Sekte ontkent aanslag op Rotterdammer

De Brabantse 'Orde der Transformanten' ontkent achter de moordaanslag te zitten op de 56-jarige Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar. Die werd zaterdagmiddag op de Prinses Julianalaan in de wijk Kralingen neergeschoten.  Bebelaar overleefde de aanslag en ligt in een ziekenhuis.

Zijn vrienden vertelden in het AD dat de man onlangs zei bang te zijn voor geweld van de christelijke sekte. Het conflict met de Orde der Transformanten zou zijn ontstaan toen de voormalige vriendin van Bebelaar, tegen zijn zin in, in de beweging ''werd opgenomen''. Ook zou de sekte geld van hem hebben geëist.

Marla Baart,  woordvoerster van de sekte,  durft haar hand ''er voor in het vuur te steken dat niemand van ons er wat mee te maken heeft.'' Baart erkent dat het slachtoffer een  vrouwelijke transformant kent. ''Ze hebben jaren geleden een relatie gehad, nog voor het oprichten van de Orde. Nadat die relatie stukliep, hebben ze nooit meer contact gehad. Ik ken de man ook. Hij is nooit lid geweest.'' De voorganger van de sekte, Robert Baart, kent het slachtoffer ook.  Ze zouden jaren geleden bij het zelfde bedrijf hebben gewerkt.

Frits Bebelaar werd zaterdag even na het middaguur vijf maal onder vuur genomen door een blonde man van 1,85 meter, die na de schoten het hazenpad koos. Hij is nog voorvluchtig. De politie zegt momenteel alle opties te onderzoeken.

De vijf jaar oude Brabantse orde is gevestigd in Hoeven en bestaat uit zestig leden. Ze proberen te leven naar het voorbeeld van Jezus. Dat betekent volgens een woordvoerder onder meer dat blokkades tussen mensen moeten worden afgebroken, zoals jaloezie. Vorige maand deed de sekte nog aangifte van smaad en laster omdat ze ten onrechte zouden worden weggezet als sekssekte.