ging het weer vanzelf."

De 39-jarige Kroes is 'supergelukkig' met zijn vier weken oude zoon. "Het gaat erg goed. Ik heb er wel een paar rimpels bij van de lange nachten", lacht hij. "De eerste paar weken was Thomas echt vijf keer per nacht wakker, maar nu gaat het fantastisch." Kroes heeft al twee kinderen uit een eerder huwelijk, dochter Pamela en zoon Wolter junior. Zijn vrouw Tessa kreeg eerder twee dochters, Summer en Sue.

Eerder dit jaar vertelde Kroes dat hij van plan was om zich te laten steriliseren na de geboorte van Thomas. "Ik heb nog geen filet americain gemaakt van wat daar beneden bij me zit, dat moet ik nog laten doen", lacht de 'Viva Hollandia'-zanger. "Tess heeft net een waanzinnige bevalling achter de rug met een keizersnee en dat heb ik dus van heel dichtbij meegemaakt. Dan zou een sterilisatie geen moeite meer moeten kosten. Maar ik schijt in mijn broek, ik vind het hélemaal niks."

Ronald Koeman als analyticus naar NOS

Ronald Koeman heeft zich voor het komende voetbalseizoen verbonden aan de NOS. Hij zal als kenner de Champions Leaguewedstrijden die de omroep uitzendt, becommentariëren. Daarnaast schuift de oud-international maandelijks aan bij het voetbalpraatprogramma Studio Voetbal.

Dat maakte een woordvoerster van de NOS bekend. Koeman heeft volgens de omroep meerdere aanbiedingen gekregen voor een rol op tv tijdens het komende voetbalseizoen, maar heeft laten weten zich bij de NOS het meest thuis te voelen. De komst van Koeman zegt volgens de woordvoerster niets over de andere bekende gezichten aan de tafel van Studio Voetbal. "De definitieve tafelschikking is nog niet bekend, en er zal wel het een en ander gaan veranderen, maar Ronald komt zeker niet als vervanger van Youri Mulder." Jack van Gelder blijft in ieder geval aan als presentator van het programma.

Olympische vlam in Peking aangekomen

De Olympische vlam is eindelijk aangekomen in de Chinese hoofdstad Peking, gastheer van de Olympische Spelen die vrijdag beginnen. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het vuur was eerder op de dag nog in de door een verwoestende aardbeving getroffen provincie Sichuan.

De komende dagen wordt de vlam door Peking gedragen. De estafettetocht begint bij de Verboden Stad, waar Yang Liwei, de eerste Chinese astronaut, de fakkel ontsteekt. Op 8 augustus wordt met de vlam het olympische vuur in het olympisch stadion ontstoken. Wie deze eer te beurt valt, is nog niet bekend.

Man doodgestoken in Geleen

Bij een steekpartij in Geleen is vandaag een 32-jarige man uit Geleen omgekomen. De man werd door agenten aangetroffen in de deuropening van een woning waar het slachtoffer waarschijnlijk zelf niet woonde. De politie was gebeld door een andere man die vervolgens door de politie is aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie.

De politie werd rond 18.45 uur gebeld over de steekpartij en trof vervolgens in de woning aan de Janssenstraat, op de hoek van de Linderstraat. De melder werd kort daarna in de buurt van de woning opgepakt. Volgens omwonenden is de verdachte een ongeveer 15-jarige jongen, meldt regionale omroep L1.

Over de aanleiding van de steekpartij kan de politie nog niets zeggen. Maar getuigen hebben volgens L1 gezien hoe de jongen na een ruzie achter de man aanrende en hem met een steekwapen stak. De zwaargewonde man zou nog op eigen kracht naar een woning hebben weten te lopen waar hij bezweek.

Sella nieuwste dopingzondaar

De dopinggevallen blijven zich aaneenrijgen. De Italiaanse wielrenner Emanuele Sella is de nieuwste zondaar. Vandaag maakte de nationale wielerbond bekend dat de 27-jarige coureur van CSF Group Navigare bij een controle van de UCI buiten de competitie om is betrapt op het gebruik van een verboden prestatiebevorderend middel. Om welke stof of methode het gaat is niet onthuld.

Sella, die in de Ronde van Italië drie bergetappes won, toonde zich tegen het persbureau ANSA met stomheid geslagen. "Ik weet nergens van. Niemand heeft mij iets verteld. En het is ook allemaal niet waar." De Italiaanse klimmer doet niet mee aan de olympische wegwedstrijd in Peking.

Special: Zwarte Cross fotoreportage

Vorige week vond de Zwarte Cross plaats in de achterhoek. Drie dagen drank, cross, vrouwen en muziek, veel muziek. FOK! presenteert vandaag een uitgebreide fotoreportage van het festival.

FOK! heeft zich vooral geconcentreerd op het muziekspektakel. Op verschillende podia traden bands als Leaf, Normaal en Jovink op. Verder konden de meer dan 100.000 bezoekers genieten van VanVelzen, Moke en Beef. De foto's zijn gemaakt door: Bram Muller & Ania  

Bekijk hier de fotospecial. Je kunt ook nog steeds de FOK!tv reportage bekijken over de Zwarte Cross.

zwarte cross 2008

Thomas Berge laat Joling zitten

Thomas Berge was voorbestemd om de nieuwe concerttoer van Gerard Joling een jeugdig aanzien te geven. Door tv-opnamen kan de volkszanger op 6 en 7 september echter niet van de partij zijn op For Your Eyes Only. Joling is nu in gesprek met Dré Hazes, zo heeft de zanger dinsdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de twee optredens in recreatiegebied Spaarnwoude.

De zoon van wijlen André Hazes lijkt een hechte band met Joling te onderhouden. Zaterdag stond de 14-jarige zanger nog op de boot waarmee Joling over de Amsterdamse grachten voer tijdens Gay Pride. Dré scoorde vorig jaar een nummer 1-hit met het nummer 'Bedankt, mijn vriend', een duet met zijn overleden vader.

'China intensiveert repressie in Tibet'

Om een herhaling te voorkomen van de opstand van maart in Tibet heeft China honderden Tibetaanse monniken, nonnen, studenten en boeren gearresteerd. Een deel is eenvoudig 'verdwenen'. Een organisatie die zich inzet voor de Tibetanen, de International Campaign for Tibet (ICT), heeft dit vandaag gemeld.

Praktisch het gehele Tibetaanse plateau is van de buitenwereld afgesneden om te voorkomen dat de repressie aan het licht wordt gebracht, aldus de ICT. Boeddhistische kloosters in Tibet zijn omsingeld door militairen. Tibetaanse inwoners van de hoofdstad Lhasa slapen in hun kleren 'uit angst voor een klop op de deur midden in de nacht'. China heeft volgens de groep uitgebreide antiterreurplannen paraat om te voorkomen dat de regering in de aanloop naar de Olympische Spelen opnieuw in verlegenheid wordt gebracht.

De protesten van maart braken uit na een vreedzaam verlopen herdenking van de Tibetaanse opstand tegen de Chinezen en de vlucht van de Dalai Lama in de jaren vijftig. Tibetaanse actievoerders vernielden winkels van etnische Han-Chinezen in Lhasa en elders. China reageerde hard. Volgens Beijing kwamen 22 mensen om het leven, maar Tibetaanse actievoerders stellen het aantal doden op een veelvoud daarvan.

De ICT vraagt wereldleiders om interventie ten behoeve van de 'ruim duizend Tibetanen van wie de verblijfplaats na de lentedemonstraties in Tibet onbekend is'. De protesten vestigden de aandacht op beschuldigingen dat Beijing in Tibet een beleid voert dat de Tibetaans-boeddhistische cultuur ondermijnt en de positie van de Chinese immigranten ten koste van de oorspronkelijke bewoners versterkt.

Volg de Olympische Spelen op FOK!

Morgen begint het voetbal al, maar aankomende vrijdag barst het feest  helemaal los met de openingsceremonie van de Olympische zomerspelen in Peking. En FOK! doet van het evenement verslag. Alle uitslagen, doping- en ander nieuws en randverschijnselen rond de Spelen kun je vanaf vandaag vinden op os2008.fok.nl

De FOK!crew wenst alle sporters en bezoekers van de Olympsiche subsite natuurlijk veel gouden medailles!

Volg de Olympische Spelen op FOK!

Morgen begint het voetbal al, maar aankomende vrijdag barst het feest helemaal los met de openingsceremonie van de Olympische zomerspelen in Peking. FOK! doet van het gehele evenement verslag.

Alle uitslagen, doping- en ander nieuws en randverschijnselen rond de Spelen kun je vanaf vandaag vinden op os2008.fok.nl.

De FOK!crew wenst alle sporters en bezoekers van de Olympische subsite natuurlijk veel gouden medailles!

Nederlanders positiever over moslims

Nederlanders zijn in de afgelopen jaren positiever geworden over moslims. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo onder ruim 1100 mensen in opdracht van RTL Nieuws.

Een op de vijf ondervraagden zegt positief te zijn over moslims, bijna een kwart is negatief. Dat is een stuk positiever dan in 2006, toen in hetzelfde trendonderzoek 40 procent van de mensen aangaf negatief over moslims te zijn en 14 procent positief.

In april 2008, vlak na het verschijnen van de anti-Koranfilm Fitna, waren de ondervraagden het best gestemd over moslims: 26 procent zei toen positief te zijn en 19 procent negatief.

Coalitie verdeeld over bijwonen OS

De mensenrechtensituatie in China verdeelt de coalitie over de aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) bij de opening van de Olympische Spelen. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maakte vandaag al bekend dat de mensenrechten in aanloop naar het sportfestijn niet zijn verbeterd. Dat maakt de aanwezigheid van Balkenende dubbel volgens de ChristenUnie.

Maar de twee grotere regeringspartijen CDA en PvdA denken daar juist heel anders over. Zo bewijst Verhagen volgens Tweede Kamerlid Luuk Blom van de PvdA nu weer dat hij "er bovenop zit" om de mensenrechtensituatie in China aan te kaarten. Hij verwacht ook weer "ferme taal" van Balkenende en Bussemaker als zij straks bij de opening van de Spelen aanwezig zijn. "Ik zou zeggen tegen de staatssecretaris van Sport: geef hem van Jetje."

Gedupeerden windhoos weer naar huis

De gedupeerden van de windhoos die zondag voor flinke schade heeft gezorgd in de omgeving van Lutjegast, kunnen dinsdag naar huis. Na een inventarisatie door de gemeente zijn de getroffen panden weer veilig verklaard.

Dat zei een woordvoerder van de gemeente Grootegast. Twee schuren die op instorten staan, blijven voorlopig verboden terrein.

De bewoners hebben zondagnacht doorgebracht in een pension. Velen van hen zijn maandag al teruggekeerd naar hun huizen, waar zij nu mogen blijven. Een van de twee zwaar beschadigde schuren wordt binnenkort gesloopt, over de ander bestaan nog twijfels.

Intussen heeft verzekeraar Univé, die het merendeel van de zestien panden in portefeuille heeft, laten weten dat waarschijnlijk een groot deel van de schade wordt gedekt. Die wordt gezien als stormschade, wat standaard in verzekeringspolissen staat. Een volledige vergoeding moet per individueel geval worden bekeken, stelt een woordvoerder.

Voor de bewoners van de getroffen panden wordt vanavond een besloten bijeenkomst gehouden. De gemeente wil hen de gelegenheid geven om emoties te uiten. Tijdens de bijeenkomst zijn hulpverleners en een lid van de brandweer aanwezig.

Intussen is het grootste gedeelte van de vrijgekomen asbest opgeruimd. Alleen in de maïsvelden liggen waarschijnlijk nog enkele stukken.

Duitsland zet eerwraak-Turk het land uit

Onze oosterburen gaan een Turkse misdadiger het land uitzetten als die zijn straf heeft uitgezeten. De 23-jarige in Duitsland geboren man zit momenteel 9 jaar celstraf uit voor de moord (eerwraak) op de vriend van zijn zus.

In 2004 bracht hij de vriend om het leven met veertig messteken om de eer van de familie te redden. Zijn zus was namelijk nog niet gescheiden.

Dat de man in Duitsland is geboren en getogen doet volgens de rechtbank in Stuttgart niet ter zake.  De rechtbank ziet hem namelijk niet als "echte" Duitser. Hij kan gewoon worden uitgezet naar het land van zijn (voor)ouders omdat hij die taal beheerst en sterk verbonden is met ''de Turkse levenswijze en cultuur''.

Sella betrapt op dopinggebruik

De Italiaanse wielrenner Emanuele Sella is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

Sella, de nummer zes van de afgelopen Giro d'Italia, werd betrapt op Cera, de nieuwste vorm van epo. Tijdens de Tour de France werden Riccardo Riccò, Moises Dueñas en Manuel Beltran ook al betrapt op Cera. In de afgelopen Giro won Sella drie bergetappes en het bergklassement.

Tegenover de Gazzetta Dello Sport ontkende Sella het gebruik van doping: "Ik weet hier niets van en er is ook helemaal niets van waar. Niemand heeft me hier ook nog van op de hoogte gesteld."

Donorshow dingt mee naar Emmy

Drie programma's van de Publieke Omroep dingen mee naar een Emmy. De Grote Donorshow (BNN), Couscous& Cola (BNN) en de documentaire Sterven in Nederland van Tegenlicht (VPRO) zijn binnen hun categorie doorgedrongen tot de finale van de prestigieuze tv-prijzen.

Uit de finalisten, ongeveer acht per categorie, worden op 13 oktober de uiteindelijke nominaties geselecteerd. Op 24 november worden in het Hilton Hotel in New York tijdens een feestelijk gala de Emmy's uitgereikt. De Grote Donorshow werd in januari al uitgeroepen tot beste TV fragment van 2007.

|

Olympische vlam in Peking

De Olympische vlam is aangekomen in Peking. De komende dagen zal de vlam nog door de Chinese hoofdstad trekken.

Eerder vandaag was het vuur nog in de provincie Sichuan, waar een paar maanden geleden een verwoestende aardbeving plaatsvond. De estafette door Peking begint bij de Verboden Stad, waar Yang Liwei, de eerste Chinese astronaut, de fakkel ontsteekt. Op 8 augustus zal het olympisch vuur in het olympisch stadion ontstoken. Wie deze eer te beurt valt is nog niet bekend.

GL-Kamerlid Duyvendak geeft inbraak toe

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak geeft in zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek’ toe dat hij in 1985 heeft ingebroken in het ministerie van Economische Zaken. Daarbij maakte hij plannen buit om kerncentrales te bouwen. In zijn boek, dat op 20 augustus verschijnt, beschrijft Duyvendak deze inbraak die hij zijn ''eerste milieuactie'' noemt.

Toenmalig minister Gijs van Aardenne (VVD) kwam in het nauw doordat de plannen op straat kwamen te liggen. Duyvendak noemt de actie daarom een groot succes. ''Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten.''

