Miljoenen chronisch zieke Amerikanen onverzekerd

Meer dan 11 miljoen Amerikanen met een chronische ziekte zijn niet verzekerd. Deze mensen gaan minder vaak naar de dokter als ze klachten hebben, maar moeten relatief vaak naar de eerste hulp van het ziekenhuis.

Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School in Cambridge, dat vandaag gepubliceerd is. De onderzoekers berekenden dat van de mensen met hartklachten 16 procent niet verzekerd is. Bij mensen met een hoge bloeddruk en diabetes ligt dat percentage respectievelijk op 15,5 en 16,6. Een van de onderzoekers, Andrew Wilper, stelt dat dit "catastrofale gevolgen" kan hebben. Door de toegang tot zorg te verbeteren zou "het leven van chronisch zieke mensen verlengd kunnen worden" en " zouden veel complicaties en onnodig lijden voorkomen kunnen worden."

De wetenschappers voerden het onderzoek uit om in de verkiezingstijd aandacht te vragen voor de problemen in de zorg. Wilper stelt dat beide kandidaten geen plan hebben om meer Amerikanen toegang tot zorg te geven. "Wie er ook wint, deze problemen gaan voorlopig niet weg", aldus de onderzoeker.