'China intensiveert repressie in Tibet'

Om een herhaling te voorkomen van de opstand van maart in Tibet heeft China honderden Tibetaanse monniken, nonnen, studenten en boeren gearresteerd. Een deel is eenvoudig 'verdwenen'. Een organisatie die zich inzet voor de Tibetanen, de International Campaign for Tibet (ICT), heeft dit vandaag gemeld.

Praktisch het gehele Tibetaanse plateau is van de buitenwereld afgesneden om te voorkomen dat de repressie aan het licht wordt gebracht, aldus de ICT. Boeddhistische kloosters in Tibet zijn omsingeld door militairen. Tibetaanse inwoners van de hoofdstad Lhasa slapen in hun kleren 'uit angst voor een klop op de deur midden in de nacht'. China heeft volgens de groep uitgebreide antiterreurplannen paraat om te voorkomen dat de regering in de aanloop naar de Olympische Spelen opnieuw in verlegenheid wordt gebracht.

De protesten van maart braken uit na een vreedzaam verlopen herdenking van de Tibetaanse opstand tegen de Chinezen en de vlucht van de Dalai Lama in de jaren vijftig. Tibetaanse actievoerders vernielden winkels van etnische Han-Chinezen in Lhasa en elders. China reageerde hard. Volgens Beijing kwamen 22 mensen om het leven, maar Tibetaanse actievoerders stellen het aantal doden op een veelvoud daarvan.

De ICT vraagt wereldleiders om interventie ten behoeve van de 'ruim duizend Tibetanen van wie de verblijfplaats na de lentedemonstraties in Tibet onbekend is'. De protesten vestigden de aandacht op beschuldigingen dat Beijing in Tibet een beleid voert dat de Tibetaans-boeddhistische cultuur ondermijnt en de positie van de Chinese immigranten ten koste van de oorspronkelijke bewoners versterkt.