Tot nog toe had de GroenLinks-politicus altijd ten stelligste ontkend dat hij iets met die inbraak te maken had. In een interview met het Parool in 1996 loog hij glashard: ''Ik was niet bij die inbraak, tot op de dag van vandaag weet ik niet wie er bij betrokken waren. Sterker nog, onlangs is er iemand op dit onderwerp gepromoveerd en zelfs die man kon de namen niet achterhalen.'' In zijn boek toont Duyvendak geen berouw: ''Ik vond dit soort acties legitiem, maar werd steeds resoluter in mijn afwijzing van geweld.''

De inbraak in het ministerie is inmiddels verjaard. Duyvendak maakt zich er verder ook niet druk over. In de jaren 80 werd hij namelijk al eens veroordeeld voor een inbraak die hij in 1984 pleegde in een militair complex in Dubbeldam namens de antimilitaristische actiegroep Onkruit. Daarvoor moest hij zes weken de cel in en kreeg hij een strafblad.  Dat laatste vormt overigens geen belemmering om Kamerlid te worden. Het is immers aan een partij en de kiezers of ze iemand met een strafblad als politicus willen hebben.

VVD, D66 en PVV hebben afwijzend gereageerd op Duyvendaks nieuwste ontboezeming. De liberalen willen dat het OM uitzoekt wat er moet gebeuren. De PVV betreurt het dat de Tweede Kamer een ''ordinaire inbreker'' als een van haar leden heeft en D66 vindt dat het de geloofwaardigheid van Duyvendak ''niet ten goede komt.''

Duyvendak is overigens ook nog een tijdje verdacht geweest van directe betrokkenheid bij het terreurnetwerk RaRa, dat in de tweede helft van de jaren tachtig voor grote paniek in ons land zorgde. Bij aanslagen op Makro-vestigingen, tankstations en andere doelwitten werd voor meer dan 100 miljoen gulden schade veroorzaakt. Ook aanslagen op ministeries, marechausseekazernes en het huis van PvdA-staatssecretaris Aad Kosto (asielzaken) in 1991 werden aan RaRa toegeschreven.  Bewijzen voor betrokkenheid bij RaRa van Duyvendak zijn echter nooit gevonden.

'Klimaatactivist in de politiek’

Vlemmix gaat in atoombunker wonen

Johan Vlemmix gaat in een atoombunker wonen. Dat vertelde de mislukte artiest vanavond op 3FM. Hij heeft woonruimte nodig omdat Terror Jaap tijdelijk in Paleis Soestdijk 2 gaat wonen, de plek waar de Vlemmix momenteel bivakkeert.

De Brabander heeft toen hij nog echt werk had vele atoombunkers gebouwd. Hij weet er dus alles van af en hij verheugt zich erop om er te gaan wonen. "Straks lig ik voorgoed onder de grond, nu kan ik alvast wennen", aldus de Oranjegek. "Ik wacht alleen nog tot er electriciteit is aangelegd. Anders moet ik elke dag de accu vol fietsen en daar heb ik ook geen zin in." Of Vlemmix er definitief blijft wonen als Jaap zijn paleis afbreekt is niet bekend.Johan kan altijd nog in een kuil op het strand gaan wonen.

Greenspan waarschuwt overheden voor steunen banken

De voormalig voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan, heeft gewaarschuwd voor de "enorme kosten" die het gevolg kunnen zijn van overheidssteun aan banken die in zwaar weer verkeren. Hij schreef dat vandaag in de Financial Times.

Volgens hem kan grootschalig ingrijpen door overheden ertoe leiden dat de positieve effecten van globalisatie worden afgeremd. Greenspan verwacht dat overheden nog wel een aantal banken financieel zullen steunen voor de huidige economische crisis achter de rug is. "De angst voor het onvermogen van banken om te betalen is nog niet volledig opzij gezet", lichtte hij zijn voorspelling toe. "Er kunnen banken en andere financiële instituten zijn die op het randje van wanbetaling staan en toch gered worden door overheden", aldus Greenspan.

De Britse bank Northern Rock en de Amerikaanse bank Bear Stearns wisten recentelijk faillissement af te wenden, dankzij steun van hun overheden.

Greenspan
Alan Greenspan

Eerste hondenklonen verkocht in Zuid-Korea

Wetenschappers in Zuid-Korea hebben de eerste hond gekloond voor de commerciële markt. De puppy's van een overleden viervoeter werden vandaag gepresenteerd in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De Amerikaanse Bernann McKinney hoestte 50.000 dollar (ongeveer 32.000 euro) op voor de vijf identieke kopieën van haar pitbullterriër Booger. Wetenschappers aan de Nationale Universiteit van Seoul wisten een aantal embryo's te fabriceren uit een bewaard stukje oor van de terriër dat al twee jaar ingevroren was. De embryo's werden daarna in twee surrogaatmoederhonden geïmplanteerd. Drie maanden later waren de puppyklonen een feit.

Foto's van de klonen en het bazinnetje staan hier.

'Karadzic gaat Srebrenica-mythe vernietigen'

Radovan Karadzic zal de ''valse mythe'' over de massaslachting onder moslims na de val van Srebrenica vernietigen. Dit heeft een van de juridische adviseurs van de Bosnisch-Servische president, Milivoje Ivanisevic, vandaag gezegd tegen het persbureau AKI.

Karadzic wil zich in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal zelf verdedigen, maar vormt wel een team van juridisch adviseurs die hem achter de schermen steunen, net zoals Slobodan Milosevic en Vojislav Seselj voor hem deden.

Karadzic koestert volgens Ivanisevic ''niet de illusie dat hij wordt vrijgesproken, maar veel dingen zullen anders eruit zien als het proces over is''.

LittleBigPlanet grote favoriet bij Game Critics Awards

Sinds 2002 worden na de E3 elk jaar de zogenaamde Game Critcs Awards uitgereikt. Dit zijn prijzen voor de beste games op de E3, waarbij de jury bestaat uit leden van onder andere USA Today, TIME, Gamespot, IGN en nog veel andere grote bekende media. Vorige week werden al de nominaties bekend gemaakt en deze week zal ook bekend worden wie er daadwerkelijk met de prijzen vandoor gaan. Grote favoriet is LittleBigPlanet voor de PlayStation 3, deze game kreeg vijf nominaties, Gears of War 2 en Left 4 Dead volgen met vier nominaties elk.

Best of Show
- Fallout 3 (Bethesda Softworks for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Gears of War 2 (Epic Games/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- LittleBigPlanet (Media Molecule/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Mirror’s Edge (DICE/Electronic Arts for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Spore (Maxis/EA for PC)

Best Original Game
- Flower (ThatGameCompany/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Left 4 Dead (Valve for PC, Xbox 360)
- Little Big Planet (Media Molecule/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Mirror’s Edge (DICE/Electronic Arts for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Spore (Maxis/EA for PC)

Best PC Game
- Dragon Age: Origins (BioWare/EA for PC)
- Left 4 Dead (Valve/EAP for PC)
- Spore (Maxis/EA for PC)
- Warhammer 40000: Dawn of War II (Relic/THQ for PC)
- Warhammer Online (EA Mythic/EA for PC)

Best Console Game
- Fallout 3 (Bethesda Softworks for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Gears of War 2 (Epic Games/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- LittleBigPlanet (Media Molecule/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Resistance 2 (Insomniac Games/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Resident Evil 5 (Capcom for PlayStation 3, Xbox 360)

Best Handheld Game
- Castlevania: Order of Ecclesia (Konami for Nintendo DS)
- Chrono Trigger DS (Square-Enix for Nintendo DS)
- Puzzle Quest: Galactrix (D3Publisher, Nintendo DS, PC, Xbox 360)
- Resistance: Retribution (Bend Studio/Sony Computer Entertainment for PSP)
- Rhythm Heaven (Nintendo for Nintendo DS)

Best Hardware
- Lips Microphone (Microsoft for Xbox 360)
- Rock Band 2 Ion “Drum Rocker” Set (ION Audio/MTV Games for Xbox 360)
- Wii MotionPlus (Nintendo for Wii)

Best Action Game
- Far Cry 2 (Ubisoft Montreal/Ubisoft for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Gears of War 2 (Epic Games/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- Left 4 Dead (Valve/EA for PC, Xbox 360)
- Mirror’s Edge (DICE/Electronic Arts for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Resistance 2 (Insomniac Games/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)

Best Action/Adventure Game
- Dead Space (EA Redwood Shores/EA for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Prince of Persia (Ubisoft Montreal/Ubisoft PlayStation 3, Xbox 360)
- Resident Evil 5 (Capcom for PlayStation 3, Xbox 360)
- Star Wars: The Force Unleashed (LucasArts for PlayStation 3, Nintendo Wii, Xbox 360)
- Tomb Raider: Underworld (Crystal Dynamics/Eidos for PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Best Role Playing Game
- Chrono Trigger DS (Square-Enix for Nintendo DS)
- Dragon Age: Origins (BioWare/EA for PC)
- Fable 2 (Lionhead/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- Fallout 3 (Bethesda Softworks for PC, PlayStation 3, Xbox 360)
- Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (BioWare/Sega for Nintendo DS)

Best Racing Game
- Baja: Edge of Control (2XL Games/THQ for PlayStation 3, Xbox 360)
- Midnight Club: Los Angeles (Rockstar San Diego/Rockstar Games for PlayStation 3, Xbox 360)
- MotorStorm: Pacific Rift (Evolution Studios/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Pure (Black Rock/Disney Interactive Studios for PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Best Fighting Game
- Mortal Kombat vs. DC Universe (Midway Chicago/Midway for Xbox 360, PlayStation 3)
- Soul Calibur IV (Namco-Bandai Games for PlayStation 3, Xbox 360)
- Street Fighter IV (Capcom for Arcade)
- Super Street Fighter II Turbo HD Remix (Capcom for PlayStation 3, Xbox 360)

Best Sports Game
- Madden NFL 09 (Tiburon/EA for All Systems)
- NBA Live 09 (EA Canada/EA for All Plaforms)
- Shaun White Snowboarding (Ubisoft Montreal/Ubisoft for All Systems)
- Skate It (EA Black Box/EA for Nintendo Wii)
- Tiger Woods PGA TOUR 09 (Tiburon/EA Sports for PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Best Strategy Game
- Command and Conquer: Red Alert 3 (EALA/EA for PC, Xbox 360)
- Empire: Total War (Creative Assembly/Sega for PC)
- Halo Wars (Ensemble Studios/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- Tom Clancy’s EndWar (Ubisoft Shanghai/Ubisoft for PlayStation 3, Xbox 360)
- Warhammer 40000: Dawn of War II (Relic/THQ for PC)

Best Social/Casual Game
- Guitar Hero World Tour (Neversoft/Red Octane/ATVI for All Systems)
- Lego Batman: The Videogame (Traveler’s Tales/Warner Bros Interactive Entertainment for PlayStation 3, Xbox 360)
- LittleBigPlanet (Media Molecule/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Rock Band 2 (Harmonix/MTV Games/EAP for PlayStation 3, Xbox 360)
- Wii Sports Resort (Nintendo for Wii)

Best Online Multiplayer Game
- Gears of War 2 (Epic Games/Microsoft Game Studios for Xbox 360)
- Left 4 Dead (Valve/EAP for PC, Xbox 360)
- LittleBigPlanet (Media Molecule/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Resistance 2 (Insomniac Games/Sony Computer Entertainment for PlayStation 3)
- Rock Band 2 (Harmonix/MTV Games/EAP for All Systems)

Een goeie sul

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Een negroïde zwerver vat post bij de Smullers in Zwolle en kijkt met uitpuilende ogen naar mensen die hem eventueel een financiële bijdrage willen leveren. Nu is het vrij evident dat deze man geld bijeen sprokkelt voor zijn dagelijkse dosis wiet, niet om een Whopper op te halen bij de Burger King en evenmin zal hij met zijn verdiensten een broodje gezond kopen bij Bakker Bart. Blijkbaar is hij berucht in deze contreien want de enorme mensenmassa op het treinstation van Zwolle negeert hem finaal.

Braziliaanse handballer betrapt op doping

Handballer Jaqson Kojoroski is op het allerlaatste moment uit de Braziliaanse olympische selectie gelaten. Hij is namelijk betrapt op het gebruik van doping.

Het nieuws werd pas vandaag door het Braziliaans olympisch comité naar buiten gebracht. Er is niet bekend gemaakt wat de 29-jarige hoekspeler heeft gebruikt.

Kojoroski eindigde in 2004 met Brazilië als tiende bij de Spelen.

Tonnen verdwenen van rekeningen schuldhulp

In Groningen en Assen is geld van zestig schuldsaneringsrekeningen weggesluisd naar het buitenland. Het gaat om een totaalbedrag van 335.000 euro. Dat meldden de rechtbanken in Groningen en Assen dinsdag.

De rechtbanken hebben de bewindvoerder, die toezicht hield op de rekeningen, op non-actief gesteld nadat hij in juni aangifte had gedaan van de verdwijning.

Het Bureau Financieel Toezicht heeft van de rechtbanken opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de diefstal. Het OM is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de schuld of betrokkenheid van de bewindvoerder.

De rechtbanken hebben inmiddels een medebewindvoerder benoemd die zal pogen het geld terug te halen via civiel- en strafrechtelijke weg.

Met toestemming van de rechter-commissaris van beide rechtbanken heeft de medebewindvoerder een kort geding aangespannen tegen de bank waar de rekeningen liepen. Deze zou nalatig geweest zijn in de controle op transacties vanaf de boedelrekeningen. Om welke bank dit gaat, is niet bekendgemaakt. Het kort geding dient op 23 september in Rotterdam.

De betrokken cliënten van de bewindvoerder in wettelijke schuldsaneringsregelingen zijn door de rechtbank schriftelijk op de hoogte gebracht.

Grootschalige ontruiming voor blindganger

De bewoners van 350 woningen nabij de Proveniersstraat in Rotterdam moeten op 12 oktober tijdelijk hun huizen verlaten. Die dag wordt er een niet-ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. De bewoners van nog eens vierhonderd woningen mogen dan hun huis niet uit.

Volgens experts gaat het om een bom van 500 pond van Britse makelij, die eigenlijk was bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven. In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 voerde het Britse Bomber Command van de Royal Air Force een bombardement uit op Rotterdam.

De blindganger dient onschadelijk te worden gemaakt, omdat op het terrein nieuwbouw komt. De gemeente heeft bewoners en ondernemers dinsdag ingelicht.

'Utrecht snelste groeier in West-Europa'

De stad Utrecht heeft de beste economische vooruitzichten van alle steden in West-Europa. De economie in Utrecht kan tot 2012 jaarlijks met zo'n 3 procent groeien. Amsterdam zit daar kort achter met een groeiverwachting van 2,9 procent per jaar.

Rotterdam en Den Haag bevinden zich in de achterhoede van de Europese steden. Dat komt doordat ze afhankelijk zijn van respectievelijk de havens en de publieke sector. Voor beide sectoren blijven de groeiprognoses achter. Rotterdam en Den Haag kunnen een jaarlijkse groei van ongeveer 1,5 procent tegemoet zien.

Dat blijkt uit gegevens die het economisch onderzoeksbureau Ecorys heeft gepubliceerd. Het bureau heeft samen met Europese branchegenoten gekeken naar de economische groeiverwachtingen voor steden in Europa.De toekomst van Utrecht.

Hondenpoep hindert training OS-atleet

Zo vlak voor het begin van de Olympische Spelen wordt er druk gespeculeerd of de smog in Peking niet tot te veel hinder onder de atleten leidt. Maar tweevoudig olympisch kampioen Virgilijus Alekna ondervond eerst nog een heel ander probleem: zijn trainingsveld in Litouwen lag vol met hondenpoep. Alekna wilde beginnen aan zijn laatste trainingsessies, om alle puntjes op de i te zetten, eer hij zou afreizen naar het met luchtvervuiling geplaagde Peking. Echter, tot zijn verbazing hadden honden zijn hele veld onder gescheten.

Het stadion waar hij zijn belangrijke laatste voorbereidingen pleegt, was afgelopen weekend namelijk gebruikt voor een hondenshow. Alleen had niemand van de organisatie de moeite genomen om het terrein na het evenement schoon te maken. 'Ik heb geen idee hoe ik in deze omstandigheden kan trainen', zei de verbouwereerde discuswerper tegen de krant Lietuvos Zinios. 'Wie maakt mijn discus schoon nadat hij na elke worp onder zit.'

De atleet verhuist nu naar een andere baan 100 kilometer verderop om alsnog zijn laatste trainingen af maken. Volgende week zal op de Olympische Spelen blijken of het genoeg was om zijn derde gouden medaille op rij te veroveren.

Rwanda: Frankrijk speelde rol genocide

Frankrijk was actief betrokken bij de genocide in 1994 in Rwanda. Dat blijkt uit de bevindingen van een onderzoek die door de Rwandese regering zijn gepresenteerd. In het rapport worden Franse politici en militaire functionarissen genoemd die zouden moeten worden vervolgd.

Tijdens de volkerenmoord werden in honderd dagen naar schatting 800.000 personen vermoord. Erder dit jaar ontkende het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken elke verantwoordelijkheid. Maar Parijs gaf wel toe dat er "politieke fouten" waren gemaakt.

Naakte Eva Mendes te sexy voor VS

Een reclamespotje met een naakte Eva Mendes is te gewaagd voor de Amerikaanse televisie. Van het filmpje, waarin de donkerharige actrice een nieuw parfum van Calvin Klein aanprijst, moest een aangepaste versie komen die alleen na 21.00 uur mag worden vertoond. Dat bevestigt het modehuis in de Amerikaanse krant Women's Wear Daily.

De 34-jarige Mendes rolt in het spotje voor Secret Obsession naakt over een onopgemaakt bed. In de ongecensureerde versie is in een flits een tepel van de actrice te zien.  Fabien Baron, het creatieve brein achter de reclamecampagne, is stomverbaasd over de ophef die is ontstaan over het filmpje. "Ze is een beetje sexy, maar het filmpje provoceert zeker niet", briest hij. "Ik kan niet geloven dat dit gebeurt."

Baron wijt de ophef die is ontstaan rond het filmpje aan George W. Bush. "Dit land heeft dringend een nieuwe president nodig", vindt hij. "Het is grappig en tegelijkertijd om te huilen hoe hypocriet dit land is geworden."Te sexy voor Amerika!

Getronics krijgt grote order van het Rijk

ICT-bedrijf Getronics PinkRoccade mag de besturingssoftware voor meer dan 20.000 werkplekken op zeven ministeries leveren. Dat heeft het ministerie van Financiën vandaag gemeld. Het bedrijf kwam daarmee als winnaar uit de bus na een Europese aanbesteding. Het Rijk wil met het zogenoemde project Goud de samenwerking tussen ministeries en ambtenaren eenvoudiger maken.

Tijdens de aanbesteding vielen drie van de vijf kandidaten af. Dat leidde tot grote zorgen in de Tweede Kamer, vooral bij de SP. Minister Wouter Bos (Financiën) zei eerder al dat van prijsopdrijving geen sprake was. Ook heeft hij steeds gesteld dat de aanbesteding tegemoetkomt aan de wensen van de Kamer voor de aanschaf van software met open standaarden. Dat betekent dat specificaties voor de software bekend zijn en kunnen worden uitgewisseld. Op die manier hoeft het Rijk niet afhankelijk te zijn van een leverancier.

Hart scannen kan in tien seconden

Een nieuwe manier om een computer tomografie (ct-scan) van het hart te maken gebruikt een vijfde van de tot nu toe gebruikelijke straling. De scan vergt niet meer dan tien seconden.

Cardiologen en radiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn met deze nieuwe patiëntvriendelijker aanpak begonnen. Patiënten met pijn op de borst en op verdenking van aderverkalking krijgen deze scan. Voorheen gebeurde dit onderzoek enkel via een catheterisatie, het inbrengen van een slangetje.

Minister Plasterk maakt homoglossy

Minister Ronald Plasterk heeft een interview gedaan met Joop van den Ende. Het vraaggesprek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met de mediamagnaat verschijnt in de speciale homoglossy die Plasterk maakt voor de Gay Krant, zo vertelt hoofdredacteur Henk Krol aan Novum Nieuws.

Van den Ende was ogenblikkelijk enthousiast over de wens van Plasterk om een interview met hem te doen. "Het is één van de opmerkelijkste interviews in het blad geworden", vindt Krol. De 51-jarige Plasterk is volgens de hoofdredacteur een 'perfecte hoofdredacteur'. "Hij belt de redactieleden iedere dag een paar keer om hen ergens aan te herinneren."

Op 16 augustus verschijnt het zeshonderdste nummer van de Gay Krant met de homoglossy van Plasterk. Ook Albert Verlinde en de Amsterdamse travestiet Dolly Bellefleur hebben voor het jubileumnummer een speciale glossy gevuld met artikelen en interviews. "Het leuke is dat het drie totaal verschillende glossy's gaan worden", zegt de 58-jarige Krol. "Ik loop elke dag langs de muur waar het blad langzaam groeit en geloof me: ik sta te glimmen van trots. Dit wordt heel bijzonder."

Manifestatie op Dam tijdens opening OS

Tegelijk met de opening van de Olympische Spelen in Peking vindt vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaats. De initiatiefnemers willen hiermee Europese regeringsleiders oproepen tijdens hun aanwezigheid bij de Spelen de Chinese autoriteiten aan te sporen de schendingen van mensenrechten uit de wereld te helpen.

Dat lieten Burma Centrum Nederland, International Campaign for Tibet en Tibet Support Groep Nederland, organisatoren van de actie, vandaag  weten. Vanaf het Olympisch Stadion begint even na twee uur een loop- en fietstocht naar de Dam. Omstreeks half drie begint daar de manifestatie met diverse sprekers en muziek.

Tiener schiet met balletjespistool in Almere

Een 42-jarige man uit Almere Buiten en zijn tienerzoon zijn gisteren opgepakt nadat zoonlief met een balletjespistool gericht op mensen had geschoten. Een balletjespistool vuurt geen kogels af maar plastic balletjes die blauwe plekken kunnen opleveren. De vader wilde verhinderen dat een slachtoffer zijn 16-jarige zoon in de kraag greep en kroop vervolgens dronken achter het stuur.

Het tafereel speelde zich rond 21.45 uur af aan de Kotterbosweg in de woonplaats van de mannen. Na een woordenwisseling probeerden vader en zoon weg te rijden, waarna het slachtoffer verhaal kwam halen en met zijn fiets de weg wilde blokkeren. Zowel auto als fiets raakte beschadigd toen de Almeerder zich daar niets van aantrok en wegreed.

De opgetrommelde politie zette de auto in Almere Buiten aan de kant en stelde vast dat de vader te diep in het glaasje had gekeken. De man is aangehouden voor rijden onder invloed, zijn zoon voor bedreiging en overtreding van de Wet wapens en munitie. De politie laat vandaag weten dat ze nog vastzitten.

12.000 kids gewond door speeltoestellen

Jaarlijks belanden 12.000 kinderen van 0 tot 14 jaar op de spoedeisende hulp na een ongeluk met een speeltoestel. Bijna een op de tien wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Bij zes op elke tien ongevallen hebben de kinderen iets gebroken.

Er gebeuren net zo veel ongelukken met jongens als met meisjes, blijkt uit onderzoek dat de Stichting Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd op verzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit. Wel is er verschil naar leeftijd. Ruim de helft van de slachtoffers is tussen de 5 en 9 jaar. Ruim een kwart is onder de 5 en 18 procent is tussen de 10 en 14 jaar.Het levert wel weer leuke beelden op!

Nog een Zuid-Amerikaan voor Zwolle

Dat Zuid-Amerikaanse voetballers de laatste jaren populair zijn bij FC Zwolle wordt nog maar eens bevestigd. De club uit de Jupiler League huurt namelijk Luis Javier Guarino, een verdediger uit Uruguay.

Vorige week legde de club al een Braziliaan en een Argentijn vast. Nu is daar dus Guarino, een 22-jarige Uruguayaan. Hij is een rechtsback die onder contract staat bij Defensor Sporting. Die club verhuurde hem vorig seizoen aan Plazo Colonia. FC Zwolle zal hem één seizoen huren en heeft tevens een optie tot koop bedongen.

Derveld toch naar FC Dordrecht

De soap rond de transfer van Fernando Derveld naar FC Dordrecht is ten einde. Gisteren tekende de 31-jarige Zeeuw alsnog een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League.

Vorige week maandag leek de overgang van Derveld in kannen en kruiken, maar de speler bedacht zich enkele dagen later en besloot in Denemarken te blijven. Derveld kwam gisteren echter toch weer terug op zijn besluit en liet FC Dordrecht weten toch te willen komen.

Trainer Gert Kruys is blij dat Derveld zijn selectie alsnog komt versterken: "Ik ben blij met deze ervaren speler en verwacht veel van hem. Zijn routine en ervaring hebben we nodig." De wispelturige verdediger toont zich eveneens verheugd met zijn nieuwe club: "Ik heb er erg veel zin in. Met deze groep moeten we zeker tot iets in staat zijn dit jaar."

Ridders dagen paus voor het gerecht

De paus krijgt het aan de stok met de orde van de Tempeliers. Dit is geen spannend middeleeuws verhaal, maar speelt op dit moment. Erfgenamen van de bekende Tempeliers, ofwel de orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, zoals de ridders zich voluit noemen, spannen een rechtzaak aan tegen paus Benedictus XVI. Zij eisen dat de paus erkent dat de kerk voor ruim 100 miljoen euro aan eigendommen van de Orde heeft afgepakt. Het proces wordt in Spanje gehouden.

De claim gaat terug naar het jaar 1307 toen de toenmalige Paus Clement V op ruim 9000 bezittingen van de Tempeliers beslag liet leggen, van kastelen tot molens. Met de zaak proberen de ridders niet de katholieke kerk financieel te gronde te richten. 'Vooral wil de Orde aantonen dat de kerk toentertijd een plot tegen de Ridders heeft beraamd', aldus een woordvoerder van de Tempeliers in de Britse krant de Telegraph. De rechtzaak is daarmee vooral aangespannen om de 'goede naam' van de Tempeliers te herstellen.

Ooit boezemde de naam van de Tempeliers angst en ontzag in in grote delen van Europa. De Ridders met hun witte mantels met het rode kruis waren twee eeuwen lang de meest gezaghebbende orde in Europa. De Tempeliers ontstonden na de Kruistocht van 1096 en beschermden in eerste instantie de pelgrims die naar het Heilig Land reisden. In de eeuwen daarna groeiden zij uit tot een machtig bolwerk, gelinieerd met veel koningshuizen in Europa en onder de auspiciën van de Paus.

De omslag kwam rond 1300 toen het Heilige Land verloren ging en de eens zo machtige ridders werden beticht van Duivelspraktijken en het ontkennen van Jezus. In Frankrijk alleen al liet Paus Clement V 25.000 Tempeliers oppakken en na brute martelingen en valse verklaringen op de brandstapel gooien. Waarna hij vervolgens beslag liet leggen op al hun bezittingen.

Tot de dag van vandaag heeft de plotselinge verdwijning van de ridders altijd bijgedragen aan speculaties over de Orde en voedde het de legende. Met de rechtzaak hopen de nazaten dus de waarheid over de Tempeliers boven tafel te krijgen en hopen ze dat hun goede naam voor eens en voor altijd gezuiverd is.

Petacchi terug in peloton

Na een schorsing van tien maanden keert Alessandro Petacchi terug in het peloton. De Italiaan fietst namens zijn nieuwe ploeg LPR in september de Ronde van Groot-Brittannië. Ook zijn nieuwe ploeggenoot Danilo Di Luca is daar van de partij.

Petacchi testte vorig jaar tijdens de Ronde van Italië positief op het anti-astmamiddel salbutamol. De Italiaanse wielerbond liet Petacchi aanvankelijk vrijuit gaan, maar antidopingautoriteit Wada en het Italiaans olympisch comité gingen hiertegen bij het CAS in beroep. En met succes dus.

Therapie voor aanvaller pausmobiel

De Duitser die vorig jaar probeerde aan boord van de pausmobiel te komen, moet hulp zoeken bij een therapeut. Hij hoeft zich niet in een kliniek te laten opnemen. Dat heeft de rechtbank in Waldshut-Tiengen in het zuidwesten van Duitsland bepaald.

De rechtbank legde de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar op. Hij zal slechts in een psychiatische instelling worden opgenomen, als hij weer in de fout gaat.

De nu 28-jarige man sprong in juni vorig jaar over een hek en probeerde aan boord van de pausmobiel te komen, toen die met de paus over het Sint Pietersplein reed. De man gelooft dat hij de reïncarnatie van Jezus Christus is en wil de paus als hoofd van de kerk vervangen.

OV-chipproef naar Amsterdam

De proef met de ov-chipkaart op het treintraject tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Strand (de Hoekse Lijn) zit er over tien dagen op. Op 15 augustus gaan de poortjes open en zijn de in- en uitcheckpalen buiten werking. Het stokje wordt overgenomen door de Flevolijn, zo heeft een woordvoerder van de NS gezegd.

Volgens de NS heeft het spoorbedrijf veel geleerd van de proef in Rotterdam die in 2006 van start ging. Voor de proef op de Flevolijn wordt dan ook nieuwe apparatuur en software gebruikt. Het systeem moet begin 2009 operationeel zijn op de lijn tussen Amsterdam-Zuid en Lelystad.

Treinreizigers moeten vanaf 15 augustus op het traject tussen Rotterdam CS en Hoek van Holland weer voor hun ritten betalen met papieren kaartjes, abonnement of strippenkaart. Wie nog saldo op de ov-chipkaart heeft staan, kan dat in de metro gebruiken of tot 1 oktober terugkrijgen bij de servicepunten van de NS op station Rotterdam CS of Schiedam centrum. De NS gaat er vanuit dat vanaf medio 2009 landelijk kan worden gereisd met de ov-chipkaart.

Blunder Nigeriaanse voetbalbond

De Nigeriaanse voetbalbond heeft Carlton Cole opgeroepen voor de interlands tegen Zuid-Afrika en Sierra Leone in het najaar. Op zich geen probleem, maar de spits van West Ham United mag helemaal niet spelen voor het Afrikaanse land.

De 24-jarige Cole speelde voor Jong- Engeland, het land waar hij opgroeide. In de staturen van de FIFA staat dat spelers alleen voor hun 22e mogen switchen van nationaliteit.

CBP: Google-Streetview moet kunnen

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft vooralsnog geen bezwaar tegen de komst van de applicatie Street View in de Europese versie van het programma Google Maps. Dat heeft een woordvoerder van het CBP gezegd.

Met de optie Street View kunnen bezoekers door middel van driedimensionale beelden het idee krijgen dat ze door een straat lopen of in een straat staan. Volgens een woordvoerder van Google maakt het internetbedrijf al ongeveer een maand foto's van straten in Amsterdam en Rotterdam met camera's op auto's voorzien van een Google-logo.

Google lanceerde Street View in 2007 in de Verenigde Staten. De dienst is niet onomstreden omdat critici de foto's als inbreuk op de privacy zien. Het is daarbij onvermijdelijk dat ook mensen en kentekens van auto's op straat worden gefotografeerd.Nooit meer de deur uit om lekker te gluren

Van der Vaart gepresenteerd bij Real

Rafael van der Vaart is vanmiddag gepresenteerd bij Real Madrid. De van HSV overgekomen middenvelder tekende een contract voor vijf seizoenen en werd vervolgens in Bernabeu aan de supporters voorgesteld. De 25-jarige international, die naar verluidt dertien miljoen euro kostte, onderging 's ochtends een medische keuring.

Clubarts Carlos Diez constateerde bij de keuring geen problemen en was onder de indruk van de fysieke gesteldheid van de nieuwe aanwinst. "Je moet wel bedenken dat hij al drie jaar geen ernstige blessure heeft gehad. Bovendien loopt de Spaanse competitie iets achter bij Europa, waardoor Van der Vaart al langer met de voorbereiding bezig is."

Maandag kwam er een einde aan een lange soap rond het vertrek van Van der Vaart bij HSV. Maandenlang werd hij in verband gebracht met diverse buitenlandse topclubs. Op zijn eigen site maakte Van der Vaart zijn overgang naar Real bekend. In Madrid wordt hij herenigd met Wesley Sneijder, met wie hij drie seizoenen samenspeelde bij Ajax.Sylvie kan op zoek naar de Spaanse PC Hooft.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Coldplay neemt clip op in Den Haag

De Britse band Coldplay heeft een clip opgenomen in Den Haag. In de video van het nummer 'Viva la vida' is te zien hoe frontman Chris Martin door het centrum van de stad loopt. Verkleed als koning wast hij zijn gezicht in de fontein op het Binnenhof. Ook is te zien hoe hij door Madurodam wandelt. De clip is geregisseerd door de Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Die overigens zelf in de hofstad woont.

De videoclip kleurt oranje. Op de achtergrond zijn vele oranje vlaggetjes te zien, wat erop duidt dat de clip is opgenomen rond het EK voetbal. Ook loopt Martin, in een roodfluwelen koningsmantel, afgezet met hermelijnenbont, over het strand. Bij zich draagt hij een replica van het bekende schilderij van Eugène Delacroix, waarop de Franse Revolutie wordt verbeeld. Coldplay heeft de beeltenis gebruikt voor de cover van het gelijknamige album, 'Viva la vida', dat in juni verscheen.

De clip is een eerbetoon aan de band Depeche Mode. In de clip van 'Enjoy the silence', eveneens geregisseerd door Corbijn, dwaalde zanger Dave Gahan ook al rond in een koningsmantel. Vorige week verscheen al een eerste videoclip van het nummer 'Viva la vida'. De tweede versie, geregisseerd door Corbijn, is onder meer te zien op de website van Coldplay. Corbijn regisseerde eerder voor Coldplay de videoclip van het nummer 'Talk'. Ook regisseerde hij de videoclip 'All these things that I've done' van The Killers.

Corbijn maakte naam met zijn foto's van rockbands als U2 en Depeche Mode. Vorig jaar maakte hij zijn veelgeprezen filmregiedebuut met 'Control', over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis.


Wielrenner verongelukt in Duitsland

Een 34-jarige fietser uit Tubbergen (Twente) is gisteravond in de buurt van het Duitse Uelsen omgekomen na een botsing met een auto. Een 33-jarige fietser uit de Twentse plaats raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis in Nordhorn gebracht. De 41-jarige Duitse automobilist raakte lichtgewond. Dat laat de Duitse politie weten.

De twee Twentenaren waren samen met twee anderen aan het wielrennen vlak over de grens bij hun dorp. In het buurtschap Höcklenkamp wilden ze rond 19.40 uur een voorrangsweg oversteken. Daarbij zagen ze een van rechts komende auto over het hoofd. Twee van hen werden vol geraakt. De 34-jarige Tubberger overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De andere twee wielrenners bleven ongedeerd.

Terror Jaap vindt 'paleis' dankzij Vlemmix

Jaap Amesz heeft zijn felbegeerde paleis gevonden. "Johan Vlemmix stelt kosteloos zijn Paleis Soestdijk II ter beschikking voor de opnamen van mijn show", schrijft de Gouden Kooi-winnaar op zijn weblog. "Ook zal Johan te gast zijn in een van mijn uitzendingen. Onwijs gaaf!"

Gisteren werd bekend dat 'King Jaap', zoals hij zich ook wel noemt, op zoek is naar woonruimte die past bij zijn nieuwe status als miljonair. Hij gaf zich op voor een Radio 538-actie waarmee je woonruimte kunt winnen in het kasteel van het failliete Land van Ooit. Stacaravanbewoner Amesz hoopt kasteelheer te worden en wil vanuit het paleis zijn talkshow presenteren.

Dankzij Vlemmix hoeft Jaap niet op de uitslag van de Radio 538-actie te wachten om te beginnen met de voorbereidingen van zijn eigen praatprogramma. "Johan en ik hebben een verleden samen", meldt de gezette Gouden Kooi-winnaar. "Tijdens de Gouden Kooi kwam Johan carnaval vieren met een grote groep feestgangers om de miljonairs te vermaken. Het ging echter gruwelijk mis. Een stel dronken miljonairs smeet Johan het zwembad in, terwijl hij niet kon zwemmen. Met gevaar voor eigen leven stortte ik al mijn overgewicht in het water om Johan te redden. Zo zie je maar weer: wie goed doet, goed ontmoet."

Paleis Soestdijk II ligt in Eindhoven en is door Vlemmix gebouwd als replica van Paleis Soestdijk. Het pand bestaat uit diverse ruimtes, waaronder een disco, een expositieruimte en een bar.Jaap de miljonair.

'Mensenrechten in China niet verbeterd'

De mensenrechten zijn de afgelopen twee maanden niet verbeterd in China. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vanmiddag gezegd. Volgens hem blijven de zorgpunten "onverminderd bestaan".

Volgens Verhagen willen de Chinese autoriteiten vanwege de Olympische Spelen "risico's op incidenten en daaraan verbonden mogelijke negatieve publiciteit zoveel mogelijk beperken". Aanstaande vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Peking.

EU wil auto's laten praten

De Europese Commissie wil het mogelijk maken dat auto's elkaar automatisch waarschuwen voor files of gladheid op de weg. Om auto's 'slim' te laten communiceren wordt een deel van het Europese radiospectrum vrijgemaakt.

De Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft daarover dinsdag een besluit genomen. Slimme communicatiesystemen in auto's moeten de files korter maken en de wegen veiliger. In 2006 kwamen meer dan 42.000 mensen om in het verkeer in de EU en meer dan 1,6 miljoen mensen raakten gewond. Gemiddeld staat er elke dag 7500 kilometer file op de Europese wegen en de gemiddelde Europeaan zit een kwart van zijn tijd in de file. De totale kosten van de files lopen in 2010 op naar ongeveer 80 miljard euro.Wie wil er niet KITT voor de deur.

Noord-Korea herenigt stel na 45 jaar

Een 71-jarige Duitse vrouw is naar Noord-Korea afgereisd om haar Noord-Koreaanse echtgenoot na 47 jaar weer in de armen te kunnen sluiten. Het communistische land verleende nog niet eerder toegang aan een niet-Koreaan voor familiehereniging.

Dat meldde de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo vandaag. Het echtpaar Hong woonde in 1961 als pasgetrouwd stel in Duitsland. Als buitenlandse student werd Hong Ok-geun (nu 74) echter door zijn regering onder druk gezet om naar huis te komen.

Toen zijn vrouw Renate vorig jaar via het Rode Kruis vernam dat hij nog leefde en in Noord-Korea een nieuwe familie had gesticht, schreef ze de staatshoofden van Noord- en Zuid-Korea aan. Het Rode Kruis in Noord-Korea bracht vervolgens de hereniging op gang.

Programma Michael Palin onder vuur

De Britse omroep BBC heeft deels ingestemd met een klacht over het reisprogramma New Europe van ex-Monty Python-lid Michael Palin. Volgens een kijker is een aflevering van de serie "onzorgvuldig", aldus de Britse omroep.

Volgens de kijker is de episode War and Peace over de Balkanoorlog in de jaren negentig voorzien van ,,politiek commentaar
". De BBC zegt dat de programmamakers zorgvuldiger moeten handelen, maar dat de aflevering geen politieke boodschap bevat. De klacht zegt onder meer dat de globetrotter Palin de suggestie wekt dat Servië ten onrechte de schuld krijgt voor de problemen in de Balkanregio. New Europe is sinds juli op de Nederlandse televisie te zien, War and Peace is reeds uitgezonden.Palin toen BBC-kijkers nog wel om hem konden lachen.

Roermond zet vermeende pedofiel niet uit

De gemeente Roermond is niet van plan een vermeende pedofiel te verwijderen uit de wijk Planetenbuurt. Dat heeft de gemeente dinsdag laten weten. Vijfentwintig buurtbewoners boden de burgemeester van Roermond en de woningbouwvereniging vandaag een petitie aan. Met de petitie, die door 115 mensen is ondertekend, eisen de bewoners de verwijdering van de man uit hun woonomgeving.

De petitie werd aangeboden nadat vorige week dinsdag een 44-jarige bewoner van de Planetenbuurt werd gearresteerd op een camping in Helden, een plaatsje in de buurt van Roermond. Hij zou daar ontucht hebben gepleegd met vijf minderjarige jongens. De man zou volgens buurtbewoners al eerder zijn veroordeeld voor pedofilie. De verdachte zit nog in voorarrest.

De vijfentwintig buurtbewoners die vandaag de petitie aanboden, eisen actie van de gemeente en de woningbouwvereniging. Burgemeester Henk van Beers waarschuwde de bewoners het recht niet in eigen hand te nemen. De gemeente weigert de man uit de wijk te verwijderen. De man is een verdachte en is nog niet veroordeeld, laat een woordvoerder weten.

Speciale bijbeluitgave voor migranten

In Nederland wonen honderdduizenden christenen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij gebruiken een bijbel in hun eigen taal, maar de tweede generatie heeft behoefte aan een Nederlandstalige bijbel.

Het Nederlands Bijbelgenootschap wil samen met de organisatie van migrantenkerken SKIN een bijbel uitgeven die aan die behoefte tegemoetkomt. Het betreft een selectie van Bijbelgedeelten die met migratie te maken hebben, zoals het boek Ruth en passages over vreemdelingen. Het is de bedoeling dat die teksten in meerdere talen worden weergegeven: behalve Nederlands, Engels en Frans ook andere talen die migranten spreken.

Nieuwe aangifte tegen Moszkowicz

Een vrouw die vindt dat ze is opgelicht door Robert Moszkowicz, heeft aangifte gedaan tegen de voormalige advocaat en telg uit de bekende advocatenfamilie. Naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf zei haar advocaat, Willem-Jan Ausma, vandaag dat de vrouw 16.000 euro aan Moszkowicz heeft betaald, maar dat hij daar nauwelijks iets voor heeft gedaan.

Het is voor zover bekend de tweede aangifte tegen Moszkowicz. De eerste werd in juni gedaan door een vrouw die in de veronderstelling verkeerde dat hij nog altijd advocaat was. Zij deed ook aangifte van oplichting en eist de 19.000 euro terug die ze van tevoren aan de jurist betaalde. In augustus dient een kort geding om dat geld terug te krijgen, zei haar advocaat Thomas van Vugt. "Voor dat geld zijn volgens mijn cliënte geen werkzaamheden verricht."

Robert Moszkowicz heeft de aantijgingen van deze vrouw verre van zich geworpen. Volgens hem is zij via zijn website bij hem terechtgekomen en daaruit alleen al blijkt onomwonden dat hij niet langer advocaat is, maar 'jurist'. Strafzaken begeleidt hij soms nog. "Tegen de vrouw in kwestie heb ik van meet af aan ook gezegd dat ik geen advocaat meer ben. Ik heb een advocaat voor haar gezocht die met ons kantoor wilde samenwerken voor haar zaak."

Weer nederlaag honkballers

In de aanloop naar de Olympische Spelen heeft het Nederlands honkbalteam de derde opeenvolgende nederlaag geleden. Doosan Bears, dat uitkomt in de Zuid-Koreaanse Major League, was met 4-1 te sterk voor Oranje.

De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn verloor eerder al van Cuba (0-10) en Zuid-Korea (2-10). Oranje wist tijdens de trainingsstage in Zuid-Korea alleen te winnen van het Minor League-team van Doosan: 2-1.

Morgen reist Oranje af naar Peking. Zaterdag en zondag proberen ze in oefenwedstrijden tegen Canada het zelfvertrouwen op te vijzelen.

Volgende week woensdag begint het olympisch honkbaltoernooi.

Battlefield: Bad Company Conquest-mode bijna hier

Spelers van Battlefield: Bad Company zijn er vast al van op de hoogte, er wordt bij DICE hard gewerkt aan een nieuwe game-mode voor dit console-only deel in de Battlefield serie.

De nieuwe gamemode zal Conquest heten, en zal gaan over het veroveren van een aantal posities op de kaart. Hiervoor hebben de mannen (en vrouwen) van DICE de huidige maps aangepast, waardoor de omgevingen bekend voor zullen komen maar toch anders zullen zijn. De update met daarin deze game-mode wordt komende donderdag verwacht.


Recordaantal sporters in Peking

Volgens een laatste telling van het IOC doen er 11.128 sporters mee aan de Olympische Spelen in Peking. Dit zou een record betekenen.

Tijdens de Spelen van Sydney in 2000 waren er 10.651 deelnemers, in Athene vier jaar later waren dat 10.298 sporters.

De organisatie en sporters hebben overigens niet te klagen over een gebrek aan belangstelling. Naar schatting zullen de komende weken circa 30.000 journalisten over de Spelen in China berichten.

Man met toiletrolhouder in oog bekneld op wc

Een Hagenaar is vanochtend bijzonder ongelukkig ten val gekomen in zijn toilet. De 69-jarige man raakte bekneld tussen de toiletpot en de muur, waarbij een toiletrolhouder vastraakte in zijn oog. Volgens een woordvoerder van de Hulpverleningsregio Haaglanden zat er hoogstwaarschijnlijk geen wc-papier aan de houder, waardoor deze in zijn oog kon schieten.

Rond 09.00 uur verloor de bejaarde man zijn evenwicht in het kleinste kamertje van zijn woning aan de Purmerendstraat. Zijn vrouw belde de hulpdiensten, maar het ambulancepersoneel kon de man ook niet bevrijden uit zijn benarde positie. Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om hem te los te krijgen. Personeel van de traumahelikopter verleende medische assistentie.

Met behulp van een autoladder is de man uit zijn woning op de eerste etage gehaald. Hij is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar het metalen voorwerp operatief wordt verwijderd.

'Ron Wood ontvangt minnares in afkickkliniek'

Ron Wood heeft een manier gevonden om zijn piepjonge Russische minnares te blijven zien terwijl hij in een afkickkliniek wordt behandeld wegens een alcoholverslaving. De 61-jarige gitarist van de Rolling Stones heeft in de buurt van de kliniek een hotelkamer geboekt voor de 20-jarige cocktailserveerster, zo meldt de Britse krant The Sun.

Zondag zou Ekaterina Ivanova haar vriend in de instelling hebben bezocht en zou ze ook kennis hebben gemaakt met de medepatiënten van Wood. "Ekaterina en Ronnie konden niet van elkaar afblijven", verklapt een bron. "Ze hielden elkaars handen vast en Ronnie stelde haar voor als zijn vriendinnetje Kat."

Even later zouden de twee zich hebben teruggetrokken in de bibliotheek van de kliniek waar Wood sinds vier weken verblijft. Na twee uur verliet de blondine naar verluidt de kliniek in een gereedstaande auto met chauffeur.

Vorige maand meldden Britse media dat Wood zijn vrouw Jo, met wie hij al 23 jaar getrouwd is, zou hebben verlaten voor de jonge Russin. Wood zou zich hebben laten opnemen in de afkickkliniek in een poging zijn huwelijk met de moeder van zijn kinderen te redden.

Thailand verbiedt game na ernstige misdaad

De Thaise autoriteiten hebben het computerspel Grand Theft Auto vandaag verboden, nu een tiener ervan wordt verdacht een taxichauffeur om het leven te hebben gebracht op een wijze die aan het spel doet denken. Het spel zou aanzetten tot doden en het stelen van auto's.

De distributeur wilde de winkels meteen al niet meer met het spel bevoorraden, nog voordat er van officiële zijde een verbod op het verhandelen van het spel kwam.

Winkeliers die Grand Theft Auto toch nog aanbieden, lopen de kans meteen te worden ingesloten. Zij kunnen 3 jaar cel krijgen. Verkopen via internet kan iemand zelfs op 5 jaar cel komen te staan.

De 18-jarige scholier in kwestie is al beschuldigd van roof en verboden wapenbezit en wordt vooralsnog in verband gebracht met de bloedige dood van een vijftigjarige taxichauffeur in Bangkok.

Van The Grand Theft Auto computergameserie zijn zeventig miljoen exemplaren verkocht.

Meer gamenieuws vind je op FOK!games

Zware aardbeving in Chinese provincie Sichuan

De Zuid-Chinese provincie Sichuan is vandaag getroffen door een zware aardbeving. De beving sloeg toe in de buurt van de stad Guangyuan en had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Over slachtoffers en schade is nog niets bekend. Volgens de Chinese seismologische dienst ging het om een naschok van de aardbeving die Sichuan op 12 mei trof. Daarbij kwamen ongeveer 70.000 mensen om het leven. Sindsdien zouden er al meer dan 12.600 naschokken in het gebied zijn geweest.

Slanke vrouwen worden zeldzaam

Het is gebeurd met mooie slanke poppetjes. De menselijke evolutie in samenwerking met de hogere levensstandaard zorgt ervoor dat vrouwen steeds dikker worden. Tot die schokkende conclusie komen Britse onderzoekers.

De taille van de vrouw is nu gemiddeld al 17,8 centimeter breder dan die van haar oma. Hier blijft het helaas niet bij. De wetenschappers hebben berekend dat over vijftig jaar de gemiddelde taille van 86,4 centimeter nu, naar een omvang van maar liefst 106,7 centimeter zal groeien.

De appelfiguur lijkt de norm te gaan worden. Hiermee gaat de vrouw steeds meer op haar man lijken, zo oordelen de onderzoekers. De dames kunnen zichzelf echter nog verweren dat de evolutie de oorzaak is van hun dikke kont. Hun vele gesnack heeft er niets mee te maken.

 

Toekomst
Dit wordt de toekomst. Wen er maar vast aan

 

Olsen-twin wil immuniteit in Ledgerzaak

Mary-Kate Olsen weet niks van de medicijnen die haar vriend Heath Ledger de das om deden. Dat zegt haar advocaat. Legder, die nu succes heeft als Joker in Dark Knight, stierf in januari aan een overdosis medicijnen. De voormalige Full House-actrice en Ledger hadden naar verluidt een relatie. Ze waren in ieder geval erg goed bevriend.

Olsen wil wel meewerken aan het onderzoek maar heeft wel immuniteit geeïst als ze haar medewerking verleent in het onderzoek. Olsen werd in de zaak betrokken omdat de masseuse die Ledger vond eerst Olsen belde en toen pas de hulpdiensten. Dat wordt door de politie nogal verdacht gevonden. Volgens haar advocaat werkt de 22-jarige actrice inmiddels volop mee aan het onderzoek naar de dood van Ledger.Mary Kate Olsen

China pakt in moslimregio 18 buitenlanders op

In de onrustige Chinese moslimregio Xinjiang zijn achttien ''buitenlandse onruststokers'' aangehouden. Het is onduidelijk of de arrestaties verband houden met de aanslag van gisteren in Kashgar waarbij zestien agenten omkwamen.

Shi Dagang, de secretaris van de communistische partij in Kashgar, zei vandaag dat de politie van Xinjiang ''al achttien terroristen uit het buitenland vasthoudt''. Hij gaf geen tijdstip voor de arrestaties. Kashgar is de tweede stad van Xinjiang.

Controle 'vakantiezieken' in Marokko en Turkije

Nederlandse werknemers van buitenlandse komaf die zich ziek melden tijdens hun vakantie in het buitenland kunnen in de nabije toekomst rekenen op een verzuimcontrole ter plekke.

Het bedrijf VCC Groep bevestigde vanmiddag berichtgeving in De Telegraaf van vandaag, waarin gesproken wordt van een speciale controledienst met particuliere rechercheurs in Turkije en Marokko.

VCC Groep is één van de grootste verzuimbegeleiders van Nederland en werkt voor arbodiensten, gemeenten, grote bedrijven en re-integratiebedrijven. Volgens directeur Paul Chaillet is er behoefte aan zulke controles, voornamelijk van laaggeschoolde werknemers in onder meer de schoonmaakbranche of aan de lopende band. Door de ziekmelding blijven deze werknemers langer weg van hun werk dan gepland.

''Het gebeurt dat mensen zich met valse doktersverklaringen ziek melden en een doktersbriefje met een vliegverbod laten zien aan hun baas. Dat blijkt dan om diarree te gaan. Door verzuimcontroles ter plekke kun je misbruik voorkomen'', aldus Chaillet, die benadrukt dat hij niet wil stigmatiseren.

Man wil baas opblazen maar sterft zelf

Een Bosniër heeft zich inmiddels ongewild genomineerd voor de Darwin Awards. De man was woedend op zijn baas, die een bedrijf in de Bosnische hoofdstad Sarajevo leidt. De werknemer wilde hem daarom verrassen met een handgranaat.

Omdat hij niet tevreden was over de hem toebedeelde taken, stapte de 56-jarige Ahmet Kutijar gisteren met een kwaaie kop het kantoor van zijn baas binnen. Omdat er niet te praten viel, ontstond er ruzie tussen de twee kemphanen. Op een gegeven moment haalde Kutijar een heuse handgranaat uit zijn zak.

Zijn werkgever, Mirsad Mahmutovic, reageerde ad rem. Hij koos eieren voor zijn geld en sprong uit het raam. Daarbij liep hij wel enkele verwoningen op aan zijn borst en gezicht, maar hij maakt het inmiddels goed in het ziekenhuis.

Kutijar had minder geluk. Hij kon geen veilig heenkomen zoeken, en werd door zijn eigen granaat verwond. Toen de medici ook hem wilden meenemen, bleek hij al te zijn overleden.

EU wil zelfdovende sigaret verplichten

EU-commissaris voor Consumentenzaken Maglena Kuneva wil over maximaal drie jaar alleen nog maar zelfdovende sigaretten in de winkels van de EU-landen hebben. De gedachte achter het plan is het redden van zo'n 2.000 mensenlevens in de EU.

Per jaar sterven ongeveer 2.000 mensen als gevolg van brand of rookontwikkeling, veroorzaakt door een smeulende sigaret en dat kan volgens de commissaris worden voorkomen door de sigaret zelfdovend te maken.

Het idee is dat de brandende sigaret na 1 minuut vanzelf dooft als er gedurende die minuut niet aan getrokken wordt. Kuneva zegt dat de extra kosten die de ontwikkeling met zich meebrengt, niet tot een grote prijsverhoging zullen leiden en dat is ook niet de bedoeling van deze maatregel.

Enric: "Had nog nooit van NAC gehoord"

NAC Breda heeft momenteel een jeugdspeler van FC Barcelona op proef. Dinsdag zal men in Breda beslissen of men verder gaat met Enric Vallès Prat.

Tegenover NACBlog gaf 'Enric' toe dat hij de Bredase club tot voor kort nog niet kende. "Eerlijk gezegd had ik nog nooit van NAC gehoord, maar de eerste indrukken zijn prima."

"Voor mijn ontwikkeling als voetballer zou ik graag naar Nederland komen. Jonge spelers krijgen hier eerder een kans en over het algemeen wordt hier goed technisch voetbal gespeeld. Dat ligt mij wel."

Volgens technisch directeur Earnest Stewart is Enric, een linkermiddenvelder, niet de opvolger van de vertrokken Rogier Molhoek. "Dat is hij zeker niet. We zien in hem mogelijk een versterking voor de toekomst. Maar daar beslissen we vandaag pas over."

Man die hond doodsleurde was boos

De 29-jarige Utrechtse dierenbeul die vorige maand een rottweiler achter zijn fiets de dood in sleurde, heeft tegen de politie gezegd dat hij ''erg boos'' was. De man was met de hond op weg naar het asiel omdat het beest overal zijn behoefte deed.

De vorige eigenaar wilde de hond, Tysen genaamd, niet terughebben. Daarom besloot hij hem op zaterdag 26 juli, toen het heel warm was, met de fiets naar het asiel te brengen. Aan een uitlaatlijn sleurde hij het dier achter zich aan. Toen de rottweiler op de Agnietenstraat begon te tollen en neerviel, probeerde hij naar eigen zeggen bij hem te komen. Tysen hapte echter naar zijn tijdelijke verzorger die daarop in paniek wegfietste. Toen hij even later terugkwam, stond er al een Dierenambulance bij de hond.

In dierenlab De Uithof is sectie op de hond verricht. Daar is geconstateerd dat het dier aan totale uitputting is overleden. Tysen is bij het dierenlab gecremeerd.

Casal van Cambuur naar Swindon Town

Kasali Yinka Casal zal SC Cambuur Leeuwarden gaan verlaten. De Leeuwarder Courant meldt dat de Nigeriaan overeenstemming heeft bereikt met het Engelse Swindon Town, dat uitkomt in het Championship.

De 24-jarige Casal kan voor twee seizoenen tekenen in Engeland. Maandag bereikte Cambuur een akkoord met Swindon Town over de transfer.

In juni zag het er nog naar uit dat Casal naar het Hongaarse Ujpest Dosza zou vertrekken, maar die transfer ketste uiteindelijk af. Voor zijn periode bij Cambuur, waar hij maar zestien duels heeft gespeeld, kwam hij uit voor DC United en Fulham.

Fredericks volgt Boebka op

Sprinter Frankie Fredericks is gekozen als de nieuwe voorzitter van de atletencommissie van het IOC. De Namibiër is de opvolger van polsstokhoogspringer Sergej Boekba. Fredericks won op de Spelen van zowel 1992 (Barcelona) als 1996 (Atlanta) zilver op de 100m en de 200m.

"Ik heb de commissie met veel plezier geleid", aldus Boebka. "Het is de mooiste functie in het IOC, omdat je de eervolle taak krijgt de stem van de atleet te verwoorden."

De commissie heeft een adviserende rol en bestaat uit actieve atleten en oud- atleten.

Alcides keert niet terug bij PSV

De Braziliaanse verdediger Alcides keert niet terug bij PSV.

Alcides is eigendom van Chelsea waar de verdediger nog onder contract staat tot medio 2009. Omdat The Blues Alcides geen contractverlenging aan wil bieden, ziet het een verkoop als enige optie op dit moment.

Volgens het Eindhovens Dagblad is de Braziliaan inmiddels verkocht, aan welke club weet de krant niet. Dit komt er op neer dat Alcides (30 duels, twee doelpunten voor PSV) niet terug zal keren naar Eindhoven.

Sekte ontkent aanslag op Rotterdammer

De Brabantse 'Orde der Transformanten' ontkent achter de moordaanslag te zitten op de 56-jarige Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar. Die werd zaterdagmiddag op de Prinses Julianalaan in de wijk Kralingen neergeschoten.  Bebelaar overleefde de aanslag en ligt in een ziekenhuis.

Zijn vrienden vertelden in het AD dat de man onlangs zei bang te zijn voor geweld van de christelijke sekte. Het conflict met de Orde der Transformanten zou zijn ontstaan toen de voormalige vriendin van Bebelaar, tegen zijn zin in, in de beweging ''werd opgenomen''. Ook zou de sekte geld van hem hebben geëist.

Marla Baart,  woordvoerster van de sekte,  durft haar hand ''er voor in het vuur te steken dat niemand van ons er wat mee te maken heeft.'' Baart erkent dat het slachtoffer een  vrouwelijke transformant kent. ''Ze hebben jaren geleden een relatie gehad, nog voor het oprichten van de Orde. Nadat die relatie stukliep, hebben ze nooit meer contact gehad. Ik ken de man ook. Hij is nooit lid geweest.'' De voorganger van de sekte, Robert Baart, kent het slachtoffer ook.  Ze zouden jaren geleden bij het zelfde bedrijf hebben gewerkt.

Frits Bebelaar werd zaterdag even na het middaguur vijf maal onder vuur genomen door een blonde man van 1,85 meter, die na de schoten het hazenpad koos. Hij is nog voorvluchtig. De politie zegt momenteel alle opties te onderzoeken.

De vijf jaar oude Brabantse orde is gevestigd in Hoeven en bestaat uit zestig leden. Ze proberen te leven naar het voorbeeld van Jezus. Dat betekent volgens een woordvoerder onder meer dat blokkades tussen mensen moeten worden afgebroken, zoals jaloezie. Vorige maand deed de sekte nog aangifte van smaad en laster omdat ze ten onrechte zouden worden weggezet als sekssekte.

Zuiplap achter stuur na 20 liter bier

Een Bulgaarse alcomobilist heeft misschien wel onbedoeld een record gebroken. Nadat hij een blaasproef had ondergaan, gaf de 25-jarige man grif toe al twintig liter bier zijn keel te hebben ingegoten. Na deze bewering ging de man van zijn stokje.

Ook het alcoholpromillage is goed voor een record. De man bleek maar liefst 8,51 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Maar liefst twee keer zoveel als het promillage dat dodelijk is voor de mens. Vier promille wordt namelijk als dodelijk aanvaard, terwijl in Bulgarije net als in ons land het maximumpromillage in het verkeer op 0,5 is gesteld.

Het is voor het eerst dat de Bulgaarse politie zoveel controleert op alcohol in het verkeer. Vorig jaar kwamen meer dan duizend Bulgaren om in het verkeer. Om dit de kop in te drukken, wordt er vanaf deze zomer extra gelet op alcohol.

 


Neerlands grootste bierdrinker is helaas al een tijdje niet meer onder ons

Roeier Hamburger in Peking zonder coach

De Nederlandse roeier Sjoerd Hamburger zal het in Peking moeten stellen zonder zijn coach Paul Broekhuizen. De begeleider van de Utrechtse skiffeur kreeg geen accreditatie toegewezen door sportkoepel NOCNSF.

NOCNSF heeft maar een gelimiteerd aantal accreditaties en daar werd de coach van Hamburger het 'slachtoffer' van. Broekhuizen mag zich niet vertonen langs de roeibaan, ook niet op trainingsdagen.

"Ik wist dat er een mogelijkheid was dat mijn coach hier niet kon zijn. Het is jammer, maar ik heb me er inmiddels op ingesteld." aldus Hamburger die tijdens de Spelen geen uitgesproken medaillekandidaat is.

Vriendensites bedreigd met wormen

Hackers blijven proberen om op allerlei manieren jouw computer te misbruiken voor hun eigen doelen. Daarbij richten ze zich vaak op bijvoorbeeld banken en creditcardgegevens. Virusbedrijf Kaspersky heeft ontdekt dat nu ook de vriendensites MySpace en Facebook bedreigd worden door computercriminaliteit.

De wormen, Net-Worm.Win32.Koobface.a. en Net-worm.Win32.Koobface.b, vallen MySpace en Facebook aan, transformeren computers van slachtoffers naar zombiecomputers om botnets te kunnen vormen. Dat zijn netwerken van geïnfecteerde computers die worden gebruikt om bijvoorbeeld spam of nog meer virussen te verspreiden. De eigenaars van de computers weten doorgaans niet dat er wat met hun pc aan de hand is.

De ene worm verspreidt zich wanneer je inlogt op je MySpace-account. Deze worm plaatst berichtjes op accounts van vrienden. De andere worm richt zich op Facebook, creëert spam-berichten en verzendt deze naar de vrienden via de site. De berichten hebben teksten als: Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street; Examiners Caught Downloading Grades From The Internet; Hello; You must see it!!! LOL. My friend catched you on hidden cam; Is it really celebrity? Funny Moments en vele anderen.

De berichten bevatten links naar youtube.[skip].pl, een nepversie van Youtube. Wanneer je op deze link klikt en de video probeert te bekijken, krijg je een melding dat de laatste versie van Flash Player geïnstalleerd moet worden om deze te kunnen bekijken. In plaats van de laatste versie van Flash Player, wordt er een bestand genaamd codesetup.exe gedownload. Deze netwerkworm verspreidt vervolgens weer dezelfde berichten naar alle vrienden van de gebruiker.

"Helaas vertrouwen veel gebruikers de berichten van vrienden zonder er bij na te denken. Het is dus zeer waarschijnlijk dat een gebruiker op een dergelijke link klikt", aldus Alex van Kaspersky Lab. "Begin 2008 voorspelden we een dergelijke tendens waarbij cybercriminelen steeds meer gebruik maken van MySpace, Facebooks en soortgelijke sites. Dit is het bewijs. Ik ben er zeker van dat dit slechts de eerste stap is en dat virusschrijvers zich meer en meer op dergelijke sites zullen richten."

IOC: smog leidt niet tot grote problemen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) denkt dat de luchtverontreiniging in China niet zal leiden tot grote problemen tijdens de Olympische Spelen. Dat zei de voorzitter van de medische staf van het IOC, Arne Ljungqvist, dinsdag. De commissie hanteert de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. "Ik ben ervan overtuigd dat atleten en bezoekers geen last zullen hebben van de luchtkwaliteit."

Het organisatiecomité van de Spelen in Beijing heeft veel in het werk gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo werd de helft van het aantal auto's van de weg gehaald, werden bouwprojecten stilgelegd en fabrieken in de Chinese hoofdstad en omliggende provincies gesloten.

Ljungqvist zei verder dat de atleten dezelfde omstandigheden kunnen verwachten als in Atlanta (1996) en Athene (2004). "De atleten moeten rekening houden met de hitte en de hoge luchtvochtigheid."

Het IOC kan mogelijk nog schuiven met de datum van de marathon of de olympische wegrace in het wielrennen. "Dat doen we alleen als er grote problemen optreden. De mist die nu te zien is geweest, heeft niets te maken met luchtverontreiniging, maar is een combinatie van luchtvochtigheid en verdamping."

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

'Geheime deal weerhield Britten van strijd Basra'

De Britse strijdkrachten hebben eerder dit jaar niet meegedaan aan gevechten van het Iraakse en Amerikaanse leger met opstandelingen in de zuidelijke stad Basra, omdat Londen een geheime overeenkomst had gesloten met de rebellen, het Mahdi Leger van de sjiitische politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr. Dat zeiden bronnen binnen het Britse leger vandaag in de Britse krant The Times.

In de overeenkomst zou zijn vastgelegd dat Britse troepen Basra alleen zouden kunnen betreden met de toestemming van de Britse minister van Defensie, Des Browne. Die ging pas akkoord met Britse deelname aan de gevechten toen de strijd al grotendeels gestreden was, schrijft de krant.

Het Britse ministerie van Defensie ontkent in een reactie het bestaan van de overeenkomst. De ongeveer vierduizend Britse militairen die in de omgeving van Basra gelegerd waren, werden volgens het departement niet ingezet omdat er ''geen raamwerk'' was voor de samenwerking met het Iraakse leger in de stad.

Plaspauze kost Pool paspoort

Een Poolse trucker zal zich zijn plaspauze nog lang heugen. Dankzij het kleine plasje is de beste man zijn rijbewijs, paspoort en portemonnee kwijt.

De 42-jarige vrachtwagenchauffeur zette gisterochtend zijn truck even op de parkeerplaats aan de A7, ter hoogte van het Friese Terwispel. Hij liep er naar het toiletgebouwtje om zijn blaas te legen.

Eenmaal terug bij zijn vrachtwagen, zag hij dat zijn wagen bezoek had gehad van inbrekers. Zijn identiteitspapieren, rijbewijs en portemonnee bleken gejat. Of hij hierna weer verder is gereden, is niet bekend.

 


"Ik zag niks, want ik mos pissen"

Eerste succes voor YouTube-kanaal politie

Het eerste en tot dusver enige filmpje dat de politie Hollands-Midden op YouTube zette om een misdrijf op te lossen, heeft na bijna drie weken geleid tot een aanhouding. Bijna veertigduizend mensen bekeken het filmpje van een ongewapende overval op een tankstation in Leiden, waarop vier tips binnenkwamen die leidden naar een 27-jarige verdachte uit Leiden.

Sinds vorige maand plaatst het korps onder de titel 'Gesnapt!' opsporingsfilmpjes op de internetsite om de pakkans van overvallers en inbrekers te vergroten. Hollands Midden meldde het eerste Nederlandse korps te zijn dat dergelijke filmpjes op een eigen YouTube-kanaal zet.

De politie plaatst een filmpje als het beeld duidelijk genoeg is om iemand te herkennen en het misdrijf ernstig genoeg is.

Aftellen tot Google's Gmail 7GB

Op 25 december 2007 was de laatste mijpaal, toen bereikte de gigabyte teller op de voorpagina van Gmail.com de magische 6000,000000 megabytes. En (waarschijnlijk) vandaag gaat het weer gebeuren.

Vandaag de dag heeft men 7GB beschikbaar zodat men nooit meer iets weg hoeft te gooien. Alle zogenaamde lollige doorstuurmailtjes van vrienden en collega's, Hyves uitnodigingen en notificaties, nutteloze nieuwsbrieven, en alle iBood van de dag emails kunnen we gewoon bewaren. Ik verbruik nu slechts 8% en vraag me af of ik ooit boven de 10% ga komen.

3 keer hoera voor Gmail!

Alaska wil van bedreigde status ijsberen af

Alaska wil de ijsbeer schrappen van de lijst van bedreigde diersoorten en sleept daarom de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Dirk Kempthorne, die het dier op de lijst liet plaatsen, voor de rechter. Gouverneur van Alaska Sarah Palin en andere leden van het staatsbestuur vrezen dat maatregelen om de ijsbeer te beschermen olie- en gasboringen voor de kust zullen dwarsbomen.

"We geloven dat het besluit (...) om de ijsbeer op de lijst te plaatsen niet gebaseerd was op de beste wetenschappelijke en commerciële gegevens die voorhanden zijn", zei de gouverneur gisteren.

Kassie Siegel van het Amerikaanse Centrum voor Biodiversiteit, die de petitie schreef die leidde tot het opnemen van de ijsbeer op de lijst, noemt de rechtszaak een farce. "Dit proces en de kop-in-het-zand-benadering van de opwarming van de aarde helpt alleen oliemaatschappijen, en in het geheel niet Alaska of de ijsbeer", zei ze.

De petitie werd al in 2005 ingediend en na jarenlang oponthoud werd de rechter ingeschakeld om voor half mei een beslissing af te dwingen. Kempthorne besloot toen dat het zeeijs, dat volgens wetenschappelijke studies de afgelopen jaren dramatisch is afgenomen, van groot belang is voor het voortbestaan van de ijsbeer. Daarom loopt de ijsbeer kans binnen drie generaties, ofwel 45 jaar, met uitsterven te worden bedreigd.

Het staatsbestuur van Alaska tekent nu bezwaar aan tegen die voorspelling, die het 'arbitrair' noemt. De ijsberenpopulatie is volgens Alaska in haar geheel gezond, mede vanwege de capaciteit van de diersoort om zich aan zijn veranderende omgeving aan te passen.

De meeste ijsberenkenners zeggen echter dat de dieren wel degelijk afhankelijk zijn van het zeeijs, bijvoorbeeld omdat ze er zeehonden op vangen. In een gevecht om territorium tegen grizzlyberen op het vasteland van Alaska zouden ze bovendien het onderspit delven, voorspellen zij.

Britse chefkok bereidt dodelijke salade

De beroemde Britse chef-kok Antony Worrall Thompson schotelde zijn lezers per ongeluk een dodelijk lekkere salade voor. In een artikel in het tijdschrift Healthy and Organic Living stelde de kok dat het bilzekruid een heerlijk zomerse smaak geeft aan gerechten, zo schrijft Reuters. Het bilzekruid is echter een zeer giftige en in hoge concentratie zelfs dodelijke plant.

Zowel het tijdschrift als Thompson haastten zich om de pijnlijke fout ongedaan te maken. De kok verontschuldigde zich en voegde er aan toe dat hij het bilzekruid verward had met een andere plant. Hoewel de kok een grote schare fans heeft, heeft zijn culinaire vondst tot dusver geen slachtoffers opgeleverd.

Mocht er toch per ongeluk iemand enthousiast aan het kokkerellen zijn geslagen, dan heeft hij daar waarschijnlijk een heftige ervaring aan over gehouden en veel buikpijn. Het kruid werd in de middeleeuwen gebruikt als belangrijkste ingrediënt voor 'magische drankjes'. De gebruiker krijgt visuele hallucinaties en krijgt het gevoel dat hij vliegt. Daarbij gebruikten heksen het voor hen zogenaamde heksenvliegzalf. De zalf is een krachtige afrodisiacum.

Een te grote dosis is zoals gezegd echter dodelijk. Zo gaat het verhaal dat bilzekruid het belangrijkste ingrediënt was in het drankje dat het beroemde koppel van Shakespeare 'Romeo en Juliette' doodde.

PlayStation 3 rockt Rock Band 2 een maand later dan X360

Er was eerder bekend gemaakt dat de Xbox 360-versie van Rock Band 2 eerder uit zou komen dan de overige versies. MTV heeft nu ook kenbaar gemaakt hoeveel later de overige versies zullen verschijnen.

De PlayStation 3-versie van Rock Band 2 zal op 19 oktober in de Amerikaanse winkels liggen, een maand na de X360-release op 14 september. Half november zullen Wii-rockers uit hun pan kunnen gaan met de Wii-release van Rock Band 2.

Rock Band 2 zal enkele nieuwe features kennen, zoals een online Band World Tour modus, naast 84 master tracks on-disc. Bovendien zul je tracks uit Rock Band 1 en de eerder uitgebrachte DLC ook in Rock Band 2 kunnen spelen.

'Britse terreurwet bedreigt positie van rechter'

De verscherpte antiterreurwetgeving die de Britse premier Gordon Brown voorstelt, ondermijnt de onafhankelijkheid van de Britse rechtspraak. Dat heeft een commissie van het Hogerhuis vandaag gezegd.

De wet, die al goedgekeurd is door het Lagerhuis, laat zowel het parlement als een rechter vrijwel tegelijkertijd beslissen of een terreurverdachte zonder aanklacht 42 dagen vastgehouden mag worden om de politie meer tijd te geven voor haar onderzoek. De commissie noemt het systeem 'een recept voor verwarring', dat het parlement bovendien taken toebedeelt waaraan het niet naar behoren kan voldoen.

Browns voorstel om het maximale voorarrest van terreurverdachten te verlengen van 28 tot 42 dagen was al omstreden. Het Lagerhuis stemde twee maanden geleden slechts met nipte meerderheid in met het plan en mensenrechtenorganisaties hebben het afgebrand. Het Hogerhuis heeft zich er nog niet over uitgesproken.

Prince of Persia film uitgesteld

Volgens de mensen bij Comingsoon.net, is de aankomende Prince of Persia film met een jaar uitgesteld. De Dinsey film, geproduceerd door Jerry Bruckheimer, loopt deze vertraging op omdat het extra productietijd nodig zou hebben.

De film is gebaseerd op Ubisoft's Prince of Persia: Sands of Time en gaat vertolkt worden door acteurs als Jake Gyllenhaal (hoofdrol), Gemma Arterton, Alfred Molina en Ben Kingsley. De release staat nu gepland voor 28 mei 2010.De nieuwe Prince of Persia

Verwondingen Morgan Freeman vallen mee

Het lijkt mee te vallen met de verwondingen die Morgan Freeman zondagavond opliep bij een auto-ongeluk. Volgens een woordvoerder heeft de acteur een gebroken arm, elleboog en een beschadigde schouder overgehouden aan het ongeval.

Eerder werd er vanuit gegaan dat Freemans toestand aanmerkelijk zorgwekkender was. De auto van Freeman sloeg zondagnacht meerdere malen over de kop en belande in een greppel. De 71-jarige acteur werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. "Freeman mag waarschijnlijk dinsdag onder het mes en de doctoren gaan er vanuit dat hij volledig zal herstellen", liet zijn woordvoerder weten.

Over de exacte oorzaak van het ongeluk tast de politie nog in het duister. Tegenover de BBC liet een woordvoerder van de politie in Mississippi weten dat zowel Freeman als zijn passagier een gordel droeg. "We hebben verder geen enkele aanwijzing dat er drugs of alcohol in het spel zijn. Waarschijnlijk is mister Freeman in slaap gevallen achter het stuur, er waren geen andere auto's of voetgangers in de buurt." De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeval.

Extra grote Ikea-gids in boekhandel

Slecht nieuws voor alle echtgenoten in Nederland. Ieder huishouden in Nederland krijgt hem deze maand gratis thuisgestuurd, maar wie een extra groot exemplaar van de Ikea-gids wil hebben, kan vanaf vrijdag in de boekhandels terecht. Het is gratis maar er zit een addertje onder het gras,

Je moet namelijk een Ikea koffietafeltje in de boekhandel kopen voor 10 euro. Elke Selexyz-handel heeft tien exemplaren. Naast de extra grote catalogus krijg je ook een bon met het recht op een product van het Zweedse meubelbedrijf. Dat wordt weer met het hele gezin genieten op zaterdagmiddag met vele medelanders.

Stel opgepakt voor 'proletarisch' tanken

Een vrouw (22) en een man (38) uit Bergen op Zoom zijn aangehouden omdat zij op grote schaal hebben getankt zonder af te rekenen. Minstens 26 pomphouders door het hele land zijn de dupe van de benzinediefstal. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda laten weten.

Het duo maakte bij de diefstal gebruik van twee verschillende methodes. Na het tanken vertrokken ze zonder te betalen of een van hen probeerde tevergeefs te pinnen, waarna ze een machtiging ondertekenden. Die bleek later oninbaar.

Vijf pomphouders deden enige tijd geleden aangifte tegen het duo uit Bergen op Zoom. Op basis van beelden van de beveiligingscamera's kwamen ook de andere 21 gratis tankbeurten aan het licht. De vrouw is bij alle gevallen betrokken. De man was er vijf keer bij aanwezig.

Dieven jatten zender Radio 4

Een opmerkelijke diefstal in Wageningen. Dieven hebben daar een steunzender van de klassieke zender Radio 4 meegenomen. Die stond in een verzorgingshuis in Wageningen, samen met de zender van de lokale omroep van Wageningen. Sinds vorig jaar september staat de steunzender er om de ontvangst van Radio 4 in Wageningen en omgeving te verbeteren.

Het apparaat is even groot als een cd-speler, maar is iets dikker. Het ketelhuis van het verzorgingshuis is met een koevoet opengebroken. De straatwaarde van de steunzender is 3.500 euro. Even na middernacht werd de diefstal opgemerkt.

De beheerder van de steunzender, KPN Broadcast Services, heeft direct een andere zender geplaatst. Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie. Radio 4 heeft inmiddels een oproep gedaan aan mensen die iets over de diefstal weten, om zich te melden.

IOC verdient miljarden aan OS

Al voor de opening van de Olympische Spelen komende vrijdag in Peking staat er al één grote winnaar vast. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte vandaag bekend dat de inkomsten uit de Winterspelen van 2006 in Turijn en de Spelen in Peking de 3 miljard euro overstijgen.

Dat betekent een stijging van bijna 30 procent vergeleken met de laatste grote evenementen in Athene (2004) en Salt Lake City (2002). Het IOC reserveert traditioneel 8 procent van de omzet voor de eigen organisatie.

Internetbedrijven: gedragscode China

De internetbedrijven Microsoft, Google en Yahoo! willen nog dit jaar een gedragscode opstellen voor activiteiten in China en andere landen waar het internetgebruik aan banden wordt gelegd. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Amerikaanse senatoren hadden de bedrijven gevraagd om zo'n code. Ze maakten zich zorgen dat de bedrijven anders door de Chinese regering onder druk kunnen worden gezet om informatie te verstrekken over internetgebruikers die in China zijn voor de Olympische Spelen.

Volgens de krant bereikten de internetconcerns, in samenwerking met andere internetbedrijven en mensenrechtengroeperingen, overeenstemming hierover. Ze moeten de details van de code nog uitwerken.

Diploma's te huur op Marktplaats

Financiële diploma's worden voor 5000 tot 8000 euro per maand te huur aangeboden op Marktplaats.nl. Hierdoor dreigen deze papieren in handen te vallen van mensen die verzekeringen of hypotheken aanbieden, zonder de daarvoor benodigde cursussen te volgen.

Op Marktplaats.nl bedraagt in een advertentie de huurprijs voor een diploma van een 'Erkend Hypotheekadviseur' 5000 euro per maand. De huurprijs van een 'Assurantiediploma B' is bij dezelfde aanbieder 8000 euro per maand. "Deze diploma's worden momenteel niet door mij gebruikt", aldus de aanbieder.

Volgens de Stichting Examens Financiële Dienstverlening (SEFD), die de diploma's uitgeeft, gebruiken mensen het gehuurde diploma om een vergunning aan te vragen. Erna kunnen zij, zonder dat ze zelf de juiste kennis in huis hebben, financiële producten gaan aanbieden.

De stichting noemt deze praktijken "een slechte zaak", die echter niet van "vandaag of gisteren" is. Ook toen minder strenge wetgeving rondom het aanbieden van financiële diensten gold, was er een "levendige handel in vestigingspapieren", aldus de stichting.

"Dit devalueert de waarde van de betreffende diploma's en legt weer een smet op de goede naam van de financiële dienstverlening", aldus een woordvoerder van de stichting. Het verhuren van een diploma is niet verboden. Wel geldt dan dat de verhuurder toezicht moeten houden op wat de huurder allemaal doet met het papiertje. Het SEFD betwijfelt echter of dat toezicht er wel is. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het bedrijf dat een diploma huurt en niet onder toezicht staat in overtreding. Zo'n onderneming kan een boete krijgen of zijn vergunning kwijtraken.

Ursul de Geer terug op TV

Jarenlang struinde Ursul de Geer namens RTL4 vakantiebestemmingen af op zoek naar feestvierende, cultuurminnende of relaxende Nederlanders. ''t Is Hier Fantásties' was de naam van die reeks en volgens de RTL-bazen schreef De Geer er tv-geschiedenis mee.

Daarom krijgt hij nogmaals de kans een soortgelijk trucje te doen, aldus RTL. In 'NL Vertrekt', een programma over vakantie- en zomerbeleving, maakt de gentleman een kortstondige tv-comeback. Voor dit zomerprogramma van RTL4 ging hij naar Ibiza. In zeven afleveringen 'NL Vertrekt' gaat De Geer in gesprek met een bonte stoet Ibizagangers. De eerste aflevering is morgen (20.00 tot 20.30 uur).Het is hier fantastisch!

Voet aangespoeld, nu in Washington

In de staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten is een tweede voet in een sportschoen gevonden. Er spoelde al eerder een voet aan in de staat. Dat meldde de Amerikaanse krant Seattle Times vandaag. Dit weekend spoelde er ook nog een voet aan in Canada.

De vondst werd gedaan bij de grens met de Canadese provincie British Columbia. Daar zijn het afgelopen jaar zeker vijf schoenen met mensenvoeten gevonden. Uit DNA-onderzoek moet blijken of de voet die nu is gevonden, hoort bij een van de eerder gevonden voeten. De eigenaar heeft zich nog niet gemeld.

Dossier Maddy openbaar gemaakt

De Portugese autoriteiten hebben het politieonderzoek naar de verdwijning vorig jaar van het Britse meisje Madeleine McCann openbaar gemaakt. Het gaat in totaal om 30.000 pagina's op zeventien dvd's, berichtte de BBC gisteren.

Circa dertig verschillende media hadden om inzage gevraagd bij de aanklagers. De advocaten van de ouders van de verdwenen peuter kregen vorige week inzage in de documenten. Zij bestuderen de papieren in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Madeleine verdween op bijna 4-jarige leeftijd vorig jaar mei in de Portugese Algarve. De ouders reisden heel Europa door op zoek naar hulp.Fotoreportage met een stemmig muziekje.

Vermeer staat eerste duel OS onder de lat

Foppe de Haan heeft zijn keuze gemaakt wat betreft de keeper. Niet Piet Velthuizen, maar Kenneth Vermeer staat donderdag onder de lat als Nederland het op moet nemen in het eerste Olypmische duel tegen Nigeria.

Vermeer en Velthuizen konden zich allebei in de voorbereiding bewijzen. Beide keepers speelden één oefenwedstrijd. Daaruit is voor de Haan de keuze gevallen op Vermeer, die vorig jaar nog reservedoelman was achter de toenmalige eerste keeper, Boy Waterman.

“De keuze voor een keeper is altijd lastig, omdat die meestal definitief is”, aldus de Haan. Maar volgens de Friese coach moet Velthuizen morgen weer over de klap heen zijn, gezien het teambelang. Ook al heeft de keeper een flinke opdonder gekregen.

Ronald Koeman vindt nieuwe baan

Ronald Koeman heeft zijn nieuwe baan gevonden. Niet als trainer bij een profclub, maar als analist bij de NOS. Vanaf volgend seizoen zal hij een van de vaste gezichten zijn bij die omroep.

De Champions League-wedstrijden zijn voornamelijk het werkgebied voor Koeman als analist. Verder is hij een keer per maand bij het discussieprogramma Studio Voetbal te bewonderen.

Koeman blijft in principe het hele seizoen bij de NOS als analist werken, tenzij er een aanbieding komt van een grote Europese club. Mocht dat het geval zijn, dan legt de voormalige coach van Valencia zijn werk bij de omroep neer, en verkast hij naar de Europese club.

FC Twente speelt op woensdag tegen Arsenal

Op woensdag 13 augustus speelt FC Twente de eerste wedstrijd in de laatste voorronde van de Champions League. Twente ontvangt Arsenal dan in het Gelredome. De wedstrijd begint om 21.05 uur.

Het eigen stadion van de Twentenaren wordt verbouwd, waardoor wordt uitgeweken naar het Gelredome in Arnhem. Op dinsdag 26 augustus is waarschijnlijk de return in het Emirates Stadium. Arsenal is eerder ook al in ons land. Aankomende vrijdag en zaterdag speelt het team van Arsène Wenger op het Amsterdam Tournament.

Operation Flashpoint 2 toont in slow motion schietende tank

Als je benieuwd bent hoe het er uit ziet als een tank zijn kanon afvuurt, dan is onderstaande trailer interessant. Deze laat namelijk in slow motion zien hoe een tank in Operation Flashpoint 2 kan schieten. Zo kun je frame voor frame bekijken wat voor knal er nu eigenlijk uit de loop van zo'n monster komt.

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising is een zogenaamde combat simulator. Niks rambo stijl hordes aan Nazi's afschieten, maar realistisch de oorlog uitvechten. In dit deel vechten we aan de oostkust van Rusland, waar een territoriaal conflict tussen de Russen en de Chinezen leidt tot een alles vernietigende oorlog.

Renners keren terug uit Peking

Zaterdag zijn ze nog in Peking voor de start van de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen, maar een dag daarna stappen Fränk en Andy Schleck en Oscar Freire op het vliegtuig om vervolgens naar Emmen te gaan. Daar rijden de drie de Gouden Pijl.

Om de drie renners naar Emmen te halen moest de organisatie de vliegtickets betalen, maar dat hadden ze er voor over. De voorzitter van de Gouden Pijl is blij dat het zo kon. “Het was vanwege de Spelen moeilijk om renners vast te leggen, daarom hebben wij hiervoor gekozen.”

'Te weinig gedaan aan promotie besnijdenis'

In de afgelopen twee jaar is te weinig gedaan om besnijden van mannen in Afrikaanse landen makkelijker toegankelijk te maken. Overheden en zorginstellingen moeten versneld aan de slag, hebben onderzoekers gisteren gezegd op een internationale conferentie over hiv en aids in Mexico.

Twee jaar geleden ontdekten wetenschappers dat een besnijdenis het risico op besmetting tijdens seks met een hiv-geïnfecteerde vrouw drastisch kan verminderen. Het weefsel van de voorhuid lijkt bijzonder vatbaar voor een hiv-infectie.

Volgens de onderzoekers is meer geld, aandacht en energie nodig om mannen in Afrika ten zuiden van de Sahara over te halen zich te laten besnijden. Ook is het van belang het taboe op dit onderwerp te doorbreken.

Boek: Lou Ferrante - Bajestijd

Met de bekende tv-serie 'The Sopranos' net achter de rug is er weer meer aandacht en interesse voor de maffia. Zo ook in boekenland. Een nieuwe titel in dit thema is Bajestijd van Lou Ferrante. Volgens de ondertitel Memoires van een maffiaman. Dat wekt wel de interesse, want zelden doen maffialeden een boekje open, behalve dan als de politie ze te pakken krijgt en ze er iets tegenover stelt. Lou Ferrante heeft een andere reden om te schrijven, zo geeft hij in het boek aan. De gevangenis heeft van hem een ander mens gemaakt. Van maffiaman tot schrijver. Zou het een succesvolle carrièremove zijn?

Tafels verschuiven en lopen in Skate 2 debuuttrailer

Vorig jaar kwam Electronic Arts met hun eerste Skate-game. Deze moest het direct gaan opnemen tegen de zeer succesvolle Tony Hawk-serie, en deed dit erg goed. De besturing was volledig nieuw waardoor de game een heel andere feeling kreeg die we al kenden van Tony Hawk.

Binnenkort zal Skate 2 uitkomen. De belangrijkste nieuwe functies in de game zullen zijn dat je jezelf nu te voet kan verplaatsen, en dat je de mogelijkheid krijgt om objecten in de wereld te verplaatsen. Wil je dit alles in zijn werk zien gaan? Neem dan een kijkje in de eerste trailer van Skate 2 hieronder.

Air France-KLM ziet nettowinst ruim halveren

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met meer dan de helft zien dalen. Het bedrijf ziet zich door de economische omstandigheden gedwongen om 190 miljoen euro extra op de kosten te besparen.

De luchtvaartmaatschappij maakte dat vandaag bekend. De totale kostenbesparingen komen daarmee voor het boekjaar 2008/2009 op 620 miljoen euro.

De nettowinst kwam over het voorbije kwartaal uit op 168 miljoen euro, vergeleken met 415 miljoen euro een jaar eerder. Air France-KLM realiseerde wel een licht hogere omzet, van bijna 6,3 miljard euro.

Roermondse buurt eist vertrek vermeende pedofiel

Inwoners van de Roermondse Planetenbuurt eisen in een gisteravond opgestelde petitie aan burgemeester Henk van Beers en woningcorporatie Wonen Zuid het vertrek van een inwoner van hun wijk. De 44-jarige man werd vorige week op een camping in Helden gearresteerd op verdenking van het plegen van ontucht met minderjarige jongens.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond bevestigde gisteren dat de man in voorarrest zit. Hij zou volgens de buurtbewoners al eerder tot dertien maanden cel zijn veroordeeld wegens pedofilie, maar dat wil het OM bevestigen noch ontkennen.

Buurtbewoners beweren dat de man naar Roermond is verhuisd omdat de grond hem in zijn vorige woonplaats in Gelderland te heet onder de voeten werd. Hij vestigde zich onder een andere naam samen met zijn vrouw en 8-jarig dochtertje in de kinderrijke Planetenbuurt waar hij een woning kreeg toegewezen.

De buurtbewoners willen van de overheid en de corporatie weten waarom de verdachte uitgerekend in een sociaal kwetsbare buurt met veel kinderen werd geplaatst. Een delegatie uit de wijk zal vandaag de petitie met handtekeningen aanbieden aan de corporatie en de burgemeester.

Bij het benaderen van jonge jongens op de camping in Helden zou de man de afgelopen weken gebruik hebben gemaakt van een al dan niet vervalste politiepas. De ouders van vijf kinderen op die camping hebben aangifte wegens aanranding en ontucht tegen hem gedaan.


Veel meer gorilla's in Congo dan gedacht

De gorillapopulatie in de Democratische Republiek Congo is twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. In het Afrikaanse land leven volgens de laatste telling zeker 125.000 van deze dieren. Dat heeft de Wildlife Conservation Society bekend gemaakt op een congres over primaten in het Schotse Edinburgh.

Volgens de oude schattingen leefden er maximaal 50.000 gorilla's in Congo. De populatie zou ernstig te lijden hebben onder illegale jacht en ziekten. Een flinke drom gorilla's blijkt het nu in het noorden van het land overleefd te hebben.

De onderzoekers telden nesten van gorilla's om te bepalen hoeveel dieren er in Congo leven. Ze telden Westelijke Laagland-gorilla's. Dat zijn de gorilla's die voornamelijk in dierentuinen te zien zijn. Deze soort komt het meest voor, maar is toch ernstig bedreigd door de snelheid waarmee de populatie krimpt.

Braziliaan heeft seks met 400 koeien

In Brazilië is afgelopen zondag een 53-jarige man aangehouden wegens seks met koeien. De afgelopen vier jaar zou hij 'het' met meer dan vierhonderd koeien hebben gedaan. Na de daad zou de man de koeien hebben geslacht, aldus de politie vandaag.

In het gebied rond de stad Goiania werden de laatste tijd steeds vaker dode koeien gevonden door inwoners. Dit was de reden voor de politie om een jaar geleden een onderzoek in te stellen naar de doodsoorzaak.

Ondanks de voorzichtigheid van de boeren, die hun koeien zo veel mogelijk binnen probeerden te houden, wist de man nieuwe slachtoffers te vinden. De Braziliaan heeft bekend. Hij zegt tot zijn daad te zijn gekomen omdat hij in zijn jeugd seksueel misbruikt zou zijn. Hierdoor zou hij niet aantrekkelijk zijn voor mensen.

De Braziliaan is aangeklaagd voor het toebrengen van beschadigingen aan eigendommen. Hij kan daarvoor maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Met dank aan Rucky voor de submit.

[Fotoreportage] De Zwarte Cross

Vorige week werd voor de twaalfde keer het Zwarte Cross festival gehouden. Dit festival staat elk jaar in het teken van muziek, races, stunts en vooral gezelligheid. Meer dan 100.000 bezoekers waren dit weekend getuige van een geweldig geslaagd festival.

Wij van FOK! waren erbij, FOK!fotografen Bram (Siegfried) en Ania (fraubitch) hebben het hele weekend foto's gemaakt van alle feestende mensen en spetterende optredens van een tal van artiesten.

Miljoenen chronisch zieke Amerikanen onverzekerd

Meer dan 11 miljoen Amerikanen met een chronische ziekte zijn niet verzekerd. Deze mensen gaan minder vaak naar de dokter als ze klachten hebben, maar moeten relatief vaak naar de eerste hulp van het ziekenhuis.

Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School in Cambridge, dat vandaag gepubliceerd is. De onderzoekers berekenden dat van de mensen met hartklachten 16 procent niet verzekerd is. Bij mensen met een hoge bloeddruk en diabetes ligt dat percentage respectievelijk op 15,5 en 16,6. Een van de onderzoekers, Andrew Wilper, stelt dat dit "catastrofale gevolgen" kan hebben. Door de toegang tot zorg te verbeteren zou "het leven van chronisch zieke mensen verlengd kunnen worden" en " zouden veel complicaties en onnodig lijden voorkomen kunnen worden."

De wetenschappers voerden het onderzoek uit om in de verkiezingstijd aandacht te vragen voor de problemen in de zorg. Wilper stelt dat beide kandidaten geen plan hebben om meer Amerikanen toegang tot zorg te geven. "Wie er ook wint, deze problemen gaan voorlopig niet weg", aldus de onderzoeker.

Nederlander houdt van kantoorhumor

De Nederlander houdt van humor op het kantoor en haalt daar geregeld grapjes uit, zo blijkt uit een onderzoek van website NationaleVacaturebank.nl. Bijna driekwart (73 procent) zegt wel eens een geintje uit te halen op kantoor. De populairste grapjes zijn neptelefoontjes, het verwisselen van computerstekkers en verstellen van de bureaustoel.

Opvallend is dat vooral vrouwen en nieuwkomers vaak het doelwit zijn van kantoorhumor. Ruim 20 procent van de vrouwen en 25 procent van de nieuwe collega's moeten het wel eens ontgelden. Volgens Martijn van der Neut van de vacaturesite moet een geintje kunnen, maar moet het niet uit de hand lopen: "Een praktische grap moet kunnen, maar bij bewust pesten moet het management ingrijpen."

PC softwareverkopen USA, Nancy Drew blijft aan de macht

En daar zijn ze weer, ditmaal weer eens op tijd!

De verkopen gaan over de week van 20 tot en met 26 juli, en zoals we kunnen zien blijft Nancy Drew stevig in het zadel zitten. De rest van de lijst is eigenlijk niet erg noemenswaardig, al is er wel een nieuwe Sims Stuff uitbreiding in het lijstje te vinden, gevuld met alle IKEA-meubels die je je maar kunt wensen.

1. Nancy Drew: The Phantom Of Venice
2. The Sims 2 Double Deluxe
3. The Sims 2 IKEA Home Stuff
4. World Of Warcraft: Battle Chest
5. Spore Creature Creator
6. Diablo Battle Chest
7. World Of Warcraft
8. World Of Warcraft: Burning Crusade
9. Sid Meier's Civilization IV
10. Call Of Duty 4: Modern Warfare

Oplichters slaan slag met kaartjes Peking

Een groep oplichters heeft via een olympische kaartverkoopwebsite op internet honderden mensen geld afhandig gemaakt. De firma bood op www.beijingticketing.com toegangskaartjes voor de Olympische Spelen aan. Mensen die geld overmaakten, kregen geen tickets.

De firma heeft wereldwijd slachtoffers gemaakt, maar vooral in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en België. Volgens een bericht in de Los Angeles Times van eergisteren ging het in sommige gevallen om bedragen van ruim zesduizend euro.

De identiteit van de bedriegers is nog onbekend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de nationale Amerikaanse afdeling (USOC) willen het bedrijf voor de rechter slepen.

'Nederland dumpt vuile elektronica in Ghana'

Europese landen, waaronder Nederland, voeren hun afgedankte elektrische apparaten uit naar Ghana. De elektronica bevatten gevaarlijke stoffen als lood en dioxines – slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de kinderen die de oude apparaten verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek waarmee milieuorganisatie Greenpeace vandaag naar buiten komt. Van al het elektronica-afval dat Ghana binnenkomt, is 79 procent afkomstig uit West-Europa, meldt Greenpeace. "En een groot deel daarvan komt uit Nederland", zegt woordvoerder Loes Visser.

Volgens het onderzoek gooien Nederlanders jaarlijks 300.000 ton aan elektronische apparatuur weg. Visser: "Van slechts 15 procent daarvan kunnen we aantonen dat het echt gerecycled wordt." De export van bruingoedafval is verboden, maar volgens Greenpeace verdwijnt toch veel van het afval naar Afrika geregeld onder het mom van ‘export van tweedehands goederen’.

Visser: "Maar dat is onzin. Het leeuwendeel van de spullen is kapot als het in Ghana de container uitkomt." De Europese elektronische afdankertjes belanden volgens Greenpeace vervolgens op Ghanese schrootmarkten waar de grond vervuild raakt en waar kinderen die er werken in aanraking komen met giftige stoffen.

Het onderzoek wijst elektronicaconcern Philips aan als een van de verantwoordelijke partijen in deze elektronicadumping. Greenpeace trof tussen het afval in Ghana veel apparaten aan. Visser: "Wij willen dat Philips meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn producten, van de wieg tot het graf." Volgens Greenpeace doet het bedrijf vooral buiten Nederland te weinig aan inzameling en recycling.

Philips zegt niet op de hoogte te zijn van deze dumppraktijken. "We zijn gechoqueerd dat dit voorkomt’, reageert woordvoerder Nanda Huizinga. "We zijn niet betrokken bij enig transport van afval naar Afrika."

Toyota wil Trulli en Glock houden

Toyota zal hoogstwaarschijnlijk Jarno Trulli en Timo Glock aanhouden voor 2009. Er is nog niets getekend, maar teambaas John Howett laat geen twijfel bestaan over de plannen van de racestal.

Glock scoorde in Hongarije een tweede plaats en ook in Duitsland was de coureur snel, voordat hij door een mechanisch defect crashte. Trulli's seizoen is tot nu toe wat onopvallender verlopen, maar teambaas John Howett is tevreden over beide coureurs.

"Zoals het er nu naar uitziet, zijn we van plan beide coureurs te houden," verklaarde Howett in Hongarije. "Om eerlijk te zijn hebben we daar nooit over getwijfeld." Het team was erg tevreden met de prestaties van beide coureurs afgelopen zondag. "Jarno had een betere race kunnen rijden als hij door een slechte start niet achter Mark Webber klem had gezitten. We hebben een sterk resultaat behaald."

Howett denkt dat Glocks recente opmars te danken is aan diens pogingen om betere kwalificaties te rijden. "Vanaf het moment dat hij op vrijdag de garage uitreed, heeft hij er bovenop gezeten," aldus Howett. "Aan zijn sectortijden in eerdere kwalificaties is te zien dat hij moeite had een volledige ronde neer te zetten, maar dat hij al wel de snelheid had."

Als Glock en Trulli's contracten daadwerkelijk worden verlengd, betekent dat bijna zeker dat Kazuki Nakajima, uitgeleend door Toyota, ook bij Williams zal blijven.

Polsblessure voor Nelisse

Robin Nelisse is enkele weken uit de roulatie. De spits van Red Bull Salzburg liep in het competitieduel tegen LASK Linz een polsblessure op. Na onderzoek bleek dat de spits een polsbreuk heeft opgelopen en daarom enkele weken uit de roulatie is.

Nelisse, die onder trainer Co Adriaanse een vaste waarde is bij Salzburg, werd in de wedstrijd tegen LASK Linz na ruim een uur gewisseld. Zijn invaller Marc Janko zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd. Door dat resultaat leidt Red Bull Salzburg de Oostenrijkse Bundesliga.

In de zomer van 2008 kwam Nelisse over van FC Utrecht. Eerder kwam de aanvaller uit voor Feyenoord, Cambuur Leeuwarden en AZ.

Draai van de Kaai prooi voor Dekker


Thomas Dekker heeft de 29ste editie van de Draai van de Kaai gewonnen. De renner uit de Rabobank-ploeg kwam solo over de finish.

Drie rondes voor het eind demarreerde Dekker uit de groep met favorieten en werd niet meer achterhaald. De tweede plaats ging naar de Italiaan Danilo di Luca. De Oostenrijker Bernhard Kohl, de winnaar van de bolletjestrui in de afgelopen Tour de Franse, eiste de derde plaats voor zich op.

Dan Sutton: Saints Row op de Wii is te controversieel

Over een tijdje kunnen Xbox 360- en PS3-bezitters los met het vervolg op Saints Row. Helaas voor mensen met een Wii, er zal geen versie op die console verschijnen. Ontwikkelaars Volition is bang dat de game te controversieel zou zijn met de besturing die de Wii biedt. Dat zei Dan Sutton, producer van de game, in een interview met de Amerikaanse website CVG.

Volgens Sutton zal je met games als Saints Row op de Wii extra controversie krijgen door de motion controller-besturing. Dat zag je met Manhunt 2 en dat zal met de vele wapens in Saints Row 2 niet anders zijn. Wapens als kettingzagen leveren volgens hem dan een hoop negatieve reacties op, omdat het voelt alsof je ze echt gebruikt.

With games like ours you get much more controversy when you add motion controls like you saw with Manhunt 2.

We have weapons like chainsaws, satchel charges, stuff like that. I can definitely see people having a problem and outcry towards that because it does actually feel like you're using weapons that way.

Niet alleen de controversie is iets dat Volition tegenhoudt, ook de prestaties die de Wii kan leveren wordt het bedrijf niet gelukkig van. Sutton vond de persconferentie van Nintendo op de E3 een teleurstelling en hij heeft bij de Wii het idee dat je zit te spelen op een oude console.

I'd say that [the Nintendo E3 press conference] was definitely underwhelming. At Volition we're really about pushing really good graphics and with the Wii you just fell like you're playing on an older console. We're definitely focused on the Xbox 360 and PS3.


Alsof je echt met een zwaard slaat?

Logitech zal Guitar Hero 4-instrumenten maken

We kennen het bedrijf al van stuurtjes, muizen en toetsenborden, en nu gaat Logitech zich ook wagen aan de muziekinstrumenten. Het bedrijf zal namelijk instrumenten gaan maken voor Guitar Hero 4: World Tour op alle systemen. De eerste creaties zullen tegelijk met de game in de winkel liggen, deze herfst. Volgens Charles Huang van RedOctane is Logitech de juiste partner voor de hoogste kwaliteit hardware die consumenten verwachten van Guitar Hero.

With Logitech, we know we have found the right partner who can deliver top-quality premium hardware that consumers have come to expect from Guitar Hero.Verwoeste huizen in Fallout 3-screenshots

Gisteren zei Pete Hines dat zijn bedrijf voorlopig nog niet klaar is de Fallout-licentie, goed nieuws dus voor iedereen die na deel 3 smacht naar meer. Voor iedereen die naar meer smacht van deel 3, zolang de game nog niet uit is hebben we weer een drietal screenshots die de post-apocalyptische setting van de game duidelijk laat zien.
Het langverwachte derde deel in de Fallout-serie neemt ons mee terug naar de toekomst. Een toekomst die door een kernoorlog in 2077 niet is wat we er van mogen dromen. Gelukkig kunnen de ronddolende mutanten je niks maken binnen de veilige muren van Vault 101. Maar dan besluit op een dag je vader te verdwijnen en moet je je veilige huis verlaten om hem te kunnen redden.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.